Wandelen tussen bosanemonen in Bertem

Van zodra het warmer wordt en de eerste zonnige dagen van maart zich aankondigen, komen stilaan de wilde bosbloemen in bloei. Als eerste is de bosanemoon aan de beurt, samen met het speenkruid en de paarse dovenetel. Wandelen tussen bosanemonen in de vrije natuur is op vele plaatsen mogelijk in België, onder meer in het Zevenbergenbos in Ranst, het Mollendaalbos in Bierbeek en in delen van Zoniënwoud bij Brussel. Even Op Stap trok echter naar het Bertembos en het Eikenbos bij Bertem, waar bosanemonen elke lente massaal in volle bloei komen. 

Bosanemonen in bloei
De wilde bosanemonen komen in bloei vanaf half maart

Wandelen tussen bosanemonen op de Bertemboswandeling

De Bertemboswandeling in Bertem is in het voorjaar ideaal om te wandelen tussen bosanemonen. De wandeling werd uitgestippeld door Toerisme Vlaams-Brabant vzw en is beschreven op de website van de organisatie. Het traject is 7,8 kilometer lang en loopt door het Bertembos en het Eikenbos. Ook als de bosanemonen niet in bloei staan, is deze wandeling een aanrader. Je wandelt via holle wegen en bospaden over het glooiende landschap. Je doorkruist dichte loofbossen en komt langs een radarstation en een vleermuizenbunker. De Bertemboswandeling start aan de Feestzalen Bertembos, Bosstraat 187 in Bertem. Het traject wordt aangegeven met zeshoekige bordjes met de rode tekst ‘Bertemboswandelpad’. 

Wandelkaart wandeling tussen bosanemonen

(© OpenStreetMap-bijdragers CC BY-SA 2.0)

Vertrekpunt

Feestzalen Bertembos, Bosstraat 187, Bertem 

Coördinaten

N: 50,87929° O: 4,62673°

Afstand

7,8 kilometer

Parkeren

Vrij parkeren in de buurt van vertrekpunt

Toegankelijkheid voor rolstoelen

Niet geschikt voor rolstoelen

Bezienswaardigheden

Radarstation van Bertem, vleermuizenbunker, speelbos 't Vossenhol. Ongeveer vanaf half maart tot half april: bloeitijd van de bosanemonen.

Eten en drinken

In het centrum van Bertem

Gpx- en pdf-bestanden van deze wandeling

Even Op Stap biedt een gpx-bestand aan van deze wandeling voor gps-navigatie met je smartphone of wandel-gps. Samen met het gpx-bestand kun je ook twee pdf-bestanden downloaden met de wandelkaart, tekst en afbeeldingen van dit artikel, die je gemakkelijk kunt afprinten of bekijken op je smartphone. Voor deze drie bestanden vragen wij een kleine bijdrage van 1,95 euro. De bestanden zijn onmiddellijk beschikbaar na online betaling.  

Bertemboswandeling
Zeshoekige bordjes met rode tekst 'Bertemboswandelpad' geven het traject aan

Wandelen tussen bosanemonen: eerst naar het Eikenbos

Rechts van de feestzalen Bertembos wandel je voorbij de parking en sla je links in de Vernagelstraat. Het eerste gedeelte van deze straat is verhard met kasseien, maar al snel wandel je op een zandpad. Aan een splitsing ga je haaks links de Augustijnenstraat in, een pad dat verder loopt naar het Eikenbos. Aan je linkerzijde heb je een fraai uitzicht over de glooiende weilanden. Eens in het Eikenbos zie je tijdens de bloeiperiode al snel de witte bloempjes en groene bladeren van de wilde bosanemonen, die verspreid tussen de bomen ware bloemtapijten vormen. 

Eikenbos Bertem
Tapijten van bosanemonen in het Eikenbos

De bosanemoon (Anemone nemorosa) behoort tot de familie van de ranonkelachtigen. De plant leeft in groepen en wordt zo’n 10 tot 25 centimeter hoog. De bloem is wit met soms een paarse of roze kleurzweem aan de onderzijde. De bloemen richten zich naar de zon en openen bij voldoende zonlicht. Kies dus het best een zonnige dag uit om te wandelen tussen bosanemonen, zodat je volop mag genieten van de witte bloemtapijten! De bosanemoon komt voor in grote delen van West- en Midden-Europa, vooral in loofbossen met voedselrijke klei- of leembodems. 

