Stadswandeling in La Roche-en-Ardenne: Ardense parel

La Roche-en-Ardenne is een parel in de Belgische Ardennen. Het stadje staat bekend om zijn middeleeuwse burcht en behoort tot de drukst bezochte Ardense trekpleisters. Gelegen aan de Ourthe en ingeklemd tussen beboste heuvels, is La Roche-en-Ardenne een paradijs voor wandelaars, mountainbikers, kajakkers, paragliders en andere buitensporters. Deze stadswandeling in La Roche-en-Ardenne is 7,6 kilometer lang en brengt je langs alle bezienswaardigheden in het centrum zelf en op twee bosrijke heuvels die de stad omringen. 

La Roche-en-Ardenne stadswandeling stadsgezicht
La Roche-en-Ardenne: stadje aan de Ourthe met middeleeuwse burcht

Stadswandeling in La Roche-en-Ardenne door het centrum en op twee heuvels

Het centrum van dit pittoreske stadje aan de Ourthe is niet zo groot, dus koos Even Op Stap ervoor om een stadswandeling in La Roche-en-Ardenne uit te breiden met een aantrekkelijke tocht op twee heuvels aan weerszijden van de Ourthe: de heuvels Corumont en Deister. Op deze heuvels heb je op een schitterend uitzicht over de stad en kom je onder meer langs een wildpark en een paragliding-vertrekplaats. In het stadscentrum zelf trekken vooral de ruïnes van de middeleeuwse burcht, de Sint-Niklaaskerk, het stadhuis, de oevers van de Ourthe en een aantal musea de aandacht. 

(Kaartgegevens: OpenStreetMap)

Vertrek- en eindpunt

Parking Quai de l'Ourthe

Coördinaten vertrek- en eindpunt

N: 50.183116° O: 5.574973°

Afstand

7,6 kilometer

Parkeren

Parking Quai de l'Ourthe

Openbaar vervoer

Met de trein tot station Marloie. Verder met bus van TEC lijn nr. 15 naar La Roche-en-Ardenne, bushalte Quai de l'Ourthe

Toegankelijkheid voor rolstoelen

De route is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers

Bezienswaardigheden

Chemin des Morts, paragliding-vertrekplaats, kruis Georges Nollomont, kapel Notre-Dame de Malines, Place du Bronze, museum Les Grèz de La Roche, Parc de Rompré, stadhuis, ruïnes kasteel van La Roche, Sint-Niklaaskerk, begraafplaats, wildpark, uitzichtpunt op heuvel Deister, kapel Sint-Margarita, museum van de Slag om de Ardennen

Eten en drinken

Op diverse plaatsen in het stadscentrum

Gpx- en pdf-bestanden van deze wandeling

Raak de weg niet kwijt in La Roche-en-Ardenne! Wie wil wandelen met gps-navigatie op smartphone of wandel-gps, kan hieronder het gpx-bestand van deze wandeling downloaden (te gebruiken met een navigatie-app). Even Op Stap biedt ook twee pdf-bestanden aan met een gedetailleerde wandelkaart en met de tekst en afbeeldingen van dit artikel. Deze pdf-bestanden kun je gemakkelijk afprinten of bekijken op je smartphone. Voor het gpx-bestand en de twee pdf-bestanden samen vragen wij een kleine bijdrage van 1,95 euro. De bestanden zijn onmiddellijk beschikbaar na online betaling.  

Begin van de stadswandeling aan de oever van de Ourthe in La Roche-en-Ardenne

Als vertrekpunt van deze stadswandeling in La Roche-en-Ardenne kozen we parking Quai de l’Ourthe, gelegen aan de gelijknamige straat langs de rechteroever van de Ourthe. Wie met het openbaar vervoer komt, neemt de trein tot station Marloie en daarna de bus (lijn nr. 15) van de Waalse vervoersmaatschappij TEC tot aan bushalte Quai de l’Ourthe. Als je recht vooruit kijkt naar de Ourthe, ga je naar links en volg je via de straat Quai de l’Ourthe de rechteroever van de rivier in stroomopwaartse richting.  

