Wandeling van Gendron naar Houyet: laddertjes langs de Lesse

Deze avontuurlijke wandeling tussen de stations van Gendron en Houyet is zo’n negen kilometer lang en volgt de rechteroever van de Lesse. Je neemt vanuit een van de twee stations eerst de trein naar je vertrekpunt en wandelt vanaf daar terug. In het toeristisch seizoen kun je overigens ook vanaf Houyet naar Gendron kajakken, stroomafwaarts op de Lesse. Een schitterend idee voor een sportieve daguitstap, waarbij je een pittige wandeling combineert met een aantrekkelijke kajaktocht.   

Kajakken op de Lesse wandeling van Gendron naar Houyet
Deze wandeling langs de Lesse kun je combineren met een kajaktocht

Wandeling van Gendron naar Houyet via laddertjes in de vallei van de Lesse

De route loopt tussen het station van Gendron-Celles en het station van Houyet. Het is mogelijk om de wandeling in de twee richtingen uit te voeren. Op werkdagen rijdt er tussen de twee stations om het uur een trein, in het weekeinde om de twee uur. We raden aan om je auto te parkeren bij een van de twee stations en eerst de trein te nemen naar je vertrekpunt. Nadien kun je rustig terugwandelen naar je auto, zonder rekening te moeten houden met de uren van de trein. Beide stations zijn onbemand. Je treinticket koop je bij de automaat of betaal je vooraf online. Wie per kajak terug wil, wandelt eerst van Gendron naar Houyet en kajakt nadien stroomafwaarts op de Lesse van Houyet naar Gendron. Let op: controleer vooraf op de website van Dinant Evasion of er op de door jouw gekozen dag kajakafvaarten worden georganiseerd tussen Houyet en Gendron!  

Vertrek- en eindpunt

Het traject loopt tussen het station van Gendron-Celles en het station van Houyet. De route kan in beide richtingen gewandeld worden.

Coördinaten vertrek- en eindpunt

Station van Gendron-Celles: N: 50,210500° O: 4,964698° / Station van Houyet: N: 50,190145° O: 5,006040°

Afstand

9 kilometer

Parkeren

Op de parkings bij de stations (gratis)

Toegankelijkheid voor rolstoelen

Niet geschikt voor rolstoelen. De route omvat trappen en ladders en is op sommige plaatsen vrij steil.

Bezienswaardigheden

Natuurschoon in het dal van de Lesse, spoorwegtunnels en -viaducten, ruïne van koninklijk treinstation Halte Royale d'Ardenne

Eten en drinken

Taverne Auberge de la Lesse, Gare de Gendron 1, Gendron - Brasserie Oh! Laralex, Rue de la Station 26, Houyet

Gpx- en pdf-bestanden van deze wandeling

Wie wil wandelen met gps-navigatie op smartphone of wandel-gps, kan hieronder het gpx-bestand van deze wandeling downloaden. Even Op Stap biedt ook twee pdf-bestanden aan met gedetailleerde wandelkaart en met de tekst en afbeeldingen van dit artikel. Deze pdf-bestanden kun je gemakkelijk afprinten of bekijken op je smartphone. Voor het gpx-bestand en de twee pdf-bestanden samen vragen wij een kleine bijdrage van 1,95 euro. De bestanden zijn onmiddellijk beschikbaar na online betaling. 

Deze wandeling in de schilderachtige vallei van de Lesse is best pittig! Hier en daar komt er wat klauterwerk aan te pas en soms moet je via trappen en laddertjes naar boven of naar beneden. De route tussen Gendron en Houyet wordt daarom ook wel ‘Les échelles de la Lesse‘ genoemd (‘De ladders van de Lesse‘). Let op: verwar deze wandeling niet met een andere bekende route, de ‘Laddertjeswandeling van Rochehaut’, een avontuurlijk traject langs de Semois bij Rochehaut, in de omgeving van Bouillon.    