Bosanemoon
Bloem en bladeren van de bosanemoon

Wandel verder door het Eikenbos, waar je in de bloeitijd op verschillende plekken links en rechts van het pad grote groepen witte bosanemonen opmerkt. Links passeer je ’t Vossenhol, een speelbos en speelweide voor kinderen waar je even kunt pauzeren om te picknicken. Kinderen kunnen hier heerlijk ravotten op de speelweide en op de speelheuvels, waarin doorloopkokers zijn aangebracht. 

Speelbos 't Vossenhol
Speelbos 't Vossenhol in het Eikenbos

Bij het Speelbos ’t Vossenhol ga je linksaf. Je wandelt nu in de richting van het grote radarstation van Bertem. Dit radarstation bestaat uit twee torens. De grote hoofdtoren passeer je aan je rechterzijde. Ongeveer 350 meter verderop zie je een tweede toren, die dient als ‘backuptoren’.  

Radarstation Bertem
De hoofdtoren van het radarstation van Bertem

Het radarstation van Bertem is van Belgocontrol, de organisatie die het luchtverkeer boven België regelt. De radar van Bertem bestrijkt een gebied met een straal van 260 kilometer, tot een hoogte van 20 kilometer. De installatie geeft informatie over de afstand, de snelheid, de vliegrichting, de hoogte en de identificatie van vliegtuigen boven het Belgisch grondgebied.  

Hoogveldbaan
Holle kasseiweg voorbij het radarstation

Langs een holle kasseiweg naar een vleermuisbunker

Een eindje voorbij het radarstation sla je linksaf in de Hoogveldbaan, een holle weg verhard met kasseien. Op de bermen van deze holle weg zie je hier en daar nog een andere voorjaarsbloeier: het speenkruid. Speenkruid behoort net als de bosanemoon tot de ranonkelfamilie. Het plantje bloeit van maart tot mei; de bloem ervan heeft een opvallende gele kleur. 

Speenkruid
Speenkruid in bloei op de bermen van de holle weg

Aan je rechterzijde passeer je een bunker die vlak voor de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd. De bunker maakte deel uit van de zogenaamde KW-linie, een verdedigingslinie die liep van Koningshooikt tot Waver. De vervallen bunker heeft tegenwoordig een nieuwe functie: hij dient nu als winterslaapplaats voor vleermuizen. Bemerk de buitendeur van de bunker: dit is een replica van de originele deur, maar bevat een invliegopening voor vleermuizen. 

Vleermuisbunker: winterslaapplaats voor vleermuizen

Verder naar het Bertembos om te wandelen tussen bosanemonen

Volg de Hoofdveldbaan, die je naar de bebouwde kom van Bertem brengt. Steek de Bosstraat over en wandel tussen de huizen voort over de Oude Baan. Na ongeveer 250 meter ga je links de Nieuwstraat in, om na 50 meter rechts af te slaan in de Weygenstraat. Langs akkers en weiden loop je in de richting van het Bertembos.  

Langs weiden en akkers wandelen naar het Bertembos

Bij de volgende wegsplitsing neem je de weg rechts die je langs de zuidrand van het Bertembos brengt. In de berm van de holle weg zie je in het bloeiseizoen op verschillende plaatsen de witte bloempjes van bosanemonen, evenals de gele bloemen van speenkruid. Bij een volgend kruispunt trek je links het Bertembos in, om volop te kunnen wandelen tussen bosanemonen en speenkruid die hier dichte bloemtapijten vormen tussen de bomen.  

Bertembos bosanemonen
Bloeiende witte bosanemonen links en rechts van het wandelpad

Het Bertembos en het Eikenbos vormden in vroegere tijden één groot bos. Het centrale gedeelte, aan weerszijden van de Bosstraat, werd gekapt om plaats te maken voor weiden en akkers. In totaal is het bos zo’n 210 hectare groot. De vegetatie bestaat vooral uit eiken- en beukenbomen, maar er komen ook aanplantingen voor van linde, es en notelaar. Na ongeveer 150 meter ga je bij een Y-splitsing rechtdoor, tot aan de oostrand van het bos. Daar ga je haaks naar links, door een gemengd bos met eik, beuk, berk, esdoorn, tamme kastanje en naaldbomen. 