Ourthe La Roche-en-Ardenne stadswandeling
De Ourthe met de brug naar de linkeroever

Een veel beoefende buitensport in La Roche-en-Ardenne is kajakken op de Ourthe. Bij de organisatie Ardenne Aventures kun je terecht voor het huren van een kajak. Er zijn kajaktochten mogelijk vanaf Maboge (1,5 uur) en Nisramont (5 uur) tot La Roche-en-Ardenne. Andere activiteiten die Ardenne Aventures organiseert zijn onder meer waterfietsen, mountainbiken en rafting. Sla af naar rechts bij de brug over de Ourthe (Pont du Faubourg) en daal net voorbij de brug rechts de trappen af naar de Ruelle des Chats langs de linkeroever van de rivier. Loop langs het speeltuintje en ga de trappen op naar de verkeersweg N833 (Rue du Chalet). Steek de N833 over, ga enkele meters naar rechts en ga dan links de trappen op naar de hogergelegen Rue Corumont.    

Chemin des Morts La Roche-en-Ardenne stadswandeling
Het begin van de 'Chemin des Morts'

De ‘Chemin des Morts’: eerste deel van de stadswandeling in La Roche-en-Ardenne

Bovenaan de trap volg je Rue Corumont naar rechts. De verharde weg gaat over in een onverhard pad dat de heuvel Corumont op loopt. Dit is het begin van de ‘Chemin des Morts‘ (‘Weg der Doden’). Deze enigszins angstaanjagende benaming stamt uit de tijd dat de inwoners van het plaatsje Harzé hun doden langs dit pad naar de begraafplaats in het gehucht Beausaint droegen. Op die manier moesten ze niet betalen om door het centrum van La Roche-en-Ardenne te passeren. Aan je rechterzijde word je getrakteerd op een aantrekkelijk uitzicht over de stad, met de Sint-Niklaaskerk en de burcht als blikvangers. Bij een betonnen elektriciteitspaal maakt het pad een haarspeldbocht naar links en klim je steil de heuvel op. Bemerk de ’treden’ van het pad die zijn uitgehouwen in de rotsbodem, die uit schist (een soort leisteen) bestaat.  

Heuvel Corumont treden in schist Stadswandeling La Roche-en-Ardenne
De treden van het pad zijn uitgehouwen in de rotsbodem

Volg het pad verder de heuvel Corumont op, die op stafkaarten ook wel ‘Corimont’ wordt genoemd. Na enkele honderden meters kom je bij de vertrekplaats van paragliders aan de rand van de zeer steile heuvelflank, meer dan honderd meter boven de Ourthe. Het uitzicht over het dal van de Ourthe is op deze plaats ronduit adembenemend. De site wordt als vertrekplaats voor paragliding gebruikt sinds augustus 1999. Op een bord vind je meer informatie over de paragliding-vertrekplaats op de heuvel Corumont.   

Vallei van de Ourthe La Roche-en-Ardenne stadswandeling
Het dal van de Ourthe gezien vanaf de paragliding-vertrekplaats

Op zoek naar een vakantiehuisje in de Ardennen? 

Verder over de heuvel Corumont

Zo’n honderd meter voorbij de paragliding-site kom je bij een splitsing van paden, waar je het linkse pad neemt. Bij deze splitsing staat het zeshoekige bord ‘Croix de Corumont’ en wordt een hoogte aangegeven van 360 meter boven de zeespiegel. Vlak achter het bord hangt een kruisbeeld tegen een boomstam, het zogenaamde ‘Croix Georges Nollomont‘ of ‘Croix de Corumont‘. Het kruis herinnert aan de dood van Georges Nollomont in 1654. Hij ving met zijn lichaam een musketschot op van de soldaten van Lodewijk XIV, een schot dat eigenlijk gericht was naar de provoost van La Roche-en-Ardenne.  

Croix du Corumont La Roche-en-Ardenne stadswandeling
Het 'Croix Georges Nollomont' of 'Croix de Corumont'

Het wandelpad komt ca. 200 meter verder uit op een T-spitsing, waar je naar links gaat. Hier en daar zie je aan de rand van het pad een bord met informatie over de plaatselijke fauna en flora, onder meer over roofvogels en bijen. Volg het pad tot je een asfaltweg bereikt en sla daar af naar links. Deze ‘Vieille route de Beausaint’ daalt af richting centrum van La Roche-en-Ardenne. Na ruim 500 meter passeer je aan je linkerzijde de kapel Notre-Dame de Malines. De halfronde kapel is in 1833 opgetrokken met als voornaamste bouwmateriaal de plaatselijke schist. 

Chapelle Notre-Dame de Malines La Roche-en-Ardenne stadswandeling
Kapel Notre-Dame de Malines

De stadswandeling in La Roche-en-Ardenne gaat verder over de ‘Vieille Route de Beausaint’ richting centrum. De weg maakt eerst een haakse bocht naar links (geniet hier van het uitzicht over de stad!), buigt daarna naar rechts en eindigt op een T-kruispunt met de straat Rue Corumont. Op dit kruispunt ga je naar rechts en volg je Rue Corumont tot aan de hoofdstraat N89. Steek de hoofdstraat schuin naar links over, naar het stadsplein Place du Bronze

Place du Bronze La Roche-en-Ardenne stadswandeling
Stadsplein Place du Bronze

Stadswandeling in het centrum van La Roche-en-Ardenne: van Place du Bronze naar Parc en Rompré

Place du Bronze wordt omringd door tal van gezellige cafés, restaurants en tavernes met terrasjes. Een mooie locatie om even uit te rusten en te genieten van een hapje en een drankje. Op het stadsplein vind je zitbanken, fonteinen en een kiosk. In het toeristisch seizoen vertrekt hier een toeristentreintje dat door het stadscentrum rijdt en je ook naar het wildpark op de heuvel Deister brengt. Steek het plein schuin naar rechts over, in de richting van de kiosk. Ga voorbij de kiosk rechts de straat Rue Rompré in. Zo’n 200 meter verderop kom je aan je rechterzijde voorbij het museum ‘Les Grès de La Roche‘.  

Les Grès de La Roche stadswandeling La Roche-en-Ardenne
Museum Les Grès de La Roche

Les Grès de La Roche is een klein museum in een voormalige pottenbakkerij, dat gewijd is aan het productieproces van aardewerk door de eeuwen heen. La Roche-en-Ardenne is bekend om zijn blauw aardewerk. Er wordt niet alleen aandacht besteed aan pottenbakkers, maar ook aan andere oude ambachten uit de Ardennen: slagers, bakkers, boeren, apothekers enz. Je vindt er eveneens een multimediavoorstelling van de geschiedenis van de Ardense ham. Schuin tegenover het museum sla je links het pad in dat naar het Parc en Rompré leidt.     

Parc en Rompré La Roche-en-Ardenne
Zicht op het Parc en Rompré

Het modern aangelegde Parc en Rompré wordt gratis ter beschikking gesteld aan kunstenaars om er hun beelden te exposeren. Tal van informatieborden geven uitleg over de geschiedenis van La Roche-en-Ardenne, onder meer over het bevaren van de Ourthe en de gevechten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Volg het wandelpad naar de voetgangersbrug over de Ourthe (‘Passerelle sur l’Ourthe‘) en steek over naar de andere oever. Op de brug heb je een schitterend uitzicht op de rivier, de burcht en de huizen langs de oever.  

De voetgangersbrug over de Ourthe

Naar het stadhuis en de burcht van La Roche-en-Ardenne

Voorbij de voetgangersbrug, op de andere oever van de Ourthe, ga je naar links en volg je de Avenue de Villez richting centrum. Je wandelt op de rechteroever van de Ourthe, met de rivier aan je linkerzijde en de straat aan je rechterzijde. Na ca. 180 meter bereik je een huizenrij aan de linkerzijde van de straat. Hier volg je het voetpad dat tussen de huizen en de Ourthe in ligt, rakelings langs de rivier. Zo bereik je het oorlogsmonument aan het uiteinde van de brug Pont du Faubourg. Dit oorlogsmonument herdenkt de slachtoffers, zowel burgers als militairen, van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog uit La Roche-en-Ardenne. 

Oorlogsmonument La Roche-en-Ardenne stadswandeling
Monument voor de oorlogsslachtoffers uit La Roche-en-Ardenne van beide Wereldoorlogen

Met je rug naar het oorlogsmonument gekeerd sla je rechts af, naar de straat Rue du Purnalet. Ongeveer dertig meter verderop kom je aan de voorzijde van het stadhuis van La Roche-en-Ardenne. Op het pleintje voor het stadhuis valt onmiddellijk het beeld ‘Berthe au fil de l’eau‘ op. De mythische figuur Berthe, die tot op de dag van vandaag als spook zou ronddwalen op de ruïnes van de burcht, groeide uit tot een van de bekendste personages van La Roche-en-Ardenne. 

Het beeld 'Berthe au fil de l'eau' op het plein voor het stadhuis

Volgens de legende was Berthe de bloedmooie dochter van de graaf die in de burcht van La Roche-en-Ardenne woonde. De graaf organiseerde een riddertoernooi en de winnaar daarvan mocht zijn dochter Berthe huwen. Ook ridder Waleran de Montaigu deed mee, hoewel hij zich al verloofd had met gravin Alix de Salm. Alix de Salm was woedend en sloot een pact met de duivel. Ze vermomde zich als kleine, zwarte ridder en doodde in het laatste gevecht van het toernooi Waleran de Montaigu. De vermomde gravin Alix, die zich voordeed als ridder, mocht dus huwen met Berthe. Tijdens de huwelijksnacht vermoordde Alix ook Berthe, en sindsdien zwerft Berthe als een wanhopig spook over de ruïnes van de burcht. Op zomeravonden in juli en augustus is ‘het spook Berthe‘ nog steeds te zien in een klank- en lichtspel op de burcht, een niet te missen toeristische attractie. 

De ruïnes van de burcht van La Roche-en-Ardenne

De ruïnes van de burcht: hoogtepunt van elke stadswandeling in La Roche-en-Ardenne

Nu je de legende kent van het spook Berthe, mag je een bezoek aan de ruïnes van de burcht uiteraard niet overslaan. De steile toegangsweg tot de ruïnes bevindt zich zo’n tien meter voorbij het beeld van Berthe, aan de rechterzijde van de straat tussen twee horecazaken. De toegangsweg leidt naar het loket waar je een entreeticket moet kopen, en de eerste poort met daarachter een binnenplaats. 

Toegangsweg ruïnes burcht La Roche-en-Ardenne
De steile toegangsweg naar de ruïnes van de burcht

De burcht (of feodaal kasteel) van La Roche-en-Ardenne is gebouwd op een rotsachtige heuvel. Op deze locatie bevond zich in de Romeinse tijd een kampplaats. De eerste burcht uit de 9de eeuw werd in de loop van de 10de tot de 14de eeuw voortdurend verbouwd en uitgebreid. De Franse koning Lodewijk XIV liet de burcht nogmaals versterken in de 17de eeuw, maar onder het bewind van de Oostenrijkse keizer Jozef II werd het bouwwerk ontmanteld en verlaten. De trotse burcht verviel tot een ruïne en had zwaar te lijden onder vandalisme en de bombardementen tijdens WOII. De ruïnes zijn tegenwoordig beschermd erfgoed. Al gedurende vele tientallen jaren vindt er archeologisch onderzoek plaats en worden delen van de burcht terug blootgelegd en gerestaureerd.  

Veerkatapult kasteel van La Roche-en-Ardenne stadswandeling
Replica van een veerkatapult op een terras van de burcht

De lager gelegen delen van het complex werden vooral gebruikt als binnenplaats en terras. Op de binnenplaatsen, achter hoge muren en valbruggen, konden de inwoners van de stad bescherming zoeken tegen vijandelijke invallers. Op het laagst gelegen terras staat een replica van een veerkatapult, een wapen dat in de middeleeuwen veel werd toegepast. Daal vanop dit terrras ook even af naar de kelderverdieping van de Pilaartoren, waar je de sterke rechthoekige pilaar ziet die het koepelvormige gewelf ondersteunt. Teruggekeerd op de binnenplaats ga je het pad op dat naar de ruïnes van het eigenlijke feodale kasteel leidt.  

Feodale burcht La Roche-en-Ardenne stadswandeling
Toegang tot het eigenlijke feodale kasteel

Het eigenlijke feodale kasteel waarin de graven van La Roche-en-Ardenne woonden, ligt wat hoger dan de binnenplaats en de terrassen. Ga het hellende pad op naar de poort, waarachter een uit de rotsen gehouwen trap naar een centraal plein (het Ereplein) leidt. Aan weerszijden van deze trap liggen intact gebleven gewelfde zalen uit de 17de eeuw. In één van de gewelfde zalen is het ‘Estaminet du Fantôme‘ (‘Taverne van het Spook’) ondergebracht, waar je in het hoogseizoen iets lekkers kunt drinken. Op het Ereplein valt het overwelfde waterreservoir op, dat in de 17de eeuw door de Fransen werd uitgehouwen en gefilterd regenwater bevatte. 

Estaminet du Fantôme feodaal kasteel La Roche-en-Ardenne
De 'Taverne van het Spook' in het feodale kasteel
Het Ereplein met het overkoepelde waterreservoir

Op het Ereplein, met je rug naar de gewelfde zalen, kijk je schuin rechts naar de restanten van een toren en een rechthoekig bouwwerk, dat opvalt door de zeer dikke muren van twee tot drie meter dik. Schuin links voor jou zie je trappen die naar het hoogste punt van de burcht leiden: de Uitkijktoren. Het uitzicht over de ruïnes en over de stad vanaf dit punt mag je niet missen. Je kijkt neer op het Ereplein van het kasteel en het dak van de Sint-Niklaaskerk, terwijl je in de andere richting tegen de helling van de Deisterheuvel aankijkt. 

Ereplein Feodaal Kasteel La Roche-en-Ardenne stadswandeling
Het Ereplein en omliggende ruïnes gezien vanaf de Uitkijktoren
Flank van de Deisterheuvel

In het toeristische hoogseizoen vinden er flink wat activiteiten plaats op de burcht, die ook voor kinderen interessant zijn: boogschieten, een roofvogelshow, voorstelling van oude ambachten enzovoorts. En als je in La Roche-en-Ardenne bent op een zomeravond in juli of augustus, kijk dan zeker naar de klank- en lichtshow met het legendarische spook Berthe in de hoofdrol!

Sint-Niklaaskerk La Roche-en-Ardenne stadswandeling
De Sint-Niklaaskerk zoals je ze ziet vanop de burcht

Langs de Sint-Niklaaskerk de heuvel Deister op

Een stadswandeling in La Roche-en-Ardenne is niet volledig zonder een bezoek aan de neogotische Sint-Niklaaskerk (Eglise Saint-Nicolas). Na je bezoek aan de burcht daal je de steile toegangsweg terug af en ga je naar rechts. Volg de Rue du Marché tot je rechts bij de Sint-Niklaaskerk komt. Aan je linkerzijde passeer je het kantoor van de Dienst voor Toerisme (Rue du Marché 15). De Sint-Niklaaskerk werd ingewijd in 1901; ze werd gebouwd op de locatie van een oudere kerk.   

Sint-Niklaaskerk La Roche-en-Ardenne stadswandeling
Voorzijde van de Sint-Niklaaskerk in Rue de l'Eglise

In het interieur van de Sint-Niklaaskerk vallen onmiddellijk de felgekleurde gebrandschilderde glasramen op. Deze zijn vervaardigd door Louis-Marie Londot in 1980. Op het koor staat achteraan een gepolychromeerd altaarstuk met twee reliëfs en twee geschilderde panelen. Naast het hoofdaltaar zie je een indrukwekkend orgel dat 4300 orgelpijpen bevat. Bemerk de twee beelden van lindehout links en rechts van het koor, die de H. Maagd en de H. Nicolaas voorstellen. De preekstoel (rechts vooraan het koor) bevat albasten beelden. Let ook even op het centrale gangpad: dat bestaat uit vele duizenden leien, die een tapijt van antracietkleurige sterren vormen.   

Koor Sint-Niklaaskerk La Roche-en-Ardenne
Koor van de Sint-Niklaaskerk met glasramen, orgel en altaarstuk
Interieur Sint-Niklaaskerk La Roche-en-Ardenne stadswandeling
Interieur met centraal gangpad en preekstoel (rechts)

Verder richting wildpark op de stadswandeling in La Roche-en-Ardenne 

Het volgende deel van deze stadswandeling in La Roche-en-Ardenne speelt zich af op de heuvel Deister, met de begraafplaats, het wildpark en het uitzichtpunt (belvédère). Als je de kerk buitenkomt, ga je links om de hoek en volg je de straat Rue Trou-Bourbon, die vrij steil langs de zijgevel van de kerk de heuvel Deister op loopt. Ga rechtdoor en volg verderop de straat Rue Gohette. De asfaltweg loopt de heuvel op, eerst nog langs huizen, maar al snel langs bossen en weiden. Ruim 800 meter voorbij de Sint-Niklaaskerk kom je bij de begraafplaats van La Roche-en-Ardenne

Kerkhof La Roche-en-Ardenne stadswandeling
Begraafplaats van La Roche-en-Ardenne met kapel

De begraafplaats aan Rue Gohette in La Roche-en-Ardenne is opvallend omdat je er, naast indrukwekkende grafmonumenten, ook een echte kapel vindt. De kapel bevat grafplaten van verschillende overledenen en een altaar, met daarboven een religieuze muurschildering. In de vloer van de kapel zijn witte kruisen verwerkt. Heel de begraafplaats is omringd door een muurtje uit natuursteen. Blijf de asfaltweg Rue Gohette volgen rond de begraafplaats en wandel verder tot aan het volgende T-kruispunt. Ga hier naar links, langs de asfaltweg die naar het wildpark (Parc à Gibier) leidt. Je bereikt het wildpark aan je linkerzijde na ongeveer 330 meter. 

Parc à Gibier La Roche-en-Ardenne
De ingang van het wildpark op de Deisterheuvel

Het wildpark (Parc à Gibier) is een toeristische topper in La Roche-en-Ardenne. Toeristentreintjes rijden in het hoogseizoen heen en weer tussen Place du Bronze in het stadscentrum en het wildpark op de Deisterheuvel. Op het domein van 10 hectaren leven onder meer herten, moeflons, wilde zwijnen, wolven, lynxen, uilen en vossen. Voor kinderen is er een miniboerderij met boerderijdieren en een leuke speeltuin. Een uitgestippelde wandelroute van 1,2 kilometer leidt je langs de dierenverblijven. Het wildpark is een bezoek meer dan waard, zeker voor gezinnen met kinderen! 

Wildpark La Roche-en-Ardenne
Een blik in het wildpark

Afdaling naar het uitzichtpunt op de Deisterheuvel

Na je bezoek aan het wildpark, met je rug naar de ingang van het park, ga je over een afstand van ongeveer 40 meter terug naar rechts over de asfaltweg. Daar sla je het onverharde pad in aan je linkerzijde, dat door het bos de heuvel Deister afdaalt. Op deze flank van de heuvel bevindt zich een arboretum en bospark met een oppervlakte van 15 hectaren. Neem bij een splitsing van paden het rechtse pad, dat je door een indrukwekkend bosgebied brengt. 

Bos Deisterheuvel La Roche-en-Ardenne stadswandeling
Wandelpad door bosgebied op de heuvel Deister

Het pad loopt vrij steil de Deisterheuvel af in de richting van het ‘belvédère‘, een prieeltje waar je kunt genieten van het schitterende panorama van La Roche-en-Ardenne aan de oevers van de Ourthe, ingeklemd tussen Ardense heuvels. Neem voorbij het belvédère het rechtse wandelpad, een rotsachtig pad dat zeer steil naar beneden loopt en eindigt bij de Sint-Margaritakapel (Chapelle Sainte-Marguerite). 

Uitzicht vanop Deister La Roche-en-Ardenne stadswandeling
Panorama vanop de Deisterheuvel
Het 'belvédère' op de Deisterheuvel

Stadswandeling terug naar centrum La Roche-en-Ardenne langs de Sint-Magaritakapel

De stadswandeling in La Roche-en-Ardenne brengt je stilaan terug naar het bebouwde centrum. Eerst passeer je nog de Sint-Margaritakapel (Chapelle Sainte-Marguerite), gebouwd in het jaar 1600 met plaatselijke schist. De kapel werd gedeeltelijk uitgehouwen uit de rotsen. Vroeger bevond de kapel zich vlak bij de verblijfplaats van een kluizenaar. Volgens een legende is ze gebouwd op een bron, die het waterreservoir van het feodale kasteel voedde. 

Sint-Margaritakapel La Roche-en-Ardenne stadswandeling
De Sint-Margaritakapel uit begin 17de eeuw

Volg bij de kapel de asfaltweg Rue Sainte-Marguerite naar beneden. Vlak voor de haarspeldbocht, ca. 110 meter voorbij de kapel, neem je rechts een smal en rotsachtig paadje dat tussen de begroeiing de heuvel afloopt. Het rotspaadje komt uit op trappen, die eindigen op de straat Rue Trou-Bourbon, waar je naar links gaat. Deze weg heb je daarstraks al gevolgd in de andere richting, toen je de heuvel op liep. Nu daal je de heuvel af naar het centrum. Aan je rechterzijde passeer je weer de zijgevel van de Sint-Niklaaskerk. Bij het T-kruispunt ga je naar rechts en volg je de straat Rue de l’Eglise. 

Trappen Rue Trou-Bourbon La Roche-en-Ardenne stadswandeling
De trappen naar Rue Trou-Bourbon

Laatste deel stadswandeling in La Roche-en-Ardenne: naar het oorlogsmuseum

Het laatste stuk van deze stadswandeling in La Roche-en-Ardenne loopt langs een van de drukst bezochte musea in de stad: het oorlogsmuseum ‘Museum van de Slag om de Ardennen‘ (‘Musée de la Bataille des Ardennes‘). Ga rechtdoor vanaf Rue de l’Eglise naar Rue Chamont. Het oorlogsmuseum bevindt zich aan je linkerzijde, huisnummer 5. De collectie is vooral gewijd aan de strijd om en de bevrijding van La Roche-en-Ardenne en de omliggende dorpen in januari 1945, tijdens het Ardennenoffensief. 

Musée de la Bataille des Ardennes La Roche-en-Ardenne stadswandeling
Museum van de Slag om de Ardennen in Rue Chamont

Het is niet toevallig dat er zich in La Roche-en-Ardenne een oorlogsmuseum bevindt. Op 16 december 1944 begon het Duitse Ardennenoffensief. De stad, die in september 1944 was bevrijd door de Geallieerden, kwam op 21 december terug in Duitse handen. De Amerikaanse luchtmacht bombardeerde vervolgens de Duitse stellingen, waardoor zowat 90% van La Roche-en-Ardenne werd verwoest. Niet minder dan 114 inwoners kwamen om het leven, wat de stad de titel ‘Ville Martyre‘ of ‘Martelaarsstad‘ opleverde. In de loop van januari 1945 werd La Roche-en-Ardenne en omgeving opnieuw bevrijd door de Geallieerden. In het museum zie je wapens, voertuigen, uniformen, uitrustingen, foto’s en films betreffende deze gruwelijke periode in de geschiedenis van de stad. 

Langs de oever van de Ourthe naar het eindpunt

Na je bezoek aan het oorlogsmuseum ga je, met je rug naar het museum, naar links in Rue Chamont. Ga verder tot aan het kruispunt met Rue de la Gare (links). Sla links af en wandel door Rue de la Gare tot aan de brug over de Ourthe. Sla vlak voor de brug weer af naar links, naar Quai du Gravier. Volg de oever van de Ourthe tot je links nog een herinnering aan het Ardennenoffensief ziet: een Amerikaanse M4A1 Sherman-tank. Hier ben je terug bij de parking Quai de l’Ourthe, het begin- en eindpunt van deze stadswandeling in La Roche-en-Ardenne.

Download ons Ardennenpakket!

Zijn de Belgische Ardennen ook jouw favoriete wandelbestemming? Download ons pakket met negen wandelingen in en rond Ardense steden en dorpen:

Van alle wandelingen ontvang je het gpx-bestand voor gps-navigatie en de pdf-bestanden met wandelkaart, tekst en afbeeldingen van het artikel. Voor al deze bestanden samen vragen wij een bijdrage van 4,95 euro. Je kunt de bestanden onmiddellijk downloaden na online betaling. 

Graag uw reactie over deze pagina!

Beste bezoeker van deze webpagina, 

De redactie van Even Op Stap heeft deze pagina met zorg samengesteld. Maar… wij blijven ook maar mensen. Hebt u een fout ontdekt in de tekst? Is de beschrijving niet duidelijk? Zijn sommige attracties / gebouwen / wandelpaden niet meer toegankelijk? Laat het ons weten!

Uiteraard zijn alle suggesties voor nieuwe onderwerpen, daguitstapjes en wandelingen van harte welkom!

Over Even Op Stap

Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Follow by Email

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Wens je het volledige artikel op deze webpagina (inclusief kaart en afbeeldingen) afgedrukt op papier te ontvangen?  Dat kan! Schrijf VOORAF het bedrag van 6 euro over op bankrekening BE58 7360 2679 2979 van Xianti Freelance, en vul onderstaand formulier in. Wij sturen het afgedrukte artikel via de post naar jou toe zodra we de betaling ontvangen hebben.   

Wegens vakantie van de redactieleden van Even Op Stap is deze service momenteel niet beschikbaar. Vanaf zondag 10 april kunt u opnieuw gebruikmaken van deze service.     

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, waarvan u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wegens vakantie van de redactieleden van Even Op Stap is deze service momenteel niet beschikbaar. Vanaf zondag 10 april kunt u opnieuw gebruikmaken van deze service.     

Wens je het volledige artikel op deze webpagina (inclusief kaart en afbeeldingen) als pdf-bestand, zodat je het nadien zelf kunt afprinten?  Dat kan! Schrijf VOORAF het bedrag van 2,5 euro over op bankrekening BE58 7360 2679 2979 van Xianti Freelance, en vul onderstaand formulier in. Wij mailen het artikel als pdf-bestand naar jou zodra we de betaling ontvangen hebben.