Raspaillebos en Kluysbos: langs boshyacinten en daslook

Maak in het voorjaar een wandeling in het Raspaillebos en Kluysbos bij Geraardsbergen! Op verschillende plaatsen zie je de paarse bloemen van boshyacinten en de witte bloemen van daslook schitterend in bloei staan. De paarse boshyacinten staan er even dicht en kleuren er even mooi als in het overbekende Hallerbos bij Brussel. De witte daslook contrasteert met de boshyacinten en vormt fraaie uitgestrekte bloemtapijten. Het Raspaillebos en het Kluysbos zijn overigens in alle seizoenen aantrekkelijke wandelgebieden, waar je veel kans maakt om een groep reeën te spotten. Deze wandeling van 11,2 kilometer in het Raspaillebos en Kluysbos is een ‘must’ voor iedereen die gek is op kleurrijke voorjaarsbloeiers. 

Update 4 juni 2021: inmiddels zijn op de meeste plaatsen de boshyacinten en de daslook uitgebloeid. Een wandeling in het Raspaillebos en Kluysbos is echter een absolute aanrader voor iedereen die graag een tocht maakt door prachtige natuurgebieden. 

Daslook Raspaillebos
Bloementapijt van daslook in het Kluysbos

Wandelen in het Raspaillebos en Kluysbos

Het zijn schitterende natuurgebieden, het Raspaillebos en Kluysbos. Het Raspaillebos ligt op de hellingen van de Bosberg in de gemeente Geraardsbergen. Het Kluysbos bevindt zich ten zuidoosten van het Raspaillebos, op het grondgebied van de gemeente Galmaarden. Beide bossen zijn in alle seizoenen de moeite van een bezoekje waard. Het is echter vooral in het voorjaar dat het Raspaillebos en Kluysbos veel wandelaars lokken, omwille van de bloeiende boshyacinten en daslook. Deze wandeling loopt zowel door het Raspaillebos als het Kluysbos langs verschillende wandelknooppunten. 

Wandelkaart Raspaillebos en Kluysbos

(© OpenStreetMap contributors – CC BY-SA)

Vertrekpunt

Centrum De Helix, Hoogvorst 2, Geraardsbergen

Coördinaten vertrekpunt

N: 50,78281 O: 3,93533

Wandelknooppunten

29 - 30 - 27 -10 - 12 - 618 - 617 - 68 - 69 - 616 - 619 - 32 - 33 - 29

Afstand

11,2 kilometer

Parkeren

Gratis parking bij het vertrekpunt

Toegankelijkheid voor rolstoelen

Niet toegankelijk voor rolstoelen

Bezienswaardigheden

Raspaillebos en Kluysbos, kapel 't Iffraken, in het voorjaar: bloeiende boshyacinten en daslook

Eten en drinken

Taverne El Faro, Heirbaan 135, Galmaarden

Coronaproof speurtocht

Zin in een coronaproof speurtocht in een Belgische stad? 

Nu met 63% korting via Actievandedag.be – de meest betrouwbare dealsite! Ontdek unieke plekjes, los raadsels op en beantwoord vragen tijdens een interactieve speurtocht uitgevoerd met smartphone of tablet. Beschikbaar voor Brugge, Brussel, Antwerpen, Gent, Luik, Mechelen en Hasselt. Volledig coronaproof, een aanbevolen activiteit in coronatijden!

Mini-Europe

Het mooiste miniatuurpark van Europa bezoeken, met meer dan 350 monumenten?  Geopend vanaf 29 maart!

Wandel langs Europa’s bekendste monumenten op slechts enkele uren tijd. Boek je tickets tot 28% korting bij Actievandedag.be en bezoek Mini-Europe te Brussel! Boek je dagje uit goedkoper op Actievandedag.be

De pretparken zijn terug open sinds 8 mei!