Trap wandeling van Gendron naar Houyet
Een trap langs een steile rotswand op het traject tussen Gendron en Houyet

Wandelen van Gendron naar Houyet

We beschrijven hier de wandelroute vanaf Gendron naar Houyet, maar je kunt de wandeling even goed in omgekeerde richting uitvoeren. Het traject maakt deel uit van de langeafstandswandeling GR129 en wordt aangegeven met de bekende wit-rode balkjes. De route vanaf Gendron vertrekt bij de kajakhaven aan de rechteroever van de Lesse, vlak bij het treinstation van Gendron-Celles. Vanaf de parking bij het station loop je onder de spoorwegbrug door en ga je naar links, waar je het wandelpad langs de Lesse volgt.   

Kajakhaven Gendron
De aanlegplaats voor kajaks bij het station van Gendron

Je komt eerst langs de aanlegplaats voor kajakkers. Als je na de wandeling Gendron-Houyet terugkeert per kajak, moet je op het einde hier terug aan wal gaan. De afvaart van de Lesse vanaf Houyet tot in Anseremme, waar de Lesse in de Maas stroomt, is voor veel watersportliefhebbers een favoriete kajaktocht. Na enkele honderden meters zie je op de andere oever van de Lesse de caravans, tenten en campers van camping Paradisio.     

Camping Paradisio wandeling van Gendron naar Houyet
Camping Paradisio aan de overzijde van de Lesse

Het pad stijgt tot het langs de spoorweg Dinant – Bertrix loopt. De spoorweg duikt hier een tunnel in, de spoortunnel van Gendron, 381 meter lang. Dit is één van de drie spoortunnels tussen Gendron en Houyet. Het wandelpad daalt via trappen terug af naar de oever en volgt een meander van de Lesse in een adembenemend mooi landschap.     

Spoortunnel van Gendron
Vallei van de Lesse wandeltocht Gendron Houyet
Panorama in het dal van de Lesse

Even Op Stap verbleef in vakantiepark Vallée Les Etoiles om de vallei van de Lesse te verkennen

Langs steile rotswanden, bruggetjes, trappen en laddertjes 

Ongeveer drie kilometer na het vertrek in Gendron loopt het wandelpad langs een steile rotswand aan je linkerzijde. Rechts van jou stroomt de Lesse. Waar de rivier een haarspeldbocht naar rechts maakt, komt de spoorweg uit de tunnel terug tevoorschijn. Opnieuw maakt de Lesse een haarspeldbocht naar links en vervolgens naar rechts. In de bocht heb je een mooi zicht op een indrukwekkende spoorwegbrug over de rivier.

Het smalle wandelpad tussen rotswand en rivier
Spoorwegviaduct wandelen van Gendron naar Houyet
Spoorwegviaduct over de Lesse

Je wandelt onder het spoorwegviaduct door en daarna volg je het stijgende en dalende pad langs een spectaculaire rotswand in de bocht van de Lesse. Gelukkig zijn er een aantal trappen om de hoogteverschillen te overwinnen. Op sommige plaatsen is een balustrade voorzien om te voorkomen dat je in de afgrond duikt.   

Trap rotswand wandeling van Gendron naar Houyet
Via een stenen trap de heuvelflank op
Wandelpad met balustrade langs afgrond

De wandeling van Gendron naar Houyet loopt verder langs de oever van de Lesse, met de rivier en de spoorweg aan je rechterzijde en de heuvelwand aan je linkerzijde. Net voor de plaats waar het zijriviertje Ywoigne in de Lesse stroomt, moet je nogmaals een laddertje afdalen dat aan de rotswand is bevestigd. Je steekt de Ywoigne over via een kleine betonnen brug. Daarna volgt er een vlak gedeelte dat onder een spoorwegviaduct door loopt.       

Laddertje op wandeling van Gendron naar Houyet
Laddertje tegen de rotswand
Bruggetje over de zijrivier Ywoigne

Voormalig koninklijk treinstation op de wandeling van Gendron naar Houyet

Net voorbij het spoorwegviaduct merk je aan je linkerzijde, aan de overkant van de spoorweg, een merkwaardig rond gebouw. In feite is dit een goed bewaarde ruïne van een voormalig koninklijk treinstation, de ‘Halte Royale d’Ardenne‘. Leopold II, de bekende en omstreden tweede koning van België, liet in de omgeving van Houyet een luxehotel bouwen, het ‘Château Royal d’Ardenne‘, samen met een koninklijk buitenverblijf. Het hotel kreeg een eigen treinstation aan de spoorlijn, waarvan je hier de ruïne nog kunt zien.    

Ruïne van het koninklijk treinstation Halte Royale d'Ardenne

Het luxehotel in de buurt van Houyet sloot de deuren in 1949 en brandde af in 1968. De restanten werden gesloopt en nadien werd er op het terrein een golfbaan aangelegd. Het koninklijk treinstation was in gebruik van 1898 tot 1919 en staat al jaren te verkommeren langs de spoorlijn Gendron – Houyet. De spoorweg duikt een eindje verder opnieuw een tunnel in, de spoortunnel van Ardenne (507 meter). Deze spoortunnel bevindt zich onder het voormalige kasteeldomein van Château Royal d’Ardenne.

Een oude foto van het Château Royal d'Ardenne

De wandeling van Gendron naar Houyet loopt vanaf de ruïne van het koninklijk treinstation over vrij vlak terrein, met de Lesse aan de rechterkant. Enkele honderden meters voor het station van Houyet eindigt de spoortunnel en komt de spoorweg terug tevoorschijn. Blijf het wandelpad volgen tot aan verkeersweg N929 (Rue de la Station). Daar ga je rechts de brug over. Aan je rechterzijde zie je het station van Houyet, het eindpunt van deze wandeling. Wie per kajak terug wil, gaat voorbij de brug naar links, naar de aanlegplaats voor kajaks.     

Het (onbemande) stationnetje van Houyet
Info

Extra info over de wandeling van Gendron naar Houyet

  • Dienstregeling treinen tussen Gendron-Celles en Houyet: Routeplanner NMBS

    Let op: de stations van Gendron-Celles en Houyet zijn onbemand. Koop je treinticket online of bij de automaat naast het station!  

  • Kajakken vanaf Houyet tot Gendron (reservering wordt aanbevolen in het hoogseizoen): Dinant Évasion

  • Tip voor verblijf in de buurt: vakantiepark Vallée Les Étoiles te Blaimont

Download ons Ardennenpakket!

Zijn de Belgische Ardennen ook jouw favoriete wandelbestemming? Download ons pakket met tien wandelingen in en rond Ardense steden en dorpen:

Van alle wandelingen ontvang je het gpx-bestand voor gps-navigatie en de pdf-bestanden met wandelkaart, tekst en afbeeldingen van het artikel. Voor al deze bestanden samen vragen wij een bijdrage van 4,95 euro. Je kunt de bestanden onmiddellijk downloaden na online betaling. 

Op zoek naar een vakantiehuisje in de Ardennen? 

Gerelateerde onderwerpen

Lees ook onze andere artikels over wandelingen en bezienswaardigheden in Wallonië

Graag uw reactie over deze pagina!

Beste bezoeker van deze webpagina, 

De redactie van Even Op Stap heeft deze pagina met zorg samengesteld. Maar… wij blijven ook maar mensen. Hebt u een fout ontdekt in de tekst? Is de beschrijving niet duidelijk? Zijn sommige attracties / gebouwen / wandelpaden niet meer toegankelijk? Laat het ons weten!

Uiteraard zijn alle suggesties voor nieuwe onderwerpen, daguitstapjes en wandelingen van harte welkom!

Over Even Op Stap

Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Follow by Email

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, waarvan u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden.