Boshyacinten in het Hallerbos : paarse bloemenzee

(Laatste update: 8 april 2024)

Boshyacinten in het Hallerbos: elke lente staan ze weer in volle bloei! De paarse bloempjes van duizenden en nog eens duizenden wilde hyacinten toveren de bodem van het Hallerbos om in een paarse bloemenzee. Een uniek schouwspel dat zich elk voorjaar herhaalt. Even Op Stap ging er kijken en viel van de ene verbazing in de andere.

Een tip: neem het openbaar vervoer en trek op een weekdag naar het Hallerbos. Niet in de file op de Brusselse Ring, geen problemen met overvolle parkeerplaatsen… en vooral: je wandelt in een heerlijk rustig bos tussen schitterende paarse bloempjes.

Boshyacinten en bosanemonen Hallerbos wandeling
Paarse boshyacinten en witte bosanemonen in het Hallerbos
Boshyacinten en bosanemonen wandeling Hallerbos
Bloementapijt tussen de beukenbomen

Wandelen tussen de boshyacinten in het Hallerbos

Het Hallerbos is een prachtig stukje natuur van 552 hectare. Het bevindt zich grotendeels op het grondgebied van de gemeente Halle, zo’n 16 kilometer ten zuidwesten van Brussel. Het bos bestaat vooral uit eiken, beuken en andere loofbomen. Hier en daar zie je ook groepjes dennen en sparren. Het grootste deel van het gebied is eigendom van het Vlaams Gewest en wordt beheerd door het Agentschap Natuur & Bos. In het voorjaar worden speciale hyacintenwandelroutes uitgezet om het publiek volop van de bloeiende boshyacinten te laten genieten.  

Wandelpaden Boshyacinten in het Hallerbos
Het Hallerbos: doorkruist door wandelwegen
Wandelkaart
Kaart met parkings en hyacintenwandelroutes: traject van 4,8 km (rood), traject van 5,1 km (geel), traject van 1,6 km (bruin)

(Kaartgegevens: OpenStreetMap)      

Keuze uit meerdere hyacintenwandelingen

In het Hallerbos vind je drie permanente gemarkeerde wandelpaden die heel het jaar toegankelijk zijn. Dit zijn de Achtdrevenwandeling (1,8 kilometer, voor rolstoelgebruikers), de Sequoiawandeling (4 kilometer) en de Reebokwandeling (7 kilometer).

Tijdens de bloeiperiode van de boshyacinten kun je ook speciale hyacintenwandelroutes volgen. Je hebt de keuze uit:

  • een hyacintenwandeling van 4,8 kilometer die vertrekt aan parking 1. Gemarkeerd met paars-witte paaltjes.
  • een hyacintenwandeling van 5,1 kilometer die vertrekt vanaf parking 8. Gemarkeerd met paarse paaltjes. Let op: parking 8 is niet meer bereikbaar met de wagen sinds juni 2023.
  • een kortere route van 1,6 kilometer, ook geschikt voor mensen met beperkte mobiliteit, die loopt van parking 11 naar parking 8. Gemarkeerd met paarse paaltjes met dubbele witte band. Parking 8 is niet meer bereikbaar met de wagen sinds 1 juni 2023.

Je kunt een gedetailleerd wandelkaartje downloaden van de officiële site van het Hallerbos. Deze wandelroutes brengen je langs de mooiste plekjes met bloeiende boshyacinten. Ons advies: als je fit genoeg bent, wandel ze gewoonweg allemaal. Het loont echt de moeite!

Gpx- bestanden van de drie hyacintenwandelingen en pdf-bestanden van dit artikel

Wie wil wandelen met gps-navigatie op smartphone of wandel-gps, kan hieronder de gpx-bestanden van de drie hyacintenwandelingen downloaden. Even Op Stap biedt ook twee pdf-bestanden aan met het wandelkaartje en de tekst en afbeeldingen van dit artikel.

De pdf-bestanden kun je gemakkelijk afprinten of bekijken op je smartphone. Voor de drie gpx-bestanden en de twee pdf-bestanden samen vragen wij een kleine bijdrage van 1,95 euro. De bestanden zijn onmiddellijk beschikbaar na online betaling.  

Groene en paarse voorjaarskleuren
Bloeiende paarse boshyacinten tussen jonge groene bladeren

Wilde hyacinten

De boshyacint of wilde hyacint (Hyacinthoides non-scripta) behoort tot de aspergefamilie. De plant bloeit vanaf de tweede helft van april tot ongeveer half mei, afhankelijk van de weersomstandigheden. De kleur van de klokvormige bloemen varieert van paarsblauw tot lichtroze of wit. De boshyacint wordt zo’n twintig tot veertig centimeter hoog. Je vindt de plant vooral in gemengde loofbossen met beuken en eiken. Van zodra de loofbomen in blad komen, krijgen de bloeiende boshyacinten minder zonlicht en verbleken ze snel. Naast het overbekende Hallerbos komt de boshyacint ook veelvuldig voor in de Vlaamse Ardennen, onder meer in het Raspaillebos, het Brakelbos, het Kluisbos en het Koppenbergbos. 

De boshyacint heeft een voorkeur voor gemengde loofbossen met eiken en beuken

Unieke wandelervaring tussen boshyacinten in het Hallerbos

Het Hallerbos staat al vele jaren bekend als een toplocatie voor bloeiende boshyacinten. Ook Even Op Stap was erg onder de indruk van de paarse bloemenzee die de bodem van het bos bedekt. De wandelpaden zijn goed begaanbaar. Op sommige plaatsen is de wandelweg diep ingesneden in het terrein. Het gebied is heuvelachtig; af en toe moet je vrij steil naar boven wandelen. Vooral de heuvels die bedekt zijn met bloeiende boshyacinten zijn een lust voor het oog. 

Diep ingesneden en steile wandelweg in het Hallerbos
Heuvelachtige bosbodem
Hallerbos: heuvelachtig reliëf
Boshyacinten op heuvelrug Hallerbos
Paarse bloemenzee op een heuvelrug

Boshyacinten zijn niet de enige voorjaarsbloeiers die je in het Hallerbos ontdekt. Ook de witte bloempjes van bosanemonen en de gele bloempjes van speenkruid zie je op vele plaatsen broederlijk tussen de boshyacinten staan. Het levert een erg kleurrijk schouwspel van bosbloemen op. 

Boshyacinten, bosanemonen en speenkruid
Bloementapijt met gele, witte en paarse bloemen: speenkruid, bosanemonen en boshyacinten broederlijk naast elkaar

In alle rust wandelen in het Hallerbos

Het Hallerbos trekt van heinde en verre natuurliefhebbers aan die de bloemenpracht willen bewonderen. Vooral in het weekeinde kan het in het Hallerbos behoorlijk druk worden. Even Op Stap maakte het zich gemakkelijk en trok op een doordeweekse werkdag naar het Hallerbos. We reden er niet met de auto naartoe, maar namen het openbaar vervoer. Het was er heerlijk rustig en we konden op een aangename manier de boshyacinten in het Hallerbos bewonderen. 

Rustig wandelen
Wandelen in het Hallerbos op een doordeweekse werkdag: geen onaangename drukte

Op 13, 14, 20, 21, 27, 28 april en 1 mei 2024 rijdt er een gratis pendelbus van het treinstation van Halle naar parking 11 van het Hallerbos. Het is ook mogelijk om het Hallerbos te bereiken met de reguliere busdiensten van De Lijn en TEC. Meer info hierover vind je op de website van het Hallerbos. Wie toch met de auto komt, parkeert het best op parking 1 of parking 11. Parkings 2, 3 en 8 zijn niet bereikbaar met de wagen. Op de dagen dat de gratis pendelbus rijdt, parkeer je het best in Halle en neem je de pendelbus. 

Download ons pakket Voorjaarsbloeiers!

Sta je te popelen om te gaan wandelen tussen kleurrijke wilde voorjaarsbloeiers? Download ons pakket met alle artikelen over wandelingen tussen voorjaarsbloeiers:

Van alle wandelingen ontvang je het gpx-bestand voor gps-navigatie en de pdf-bestanden met wandelkaart en tekst van het artikel. Voor al deze bestanden samen vragen wij een bijdrage van 5,45 euro. Je kunt de bestanden onmiddellijk downloaden na online betaling. 

Info

Boshyacinten in het Hallerbos: extra informatie

Bijkomende informatie over de bereikbaarheid en de wandelroutes van het Hallerbos kun je bekomen bij: 

Wil je ook op andere plaatsen bloeiende boshyacinten zien? Lees ons artikel over een wandeling langs boshyacinten in het Brakelbos!   

Over Even Op Stap

Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Een reactie plaatsen

Follow by Email

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, waarvan u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden.