La Roche-en-Ardenne is een parel in de Belgische Ardennen. Het stadje staat bekend om zijn middeleeuwse burcht en behoort tot de drukst bezochte Ardense trekpleisters. Gelegen aan de Ourthe en ingeklemd tussen beboste heuvels, is La Roche-en-Ardenne een paradijs voor wandelaars, mountainbikers, kajakkers, paragliders en andere buitensporters. Deze stadswandeling in La Roche-en-Ardenne is 7,6 kilometer lang en brengt je langs alle bezienswaardigheden in het centrum zelf en op twee bosrijke heuvels die de stad omringen.
Stadswandeling in La Roche-en-Ardenne door het centrum en op twee heuvels
Het centrum van dit pittoreske stadje aan de Ourthe is niet zo groot, dus koos Even Op Stap ervoor om een stadswandeling in La Roche-en-Ardenne uit te breiden met een aantrekkelijke tocht op twee heuvels aan weerszijden van de Ourthe: de heuvels Corumont en Deister. Op deze heuvels heb je op een schitterend uitzicht over de stad en kom je onder meer langs een wildpark en een paragliding-vertrekplaats. In het stadscentrum zelf trekken vooral de ruïnes van de middeleeuwse burcht, de Sint-Niklaaskerk, het stadhuis, de oevers van de Ourthe en een aantal musea de aandacht.
(Kaartgegevens: OpenStreetMap)
Vertrek- en eindpunt
Parking Quai de l'Ourthe
Coördinaten vertrek- en eindpunt
N: 50.183116° O: 5.574973°
Afstand
7,6 kilometer
Parkeren
Parking Quai de l'Ourthe
Openbaar vervoer
Met de trein tot station Marloie. Verder met bus van TEC lijn nr. 15 naar La Roche-en-Ardenne, bushalte Quai de l'Ourthe
Toegankelijkheid voor rolstoelen
De route is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers
Bezienswaardigheden
Chemin des Morts, paragliding-vertrekplaats, kruis Georges Nollomont, kapel Notre-Dame de Malines, Place du Bronze, museum Les Grèz de La Roche, Parc de Rompré, stadhuis, ruïnes kasteel van La Roche, Sint-Niklaaskerk, begraafplaats, wildpark, uitzichtpunt op heuvel Deister, kapel Sint-Margarita, museum van de Slag om de Ardennen
Eten en drinken
Op diverse plaatsen in het stadscentrum
Gpx- en pdf-bestanden van deze wandeling
Raak de weg niet kwijt in La Roche-en-Ardenne! Wie wil wandelen met gps-navigatie op smartphone of wandel-gps, kan hieronder het gpx-bestand van deze wandeling downloaden (te gebruiken met een navigatie-app). Even Op Stap biedt ook twee pdf-bestanden aan met een gedetailleerde wandelkaart en met de tekst en afbeeldingen van dit artikel. Deze pdf-bestanden kun je gemakkelijk afprinten of bekijken op je smartphone. Voor het gpx-bestand en de twee pdf-bestanden samen vragen wij een kleine bijdrage van 1,95 euro. De bestanden zijn onmiddellijk beschikbaar na online betaling.
Begin van de stadswandeling aan de oever van de Ourthe in La Roche-en-Ardenne
Als vertrekpunt van deze stadswandeling in La Roche-en-Ardenne kozen we parking Quai de l’Ourthe, gelegen aan de gelijknamige straat langs de rechteroever van de Ourthe. Wie met het openbaar vervoer komt, neemt de trein tot station Marloie en daarna de bus (lijn nr. 15) van de Waalse vervoersmaatschappij TEC tot aan bushalte Quai de l’Ourthe. Als je recht vooruit kijkt naar de Ourthe, ga je naar links en volg je via de straat Quai de l’Ourthe de rechteroever van de rivier in stroomopwaartse richting.
Een veel beoefende buitensport in La Roche-en-Ardenne is kajakken op de Ourthe. Bij de organisatie Ardenne Aventures kun je terecht voor het huren van een kajak. Er zijn kajaktochten mogelijk vanaf Maboge (1,5 uur) en Nisramont (5 uur) tot La Roche-en-Ardenne. Andere activiteiten die Ardenne Aventures organiseert zijn onder meer waterfietsen, mountainbiken en rafting. Sla af naar rechts bij de brug over de Ourthe (Pont du Faubourg) en daal net voorbij de brug rechts de trappen af naar de Ruelle des Chats langs de linkeroever van de rivier. Loop langs het speeltuintje en ga de trappen op naar de verkeersweg N833 (Rue du Chalet). Steek de N833 over, ga enkele meters naar rechts en ga dan links de trappen op naar de hogergelegen Rue Corumont.
De ‘Chemin des Morts’: eerste deel van de stadswandeling in La Roche-en-Ardenne
Bovenaan de trap volg je Rue Corumont naar rechts. De verharde weg gaat over in een onverhard pad dat de heuvel Corumont op loopt. Dit is het begin van de ‘Chemin des Morts‘ (‘Weg der Doden’). Deze enigszins angstaanjagende benaming stamt uit de tijd dat de inwoners van het plaatsje Harzé hun doden langs dit pad naar de begraafplaats in het gehucht Beausaint droegen. Op die manier moesten ze niet betalen om door het centrum van La Roche-en-Ardenne te passeren. Aan je rechterzijde word je getrakteerd op een aantrekkelijk uitzicht over de stad, met de Sint-Niklaaskerk en de burcht als blikvangers. Bij een betonnen elektriciteitspaal maakt het pad een haarspeldbocht naar links en klim je steil de heuvel op. Bemerk de ’treden’ van het pad die zijn uitgehouwen in de rotsbodem, die uit schist (een soort leisteen) bestaat.
Volg het pad verder de heuvel Corumont op, die op stafkaarten ook wel ‘Corimont’ wordt genoemd. Na enkele honderden meters kom je bij de vertrekplaats van paragliders aan de rand van de zeer steile heuvelflank, meer dan honderd meter boven de Ourthe. Het uitzicht over het dal van de Ourthe is op deze plaats ronduit adembenemend. De site wordt als vertrekplaats voor paragliding gebruikt sinds augustus 1999. Op een bord vind je meer informatie over de paragliding-vertrekplaats op de heuvel Corumont.
Verder over de heuvel Corumont
Zo’n honderd meter voorbij de paragliding-site kom je bij een splitsing van paden, waar je het linkse pad neemt. Bij deze splitsing staat het zeshoekige bord ‘Croix de Corumont’ en wordt een hoogte aangegeven van 360 meter boven de zeespiegel. Vlak achter het bord hangt een kruisbeeld tegen een boomstam, het zogenaamde ‘Croix Georges Nollomont‘ of ‘Croix de Corumont‘. Het kruis herinnert aan de dood van Georges Nollomont in 1654. Hij ving met zijn lichaam een musketschot op van de soldaten van Lodewijk XIV, een schot dat eigenlijk gericht was naar de provoost van La Roche-en-Ardenne.
Het wandelpad komt ca. 200 meter verder uit op een T-spitsing, waar je naar links gaat. Hier en daar zie je aan de rand van het pad een bord met informatie over de plaatselijke fauna en flora, onder meer over roofvogels en bijen. Volg het pad tot je een asfaltweg bereikt en sla daar af naar links. Deze ‘Vieille route de Beausaint’ daalt af richting centrum van La Roche-en-Ardenne. Na ruim 500 meter passeer je aan je linkerzijde de kapel Notre-Dame de Malines. De halfronde kapel is in 1833 opgetrokken met als voornaamste bouwmateriaal de plaatselijke schist.
De stadswandeling in La Roche-en-Ardenne gaat verder over de ‘Vieille Route de Beausaint’ richting centrum. De weg maakt eerst een haakse bocht naar links (geniet hier van het uitzicht over de stad!), buigt daarna naar rechts en eindigt op een T-kruispunt met de straat Rue Corumont. Op dit kruispunt ga je naar rechts en volg je Rue Corumont tot aan de hoofdstraat N89. Steek de hoofdstraat schuin naar links over, naar het stadsplein Place du Bronze.
Stadswandeling in het centrum van La Roche-en-Ardenne: van Place du Bronze naar Parc en Rompré
Place du Bronze wordt omringd door tal van gezellige cafés, restaurants en tavernes met terrasjes. Een mooie locatie om even uit te rusten en te genieten van een hapje en een drankje. Op het stadsplein vind je zitbanken, fonteinen en een kiosk. In het toeristisch seizoen vertrekt hier een toeristentreintje dat door het stadscentrum rijdt en je ook naar het wildpark op de heuvel Deister brengt. Steek het plein schuin naar rechts over, in de richting van de kiosk. Ga voorbij de kiosk rechts de straat Rue Rompré in. Zo’n 200 meter verderop kom je aan je rechterzijde voorbij het museum ‘Les Grès de La Roche‘.
Les Grès de La Roche is een klein museum in een voormalige pottenbakkerij, dat gewijd is aan het productieproces van aardewerk door de eeuwen heen. La Roche-en-Ardenne is bekend om zijn blauw aardewerk. Er wordt niet alleen aandacht besteed aan pottenbakkers, maar ook aan andere oude ambachten uit de Ardennen: slagers, bakkers, boeren, apothekers enz. Je vindt er eveneens een multimediavoorstelling van de geschiedenis van de Ardense ham. Schuin tegenover het museum sla je links het pad in dat naar het Parc en Rompré leidt.
Het modern aangelegde Parc en Rompré wordt gratis ter beschikking gesteld aan kunstenaars om er hun beelden te exposeren. Tal van informatieborden geven uitleg over de geschiedenis van La Roche-en-Ardenne, onder meer over het bevaren van de Ourthe en de gevechten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Volg het wandelpad naar de voetgangersbrug over de Ourthe (‘Passerelle sur l’Ourthe‘) en steek over naar de andere oever. Op de brug heb je een schitterend uitzicht op de rivier, de burcht en de huizen langs de oever.
Naar het stadhuis en de burcht van La Roche-en-Ardenne
Voorbij de voetgangersbrug, op de andere oever van de Ourthe, ga je naar links en volg je de Avenue de Villez richting centrum. Je wandelt op de rechteroever van de Ourthe, met de rivier aan je linkerzijde en de straat aan je rechterzijde. Na ca. 180 meter bereik je een huizenrij aan de linkerzijde van de straat. Hier volg je het voetpad dat tussen de huizen en de Ourthe in ligt, rakelings langs de rivier. Zo bereik je het oorlogsmonument aan het uiteinde van de brug Pont du Faubourg. Dit oorlogsmonument herdenkt de slachtoffers, zowel burgers als militairen, van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog uit La Roche-en-Ardenne.
Met je rug naar het oorlogsmonument gekeerd sla je rechts af, naar de straat Rue du Purnalet. Ongeveer dertig meter verderop kom je aan de voorzijde van het stadhuis van La Roche-en-Ardenne. Op het pleintje voor het stadhuis valt onmiddellijk het beeld ‘Berthe au fil de l’eau‘ op. De mythische figuur Berthe, die tot op de dag van vandaag als spook zou ronddwalen op de ruïnes van de burcht, groeide uit tot een van de bekendste personages van La Roche-en-Ardenne.
Volgens de legende was Berthe de bloedmooie dochter van de graaf die in de burcht van La Roche-en-Ardenne woonde. De graaf organiseerde een riddertoernooi en de winnaar daarvan mocht zijn dochter Berthe huwen. Ook ridder Waleran de Montaigu deed mee, hoewel hij zich al verloofd had met gravin Alix de Salm. Alix de Salm was woedend en sloot een pact met de duivel. Ze vermomde zich als kleine, zwarte ridder en doodde in het laatste gevecht van het toernooi Waleran de Montaigu. De vermomde gravin Alix, die zich voordeed als ridder, mocht dus huwen met Berthe. Tijdens de huwelijksnacht vermoordde Alix ook Berthe, en sindsdien zwerft Berthe als een wanhopig spook over de ruïnes van de burcht. Op zomeravonden in juli en augustus is ‘het spook Berthe‘ nog steeds te zien in een klank- en lichtspel op de burcht, een niet te missen toeristische attractie.
De ruïnes van de burcht: hoogtepunt van elke stadswandeling in La Roche-en-Ardenne
Nu je de legende kent van het spook Berthe, mag je een bezoek aan de ruïnes van de burcht uiteraard niet overslaan. De steile toegangsweg tot de ruïnes bevindt zich zo’n tien meter voorbij het beeld van Berthe, aan de rechterzijde van de straat tussen twee horecazaken. De toegangsweg leidt naar het loket waar je een entreeticket moet kopen, en de eerste poort met daarachter een binnenplaats.
De burcht (of feodaal kasteel) van La Roche-en-Ardenne is gebouwd op een rotsachtige heuvel. Op deze locatie bevond zich in de Romeinse tijd een kampplaats. De eerste burcht uit de 9de eeuw werd in de loop van de 10de tot de 14de eeuw voortdurend verbouwd en uitgebreid. De Franse koning Lodewijk XIV liet de burcht nogmaals versterken in de 17de eeuw, maar onder het bewind van de Oostenrijkse keizer Jozef II werd het bouwwerk ontmanteld en verlaten. De trotse burcht verviel tot een ruïne en had zwaar te lijden onder vandalisme en de bombardementen tijdens WOII. De ruïnes zijn tegenwoordig beschermd erfgoed. Al gedurende vele tientallen jaren vindt er archeologisch onderzoek plaats en worden delen van de burcht terug blootgelegd en gerestaureerd.
De lager gelegen delen van het complex werden vooral gebruikt als binnenplaats en terras. Op de binnenplaatsen, achter hoge muren en valbruggen, konden de inwoners van de stad bescherming zoeken tegen vijandelijke invallers. Op het laagst gelegen terras staat een replica van een veerkatapult, een wapen dat in de middeleeuwen veel werd toegepast. Daal vanop dit terrras ook even af naar de kelderverdieping van de Pilaartoren, waar je de sterke rechthoekige pilaar ziet die het koepelvormige gewelf ondersteunt. Teruggekeerd op de binnenplaats ga je het pad op dat naar de ruïnes van het eigenlijke feodale kasteel leidt.
Het eigenlijke feodale kasteel waarin de graven van La Roche-en-Ardenne woonden, ligt wat hoger dan de binnenplaats en de terrassen. Ga het hellende pad op naar de poort, waarachter een uit de rotsen gehouwen trap naar een centraal plein (het Ereplein) leidt. Aan weerszijden van deze trap liggen intact gebleven gewelfde zalen uit de 17de eeuw. In één van de gewelfde zalen is het ‘Estaminet du Fantôme‘ (‘Taverne van het Spook’) ondergebracht, waar je in het hoogseizoen iets lekkers kunt drinken. Op het Ereplein valt het overwelfde waterreservoir op, dat in de 17de eeuw door de Fransen werd uitgehouwen en gefilterd regenwater bevatte.
Op het Ereplein, met je rug naar de gewelfde zalen, kijk je schuin rechts naar de restanten van een toren en een rechthoekig bouwwerk, dat opvalt door de zeer dikke muren van twee tot drie meter dik. Schuin links voor jou zie je trappen die naar het hoogste punt van de burcht leiden: de Uitkijktoren. Het uitzicht over de ruïnes en over de stad vanaf dit punt mag je niet missen. Je kijkt neer op het Ereplein van het kasteel en het dak van de Sint-Niklaaskerk, terwijl je in de andere richting tegen de helling van de Deisterheuvel aankijkt.
In het toeristische hoogseizoen vinden er flink wat activiteiten plaats op de burcht, die ook voor kinderen interessant zijn: boogschieten, een roofvogelshow, voorstelling van oude ambachten enzovoorts. En als je in La Roche-en-Ardenne bent op een zomeravond in juli of augustus, kijk dan zeker naar de klank- en lichtshow met het legendarische spook Berthe in de hoofdrol!
Langs de Sint-Niklaaskerk de heuvel Deister op
Een stadswandeling in La Roche-en-Ardenne is niet volledig zonder een bezoek aan de neogotische Sint-Niklaaskerk (Eglise Saint-Nicolas). Na je bezoek aan de burcht daal je de steile toegangsweg terug af en ga je naar rechts. Volg de Rue du Marché tot je rechts bij de Sint-Niklaaskerk komt. Aan je linkerzijde passeer je het kantoor van de Dienst voor Toerisme (Rue du Marché 15). De Sint-Niklaaskerk werd ingewijd in 1901; ze werd gebouwd op de locatie van een oudere kerk.
In het interieur van de Sint-Niklaaskerk vallen onmiddellijk de felgekleurde gebrandschilderde glasramen op. Deze zijn vervaardigd door Louis-Marie Londot in 1980. Op het koor staat achteraan een gepolychromeerd altaarstuk met twee reliëfs en twee geschilderde panelen. Naast het hoofdaltaar zie je een indrukwekkend orgel dat 4300 orgelpijpen bevat. Bemerk de twee beelden van lindehout links en rechts van het koor, die de H. Maagd en de H. Nicolaas voorstellen. De preekstoel (rechts vooraan het koor) bevat albasten beelden. Let ook even op het centrale gangpad: dat bestaat uit vele duizenden leien, die een tapijt van antracietkleurige sterren vormen.
Verder richting wildpark op de stadswandeling in La Roche-en-Ardenne
Het volgende deel van deze stadswandeling in La Roche-en-Ardenne speelt zich af op de heuvel Deister, met de begraafplaats, het wildpark en het uitzichtpunt (belvédère). Als je de kerk buitenkomt, ga je links om de hoek en volg je de straat Rue Trou-Bourbon, die vrij steil langs de zijgevel van de kerk de heuvel Deister op loopt. Ga rechtdoor en volg verderop de straat Rue Gohette. De asfaltweg loopt de heuvel op, eerst nog langs huizen, maar al snel langs bossen en weiden. Ruim 800 meter voorbij de Sint-Niklaaskerk kom je bij de begraafplaats van La Roche-en-Ardenne.
De begraafplaats aan Rue Gohette in La Roche-en-Ardenne is opvallend omdat je er, naast indrukwekkende grafmonumenten, ook een echte kapel vindt. De kapel bevat grafplaten van verschillende overledenen en een altaar, met daarboven een religieuze muurschildering. In de vloer van de kapel zijn witte kruisen verwerkt. Heel de begraafplaats is omringd door een muurtje uit natuursteen. Blijf de asfaltweg Rue Gohette volgen rond de begraafplaats en wandel verder tot aan het volgende T-kruispunt. Ga hier naar links, langs de asfaltweg die naar het wildpark (Parc à Gibier) leidt. Je bereikt het wildpark aan je linkerzijde na ongeveer 330 meter.
Het wildpark (Parc à Gibier) is een toeristische topper in La Roche-en-Ardenne. Toeristentreintjes rijden in het hoogseizoen heen en weer tussen Place du Bronze in het stadscentrum en het wildpark op de Deisterheuvel. Op het domein van 10 hectaren leven onder meer herten, moeflons, wilde zwijnen, wolven, lynxen, uilen en vossen. Voor kinderen is er een miniboerderij met boerderijdieren en een leuke speeltuin. Een uitgestippelde wandelroute van 1,2 kilometer leidt je langs de dierenverblijven. Het wildpark is een bezoek meer dan waard, zeker voor gezinnen met kinderen!
Afdaling naar het uitzichtpunt op de Deisterheuvel
Na je bezoek aan het wildpark, met je rug naar de ingang van het park, ga je over een afstand van ongeveer 40 meter terug naar rechts over de asfaltweg. Daar sla je het onverharde pad in aan je linkerzijde, dat door het bos de heuvel Deister afdaalt. Op deze flank van de heuvel bevindt zich een arboretum en bospark met een oppervlakte van 15 hectaren. Neem bij een splitsing van paden het rechtse pad, dat je door een indrukwekkend bosgebied brengt.
Het pad loopt vrij steil de Deisterheuvel af in de richting van het ‘belvédère‘, een prieeltje waar je kunt genieten van het schitterende panorama van La Roche-en-Ardenne aan de oevers van de Ourthe, ingeklemd tussen Ardense heuvels. Neem voorbij het belvédère het rechtse wandelpad, een rotsachtig pad dat zeer steil naar beneden loopt en eindigt bij de Sint-Margaritakapel (Chapelle Sainte-Marguerite).
Stadswandeling terug naar centrum La Roche-en-Ardenne langs de Sint-Magaritakapel
De stadswandeling in La Roche-en-Ardenne brengt je stilaan terug naar het bebouwde centrum. Eerst passeer je nog de Sint-Margaritakapel (Chapelle Sainte-Marguerite), gebouwd in het jaar 1600 met plaatselijke schist. De kapel werd gedeeltelijk uitgehouwen uit de rotsen. Vroeger bevond de kapel zich vlak bij de verblijfplaats van een kluizenaar. Volgens een legende is ze gebouwd op een bron, die het waterreservoir van het feodale kasteel voedde.
Volg bij de kapel de asfaltweg Rue Sainte-Marguerite naar beneden. Vlak voor de haarspeldbocht, ca. 110 meter voorbij de kapel, neem je rechts een smal en rotsachtig paadje dat tussen de begroeiing de heuvel afloopt. Het rotspaadje komt uit op trappen, die eindigen op de straat Rue Trou-Bourbon, waar je naar links gaat. Deze weg heb je daarstraks al gevolgd in de andere richting, toen je de heuvel op liep. Nu daal je de heuvel af naar het centrum. Aan je rechterzijde passeer je weer de zijgevel van de Sint-Niklaaskerk. Bij het T-kruispunt ga je naar rechts en volg je de straat Rue de l’Eglise.
Laatste deel stadswandeling in La Roche-en-Ardenne: naar het oorlogsmuseum
Het laatste stuk van deze stadswandeling in La Roche-en-Ardenne loopt langs een van de drukst bezochte musea in de stad: het oorlogsmuseum ‘Museum van de Slag om de Ardennen‘ (‘Musée de la Bataille des Ardennes‘). Ga rechtdoor vanaf Rue de l’Eglise naar Rue Chamont. Het oorlogsmuseum bevindt zich aan je linkerzijde, huisnummer 5. De collectie is vooral gewijd aan de strijd om en de bevrijding van La Roche-en-Ardenne en de omliggende dorpen in januari 1945, tijdens het Ardennenoffensief.
Het is niet toevallig dat er zich in La Roche-en-Ardenne een oorlogsmuseum bevindt. Op 16 december 1944 begon het Duitse Ardennenoffensief. De stad, die in september 1944 was bevrijd door de Geallieerden, kwam op 21 december terug in Duitse handen. De Amerikaanse luchtmacht bombardeerde vervolgens de Duitse stellingen, waardoor zowat 90% van La Roche-en-Ardenne werd verwoest. Niet minder dan 114 inwoners kwamen om het leven, wat de stad de titel ‘Ville Martyre‘ of ‘Martelaarsstad‘ opleverde. In de loop van januari 1945 werd La Roche-en-Ardenne en omgeving opnieuw bevrijd door de Geallieerden. In het museum zie je wapens, voertuigen, uniformen, uitrustingen, foto’s en films betreffende deze gruwelijke periode in de geschiedenis van de stad.
Na je bezoek aan het oorlogsmuseum ga je, met je rug naar het museum, naar links in Rue Chamont. Ga verder tot aan het kruispunt met Rue de la Gare (links). Sla links af en wandel door Rue de la Gare tot aan de brug over de Ourthe. Sla vlak voor de brug weer af naar links, naar Quai du Gravier. Volg de oever van de Ourthe tot je links nog een herinnering aan het Ardennenoffensief ziet: een Amerikaanse M4A1 Sherman-tank. Hier ben je terug bij de parking Quai de l’Ourthe, het begin- en eindpunt van deze stadswandeling in La Roche-en-Ardenne.
Download ons Ardennenpakket!
Zijn de Belgische Ardennen ook jouw favoriete wandelbestemming? Download ons pakket met tien wandelingen in en rond Ardense steden en dorpen:
- Stadswandeling in Dinant : onze meest gedownloade wandeling, in de toeristische trekpleister Dinant
- Stadswandeling in La Roche-en-Ardenne : een wandeling in en rond het pittoreske stadje La Roche-en-Ardenne
- Stadswandeling in Durbuy : stadswandeling in het kleinste stadje van de Ardennen, eventueel gecombineerd met een tocht naar de grot van Bohon
- Korte wandeling in Coo : een tocht van drie kilometer langs de watervallen en het onderste spaarbekken in Coo
- Lange wandeling in Coo : een route van 13,9 kilometer langs de watervallen, spaarbekkens, uitkijktoren en heuvels in en rond Coo
- Ninglinspo en Les Fonds de Quarreux : een zeer bekende wandeling in de vallei van de Ninglinspo, aangevuld met een tocht langs Les Fonds de Quarreux
- Wandeling bij de waterval van Reinhardstein : een tocht naar de waterval van Reinhardstein, de hoogste van België, en naar de waterval van de Bayehon
- Wandeling van Gendron naar Houyet : je stapt van het station van Gendron naar het station van Houyet door de vallei van de Lesse, ev. te combineren met een kajaktocht
- Wandeling door de sneeuw in de Hoge Venen : een winterse sneeuwwandeling in de Hoge Venen, met bezoek aan het hoogste punt van België
- Wandeling in de vallei van de Flavion : je bezoekt de ruïnes van de burcht van Montaigle en wandelt door de vallei van het riviertje Flavion
Van alle wandelingen ontvang je het gpx-bestand voor gps-navigatie en de pdf-bestanden met wandelkaart, tekst en afbeeldingen van het artikel. Voor al deze bestanden samen vragen wij een bijdrage van 4,95 euro. Je kunt de bestanden onmiddellijk downloaden na online betaling.
Graag uw reactie over deze pagina!
Beste bezoeker van deze webpagina,
De redactie van Even Op Stap heeft deze pagina met zorg samengesteld. Maar… wij blijven ook maar mensen. Hebt u een fout ontdekt in de tekst? Is de beschrijving niet duidelijk? Zijn sommige attracties / gebouwen / wandelpaden niet meer toegankelijk? Laat het ons weten!
Uiteraard zijn alle suggesties voor nieuwe onderwerpen, daguitstapjes en wandelingen van harte welkom!
Over Even Op Stap
Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Laatste berichten