Speenkruid en bosanemonen
Speenkruid en bosanemonen staan in het voorjaar in bloei in het Bertembos

Wie wil wandelen tussen bosanemonen moet hier in het voorjaar zeker langskomen: zowel aan je linker- als rechterzijde bemerk je de witte bloesems van bosanemonen, vaak vergezeld van speenkruid met gele bloempjes. Het wandelpad loopt naar een boswachtershuis en een houten jachtchalet. Enkele tientallen meters verderop zie je een watertoren, die hier op een van de hoogste punten van Bertem is gebouwd. De watertoren van Bertem is 32 meter hoog, met een opslagcapaciteit van 750 kubieke meter. 

Watertoren Bertem
Watertoren van Bertem, gebouwd op een van de hoogste punten in de gemeente

Terug naar het vertrekpunt langs de Bertemboshoeve

Aan de westelijke rand van het Bertembos volg je het wandelpad haaks naar rechts. Aan je linkerzijde heb je hier een fraai uitzicht over een glooiend weidelandschap; aan je rechterzijde bevindt zich de rand van het Bertembos. Het wandelpad daalt zo’n 35 meter tot je terug aan de verharde Bosstraat komt, waar je naar links gaat. 

Westelijke rand van het Bertembos
Wandelpad aan de westelijke rand van het Bertembos

Je wandelt ongeveer 100 meter langs de Bosstraat en volgt dan rechts de Oude Bertembosstraat. Deze weg loopt langs de historische Bertemboshoeve, ook wel Augustijnerhoeve genoemd. De Bertemboshoeve is bouwkundig erfgoed, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de achttiende eeuw. De hoeve, met een vierkantig binnenplein, was oorspronkelijk in het bezit van de Augustijnenpriorij van Terbank. Op dit ogenblik worden de gebouwen gerenoveerd. 

De Bertemboshoeve of Augustijnerhoeve: historisch bouwkundig erfgoed

Volg de Oude Bertembosstraat tot je terug uitkomt op de Bosstraat. Na ongeveer 300 meter bereik je terug de Feestzalen Bertembos, het vertrekpunt van deze fraaie natuurroute. In het voorjaar is dit een van de beste trajecten om te wandelen tussen bosanemonen, speenkruid, paarse dovenetel en andere vroege bloeiers. De Bertemboswandeling is echter in alle seizoenen een aanrader voor natuurliefhebbers en wandelaars.  

Nog een wandeling langs bosanemonen en speenkruid

Ook in het Meerdaalwoud vind je in de bloeiperiode schitterende bloementapijten van bosanemonen en speenkruid. Lees er alles over in ons artikel: 

Bosanemonen en speenkruid wandeling Molledaalbos

Wandeling langs bosanemonen en speenkruid in Mollendaalbos

Maak ook een stadswandeling in Leuven!

Stadswandeling in leuven

Het centrum van Leuven ligt op slechts acht kilometer van de vertrekplaats van de Bertemboswandeling. De redactie van Even Op Stap stippelde een leerrijke stadswandeling uit in de universiteitsstad Leuven, met een lengte van 5,3 kilometer. Combineer deze wandeling tussen bosanemonen met een interessante stadswandeling in Leuven!

Info

Wandelen tussen bosanemonen: bijkomende informatie

  • Meer informatie over de Bertemboswandeling is verkrijgbaar bij Toerisme Vlaams-Brabant vzw; website: www.toerismevlaamsbrabant.be/producten/wandelen/bertemboswandeling
  • Ook op andere plaatsen kun je wandelen tussen bosanemonen, bijvoorbeeld in het Zevenbergenbos (Ranst), het Mollendaalbos (Bierbeek), het Zoniënwoud (Brussel), het Hallerbos (Halle) en in het natuurreservaat Het Burreken (Vlaamse Ardennen)
  • De bloempjes sluiten zich bij regen of zwaarbewolkt weer. Kies dus een zonnige dag uit om te gaan wandelen tussen bosanemonen.  

Download ons pakket Voorjaarsbloeiers!

Sta je te popelen om te gaan wandelen tussen kleurrijke wilde voorjaarsbloeiers? Download ons pakket met alle artikelen over wandelingen tussen voorjaarsbloeiers:

Van alle wandelingen ontvang je het gpx-bestand voor gps-navigatie en de pdf-bestanden met wandelkaart en tekst van het artikel. Voor al deze bestanden samen vragen wij een bijdrage van 5,45 euro. Je kunt de bestanden onmiddellijk downloaden na online betaling. 

Over Even Op Stap

Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Laatste berichten

 

Een reactie plaatsen

Follow by Email

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, waarvan u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden.