Wandeling door de sneeuw in de Hoge Venen

Het is in alle seizoenen aangenaam om te wandelen in de Hoge Venen, het hoogstgelegen natuurgebied in België. Maar als er sneeuw ligt in de Hoge Venen krijgt het magnifieke landschap helemaal een sprookjesachtig uiterlijk. Even Op Stap trok stevige wandelschoenen aan en maakte een flinke wandeling door de sneeuw in de Hoge Venen, met een bezoek aan het hoogste punt van België: Signal de Botrange.    

Sneeuwlandschap Hoge Venen
Sprookjesachtig sneeuwlandschap in de Hoge Venen

Wandeling door de sneeuw in de Hoge Venen: een niet te missen belevenis 

Als er een dik sneeuwtapijt ligt in de Hoge Venen, zakken tal van wintersporters af naar het hoogstgelegen natuurgebied in België. De streek is echter niet alleen geschikt om te langlaufen, skieën en snowboarden. Ook fervente wandelaars kunnen hier onvergetelijke tochten maken in een fabelachtig wit landschap. Even Op Stap stippelde een (sneeuw-)wandeltocht uit van 11,7 kilometer. De route loopt langs bekende locaties in de Hoge Venen, zoals de Baraque Michel, Signal de Botrange en het Natuurparkcentrum.  

Wandelkaart wandeling door de sneeuw in de Hoge Venen

(Kaartgegevens: OpenStreetMap)

Deze sneeuwwandeling in de Hoge Venen begint en eindigt bij de herberg Baraque Michel. Als er wegens drukte geen plaats meer is op de parking bij de herberg, kun je de parkings proberen bij het Signal de Botrange of het Natuurparkcentrum Botrange. Op deze twee plaatsen kun je deze sneeuwwandeling ook beginnen en eindigen. Als je twijfelt of er voldoende sneeuw ligt in de Hoge Venen, kijk dan even op de website Ostbelgien – sneeuwbericht.  Op de sneeuw-webcam van Mont-Rigi kun je eveneens de sneeuwhoogte bekijken. 

Vertrek- en eindpunt

Restaurant-brasserie Baraque Michel, Baraque Michel 36, Jalhay. Alternatieve vertrek- en eindpunten zijn het Signal de Botrange, Rue de Botrange 133, Waimes en het Natuurparkcentrum Botrange, Rue de Botrange 131,Waimes.

Coördinaten vertrek- en eindpunt

N: 50.518860° O: 6.063031° - alternatieven: N: 50.501712° O: 6.092963° en N: 50.493312° O: 6.100263°

Afstand

11,7 kilometer

Parkeren

Parking bij restaurant-brasserie Baraque Michel. Ook mogelijk om te parkeren bij Signal de Botrange en Natuurparkcentrum Botrange.

Toegankelijkheid voor rolstoelen

De route is niet geschikt voor rolstoelgebruikers

Toiletten

In het Natuurparkcentrum Botrange of restaurant-brasserie Baraque Michel

Bezienswaardigheden

Kapel Fischbach, historische grenspalen en geodetische merkstenen, toren Signal de Botrange en Baltia-heuvel, exposities Natuurparkcentrum Botrange, unieke natuur in de hoogveengebieden

Eten en drinken

Restaurant-brasserie Baraque Michel, Fagn'étéria in Natuurparkcentrum Botrange

Gpx- en pdf-bestanden van deze wandeling

Raak de weg niet kwijt in het witte sneeuwlandschap van de Hoge Venen ! Wie wil wandelen met gps-navigatie op smartphone of wandel-gps, kan hieronder het gpx-bestand van deze wandeling downloaden. Even Op Stap biedt ook twee pdf-bestanden aan met een gedetailleerde wandelkaart, evenals de tekst en afbeeldingen van dit artikel. Deze pdf-bestanden kun je gemakkelijk afprinten of bekijken op je smartphone. Voor het gpx-bestand en de twee pdf-bestanden samen vragen wij een kleine bijdrage van 1,95 euro. De bestanden zijn onmiddellijk beschikbaar na online betaling.  

Start bij de Baraque Michel

Als vertrekpunt van deze wandeling door de sneeuw in de Hoge Venen kozen we de Baraque Michel. Baraque Michel is zowel de naam van een restaurant-brasserie als van de omliggende hoogveenvlakte, op de grens van de gemeenten Waimes, Jalhay en Malmedy. Op deze plaats bouwde ene Michel Schmitz een eenvoudige herberg in het begin van de negentiende eeuw, die ook diende als toevluchtsoord voor verdwaalde reizigers. De herberg werd nadien verschillende malen uitgebreid en vernieuwd. 

Restaurant-brasserie La Baraque Michel in de Hoge Venen

De Baraque Michel ligt op een hoogte van 678 meter boven de zeespiegel. Tot aan de Eerste Wereldoorlog was deze plaats het hoogste punt van België, precies aan de grens met het koninkrijk Pruisen (een deel van het huidige Duitsland). In 1919 moest het verslagen Duitsland een stuk van zijn grondgebied afstaan aan België, en werd het Signal de Botrange het hoogste punt (694 meter). Op de parking bij herberg kun je een replica van grenspaal 154 zien, die tot aan WO I de Belgisch-Pruisische grens aangaf.  

Baraque Michel Wandeling door de sneeuw in de Hoge Venen
De Baraque Michel was tot aan WO I het hoogste punt van België

Vanaf de parking bij de Baraque Michel wandel je naar de nabijgelegen kapel. Deze ‘Kapel Fischbach’ werd opgericht in 1830 in opdracht van Henri Toussaint Fischbach, een industrieel uit Malmedy. Hij liet de kapel bouwen uit dankbaarheid voor de redding van zijn schoonvader, die verdwaald geraakte in de Hoge Venen en werd opgevangen door de eigenaar van de herberg. In de klokkentoren van de kapel werd tot in 1856 ’s nachts een lantaarn aangestoken om verloren gelopen reizigers de weg te wijzen naar de herberg.     

Fischbachkapel Wandeling door de sneeuw in de Hoge Venen
De Fischbachkapel bij Baraque Michel

Langs het besneeuwde veen van Fagne de Herbôfaye en Fagne de Polleur

Voorbij de kapel ga je naar links. Aan je rechterzijde zie je een eerste besneeuwd hoogveengebied, het Fagne de Herbôfaye. Veengrond is nat en sponsachtig en bestaat uit afgestorven plantaardig materiaal. Een zogenaamd hoogveen wordt alleen gevoed door regenwater en houdt als een soort spons het regenwater vast. Neerslag valt er overigens meer dan genoeg in de Hoge Venen: zo’n 200 neerslagdagen per jaar!   

Een blik op het besneeuwde Fagne de Herbôfaye

Voorbij het veen loopt het wandelpad verder tussen bossen. Blijf rechtdoor wandelen, tot je aan een T-splitsing komt waar je alleen naar rechts of links kunt. Bij deze splitsing staat een informatiebord over het Fagne de Polleur, het veengebied dat zich hier voor jou uitstrekt. Je neemt het pad naar rechts en volgt een deel van het ‘Didactisch leerpad Veen van Polleur‘. 

Fagne Polleur Wandeling door de sneeuw in de Hoge Venen
Het Fagne de Polleur bedolven onder de sneeuw

In dit veengebied met een oppervlakte van 54 hectaren ontsprint het beekje Polleur. Een eindje verderop wandel je over een vlonderpad, dat de oever van het beekje volgt. Een schitterend panorama in het besneeuwde landschap!   

Vlonderpad langs riviertje Polleur
Het vlonderpad langs het riviertje Polleur

Wandeling door de sneeuw in de Hoge Venen langs het Fagne de Botrange

Je blijft het vlonderpad rond het veengebied volgen tot de kruising met een paadje dat naar rechts loopt. Je volgt dit paadje naar rechts, dat nog enkele meters over een vlonderpad loopt, maar verderop een gewoon pad wordt. Je steekt de verkeersweg N68 Eupen – Malmedy over en komt zo in het veengebied Fagne de Botrange.      

Het Fagne de Botrange in de buurt van het hoogste punt van België

Het wandelpad loopt kaarsrecht tussen besneeuwd veen links en rechts van jou. Aan je linkerzijde zie je in de verte een zend- en ontvangstmast, die geplaatst is vlak bij het hoogste punt van België: het Signal de Botrange. Wandel ongeveer  700 meter rechtdoor en sla dan haaks af naar links in de richting van een sparrenbos. Aan de rand van dit bos ga je naar rechts en 300 meter verder weer naar links, naar de gebouwen en de toren van Signal de Botrange.        

De gebouwen en toren van het Signal de Botrange

Sinds de aanhechting van een deel van het Pruisische grondgebied in 1919 is het Signal de Botrange officieel het hoogste punt van België, met een hoogte van 694 meter. Op deze plaats stond er al in de negentiende eeuw een houten uitkijktoren. In 1934 werd de huidige stenen toren (24 meter hoog) met de bijhorende gebouwen opgericht.  

De Baltia-heuvel bij Signal de Botrange

Achter het stenen gebouw bevindt zich nog een merkwaardige constructie: de Baltia-heuvel, die zes meter hoog is. Deze heuvel kwam er in 1923 om landmeters toe te laten het nieuw verworven Belgisch grondgebied in kaart te brengen. Als je het trapje helemaal tot boven beklimt, sta je op een hoogte van exact 700 meter. In het bos achter de Baltia-heuvel zie je nog twee zogenaamde geodetische merkstenen, die het hoogste punt aangeven. De hoogste steen is de ‘Piramide Tranchot’ uit 1806 (toen Napoleon hier de baas was), de andere is een ‘Trigonometrischer Punkt‘ uit 1889 (in het Pruisische tijdperk).       

Geodetische merkstenen Signal de Botrange
Geodetische merkstenen Piramide Tranchot en Trigonometrischer Punkt

Van het hoogste punt naar het Natuurparkcentrum Botrange 

Na je bezoek aan het Signal de Botrange ga je terug door het sparrenbos en neem je vervolgens het wandelpad naar links, langs de rand van het bos. Na ongeveer een kilometer door een overweldigend sneeuwlandschap bereik je het Natuurparkcentrum Botrange. Wie buiten wil picknicken zonder last te hebben van de sneeuw, kan hier gebruikmaken van overdekte picknicktafels. Binnen krijg je alle informatie over het natuurpark Hoge Venen en zie je een leerrijke expositie over dit unieke natuurgebied.  Wie een hapje wil eten, kan terecht in de Fagn’étéria van het centrum.  

Natuurparkcentrum Botrange Wandeling door de sneeuw in de Hoge Venen
Het Natuurparkcentrum Botrange

Terug naar de Baraque Michel langs de rand van het Fagne Wallonne 

Verlaat het Natuurparkcentrum en wandel bij verkeersweg N676 een honderdtal meter naar links. Neem het eerste wandelpad aan je rechterzijde. Hier begint het laatste deel van deze wandeling door de sneeuw in de Hoge Venen. Je gaat eerst door een strookje bos. Bij de eerste splitsing sla je linksaf en wandel je voort langs de rand van een van de grootste veengebieden in de Hoge Venen: het Fagne Wallonne

Fagne Wallonne Hoge Venen
Het uitgestrekte veengebied Fagne Wallonne

Het uitgestrekte Fagne Wallonne heeft een oppervlakte van 661 hectaren. De bodem bestaat uit hoogveen, en in sommige delen van dit gebied blijft de vorming van veen nog steeds actief doorgaan. In het Fagne Wallonne ontspringt de rivier de Roer, die verderop Duitsland instroomt en in het Nederlandse Roermond in de Maas uitmondt. Je blijft de rand van het Fagne Wallonne volgen, met bossen aan je linkerzijde en het veengebied aan je rechterzijde.  

Uitzichtplatform op het Fagne Wallonne

Waar je aan je linkerzijde de toren van het Signal de Botrange ziet staan, bevindt zich aan je rechterzijde een uitzichtplatform. Hier kun je genieten van een uniek panorama van het besneeuwde veenlandschap. Blijf het brede wandelpad volgen, dat op een bepaald punt haaks naar links buigt in de richting van Baraque Michel. Op de laatste vijfhonderd meter van het traject zie je links nog een historische grenspaal, die tot aan WO I de grens tussen België en Pruisen markeerde.   

Een oude grenspaal die de grens België-Pruisen aangaf tot aan WO I

Aan je rechterzijde bemerk je in het hoogveen het houten kruis ‘La Croix du Prieur‘. Dit kruis herinnert aan de grens van het Prinsbisdom Luik, een grens die hier lag tot 1755. Het Prinsbisdom Luik bakende zijn grondgebied af met grote eikenhouten kruisen met Christusbeelden. Stap nog enkele honderden meters rechtdoor en je bereikt terug restaurant-brasserie Baraque Michel, het begin- en eindpunt van deze sneeuwwandeling in de Hoge Venen.

La Croix du Prieur herinnert aan de grens van het Prinsbisdom Luik

Wandeling door de sneeuw in de Hoge Venen: extra info 

Bijkomende info over het unieke natuurgebied de Hoge Venen vind je onder meer op volgende websites: 

Informatie over de sneeuwhoogte op de Hoge Venen vind je op volgende websites: 

Download ons Ardennenpakket!

Zijn de Belgische Ardennen ook jouw favoriete wandelbestemming? Download ons pakket met negen wandelingen in en rond Ardense steden en dorpen:

Van alle wandelingen ontvang je het gpx-bestand voor gps-navigatie en de pdf-bestanden met wandelkaart, tekst en afbeeldingen van het artikel. Voor al deze bestanden samen vragen wij een bijdrage van 4,95 euro. Je kunt de bestanden onmiddellijk downloaden na online betaling. 

Over Even Op Stap

Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Een reactie plaatsen

Follow by Email

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Wens je het volledige artikel op deze webpagina (inclusief kaart en afbeeldingen) afgedrukt op papier te ontvangen?  Dat kan! Schrijf VOORAF het bedrag van 6 euro over op bankrekening BE58 7360 2679 2979 van Xianti Freelance, en vul onderstaand formulier in. Wij sturen het afgedrukte artikel via de post naar jou toe zodra we de betaling ontvangen hebben.   

Wegens vakantie van de redactieleden van Even Op Stap is deze service momenteel niet beschikbaar. Vanaf zondag 10 april kunt u opnieuw gebruikmaken van deze service.     

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, waarvan u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wegens vakantie van de redactieleden van Even Op Stap is deze service momenteel niet beschikbaar. Vanaf zondag 10 april kunt u opnieuw gebruikmaken van deze service.     

Wens je het volledige artikel op deze webpagina (inclusief kaart en afbeeldingen) als pdf-bestand, zodat je het nadien zelf kunt afprinten?  Dat kan! Schrijf VOORAF het bedrag van 2,5 euro over op bankrekening BE58 7360 2679 2979 van Xianti Freelance, en vul onderstaand formulier in. Wij mailen het artikel als pdf-bestand naar jou zodra we de betaling ontvangen hebben.