Coo: Ardense trekpleister met België’s beroemdste watervallen

De watervallen van Coo: welke Belg kent ze niet? Het dorpje Coo, nabij het stadje Stavelot in de Belgische provincie Luik, is een ware toeristische trekpleister. Tal van Belgische schoolkinderen gaan op schooluitstap naar de bekendste watervallen in België. Maar het zijn niet alleen de unieke watervallen die de aandacht trekken. Ook het pretpark Plopsa Coo, eigendom van Studio 100, ontvangt massa’s bezoekers. Het pretpark baat onder meer een stoeltjeslift uit die je naar de bergflank aan de overzijde van de rivier de Amblève  brengt. Ook de rodelbanen waarop je aan een flinke snelheid naar beneden suist, mogen op veel belangstelling rekenen. En dan is er nog het toeristentreintje dat door het nabijgelegen dierenpark rijdt, waar je herten, everzwijnen, wolven en tal van andere dieren kunt spotten. Heb je meer zin in wandelen, kajakken of mountainbiken? Ook dat is in Coo perfect mogelijk. Lees onze beschrijving van een korte wandeling (met gpx-bestand!) langs de rand van het meer, in een schitterende natuurlijke omgeving. 

Watervallen Coo
Watervallen van Coo: niet de hoogste, maar wel de bekendste watervallen van België

België’s beroemdste watervallen in Coo

De watervallen van Coo zijn niet de hoogste watervallen in België, maar zonder twijfel de meest bekende. Voor de hoogste waterval van België moet je naar de vallei van de Warche in Ovifat-Robertville, waar de waterval van Reinhardstein (Cascade de Reinhardstein, nabij de burcht van Reinhardstein) zo’n 60 meter naar beneden dondert. De watervallen van Coo zijn ‘slechts’ 15 meter hoog, maar hun waterdebiet is wel een heel stuk groter dan het debiet van de waterval van Reinhardstein. Het waren de monniken van het klooster van het nabijgelegen Stavelot die de watervallen kunstmatig creëerden, door een bocht in de rivier de Amblève af te snijden. Aan de brug over de Amblève zijn er trappen gemaakt waarlangs je kunt afdalen tot vlak bij de bruisende stroom. 

Coo
Vanaf de brug over de Amblève kom je via trappen en paadjes vlak bij de watervallen

Attracties in de omgeving van de watervallen

De beroemde watervallen van Coo moet je uiteraard bezichtigen, maar in de omgeving valt er nog veel meer te doen en te beleven. Het dorpje trekt al sinds de 19de eeuw tal van toeristen aan. Sinds de komst van het pretpark Plopsa Coo, dat eigendom is van het amusementsbedrijf Studio 100, kreeg het toerisme in het dorp opnieuw een boost. Plopsa Coo richt zich vooral op gezinnen met kinderen tot 12 jaar. Het attractiepark staat in het teken van de televisiefiguren van Studio 100: Samson, Kabouter Plop, Mega Mindy, Maya de Bij, zanggroep K3 enzovoorts. Families met jonge kinderen amuseren zich hier gans de dag op draaimolens, waterbanen, glijbanen, een kartcircuit en nog veel meer. De stoeltjeslift over de Amblève en de avontuurlijke bobsleebaan zijn attracties die je simpelweg niet mag missen. 

Plopsa Coo
Pretpark Plopsa Coo met leuke attracties, stoeltjeslift over de rivier en bobsleebaan

De alom bekende stoeltjeslift over de vallei van de Amblève bestond al lang voor de oprichting van Plopsa Coo. Het is een van de meest bezochte attracties in de omgeving en een echte aanrader. De stoeltjeslift brengt je vanaf de oever van de Amblève naar de flank van de tegenoverliggende heuvel, waar een uitkijktoren werd gebouwd. Het uitzicht over de vallei van de Amblève is grandioos. 

Panorama vanaf de uitkijktoren, met zicht op de stoeltjeslift en het onderste spaarbekken van Coo

Op zoek naar een vakantiehuisje in de Ardennen? 

Dierenpark te Coo

Om het dierenpark ‘Wild Park’ te bezoeken moet je plaatsnemen in een toeristentreintje. De toeristentrein vertrekt aan het gebouw van Coo-Adventure (Petit Coo 4) en maakt een ritje van zo’n 40 tot 45 minuten. In het dierenpark tref je een grote populatie herten, steenschapen en everzwijnen aan, maar je kunt er ook wolven spotten. De herten en everzwijnen mogen gevoederd worden en komen tot vlak bij het treintje. Op het einde van de rit passeer je het onderste spaarbekken van de elektriciteitscentrale van Coo. Bij Coo-Adventure kun je ook terecht als je op de Amblève wilt kajakken of met een mountainbike een tochtje wilt maken. 

Dierenpark Coo
Herten spotten vanuit het toeristentreintje in het dierenpark

Wandelen in Coo

Er is zeker geen gebrek aan wandelpaden in en rond Coo. Op de informatieborden in het centrum van het dorp vind je tal van wandelroutes die je kunt volgen. Wij kozen er een korte wandeling van slechts drie kilometer uit, die je perfect kunt combineren met een dagje Plopsa Coo, een bezichtiging van de watervallen en een bezoek aan het dierenpark. 

Gpx- en pdf-bestanden van deze wandeling

Wie wil wandelen met gps-navigatie op smartphone of wandel-gps, kan hieronder het gpx-bestand van deze wandeling downloaden. Even Op Stap biedt ook twee pdf-bestanden aan met gedetailleerde wandelkaart en met de tekst en afbeeldingen van dit artikel. Deze pdf-bestanden kun je gemakkelijk afprinten of bekijken op je smartphone. Voor het gpx-bestand en de twee pdf-bestanden samen vragen wij een kleine bijdrage van 1,95 euro. De bestanden zijn onmiddellijk beschikbaar na online betaling. 

Deze korte wandeling van drie kilometer loopt voor een groot gedeelte over onverharde paden die soms vrij steil zijn, en is daarom ongeschikt voor rolstoelgebruikers. Het laagste punt van de route bevindt zich op 237 meter hoogte boven zeeniveau; het hoogste punt op 290 meter hoogte. 

Vertrek aan het brasserie-restaurant ‘Le Baron’ (Petit Coo 6, coördinaten N: 50°23’35”  O: 5° 52′ 37″) en wandel in zuidwestelijke richting naar het onderste spaarbekken van de elektriciteitscentrale (Bassin inférieur). Aan je linkerzijde passeer je het gebouw van Coo-Adventure. Het avontuurlijke touwenparcours van Coo-Adventure bevindt zich in de bossen aan je rechterzijde. Loop verder langs de straat Petit Coo tot aan het einde van het parkeerterrein aan je linkerzijde. Daar verlaat je de harde weg en wandel je schuin naar rechts over het pad dat naar de dam van het spaarbekken loopt. Voorbij de dam volg je het pad langs de rand van het water. 

Onderste spaarbekken Coo
De dam aan het uiteinde van het onderste spaarbekken van de elektriciteitscentrale

Nabij Coo bevindt zich een elektriciteitscentrale die van groot belang is voor de Belgische elektriciteitsproductie. Je treft hier echter geen kerncentrales of vervuilende olie- of gascentrales aan. De elektriciteitscentrale van Coo is een zogenaamde spaarbekkencentrale, die gebruikt maakt van het water in een bovenste en een onderste spaarbekken. Deze wandeling volgt de oever van het onderste spaarbekken. Het bovenste bekken bevindt zich op de top van de heuvel aan de overzijde. ’s Nachts, wanneer er weinig elektriciteit wordt verbruikt, pompt men water van het onderste bekken naar het bovenste bekken. Overdag, wanneer er veel elektriciteit nodig is, laat men het water in het bovenste bekken via drukleidingen in de berg terug naar het onderste bekken stromen. Het stromende water drijft turbines aan waarmee elektriciteit wordt opgewekt. Met de spaarbekkencentrale van Coo kan men pieken en dalen in het elektriciteitsverbruik beter opvangen, op een heel milieuvriendelijke en duurzame manier.  

Hoogspanningslijnen Coo
Tussen de bomen door zie je de hoogspanningslijnen die naar de centrale leiden

Het wandelpad loopt verder door het bos, waarbij je het water van het spaarbekken steeds aan je linkerzijde ziet. Na een bocht naar rechts loopt het pad steil omhoog in het bos. Tussen de bomen door zie je aan de overzijde van het water de gebouwen en de hoogspanningslijnen van de elektriciteitscentrale. Je verlaat het bos en loopt voort door grasland. Aan je linkerzijde zie je in de diepte nog steeds het spaarbekken. Uiteindelijk kom je terug op verharde weg. Links en rechts zie je terug bebouwing. Aan je linkerzijde zie je de dam aan het noordelijke uiteinde van het spaarbekken. Een eindje verder passeer je het kerkhof (links) en het kerkje van Coo, toegewijd aan Sint-Andreas. Als de deur open is, neem dan even een kijkje in dit pittoreske kerkje. Draai net voor de brug over de Amblève naar rechts en je bent terug aan het vertrekpunt van deze korte wandeling. 

Kerk Coo
Het kleine kerkje van Sint-Andreas te Coo

Download ons Ardennenpakket!

Zijn de Belgische Ardennen ook jouw favoriete wandelbestemming? Download ons pakket met tien wandelingen in en rond Ardense steden en dorpen:

Van alle wandelingen ontvang je het gpx-bestand voor gps-navigatie en de pdf-bestanden met wandelkaart, tekst en afbeeldingen van het artikel. Voor al deze bestanden samen vragen wij een bijdrage van 4,95 euro. Je kunt de bestanden onmiddellijk downloaden na online betaling. 

Andere bezienswaardigheden in Wallonië

Bezoek ook onze webpagina’s over onderstaande bezienswaardigheden in Wallonië!  

Ruïnes Montaigle
De ruïnes van de burcht van Montaigle en wandeling in de vallei van de Flavion
Burcht Reinhardstein
De burcht Reinhardstein nabij Ovifat

Graag uw reactie over deze pagina!

Beste bezoeker van deze webpagina, 

De redactie van Even Op Stap heeft deze pagina met zorg samengesteld. Maar… wij blijven ook maar mensen. Hebt u een fout ontdekt in de tekst? Is de beschrijving niet duidelijk? Zijn sommige attracties / gebouwen / wandelpaden niet meer toegankelijk? Laat het ons weten!

Uiteraard zijn alle suggesties voor nieuwe onderwerpen, daguitstapjes en wandelingen van harte welkom!

Over Even Op Stap

Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Follow by Email

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, waarvan u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden.