Burcht van Montaigle: wandelen in vallei van de Flavion

De ruïnes van de romantische burcht van Montaigle prijken hoog op een rots, dicht bij de plaats waar het riviertje Flavion samenvloeit met de rivier Molignée. De burcht van Montaigle bevindt zich in vogelvlucht op zo’n vijf kilometer ten noordwesten van de stad Dinant in de Belgische provincie Namen. Bezoek de ruïnes van het kasteel van Montaigle en maak een aangename wandeling in de schilderachtige vallei van de Flavion! Hieronder stellen we een wandeling van 5,8 kilometer voor, die je langs de burcht van Montaigle, het kabbelende riviertje Flavion en steile rotswanden met prehistorische grotten voert. Bekijk ook de overige wandelingen van Even Op Stap!

Ruïnes burcht van Montaigel
De indrukwekkende ruïnes van Montaigle

Wandelen langs de burcht van Montaigle en de vallei van de Flavion

De wandeling langs de burcht van Montaigle en door de vallei van de Flavion heeft een lengte van 5,8 kilometer.  Hier en daar kom je vrij steile stukken tegen (onder andere de klim naar de ruïnes!), zorg dus voor stevige wandelschoenen. Voor rolstoelgebruikers is de wandeling ongeschikt. 

Wandelkaart Montaigle

Vertrekpunt

Rue du Marteau, Onhaye

Coördinaten

N: 50° 17' 28" O: 4° 48' 46"

Afstand

5,8 kilometer

Parkeren

Bij het vertrekpunt of op de parking van herberg 'Au Relais de Montaigle'

Toegankelijkheid voor rolstoelen

Het terrein is NIET geschikt voor rolstoelen

Bezienswaardigheden

Ruïnes burcht Montaigle, rotswand met prehistorische grotwoningen, vallei van de Flavion

Eten en drinken

Herberg 'Au Relais de Montaigle', Rue de Warnant 4, Onhaye

Gpx- en pdf-bestanden van deze wandeling

Wie wil wandelen met gps-navigatie op smartphone of wandel-gps, kan hieronder het gpx-bestand van deze wandeling downloaden. Even Op Stap biedt ook twee pdf-bestanden aan met gedetailleerde wandelkaart en met de tekst en afbeeldingen van dit artikel. Deze pdf-bestanden kun je gemakkelijk afprinten of bekijken op je smartphone. Voor het gpx-bestand en de twee pdf-bestanden samen vragen wij een kleine bijdrage van 1,95 euro. De bestanden zijn onmiddellijk beschikbaar na online betaling. 

Burcht van Montaigle: resten van een middeleeuwse vesting

De wandeling vertrekt in de straat Rue du Marteau in Falaën, een deelgemeente van Onhaye in de Belgische provincie Namen. Volg de Rue du Marteau in oostelijke richting naar de ruïnes van Montaigle. De weg buigt naar links, waar je na enkele minuten wandelen de indrukwekkende ruïnes in de verte ziet liggen. In het toegangsgebouw betaal je een klein bedrag om de burcht te bezoeken. Hier is ook een klein museum gevestigd met voorwerpen die archeologen aantroffen op de site: kanonskogels, munten, gereedschap en dergelijke. 

Toegang burcht Montaigle
Toegang tot de ruïnes van de burcht: steile klim naar boven

Al in de Romeinse tijd was er op deze plaats een legerkamp gevestigd. In de jaren 900 werd een eerste kleine burcht gebouwd. De graaf van Namen liet in de 14de eeuw een nieuwe versterkte burcht oprichten, die in de 15de eeuw werd uitgebouwd tot een gerieflijke grafelijke residentie. In 1554 kwam echter het einde voor de burcht van Montaigle. Het leger van de Franse koning Hendrik II brandde het kasteel plat. Alleen ruïnes bleven over, die in latere eeuwen als steengroeve werden gebruikt. 

Binneplein ruïnes Montaigle
Het binnenplein van de burcht. Bezoekers beklimmen de stenen trap naar de voormalige ridderzaal

De adellijke familie Del Marmol is eigenaar van de ruïnes sinds 1865. Een groep vrijwilligers, de ‘Vrienden van Montaigle’, zorgt ervoor dat dit geklasseerde erfgoed in stand wordt gehouden. Bewonder de restanten van de torens, de schietgaten, de ramen met zitbanken, de kelders en de voormalige ridderzaal. Sta ook even stil bij de 33 meter diepe waterput, die een unieke echo laat horen als je roept of in je handen klapt. 

Waterput ruïnes Montaigle
De 33 meter diepe waterput met een unieke geluidsecho

Langs de burcht van Montaigle door de vallei van de Flavion

Het riviertje Flavion mondt in de omgeving van de burcht van Montaigle uit in de Molignée, die op zijn beurt uitmondt in de Maas. De valleien van de Flavion en van de Molignée vormen een heel aantrekkelijk natuurgebied. Na je bezoek aan de ruïnes van Montaigle ga je op de Rue du Marteau naar links. Steek het bruggetje over de Flavion over en volg verder de oever van de rivier, die aan je rechterzijde stroomt. Je loopt door de schilderachtige vallei van de Flavion. 

Flavion burcht Montaigle
Het riviertje Flavion stroomt door een pittoreske vallei

Je volgt het smalle wandelpad vlak naast de oever van de Flavion. Waar het paadje stopt, moet je een stukje door de naburige weide wandelen. Wanneer je de poort van de weide bent gepasseerd, loop je op een bredere wandelweg met de rivier nog steeds aan je rechterzijde. 

Rotswand vallei Flavion
Indrukwekkende rotsen in de vallei van de Flavion

Steile rotswand met prehistorische grotten

Een eindje verderop doemt er aan je linkerzijde een zeer steile rotswand op. Door het dichte gebladerte van de bomen zie je op enkele meters hoogte een spelonk. Dit is een van de grotten in de rots waar sporen van prehistorische bewoning werden aangetroffen. Je moet een beetje zoeken naar het paadje dat naar de grot leidt en er komt wat klim- en klauterwerk aan te pas, maar je kunt tot aan de ingang van de spelonk komen en er enkele meters ingaan. 

Prehistorische grotten Montaigle
Spelonk in de rotswand: bewoond in de prehistorie
Een blik in de duistere prehistorische grot

Naar de andere zijde van de vallei

Volg het vlakke wandelpad langs de oever van de Flavion nog een paar honderd meter. Daar stuit je op een bordje ‘Route privée’ (eigen weg) en kun je de rivier niet verder volgen. Het wandelpad buigt af naar links en loopt vrij steil omhoog. Een eindje verder wandel je tussen weilanden en akkers en kom je uit op een boerderij aan de verharde weg Rue du Montaigle. 

Boerderij aan de Rue du Montaigle

Blijf de verharde weg Rue du Montaigle volgen tot aan de volgende openbare weg aan je rechterzijde (Rue des Hayettes). Links zie je uitgestrekte weiden en velden, rechts passeer je privédomein. Aan het kruispunt sla je rechts de verharde weg Rue des Hayettes in. 

Berm met klaprozen wandeling Montaigle
Velden en weiden aan de linkerzijde van de weg, met klaprozen in de berm

Het eerste gedeelte van de Rue des Hayettes loopt door een prachtig sparrenbos. De weg daalt snel af naar de vallei van de Flavion. Na ongeveer 600 meter wandel je over een bruggetje over de rivier. Blijf de Rue des Hayettes volgen. Vanaf het bruggetje moet je opnieuw een hoogteverschil van ruim vijftig meter overwinnen.   

Rue des Hayettes Montaigle
De Rue des Hayettes loopt door een schaduwrijk sparrenbos

De terugweg richting burcht van Montaigle

Je loopt voorbij een grote paardenstoeterij aan je rechterzijde, waar sportpaarden gefokt en getraind worden. Sla het eerste wandelpad aan je rechterkant in (let op: neem niet de privéweg (Route privée) van de paardenstoeterij!). Na enkele tientallen meters neem je het pad dat naar rechts afbuigt. Langs een onverhard wandelpad loop je over de hoogvlakte door velden en bossen terug in de richting van de burcht van Montaigle. De vele zijpaadjes die links en rechts de bossen of velden in lopen, moet je NIET inslaan. Volg goed het bovenstaande kaartje (je kunt het downloaden en afprinten), of gebruik het beschikbare gpx-bestand met een wandel-app op je smartphone. 

Langs weiden, velden en bossen loop je terug naar het vertrekpunt

Het laatste gedeelte van het wandelpad bestaat uit een oude kasseiweg. Je daalt weer steil af en komt terecht op de Rue du Marteau, het vertrekpunt van deze wandeling. Wie na deze tocht trek heeft in een fris drankje of een lekker hapje, kan terecht in de naburige herberg ‘Au Relais de Montaigle’, Rue de Warnant 4. 

Langs een oude hobbelige kasseiweg daal je opnieuw af naar het vertrekpunt van de wandelroute

Bezienswaardigheden in de omgeving van de burcht van Montaigle

In de buurt van de burcht van Montaigle zijn er nog tal van andere bezienswaardigheden die een bezoekje waard zijn. De vallei van de Molignée is een prachtig natuurgebied. De bedding van een vroegere spoorweg dient tegenwoordig als toeristisch fietspad (RAVeL L150). Op een bewaard gebleven deel van de oude spoorweg kun je railbiken (Les Draisines de la Molignée). Een heel bekende toeristische trekpleister is de abdij van Maredsous, beroemd om haar kazen en bieren. Ook de naburige abdij van Maredret ontvangt veel bezoekers.    

Maredsous
De abdij van Maredsous : een van de mooiste abdijen van België

Op zoek naar een vakantiehuisje in de Ardennen? 

Vanaf de ruïnes van Montaigle is het ongeveer vijftien kilometer rijden naar het charmante stadje Dinant, gelegen aan de oevers van de Maas. In Dinant mag je niet vergeten om de indrukwekkende Citadel en de opvallende Onze-Lieve-Vrouwekerk te bezoeken. 

De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Dinant. Op de achtergrond de Citadel, gelegen op een hoge rots
Info

Praktische informatie burcht van Montaigle

Download ons Ardennenpakket!

Zijn de Belgische Ardennen ook jouw favoriete wandelbestemming? Download ons pakket met tien wandelingen in en rond Ardense steden en dorpen:

Van alle wandelingen ontvang je het gpx-bestand voor gps-navigatie en de pdf-bestanden met wandelkaart, tekst en afbeeldingen van het artikel. Voor al deze bestanden samen vragen wij een bijdrage van 4,95 euro. Je kunt de bestanden onmiddellijk downloaden na online betaling. 

Andere bezienswaardigheden in Wallonië

Bezoek ook onze pagina’s over andere interessante bestemmingen in Wallonië!

Burcht Reinhardstein
De burcht Reinhardstein nabij Ovifat
Coo
Watervallen van Coo: bekendste watervallen in België

Graag uw reactie over deze pagina!

Beste bezoeker van deze webpagina, 

De redactie van Even Op Stap heeft deze pagina met zorg samengesteld. Maar… wij blijven ook maar mensen. Hebt u een fout ontdekt in de tekst? Is de beschrijving niet duidelijk? Zijn sommige attracties / gebouwen / wandelpaden niet meer toegankelijk? Laat het ons weten!

Uiteraard zijn alle suggesties voor nieuwe onderwerpen, daguitstapjes en wandelingen van harte welkom!

Over Even Op Stap

Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Laatste berichten

 

Follow by Email

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, waarvan u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden.