Het is het kleinste stadje in Wallonië: het schattige Durbuy, gelegen in het noorden van de provincie Luxemburg. Durbuy ligt aan de Ourthe, bezit een fraai kasteel en een middeleeuws aandoende stadskern die slechts uit een handjevol straten bestaat. Het stadje wordt omringd door een fraaie brok natuur, met een aantal steile rotsflanken langs de Ourthe en een grot in het gehucht Bohon. Deze stadswandeling in Durbuy met tocht naar de Bohon-grot is een absolute aanrader voor elke Ardennen-liefhebber.
Stadswandeling in Durbuy met tocht naar de Bohon-grot: gevarieerde route van 10,7 kilometer
Durbuy droeg lange tijd de titel van kleinste stadje van België. In 1985 ging die titel echter naar het West-Vlaamse Mesen, toen dit voormalige dorp opnieuw ‘stadsrechten’ kreeg. In sommige toeristische publicaties wordt Durbuy ook wel het ‘kleinste stadje ter wereld’ genoemd, maar tegenwoordig valt die eer te beurt aan het Kroatische stadje Hum. In elk geval is het historische centrum van Durbuy, zonder de deelgemeenten, het kleinste stadje in Wallonië en in de Ardennen. De stadswandeling in Durbuy die we hieronder beschrijven, is bijgevolg vrij kort: na 1,2 kilometer heb je de belangrijkste bezienswaardigheden al gezien! Je kunt de wandeling in Durbuy echter uitbreiden naar 10,7 kilometer met een tocht door de fraaie natuurlijke omgeving van Durbuy, met als blikvangers het dal van de Ourthe, de grot van Bohon en de ‘klimrots’ La Roche aux Corbeaux.
(Kaartgegevens: OpenStreetMap)
Begin- en eindpunt
Anticlinaal van Durbuy, Avenue Hubert Philippart
Coördinaten vertrek- en eindpunt
N: 50.353359° O: 5.457742°
Afstand
Volledige tocht: 10,7 kilometer - alleen de stadswandeling: 1,2 kilometer
Parkeren
Op Parking de l'Anticlinal of naburige parkings
Openbaar vervoer
Met de trein tot treinhalte Barvaux. Na ongeveer een kilometer wandelen kom je op de route van deze tocht (zie tekst)
Toegankelijkheid voor rolstoelen
De route is niet geschikt voor rolstoelgebruikers
Bezienswaardigheden
Anticlinaal, Sint-Niklaaskerk, kasteel van Durbuy, historisch centrum van Durbuy, Graanhal, Parc Roi Baudouin, kleine anticlinaal, Sentier des Béguines, grot van Bohon, RAVeL-route langs Ourthe, La Roche aux Corbeaux
Eten en drinken
Diverse horecazaken in het oude stadscentrum van Durbuy
Gpx- en pdf-bestanden van deze stadswandeling in Durbuy met tocht naar de Bohon-grot
Raak de weg niet kwijt in de omgeving van Durbuy! We raden ten zeerste aan om in deze bosrijke omgeving, met tal van kleine paadjes, gps-navigatie op smartphone of wandel-gps te gebruiken. Hieronder kun je het gpx-bestand van deze wandeling downloaden. Even Op Stap biedt ook twee pdf-bestanden aan met een gedetailleerde wandelkaart en de tekst en afbeeldingen van dit artikel. Deze pdf-bestanden kun je gemakkelijk afprinten of bekijken op je smartphone. Voor het gpx-bestand en de twee pdf-bestanden samen vragen wij een kleine bijdrage van 1,95 euro. De bestanden zijn onmiddellijk beschikbaar na online betaling.
