Boshyacinten in het Hallerbos 2021: paarse bloemenzee

Boshyacinten in het Hallerbos: ze staan weer in volle bloei! De paarse bloempjes van duizenden en nog eens duizenden wilde hyacinten toveren de bodem van het Hallerbos om in een paarse bloemenzee. Een uniek schouwspel dat zich elk voorjaar herhaalt. Even Op Stap ging er kijken en viel van de ene verbazing in de andere.

Een tip: neem het openbaar vervoer en trek op een weekdag naar het Hallerbos. Niet in de file op de Brusselse Ring, geen problemen met overvolle parkeerplaatsen… en vooral: je wandelt coronaveilig in een heerlijk rustig bos tussen schitterende paarse bloempjes. 

Bosanemonen en boshyacinten
Paarse boshyacinten en witte bosanemonen in het Hallerbos
Coronaproof speurtocht

Zin in een coronaproof speurtocht in een Belgische stad? 

Nu met 63% korting via Actievandedag.be – de meest betrouwbare dealsite! Ontdek unieke plekjes, los raadsels op en beantwoord vragen tijdens een interactieve speurtocht uitgevoerd met smartphone of tablet. Beschikbaar voor Brugge, Brussel, Antwerpen, Gent, Luik, Mechelen en Hasselt. Volledig coronaproof, een aanbevolen activiteit in coronatijden!

Mini-Europe

Het mooiste miniatuurpark van Europa bezoeken, met meer dan 350 monumenten?  Geopend vanaf 29 maart!

Wandel langs Europa’s bekendste monumenten op slechts enkele uren tijd. Boek je tickets tot 28% korting bij Actievandedag.be en bezoek Mini-Europe te Brussel! Boek je dagje uit goedkoper op Actievandedag.be

De pretparken zijn terug open sinds 8 mei!

Grote kortingen via Tripper.be:
Plopsaland: 29,05 € ipv. 41,50 €
Plopsa Coo: 19,25 € ipv. 27,50 €
Bobbejaanland: 26,90 € ipv. 39,50 €

Bloementapijt
Bloementapijt tussen de beukenbomen

Wandelen tussen de boshyacinten in het Hallerbos

Het Hallerbos is een prachtig stukje natuur van 552 hectare. Het bevindt zich grotendeels op het grondgebied van de gemeente Halle, zo’n 16 kilometer ten zuidwesten van Brussel. Het bos bestaat vooral uit eiken, beuken en andere loofbomen. Hier en daar zie je ook groepjes dennen en sparren. Het grootste deel van het gebied is eigendom van het Vlaams Gewest en wordt beheerd door het Agentschap Natuur & Bos. In het voorjaar worden speciale hyacintenwandelroutes uitgezet om het publiek volop van de bloeiende boshyacinten te laten genieten.  

Wandelwegen Hallerbos
Het Hallerbos: doorkruist door wandelwegen
Wandelkaart
Kaart met parkings en hyacintenwandelroutes: rood traject (4,8 km), geel traject (5,1 km), bruin traject (1,6 km)

(© OpenStreetMap contributors – CC BY-SA)

Keuze uit meerdere hyacintenwandelingen

In het Hallerbos vind je drie permanente gemarkeerde wandelpaden die heel het jaar toegankelijk zijn. Dit zijn de Achtdrevenwandeling (1,8 kilometer, voor rolstoelgebruikers), de Sequoiawandeling (4 kilometer) en de Reebokwandeling (7 kilometer).

Tijdens de bloeiperiode van de boshyacinten kun je ook bijkomende wandelroutes volgen. Dit voorjaar heb je de keuze uit:

  • een hyacintenwandeling van 4,8 kilometer die vertrekt aan parking 1. Gemarkeerd met paars-witte paaltjes.
  • een hyacintenwandeling van 5,1 kilometer die vertrekt vanaf parking 8. Gemarkeerd met paarse paaltjes. 
  • een kortere route van 1,6 kilometer, ook geschikt voor mensen met beperkte mobiliteit, die loopt van parking 11 naar parking 8. Gemarkeerd met paarse paaltjes met dubbele witte band. 

Deze wandelroutes brengen je langs de mooiste plekjes met bloeiende boshyacinten. Ons advies: als je fit genoeg bent, wandel ze gewoonweg allemaal. Het loont echt de moeite!

Groene en paarse voorjaarskleuren
Bloeiende paarse boshyacinten tussen jonge groene bladeren

Wilde hyacinten

De boshyacint of wilde hyacint (Hyacinthoides non-scripta) behoort tot de aspergefamilie. De plant bloeit vanaf de tweede helft van april tot ongeveer half mei, afhankelijk van de weersomstandigheden. De kleur van de klokvormige bloemen varieert van paarsblauw tot lichtroze of wit. De boshyacint wordt zo’n twintig tot veertig centimeter hoog. Je vindt de plant vooral in gemengde loofbossen met beuken en eiken. Van zodra de loofbomen in blad komen, krijgen de bloeiende boshyacinten minder zonlicht en verbleken ze snel. Naast het overbekende Hallerbos komt de boshyacint ook veelvuldig voor in de Vlaamse Ardennen, onder meer in het Raspaillebos, het Brakelbos, het Kluisbos en het Koppenbergbos. 

Loofbos
De boshyacint heeft een voorkeur voor gemengde loofbossen met eiken en beuken

— Advertentie —

Wil je op vakantie in het buitenland deze zomer? 

Unieke wandelervaring tussen boshyacinten in het Hallerbos

Het Hallerbos staat al vele jaren bekend als een toplocatie voor bloeiende boshyacinten. Ook de redactie van Even Op Stap was erg onder de indruk van de paarse bloemenzee die de bodem van het bos bedekt. De wandelpaden zijn goed begaanbaar. Op sommige plaatsen is de wandelweg diep ingesneden in het terrein. Het gebied is heuvelachtig; af en toe moet je vrij steil naar boven wandelen. Vooral de heuvels die bedekt zijn met bloeiende boshyacinten zijn een lust voor het oog. 

Diep ingesneden en steile wandelweg in het Hallerbos
Heuvelachtige bosbodem
Hallerbos: heuvelachtig reliëf
Boshyacinten op heuvelrug
Paarse bloemenzee op een heuvelrug

Boshyacinten zijn niet de enige voorjaarsbloeiers die je in het Hallerbos ontdekt. Ook de witte bloempjes van bosanemonen en de gele bloempjes van speenkruid zie je op vele plaatsen broederlijk tussen de boshyacinten staan. Het levert een erg kleurrijk schouwspel van bosbloemen op. 

Boshyacinten, bosanemonen en speenkruid
Bloementapijt met gele, witte en paarse bloemen: speenkruid, bosanemonen en boshyacinten broederlijk naast elkaar

— Advertentie —

In alle rust wandelen in het Hallerbos

Het Hallerbos trekt van heinde en verre natuurliefhebbers aan die de bloemenpracht willen bewonderen. Vooral in het weekeinde kan het in het Hallerbos behoorlijk druk worden. Niet echt ideaal in coronatijden!  Even Op Stap maakte het zich gemakkelijk en trok op een doordeweekse werkdag naar het Hallerbos. We reden er niet met de auto naartoe, maar namen het openbaar vervoer. Het was er heerlijk rustig en we konden op een aangename manier de boshyacinten in het Hallerbos bewonderen. 

Rustig wandelen
Wandelen in het Hallerbos op een doordeweekse werkdag: geen onaangename drukte

Wie met het openbaar vervoer wenst te reizen, neemt de trein tot aan het station van Halle. Bij het station neem je bus 155 van De Lijn (Halle – Anderlecht). Deze bus heeft een halte aan de Hallerbosstraat, vlak bij parking 1 van het Hallerbos. Een alternatief is buslijn 114 van de Waalse vervoersmaatschappij TEC. Deze bus stopt aan de halte Vlasmarkt, dicht bij parking 2 (alleen op weekdagen). Kom je met de auto, dan parkeer je op een van de parkings langs de rand van het bos. LET OP: bij een te grote drukte in het Hallerbos tijdens het weekeinde worden de toegangswegen en parkings mogelijk afgesloten. 

— Advertentie —

— Advertentie —

Info

Boshyacinten in het Hallerbos: extra informatie

Bijkomende informatie over de bereikbaarheid en de wandelroutes van het Hallerbos kun je bekomen bij: 

De Belgische vakantieparken zijn terug open!

CenterParcs vakantieparken

Sunparks vakantieparken

Roompot vakantieparken in Bredene, Eksel en Tellin

Vakantiepark Molenheide in Helchteren

Een reactie plaatsen

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Follow by Email

Bied mee voor tickets op Vakantieveilingen.be en betaal slechts een fractie van de normale prijs