Grote kortingen via Tripper.be:
Plopsaland: 29,05 € ipv. 41,50 €
Plopsa Coo: 19,25 € ipv. 27,50 €
Bobbejaanland: 26,90 € ipv. 39,50 €

Vertrek bij het natuureducatief centrum De Helix

We starten deze wandeling bij De Helix, een kennis- en vormingscentrum voor natuur en milieu. In De Helix verkrijg je alle informatie over wandelroutes in en rond het Raspaillebos. Achter de gebouwen van het centrum ligt een mooie natuurtuin. Parkeer je wagen op de gratis parking van De Helix. Loop ongeveer 100 meter rechtdoor en je komt aan knooppunt 29, het eerste knooppunt van deze wandeling. 

De Helix Geraardsbergen
Kennis- en vormingscentrum De Helix: vertrekpunt van deze wandeling

Vanaf knooppunt 29 volg je een onverhard pad richting knooppunt 30. Het pad loopt bijna kaarsrecht naar het Raspaillebos, op de oostelijke flank van de Bosberg. De Bosberg is eigenlijk geen berg, maar een zogenaamde getuigeheuvel met een hoogte van 105 meter. Het Raspaillebos bestaat vooral uit beukenbomen, maar ook eik, els en es komen voor. Al snel loopt het wandelpad steil omhoog. Aan je linker- en rechterzijde bemerk je in de periode eind april – begin mei bloementapijten van paarse boshyacinten en witte daslook.  

Boshyacinten Raspaillebos
Paarse boshyacinten tussen knooppunt 29 en knooppunt 30

Tussen knooppunt 30 en knooppunt 27 daalt het pad terug de bosberg af. Ook op dit gedeelte van de wandeling staan in het voorjaar tal van bosbloemen in bloei. Verbaas je niet als er plots een ree het pad oversteekt – er zitten veel reeën in het Raspaillebos! Met de bosrand links en weiden met knotwilgen aan je rechterzijde loop je langs knooppunten 27 en 10. Bij knooppunt 10 sla je haaks linksaf om het kaarsrechte pad door het Raspaillebos te volgen. Eind april krijgen de beukenbomen frisse groene bladeren. Onder de bomen en langs de rand van het bos zie je op veel plaatsen kleurrijke bosbloemen.  

Omgeving knooppunt 12: kaarsrecht wandelpad onder de jonge frisse bladeren van beukenbomen
Voorjaarsbloesems
Bloesems aan de bomen in het voorjaar

Het laatste gedeelte van het pad tussen knooppunt 12 en knooppunt 618 loopt langs de rand van het Raspaillebos, evenwijdig met de Kapellestraat. Dit gedeelte van de Kapellestraat is een kasseiweg, die naar de top van de Bosberg leidt. De steile kasseiweg is beschermd bouwkundig erfgoed en berucht bij wielrenners – in het verleden passeerde hier immers de Ronde van Vlaanderen. Bij knooppunt 618 steek je de Kapellestraat over en wandel je verder naar het Kluysbos. 

Boshyacinten Kluysbos
Boshyacinten in het Kluysbos

Wil je op vakantie in het buitenland deze zomer? 

Het Kluysbos in de vallei van de Mark

Over een pad tussen velden en weiden ga je naar knooppunt 617, dat aan de rand ligt van het Kluysbos. Het Kluysbos is een bronbos in de vallei van de Mark met een vegetatie van vooral beuk, eik, els en kastanje. Vanaf half april tot half mei wordt een groot stuk van de bosbodem ingenomen door bloeiende boshyacinten en daslook. Vooral de bloementapijten van daslook tussen knooppunt 617 en knooppunt 68 zijn ronduit indrukwekkend. 

Daslook Kluysbos
Indrukwekkende bloementapijten van daslook in het Kluysbos

Daslook

Daslook

Daslook (Allium ursinum) behoort tot de familie van de narcissen. De witte bloemen met vijf tot zes blaadjes zijn in een bolvormig scherm gegroepeerd. De bloeitijd kan lopen van april tot juni. Daslook komt vooral voor in vochtige schaduwrijke loofbossen. De bladeren van de plant ruiken naar knoflook of uien. Ze worden soms verwerkt in bepaalde brood- en kaassoorten. 

Zet je wandeling voort door de dichte vegetatie van het Kluysbos. Bij knooppunt 68 verlaat je het bos en kom je terug in de bewoonde wereld. Wandel verder naar knooppunten 69 en 616 door het gehucht Sint-Paulus in de Vlaams-Brabantse gemeente Galmaarden. Bemerk een aantal mooie kapelletjes langs de weg. Tussen knooppunt 69 en 616 kom je voorbij een aanplanting van fruitbomen, die in het voorjaar eveneens in bloei staan. 

Fruitgaard Galmaarden
Fruitgaard in bloei in het gehucht Sint-Paulus

Terug naar het Raspaillebos

Voorbij knooppunt 616 wandel je door een glooiend landschap in de richting van knooppunt 619. Je steekt de Heirbaan over en komt terug aan de rand van Raspaillebos. Bemerk in de verte de caravans en mobilhomes op camping ‘Raspaljebos’ op de top van de Bosberg. Bij knooppunt 619 kom je weer in het Raspaillebos. De redactie van Even Op Stap stootte al snel op een grote groep reeën die het wandelpad overstaken.  

Ree in het Raspaillebos
Een ree begluurt onze fotograaf in het Raspaillebos

Een eindje verder kom je aan het Juffrouwkapelletje, plaatselijk beter bekend als ’t Iffraken. Dit kapelletje werd in de tweede helft van de 19de eeuw gebouwd bij een bron. Het water van de bron zou goed zijn tegen tandpijn. In 2012 stortte het kapelletje in, maar vrijwilligers bouwden het 2013 terug op. Het is nu een mooi rustpunt tijdens de wandeling. Voorbij het kapelletje staat het in april-mei op veel plaatsen vol met bloeiende boshyacinten en daslook. 

't Iffraken Raspaillebos
Het gerestaureerde Juffrouwkapelletje of 't Iffraken

Tussen ’t Iffraken en knooppunt 32 zie je in de bloeitijd de kleurrijkste bloementapijten van boshyacinten die het Raspaillebos te bieden heeft. Geniet er nog van, want bij knooppunt 32 verlaat je alweer het bos. Tussen weiden en akkers keer je via knooppunt 31 terug naar het vertrekpunt bij knooppunt 29 en natuurcentrum De Helix. Deze wandeltocht van 11,2 kilometer heeft je laten kennismaken met het fraaiste dat het Raspaillebos en Kluysbos tijdens het voorjaar in petto hebben.

Boshyacinten Raspaillebos
Dichte begroeiing met paarse boshyacinten voorbij kapel 't Iffraken
Voorjaarsbloeiers
Nog een laatste beeld van boshyacinten in het Raspaillebos

Tips van Even Op Stap: wat heb je nodig voor een flinke natuurwandeling?

Bij Vakantieveilingen.be worden tickets geveild voor de leukste pretparken en dierentuinen. Bied mee en plan meteen jouw dagje weg! 

Ben jij een voetbalfan en kijk jij ook naar het EK Voetbal 2021? 

Bij Fun.be vind je alles om van het EK een duivels feestje te maken.

Vlaggetjes, hoedjes, waaiers, T-shirts, pruiken, serpentines, materiaal voor een voetbal-tuinfeest: bestel het bij Fun.be!

Info

Extra info Raspaillebos en Kluysbos

Bijkomende informatie over wandelen in het Raspaillebos en Kluysbos is verkrijgbaar bij: 

De Belgische vakantieparken zijn terug open!

CenterParcs vakantieparken

Sunparks vakantieparken

Roompot vakantieparken in Bredene, Eksel en Tellin

Vakantiepark Molenheide in Helchteren

Een reactie plaatsen

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Follow by Email

Pretparken open vanaf 8 mei!

Grote kortingen op jouw tickets:

Plopsaland: 29,05 € ipv. 41,50 €
Plopsa Coo: 19,25 € ipv. 27,50 €
Bobbejaanland: 26,90 € ipv. 39,50 €