Winter in Antwerpen 2022: kerstmarkt in de Scheldestad

Winter in Antwerpen 2022 is een grandioze winterhappening die zich afspeelt in het historische centrum van de Scheldestad. Alle ingrediënten van een schitterend winterfeest zijn aanwezig: een kerstmarkt, schaatsbaan, reuzenrad, meerdere winterbars, feeërieke kerstverlichting enzovoorts. En dat alles met bekende historische gebouwen op de achtergrond, zoals het Steen, het Stadhuis en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal! Even Op Stap stelt hieronder een unieke kerstwandeling voor vanaf het Centraal Station langs schitterend verlichte straten en pleinen tot in het hart van het niet te missen evenement Winter in Antwerpen.    

Steenplein Winter in Anwterpn 2022
De magische sfeer op het Steenplein tijdens Winter in Antwerpen

Winter in Antwerpen 2022: een groots winterevenement in de stad aan de Schelde

Vanaf vrijdag 9 december 2022 tot en met zondag 8 januari, meer dan vier weken lang, wordt het historische centrum van de stad ingenomen door Winter in Antwerpen. Het evenement omvat niet alleen een uitgebreide kerstmarkt, maar ook een grote schaatsbaan, een reuzenrad, winterbars, live radio-uitzendingen, diverse optredens en vooral een gezellige winterse kerstsfeer. De fantastisch verlichte en versierde gebouwen en monumenten op de Groenplaats, de Handschoenmarkt, de Grote Markt, de Suikerrui en het Steenplein zijn het decor van deze niet te missen belevenis. 

Grote Markt Winter in Antwerpen 2022
De kleurrijke toren Maretak op de Grote Markt met de kathedraal op de achtergrond

Kerstwandeling langs de attracties van Winter in Antwerpen 2022

Hieronder stellen we een kerstwandeling voor die je langs alle attracties van Winter in Antwerpen 2022 leidt. En dat niet alleen: je passeert ook tal van overbekende toeristische bezienswaardigheden en winkelstraten in de Scheldestad, waaronder de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Het Steen, winkelstraat Meir, het Stadhuis, Museum Vleeshuis, de Sint-Carolus Borromeuskerk en de Sint-Jacobskerk. Deze kerstwandeling van 4,9 kilometer begint en eindigt aan het Centraal Station.  

Wandelkaart Winter in Antwerpn 2022

Vertrek- en eindpunt

Centraal Station Antwerpen, Koningin Astridplein 27

Coördinaten vertrek- en eindpunt

N: 51.217579° O: 4.421141°

Afstand

4,9 kilometer

Parkeren

We raden aan om de trein te nemen naar het station Antwerpen-Centraal. Wie toch met de auto komt, parkeert het best op een van de park-and-ride parkings aan de rand van Antwerpen en neemt daarna metro, tram of bus tot station Antwerpen-Centraal of metrostations Astrid, Opera, Meir of Groenplaats. Meer info op https://www.slimnaarantwerpen.be/nl/auto-taxi/park-and-ride

Toegankelijkheid voor rolstoelen

De route is geschikt voor rolstoelen. Op sommige plaatsen moet je wel een kleine omweg nemen om trappen te vermijden

Bezienswaardigheden

Belangrijkste attracties en activiteiten van Winter in Antwerpen 2022 op de Groenplaats, Handschoenmarkt, Grote Markt, Suikerrui en Steenplein. Diverse toeristische bezienswaardigheden op de route: winkelstraat Meir, Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Stadhuis, Het Steen, Museum Vleeshuis, Sint-Carolus Borromeuskerk, Hendrik Conscienceplein, Handelsbeurs, Sint-Jacobskerk

Eten en drinken

Tal van eet- en drankgelegenheden op de route en op de kerstmarkt zelf

Gpx- en pdf-bestanden van deze wandeling

Raak de weg niet kwijt in Antwerpen! Wie wil wandelen met gps-navigatie op smartphone of wandel-gps, kan hieronder het gpx-bestand van deze wandeling downloaden. Even Op Stap biedt ook twee pdf-bestanden aan met een gedetailleerde wandelkaart, evenals de tekst en afbeeldingen van dit artikel . Deze pdf-bestanden kun je gemakkelijk afprinten of bekijken op je smartphone. Voor het gpx-bestand en de pdf-bestanden samen vragen wij een kleine bijdrage van 1,45 euro. De bestanden zijn onmiddellijk beschikbaar na online betaling.  

Vanaf het Centraal Station naar de Keizerlei en de Meir

Deze kerstwandeling kan in twee richtingen uitgevoerd worden. We beschrijven hier de route waarbij je eerst via de Keizerlei naar de bekende winkelstraat Meir wandelt. Dit is handig voor wandelaars die ook nog wat inkopen willen doen. Wie bekende gebouwen zoals de Sint-Carolus Borromeuskerk, de Sint-Jacobskerk, Museum Vleeshuis en Het Steen zeker wil bezoeken, moet uiteraard rekening houden met de openingsuren en kan de route beter in omgekeerde richting volgen. 

Keizerlei Winter in Antwerpen 2022
Kerstversiering op de Keizerlei

Verlaat het Centraal Station via de hoofduitgang, ga naar links en vervolgens terug naar rechts, de Keizerlei in. De Keizerlei is een brede straat met tal van winkels en eetgelegenheden. Steek op het einde van deze straat de Frankrijklei over en ga rechtdoor via de Teniersplaats en de Leysstraat naar de bekendste winkelstraat in Antwerpen: de Meir. Bemerk de standbeelden van kunstschilders David Teniers de Jonge en Antoon van Dyck, beiden tijdgenoten van de beroemde Antwerpse kunstenaar P.P. Rubens.         

Teniersplaats Winter in Antwerpen 2022
Standbeeld van kunstschilder David Teniers de Jonge op het Teniersplein

De Meir is een zeer brede en verkeersvrije winkelstraat in hartje Antwerpen. De meeste grote kledingwinkelketens hebben hier een vestiging, maar je vindt er ook kleinere winkels en tal van horecazaken. Op nummer 50 bevindt zich het (voormalige koninklijke) Paleis op de Meir, een stadspaleis dat tot 1969 eigendom was van de Belgische koninklijke familie. In de maand december is het elke zondag Koopzondag in Antwerpen, en is het over de koppen lopen op de Meir!    

Meir Winter in Antwerpen
Grote drukte in verkeersvrije winkelstraat de Meir

Kerstshoppen in een stad naar keuze

(vanuit Nederland) 

33% korting: voor slechts 34,95 euro i.p.v. 52,50 euro

Winter in Antwerpen 2022 op de Groenplaats en Handschoenmarkt

Op het einde van de Meir ga je rechtdoor via Meirbrug en Schoenmarkt naar de Groenplaats. Je passeert de bijna 100 meter hoge Boerentoren uit 1931, de eerste wolkenkrabber in België. De Groenplaats is een van de toplocaties van Winter in Antwerpen 2022 en werd voor de gelegenheid omgedoopt tot Wintertopia. Op dit grote plein, aan de zuidelijke zijde van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, vind je onder meer een ijspiste, de winterbar Den Aprés en tientallen kerstkraampjes

Schaatsbaan Groenplaats kerstmarkt Antwerpeni
Schaatsen rond het standbeeld van Rubens op de ijspiste van de Groenplaats

Wandel over de Groenplaats naar de Jan Blomstraat, waar je de ene eetgelegenheid naast de andere vindt. Je komt uit op de Handschoenmarkt, een driehoekig plein aan de voorzijde van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Deze indrukwekkende gotische kathedraal, opgenomen op de Werelderfgoedlijst, is gebouwd in de periode 1352 – 1521. In het interieur bevinden zich vier beroemde schilderijen van de Vlaamse barokschilder P.P. Rubens. Een bezoek aan de kathedraal is betalend, maar je kunt wel gratis even binnenkijken in de kerk.    

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen Winter in Antwerpen 2022
Een blik in het interieur van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal tijdens de kerstperiode

Op de Handschoenmarkt, aan de voorzijde van de kathedraal, staat een flink uit de kluiten gewassen kerstboom met een podium ervoor. Dit is een unieke plek voor een selfie of een originele kerstfoto! Het plein, dat tijdens Winter in Antwerpen ‘Symphonia’ heet, is tevens het decor voor optredens van musicalgroep Deep Bridge en het zangkoor Koor & Stem. Bemerk ook het standbeeld van Nello en zijn hond Patrasche, een verwijzing naar het ontroerende verhaal ‘A dog of Flanders’ van de Engelse romanschrijfster Ouida.  

Handschonmarkt kerstmarkt Antwerpen
Kerstboom en podium voor de kathedraal op de Handschoenmarkt
Nello en Patrasche Handschoenmarkt Antwerpen
Handschoenmarkt: het beeld van Nello en Patrasche

Bezoek spotgoedkoop Plopsa Station Antwerp!

Tickets verkrijgbaar bij Tripper.be met een aanzienlijke korting!

De Grote Markt: hoogtepunt van Winter in Antwerpen 2022 

Op het einde van de straat Oude Koornmarkt wandel je rechts via de mooie toegangspoort naar de Grote Markt. Tijdens Winter in Antwerpen krijgt de markt de nieuwe naam Plaza Historia. Hier kom je terecht in een onvervalste feeërieke kerstwereld. De gevel van het Stadhuis is fantastisch mooi verlicht en versierd. De metershoge kerstboom bij de ingang trekt onmiddellijk de aandacht, evenals de kleurrijke houten toren Maretak. Onderaan deze toren kun je poseren onder een echte maretak, alweer een unieke plek voor een fotoshoot!  

Kerstboom Grote Markt Winter in Antwerpen 2022
Kerstboom, Brabofontein en toren Maretak op de Grote Markt
Stadhuis Winter in Antwerpen 2022
Het sierlijk verlichte stadhuis op de Grote Markt

Rond de beroemde Fontein van Brabo staan er tientallen kerstkraampjes opgesteld. Ga ook eens kijken bij het Joe Christmas House, vanwaar radiozender Joe live uitzendt. Op het balkon van het Joe Christmas House vinden er regelmatig optredens plaats. Bewonder nog even de magnifiek verlichte gevels van de historische  gildehuizen en  verlaat de Grote Markt langs dezelfde toegangspoort. Ga naar rechts, onder de lichtbogen van de Suikerrui.

Grote Markt kerstkraampjes Winter in Antwerpn 2022
Tientallen kerstkraampjes rond de Brabofontein
Joe Christmas House Winter in Antwerpen 2022
Radiouitzendingen vanuit het Joe Christmas House

Onder de lichttunnel van de Suikerrui naar het Steenplein

De brede straat Suikerrui verbindt de Grote Markt met het Steenplein aan de Schelde. Terwijl je onder de sierlijke lichttunnels van de Suikerrui door loopt, bemerk je aan weerszijden van de straat tal van gezellige tavernes en restaurants. De Suikerrui wordt tijdens Winter in Antwerpen 2022 niet voor niets de Lichtjeslaan genoemd.  Op het einde van deze  Lichtjeslaan steek je de Ernest Van Dijckkaai over en beland je op het Steenplein.

Suikerrui Winter in Antwerpen 2022
De Suikerrui of 'Lichtjeslaan' van de Grote Markt naar het Steenplein

Het Bevroren Rijk: dat is de nieuwe benaming van het Steenplein tijdens Winter in Antwerpen. De bomen op het plein zijn rijkelijk voorzien van sprookjesachtige lichtjes, evenals de gevels van de eeuwenoude burcht Het Steen. De grote blikvanger op het plein is echter het kolossale reuzenrad The View. Het reuzenrad is 55 meter hoog en trakteert je op een ongeëvenaard panorama over de Schelde en de stad. Wandel eerst even naar boven, naast het reuzenrad naar het terras langs de Schelde, voor een subliem uitzicht over het Steenplein.    