Wandeling in Durbuy starten bij de grote anticlinaal
Grote en kleine anticlinaal
Waar kunnen we beter deze stadswandeling in Durbuy met tocht naar de Bohon-grot beginnen dan bij de beroemde grote anticlinaal van Durbuy? Deze ‘anticlinaal’ is een rotswand waarin een zeer duidelijke opwaartse plooiing van de gesteentelagen is te zien. De anticlinaal is zo’n 350 miljoen jaar geleden gevormd. De Ourthe heeft later een deel van de heuvel weggesleten, zodat de plooiing van de gesteentelagen zichtbaar werd. Deze grote anticlinaal van Durbuy wordt ook wel de Roche de Falize of de Roche d’Omalius genoemd. Geoloog Jean d’Omalius d’Halloy bestudeerde en beschreef in 1807 als eerste de merkwaardige geplooide gesteentelagen. Dicht bij het kasteel van Durbuy vind je overigens nog een tweede, kleinere anticlinaal, waar je straks zult langswandelen.
Brug, kerk en kasteel
Met de anticlinaal aan je rechterzijde wandel je op de Avenue Hubert Phillipart in de richting van de Ourthe. Het grote plein links is het Place du Grand Anticlinal. Op het einde van deze straat, aan de oever van de Ourthe, ga je naar links. Hier heb je een mooi uitzicht op het kerkje, het kasteel en de brug van Durbuy. Aan je linkerzijde passeer je een modern minigolfterrein. Wandel voort tot je aan de brug over de Ourthe komt. Op deze locatie bevond er zich in de 14de eeuw al een kleine houten brug. De zusters Recollectinen, een kloosterorde in Durbuy, lieten in 1725 een stenen brug bouwen.
Als je even over de brug wandelt naar de linkeroever van de Ourthe, krijg je een mooi zicht op het kasteel van Durbuy (zie verder). Vroeger stond er op de linkeroever van de Ourthe een watermolen, waarvan nu een reconstructie te zien is. In 1909 verdween de watermolen en kwam er een bredere brug, die in 1940 werd opgeblazen om de Duitse invallende troepen tegen te houden. De huidige brug dateert uit 1954. Aan de voet van het bronzen kruis in het midden van de brug werden de drie constructiedata gegraveerd. Sla af naar links en wandel naar de ingang van de Sint-Niklaaskerk aan je linkerzijde.
Het oudste deel van het kerkje werd opgetrokken in 1632. Oorspronkelijk was dit een kloosterkerk van de paters Recollecten. De paters lieten de Sint-Niklaaskerk uitbreiden met een koor in 1774. In het interieur vallen vooral de barokke preekstoel op en, boven het altaar, het schilderij van Christus aan het Kruis.
Paters Recollecten
Verlaat de kerk en ga, met je rug naar de kerk, naar links in de Rue des Récollets. Aan de linkerzijde van dit pittoreske straatje bevond zich het klooster van de paters Recollecten, de eerste kloosterorde die zich in 1629 in Durbuy vestigde. Tegenwoordig zijn er vakantieappartementen ingericht in de gerenoveerde kloostergebouwen. Op het einde van de straat zie je een rond pleintje met ‘obelisk’, waar je opnieuw een schitterend uitzicht hebt op de anticlinaal.
Stadswandeling in Durbuy met tocht naar de Bohon-grot: het oude stadsgedeelte
Zusters Recollectinen
We zetten deze stadswandeling in Durbuy met tocht naar de Bohon-grot voort in de middeleeuws aandoende, smalle straatjes van het stadscentrum. Vanuit de Rue des Récollets ga je rechtdoor naar de Rue Alphonse Eloy. Je komt terecht op een pittoresk pleintje met gezellige terrasjes, tussen de Rue Alphonse Eloy (links) en de Rue de la Prévôté (rechts). Bemerk de vele winkeltjes en horecazaken die vaak in eeuwenoude vakwerkhuizen zijn gevestigd.
Sla recht tegenover huis nummer 13 in de Rue Alphonse Eloy af naar links, naar de Rue des Récollectines. Aan je linkerzijde passeer je gebouwen die vroeger tot het klooster van de zusters Recollectinen behoorden. De zusters Recollectinen vestigden zich als tweede kloosterorde in Durbuy in het jaar 1663. Hun domein werd verkocht in de periode van de Franse Revolutie. In de Rue des Récollectines vind je alweer de ene horecazaak na de andere, inclusief knusse terrasjes op kleine pleintjes. Let vooral eens op huis nummer 15, een vakwerkhuis met aan de zijgevel het beeld van een zittende man op een bank. Op de voorgevel van dit vakwerkhuis hangt een kooi met neppe (piraten-)skeletten, recht tegenover een druk bezochte rum-bar.
Graanhal
Op het T-kruispunt van de Rue des Récollectines met de Rue Jean de Bohême ga je naar rechts. Bemerk het leuke cadeauwinkeltje aan je linkerzijde. Wandel zo’n dertig meter door de Rue Jean de Bohême en sla dan af naar links, in de Rue de la Vieille Halle. Twintig meter verder kom je aan de ingang van de 16de-eeuwse Graanhal (Halle aux Blés), waarin zich tegenwoordig het Durbuy History and Art Museum bevindt.
De benaming ‘Graanhal’ is een beetje misleidend, want dit historische vakwerkgebouw werd haast nooit gebruikt voor de opslag van graan. Wel heeft de Graanhal gediend als opslagplaats voor andere landbouwproducten, maar ook als rechtbank, woonhuis, gevangenis en school. Na de laatste renovatie in 2005 is de Graanhal in gebruik als museum: het Durbuy History and Art Museum. Het museum geeft een overzicht van de geschiedenis van Durbuy en huisvest permanente en tijdelijke kunsttentoonstellingen.
Naar het Parc Roi Baudouin en de Place aux Foires: oude zijarm van de Ourthe
Parc Roi Baudouin
Het Parc Roi Baudouin en Place aux Foires zijn de volgende bestemmingen op deze stadswandeling in Durbuy met tocht naar de Bohon-grot. Ga naar de opvallende voorgevel van de Graanhal aan de Rue du Comte Théodule d’Ursel. Met je rug naar de Graanhal wandel je naar links. Je gaat een brug over, de ‘Grand Pont‘, die het Parc Roi Baudouin overspant. Hier stroomde tot in het begin van de 18de eeuw een zijarm van de Ourthe. Die zijarm omringde heel het stadscentrum van Durbuy en voegde zich voorbij de anticlinaal terug bij de Ourthe. Vanaf 1725 werd begonnen met het droogleggen van deze zijarm, omdat de stad voortdurend uitbreidde en er plaats nodig was voor nieuwe gebouwen.
Voorbij de brug, ter hoogte van het bekende vijfsterrenhotel Le Sanglier des Ardennes, daal je rechts de trappen af naar het Parc Roi Baudouin. Sla vervolgens links af en wandel naar de rechteroever van de Ourthe. Rechts van jou zie je de zijgevel van het kasteel van Durbuy. Al in 1078 vermeldt een document het bestaan van een burcht in Durbuy. In de loop der eeuwen werd de burcht verschillende malen verwoest en terug opgebouwd. In 1726 werd Conrad Albert Charles Schetz de eerste hertog uit het adellijke geslacht d’Ursel. Hij erfde en herbouwde de burcht van Durbuy.
In de jaren 1880-1882 liet gravin Marie-Camille d’Ursel de voormalige burcht verbouwen tot het kasteel van Durbuy zoals we het vandaag kunnen zien. Het kasteel is nog steeds privébezit van leden van de adellijke familie d’Ursel en kan niet bezocht worden. De huidige kasteelheer is graaf Jean-Michel d’Ursel, die samen met zijn echtgenote het kasteel bewoont. Een andere bezienswaardigheid op de Place aux Foires is de zogenaamde ‘kleine anticlinaal‘. Deze opwaartse plooiing van gesteentelagen in de rots onder het kasteel is de kleinere versie van de grote anticlinaal waar je bij de start van deze Durbuy wandeling langsliep.
Loop onder de Grand Pont door naar het andere uiteinde van het Parc Roi Baudouin, waar een houten kiosk staat. Doorheen het jaar vinden er diverse optredens, evenementen en festiviteiten plaats op en rond de kiosk van het Parc Roi Baudouin. Een hoogtepunt is ongetwijfeld de jaarlijkse kerstmarkt te Durbuy, wanneer het middeleeuwse stadje een sprookjesachtige kerstsfeer uitstraalt. Net achter de kiosk, aan de Place aux Foires, kun je in het toeristisch seizoen een kaartje kopen voor het toeristisch treintje dat langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Durbuy rijdt. Het treintje neemt je ook mee naar een uitkijkpunt (belvédère) dat je een schitterend uitzicht biedt over het stadje.
Place aux Foires en Avenue Hubert Philippart
Wandel verder langs de brede en drukke straat Place aux Foires, een straat met brede voetpaden waarlangs je de ene horecazaak naast de andere vindt. In het zomerseizoen zitten de terrasjes hier barstensvol toeristen. Loop rechtdoor naar de Avenue Hubert Philippart. Zowel de Place aux Foires als de Avenue Hubert Philippart zijn aangelegd op de drooggelegde zijarm van de Ourthe, die vroeger het stadje helemaal omringde. Vanaf het punt waar de Rue des Récollectines uitkomt op de Avenue Hubert Philippart, zie je aan je linkerzijde de geklasseerde muur die de tuin van het vroegere Recollectinenklooster omringde. Deze muur werd opgericht in 1725. Tegenwoordig zijn de gebouwen van het vroegere klooster en de tuin in privébezit.
Van Durbuy naar Barvaux: uitgebreide stadswandeling in Durbuy met tocht naar de Bohon-grot
Wandelpad met trappen: ‘Sentier des Béguines’
Als je de Avenue Hubert Philippart nog verder volgt, kom je aan Parking de l’Anticlinal en een beetje verderop aan de grote anticlinaal waar je daarstraks vertrokken bent. Wie alleen het stadscentrum wil bezoeken, kan de wandeling in Durbuy hier al (na slechts 1,2 kilometer) beëindigen. We raden echter aan om ook de schitterende omgeving te verkennen, langs de oever van de Ourthe en langs de grot van Bohon. Wie deze uitgebreide stadswandeling in Durbuy met tocht naar de Bohon-grot wil doen, gaat bij Parking de l’Anticlinal rechts het steile pad met trappen op dat naar de top van de heuvel loopt. Dit pad met stenen trappen staat bekend als ‘Sentier des Béguines‘. Je moet flink wat trappen beklimmen, maar het uitzicht over het stadje Durbuy is absoluut de moeite waard.
In 2023 is men begonnen met de renovatie van deze oude trappen (let op: het is mogelijk dat bepaalde gedeelten wegens werkzaamheden afgesloten zijn; in dat geval geven borden een omweg aan). Blijf de Sentier des Béguines rechtdoor volgen tot je helemaal bovenaan de heuvel komt. Het pad eindigt op een T-kruising met de zogenaamde ‘Chemin Touristique’, waar je naar rechts gaat. Bij de eerstvolgende splitsing neem je de weg links. Deze verharde weg loopt zo’n 350 meter door weiden en velden tot het kruispunt met de weg Rue de Saint-Amour. Steek dit kruispunt over (links bos, rechts bebouwing en velden) en wandel rechtdoor over de smalle asfaltweg, richting Barvaux. Je komt afwisselend langs bossen, velden en weiden in een fraai heuvelachtig landschap.
Voort naar de deelgemeente Barvaux
Negeer alle zijwegen die je passeert. Na ongeveer 800 meter zie je in de verte het dorpje Barvaux liggen. Barvaux is een deelgemeente van Durbuy, met een eigen treinhalte. Wie met het openbaar vervoer reist en deze wandeling wil doen, neemt de trein tot in Barvaux en begint ongeveer een kilometer verder aan de route (zie tekst).
Wat verderop kruist de asfaltweg een andere verharde weg, de Rue de la Tour du Diable. Je negeert deze weg, steekt het kruispunt recht over en daalt verder af naar het centrum van Barvaux. Vanaf nu wandel je op de weg Tier Saint-Antoine. Blijf rechtdoor gaan en houd geen rekening met de zijwegen die je passeert. Aan je rechterzijde kom je langs een mooi wit kapelletje, gewijd aan Notre Dame de Lourdes. Vanaf dit kapelletje moet je nog zo’n 250 meter rechtdoor gaan, afdalend naar Barvaux. De weg loopt uiteindelijk parallel met de hoofdweg N983 die van Barvaux naar Durbuy loopt. Rechts passeer je een kleine parking. Op het einde van deze parking sla je haaks af naar links, in de Tier La Rocheblin. Een tiental meter verder staat links nog een mooi kapelletje, de Chapelle Notre-Dame de Banneux.
Met de trein tot in Barvaux
Wie met de trein naar Barvaux is gereisd, kan op dit punt op het traject komen van deze stadswandeling in Durbuy met tocht naar de Bohon-grot. Vanaf de treinhalte Barvaux volg je hiervoor deze route (ongeveer 1 kilometer): treinhalte Barvaux – Place Joseph Maréchal – rechtsaf naar Rue du Ténimont – linksaf naar Grand Rue – bij rotonde rechtdoor naar En Charotte – bij tweede rotonde nogmaals rechtdoor naar En Charotte – rechtsaf in Tier La Rocheblin.
Langs de Ourthe naar de grot van Bohon
Zo’n honderd meter voorbij de kapel in Tier La Rocheblin sla je rechts een zeer smal bospaadje in. Let goed op, want het paadje valt niet op en je zou het achteloos voorbij kunnen lopen! Het paadje loopt kaarsrecht door het bos naar de oever van de Ourthe.
Helemaal op het einde van dit pad sla je links af en volg je het paadje dat rakelings langs de oever van de Ourthe loopt, met de rivier aan je rechterzijde. In het toeristisch seizoen varen talloze kajakkers de Ourthe af. Wat verderop zie je aan de overzijde van de rivier een camping. Het wandelpad verlaat het bos en gaat voort in een weide, waarbij je eerst een hek moet openen. Schrik niet van de koeien die mogelijk in de wei staan, de dieren laten jou met rust als jij ze ook ongemoeid laat. Volg het pad zo dicht mogelijk langs de oever van de Ourthe. Hier en daar moet je over een bruggetje of door een hek om in een volgende wei te geraken.
Na ongeveer 900 meter door de wei kom je terug aan de rand van een bos. Ga door het poortje (dat het vee moet tegenhouden), volg het wandelpad steeds rechtdoor en negeer alle zijpaden. Aan je rechterzijde stroomt een zijarm van de Ourthe. Het pad loopt hier door prachtig natuurschoon en brengt je tot vlak bij de ingang van de grot van Bohon.
Stadswandeling in Durbuy met tocht naar de Bohon-grot: tot vlak bij de ingang van de grot
De grot van Bohon is normaal niet toegankelijk voor het publiek, maar je kunt bij de ingang wel door het hek naar binnen kijken. De grot bestaat uit twee niveaus. In het laagste niveau stroomt een ondergrondse zijarm van de Ourthe, waarvan het water bovengronds terug tevoorschijn komt een paar meter onder de ingang van de grot. Via de brede ingang kunnen speleologen in de twee niveaus van de grot geraken, die een overwinteringsplaats zijn voor diverse soorten vleermuizen. Het gangenstelsel is in totaal meer dan 500 meter lang.
De grot van Bohon is sinds 1997 beschermd natuurgebied en afgesloten door een metalen hek. Dat weerhield de eigenaars van het terrein er echter niet van om de kwetsbare grot open te stellen voor amateur-speleologie en grote groepen betalende toeristen. Deze illegale activiteiten in en rond de grot brachten schade toe aan de grot zelf en aan de populatie vleermuizen die in de grot leefden. Dit leverde flink wat protest op van natuurverenigingen en leidde tot gerechtelijke procedures tegen de eigenaars. Tegenwoordig is de rust in en rond de grot gelukkig weergekeerd. Als wandelaar mag je wel even door het hek binnengluren in het grote voorportaal van de grot, waar je oog ongetwijfeld valt op de illegale graffiti op de rotsen.
Voort naar het gehucht Bohon
Laat de grot van Bohon in alle rust achter je en geniet nog even van de indrukwekkende omgeving. Bemerk het water van het onderaardse zijriviertje van de Ourthe dat onderaan de rots terug aan de oppervlakte komt. Volg het smalle bospad rechtdoor de heuvel op, met de zijarm van de Ourthe aan je rechterzijde. Het bospad eindigt op een T-kruising met een bredere onverharde weg. Hier ga je naar links, in de richting van het gehucht Bohon.
De brede wandelweg loopt door velden, weiden en bossen in het heuvelachtige landschap, met op verschillende plaatsen een weids uitzicht over de omgeving. Je passeert links de toegangsweg tot Domaine de l’Ecureuil, een landgoed met vakantiewoningen en gîtes. In de zomer lijkt het alsof je hier en daar door een groene tunnel wandelt, met het weelderige groen van loofbomen boven je hoofd.
Het pad eindigt op een asfaltweg, waar je naar rechts gaat in de richting van het centrum van Bohon. Het gehucht Bohon behoort net als Barvaux tot het grondgebied van Durbuy en telt een groot aantal vakantiewoningen. De asfaltweg eindigt op een T-kruising in het centrum van het gehucht. Sla hier af naar rechts en blijf deze asfaltweg volgen tot buiten het centrum. Al snel wandel je opnieuw tussen weiden en velden. De asfaltweg maakt een haakse bocht naar rechts (neem hier NIET het onverharde pad links!) en loopt vrijwel kaarsrecht naar de Ourthe en de RAVeL-route naar Durbuy.
Via het RAVeL-pad naar La Roche aux Corbeaux
Aan de oever van de Ourthe neem je het verharde pad naar links, richting Durbuy. Dit verharde pad is een zogenaamde RAVeL-route. RAVeL staat voor ‘Réseau Autonome des Voies Lentes’. Dit is een netwerk van ’trage’ wegen voor de zwakke weggebruiker, aangelegd op vroegere jaagpaden en spoorwegbeddingen in Wallonië. Je bevindt je nu op een RAVeL-pad op de rechteroever van de Ourthe richting Durbuy. Langs de route zijn op de mooiste plaatsen zitbanken en picknicktafels geplaatst. In het toeristisch seizoen kan het hier best druk zijn: talloze kajakkers varen de Ourthe af, terwijl het RAVeL-pad wordt ingenomen door fietsers en wandelaars.
Deze stadswandeling in Durbuy met tocht naar de Bohon-grot heeft nog een volgende bezienswaardigheid in petto: de beroemde rots ‘La Roche aux Corbeaux‘. De dolomietrots bevindt zich vlak naast het RAVeL-pad en is erg bekend bij outdoor klimmers. Niet minder dan 27 klimroutes leiden naar de top. Op de wand van de rots kun je de naamplaatjes zien die de verschillende klimroutes aangeven. Het klimgebied van La Roche aux Corbeaux is privé-eigendom van de adellijke familie d’Ursel en wordt beheerd door de CAB (Club Alpin Belge).
Stadswandeling in Durbuy met tocht naar de Bohon-grot: de laatste kilometers
Voorbij La Roche aux Corbeaux maakt de Ourthe een grote U-vormige bocht. Het RAVeL-pad loopt langs de zeer steile bergflank en is hier voorzien van een houten hekwerk. Ongeveer 800 meter verderop, bij een informatiebord rechts van de weg, bereik je een splitsing. Je verlaat hier de RAVeL-route en neemt de asfaltweg links, richting Durbuy. Aan je linkerzijde bevindt zich een grasveld, rechts een bos.
Het laatste stuk van deze asfaltweg loopt vrij steil omhoog door een bos. Bij de volgende kruising neem je scherp rechts de bredere asfaltweg die richting Durbuy loopt (Chemin Touristique). Na ruim 200 meter bereik je terug de anticlinaal van Durbuy, het begin- en eindpunt van deze uitgebreide stadswandeling in Durbuy met tocht naar de Bohon-grot.
Overige bezienswaardigheden in Durbuy en omgeving
Als je de tijd hebt om nog andere bezienswaardigheden in en rond Durbuy te bezichtigen, kunnen we zeker onderstaand lijstje aanraden. De laatste tientallen jaren is er veel geïnvesteerd in toeristische attracties en vakantievoorzieningen in de regio Durbuy, vooral door de bekende ondernemer Marc Coucke.
- Vormsnoeipark (Parc des Topiaires): een botanische tuin met gesnoeide planten in allerlei vormen. Op de linkeroever van de Ourthe tegenover het centrum.
- Adventure Valley Durbuy: indoor en outdoor avonturenpark. Ongeveer 2 km ten zuiden van het centrum.
- Labyrint van Barvaux (Le Labyrinthe): attractiepark in de vorm van een labyrint in een maïsveld. In de deelgemeente Barvaux, dicht bij Adventure Valley
- Radhadesh – Chateau de Petite Somme: mooi kasteel bewoond door Hare Krishna-gemeenschap. Ca. 5 kilometer ten westen van Durbuy.
- Wéris: deelgemeente van Durbuy met prehistorische dolmen (hunebedden) en menhirs. Ongeveer 8 kilometer ten oosten van Durbuy.
Download ons Ardennenpakket!
Zijn de Belgische Ardennen ook jouw favoriete wandelbestemming? Download ons pakket met tien wandelingen in en rond Ardense steden en dorpen:
- Stadswandeling in Dinant : onze meest gedownloade wandeling, in de toeristische trekpleister Dinant
- Stadswandeling in La Roche-en-Ardenne : een wandeling in en rond het pittoreske stadje La Roche-en-Ardenne
- Stadswandeling in Durbuy : stadswandeling in het kleinste stadje van de Ardennen, eventueel gecombineerd met een tocht naar de grot van Bohon
- Korte wandeling in Coo : een tocht van drie kilometer langs de watervallen en het onderste spaarbekken in Coo
- Lange wandeling in Coo : een route van 13,9 kilometer langs de watervallen, spaarbekkens, uitkijktoren en heuvels in en rond Coo
- Ninglinspo en Les Fonds de Quarreux : een zeer bekende wandeling in de vallei van de Ninglinspo, aangevuld met een tocht langs Les Fonds de Quarreux
- Wandeling bij de waterval van Reinhardstein : een tocht naar de waterval van Reinhardstein, de hoogste van België, en naar de waterval van de Bayehon
- Wandeling van Gendron naar Houyet : je stapt van het station van Gendron naar het station van Houyet door de vallei van de Lesse, ev. te combineren met een kajaktocht
- Wandeling door de sneeuw in de Hoge Venen : een winterse sneeuwwandeling in de Hoge Venen, met bezoek aan het hoogste punt van België
- Wandeling in de vallei van de Flavion : je bezoekt de ruïnes van de burcht van Montaigle en wandelt door de vallei van het riviertje Flavion
Van alle wandelingen ontvang je het gpx-bestand voor gps-navigatie en de pdf-bestanden met wandelkaart, tekst en afbeeldingen van het artikel. Voor al deze bestanden samen vragen wij een bijdrage van 4,95 euro. Je kunt de bestanden onmiddellijk downloaden na online betaling.
Gerelateerde onderwerpen
Lees ook onze andere artikelen over daguitstapjes in de Ardennen:
Coo: Ardense trekpleister met België’s beroemdste watervallen
Burcht Reinhardstein: heerser over de Warche
Wandeling bij de waterval van Reinhardstein en de Bayehon
Graag uw reactie over deze pagina!
Beste bezoeker van deze webpagina,
De redactie van Even Op Stap heeft deze pagina met zorg samengesteld. Maar… wij blijven ook maar mensen. Hebt u een fout ontdekt in de tekst? Is de beschrijving niet duidelijk? Zijn sommige attracties / gebouwen / wandelpaden niet meer toegankelijk? Laat het ons weten!
Uiteraard zijn alle suggesties voor nieuwe onderwerpen, daguitstapjes en wandelingen van harte welkom!
Over Even Op Stap
Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Laatste berichten