Het 55 meter hoge reuzenrad The View bij het Steenplein

Daal vervolgens terug af en ga naar links over het plein. De tientallen kerstkraampjes op het Steenplein mag je uiteraard niet missen. In Winterbar Bar Den kun je terecht voor een hapje en een drankje, terwijl je luistert naar live muziek. Op bepaalde tijdstippen is hier ook kinderanimatie voorzien, onder meer met een goochelshow, kinderdisco en volksspelen.

Kerstkraampjes Steenplein kerstmarkt Antwerpen
Kerstkraampjes op het Steenplein met Het Steen en Bar Den op de achtergrond

Dagtocht naar Antwerpen

(vanuit Nederland)

29% korting: voor 24,50 euro i.p.v. 34,50 euro

Het Steen en het Vleeshuis

De burcht Het Steen stamt uit de 13de eeuw en is daarmee het oudste bewaarde gebouw in Antwerpen. Het gebouw doet tegenwoordig dienst als toeristisch onthaalcentrum van de stad Antwerpen: het Antwerp Visitor Center. Bezoekers die meer willen weten over de geschiedenis en het karakter van de stad, mogen de tentoonstelling The Antwerp Story niet missen! Bij de ingang van Het Steen staat overigens nog een bezienswaardigheid: het standbeeld van Lange Wapper. Volgens een legende was Lange Wapper een van de reuzen die vroeger in Het Steen woonden.

Het Steen Winter in Antwerpen 2022
Het mooi verlichte Steen met Lange Wapper op de voorgrond

Na je bezoek aan Het Steen kun je via een trapje de waterkeringsmuur oversteken die de stad beschermt tegen overstromingen van de Schelde (rolstoelgebruikers moeten wel even terugkeren naar de ingang van het Steenplein). Steek de Jordaenskaai over en ga naar links. Volg de Jordaenskaai tot aan de Vleeshuisstraat en ga daar naar rechts, richting Museum Vleeshuis. Om trappen te vermijden rijden rolstoelgebruikers nog wat verder, tot aan de Zakstraat, en slaan vervolgens rechtsaf de Vleeshouwersstraat in.   

Het Steen en Steenplein kerstmarkt Antwerpen
Het Steen en Steenplein met waterkeringsmuur
Een antiek klavecimbel in Museum Vleeshuis

(Foto: Wikimedia Commons, CC-BY-4.0, Vleeshuis, Vlaamse Gemeenschap)

Bij Vakantieveilingen.be worden tickets geveild voor de leukste pretparken en dierentuinen. Bied mee en plan meteen jouw dagje weg! 

Meer historische bezienswaardigheden op de route van Winter in Antwerpen 2022

Op het einde van de Vleeshouwersstraat ga je links de Kuipersstraat in. Je loopt verder langs Oude Beurs en Wolstraat, en slaat rechtsaf op het kruispunt met de Hoofdkerkstraat. De Hoofdkerkstraat is een gezellig steegje met kleine winkeltjes en tavernes, mooi verlicht in de kerstperiode. Sla linksaf naar het Hendrik Conscienceplein, het pittoreske plein aan de voorzijde van de Sint-Carolus Borromeuskerk.

Sint-Carolus Borromeuskerk Antwerpen
De barokke gevel van de Sint-Carolus Borromeuskerk

De Sint-Carolus Borromeuskerk is gebouwd in de periode 1615 – 1621 en is een toonbeeld van barokke bouwkunst. De beroemde Vlaamse kunstschilder Peter Paul Rubens werkte mee aan de decoratie van de kerk. Een van zijn schilderijen, De Terugkeer van de Heilige Familie uit Egypte, is nog steeds te zien in de kerk. Het plein voor de kerk is genoemd naar de Vlaamse schrijver Hendrik Conscience (1812 – 1883), van wie een standbeeld op het plein is geplaatst. Hier bevindt zich ook de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience met de Nottebohmzaal, een parel van een bibliotheekzaal die lijkt op de bibliotheek uit de Harry Potter-films.     

Hendrik Conscienceplein Antwerpen
Het Hendrik Conscienceplein met de Erfgoedbibliotheek

Wandel verder naar de straat Wijngaardbrug, sla rechtsaf in de Sint-Katelijnevest en vervolgens linksaf in de Lange Nieuwstraat. Na zo’n 70 meter zie je rechts in de Borzestraat een toegang tot de Antwerpse Handelsbeurs, een prachtig neogotisch gebouw dat tegenwoordig als evenementenlocatie wordt gebruikt. Nog zo’n 220 meter verder bevindt zich links de Sint-Jacobsstraat met de Sint-Jacobskerk.  

Het rijkelijke interieur van de Sint-Jacobskerk

(Foto: Wikimedia Commons, CC-BY-4.0, Sint-Jacob, Cmcmcm1)

Kunstschilder P.P. Rubens vond zijn laatste rustplaats in de Sint-Jacobskerk. Rubens kreeg een eigen grafkapel met crypte, waarin hijzelf en zijn familieleden werden bijgezet. De kerk is gebouwd in gotische stijl, maar heeft een goed bewaard gebleven barok interieur. Let op: het gebouw is tijdelijk gesloten wegens voorbereidingen voor een restauratie, maar opent opnieuw zijn deuren voor bezoekers vanaf 26 december 2022.     

Graf Rubens Sint-Jacobskerk Antwerpen
De grafkapel van P.P. Rubens in de Sint-Jacobskerk

(Foto: Wikimedia Commons, CC-BY-4.0, Rubens, Nolde 16)

Terug naar het Centraal Station

Je wandelt verder door de Lange Nieuwstraat, slaat op het einde rechtsaf naar Sint-Jacobsmarkt en Kipdorpbrug, en steekt de brede Frankrijklei over. Je loopt rechtdoor via de Franklin Rooseveltplaats, een belangrijk knooppunt van bus- en tramlijnen in Antwerpen. Ongeveer 170 meter voorbij de Franklin Rooseveltplaats sla je rechtsaf op het Koningin Astridplein en bereik je terug het Centraal Station, het begin- en eindpunt van deze kerstwandeling langs Winter in Antwerpen 2022.

Bekijk Winter in Antwerpen 2022 op het YouTube-kanaal van Even Op Stap

Hieronder een video over Winter in Antwerpen 2022, ook te zien op het YouTube-kanaal van Even Op Stap:  

Winter in Antwerpen 2022: periode, openingsuren, locaties en extra info 

Lees ook onze artikelen over andere kerstmarkten:

Winterland Hasselt 2022 

Winterpret Brussel 2022

Over Even Op Stap

Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Een reactie plaatsen

Follow by Email

Wens je het volledige artikel op deze webpagina (inclusief kaart en afbeeldingen) afgedrukt op papier te ontvangen?  Dat kan! Schrijf VOORAF het bedrag van 6 euro over op bankrekening BE58 7360 2679 2979 van Xianti Freelance, en vul onderstaand formulier in. Wij sturen het afgedrukte artikel via de post naar jou toe zodra we de betaling ontvangen hebben.   

Wegens vakantie van de redactieleden van Even Op Stap is deze service momenteel niet beschikbaar. Vanaf zondag 10 april kunt u opnieuw gebruikmaken van deze service.     

Wegens vakantie van de redactieleden van Even Op Stap is deze service momenteel niet beschikbaar. Vanaf zondag 10 april kunt u opnieuw gebruikmaken van deze service.     

Wens je het volledige artikel op deze webpagina (inclusief kaart en afbeeldingen) als pdf-bestand, zodat je het nadien zelf kunt afprinten?  Dat kan! Schrijf VOORAF het bedrag van 2,5 euro over op bankrekening BE58 7360 2679 2979 van Xianti Freelance, en vul onderstaand formulier in. Wij mailen het artikel als pdf-bestand naar jou zodra we de betaling ontvangen hebben.