Waar kun je beter een magische kerstsfeer ervaren dan in het eeuwenoude stadscentrum van Brugge? Tijdens de kerstperiode gaat in deze historische stad het winterevenement ‘Wintergloed’ door. Twee aparte kerstmarkten, de Lichtbelevingswandeling, een kunstschaatspiste, een winterbar, de Warmste Week en tal van magnifiek verlichte winkelstraten: dat heeft Wintergloed 2023 voor jou in petto! Neem deel aan deze 6,9 kilometer lange wandeling langs Wintergloed 2023 in Brugge en mis geen enkel hoogtepunt van dit unieke winterevenement.
(Kaartgegevens: OpenStreetMap)
Begin- en eindpunt
't Zand te Brugge
Coördinaten vertrek- en eindpunt
N: 51.205286° O: 3.217439°
Afstand
6,9 kilometer
Parkeren
In de ondergrondse parkeergarage onder plein 't Zand of naburige parkings
Openbaar vervoer
Met de trein tot station Brugge en vanaf het station met diverse buslijnen tot aan 't Zand (bussen gratis tijdens de shoppingdagen)
Toegankelijkheid voor rolstoelen
De route is toegankelijk voor rolstoelgebruikers
Bezienswaardigheden
Warmste Week, Concertgebouw, Sint-Salvatorskathedraal, Onze-Lieve-Vrouwekerk, Sint-Janshospitaal, Brouwerij De Halve Maan, Begijnhof, Minnewater, kunstschaatspiste, winterbar Vorst, Poertoren, Minnewaterpark, Godshuis De Meulenaere, Groeningemuseum, Gruuthusemuseum, kerstmarkt Simon Stevinplein, kerstmarkt Grote Markt, Belfort, Provinciaal Hof, Stadsschouwburg, Kraanrei, Sint-Walburgakerk, Sint-Annakerk, Sint-Annarei, Rijksarchief, Groenerei, Vismarkt, Stadhuis, Heilig Bloedbasiliek, Eiermarkt
Eten en drinken
In een zeer groot aantal horecazaken in het centrum van Brugge
Gpx- en pdf-bestanden van deze wandeling langs Wintergloed 2023 in Brugge
Raak de weg niet kwijt in Brugge! Wie wil wandelen met gps-navigatie op smartphone of wandel-gps, kan hieronder het gpx-bestand van deze wandeling downloaden (te gebruiken met een navigatie-app). Even Op Stap biedt ook twee pdf-bestanden aan met een gedetailleerde wandelkaart en met de tekst en afbeeldingen van dit artikel. Deze pdf-bestanden kun je gemakkelijk afprinten of bekijken op je smartphone. Voor het gpx-bestand en de twee pdf-bestanden samen vragen wij een kleine bijdrage van 1,95 euro. De bestanden zijn onmiddellijk beschikbaar na online betaling.
Wandeling langs Wintergloed 2023 in Brugge: niet één kerstmarkt, maar twee!
Wie de kerstsfeer ten volle wil proeven, moet in de historische stad Brugge zijn. Net zoals Brussel, Antwerpen, Hasselt en tal van andere Belgische en Nederlandse steden organiseert de stad Brugge een grootse winterhappening. Het winterevenement Wintergloed 2023 strekt zich uit over gans de Brugse stadskern en vindt plaats vanaf vrijdag 24 november 2023 tot en met zondag 7 januari 2024. Deze wandeling langs Wintergloed 2023 in Brugge toont je alle attracties van het winterevenement, en leidt je ook door de bekendste winkelstraten die voor de gelegenheid prachtig verlicht en versierd zijn. In de eindejaarsperiode zijn er in Brugge niet minder dan 24 shoppingdagen met gratis busvervoer gepland. Wintergloed 2023 heeft voor jou bovendien twee kerstmarkten, de Lichtbelevingswandeling, een kunstschaatspiste, een winterbar en de Warmste Week in petto.
De wandeling langs Wintergloed 2023 in Brugge starten aan ’t Zand
’t Zand: grootste plein van de stad
Het beginpunt van deze wandeling is het plein ’t Zand, het grootste plein in Brugge vlak bij het moderne concertgebouw. Onder het plein bevindt zich een grote parkeergarage waar je je auto kwijt kunt. We raden overigens iedereen aan om met het openbaar vervoer naar Brugge te reizen. Tijdens de speciale shoppingdagen in de eindejaarsperiode is het busvervoer in de stad gratis. Je kunt dan kosteloos een bus nemen van het station tot ’t Zand.
De Warmste Week tijdens Wintergloed 2023 in Brugge
Op ’t Zand vind je in de periode 18/12 tot en met 24/12 al dadelijk een eerste attractie: de Warmste Week met non-stop liveradio van de zenders Studio Brussel en MNM. Tijdens de Warmste Week wordt er geld ingezameld dat naar goede doelen gaat. Dit jaar is het centrale thema van de Warmste Week ‘opgroeien zonder zorgen’. Ga vanaf ’t Zand naar de Zuidzandstraat, een bekende winkelstraat in Brugge waar shopaholics hun hart kunnen ophalen. Wandel door de mooi versierde winkelstraat tot aan de majestueuze Sint-Salvatorskathedraal, de hoofdkerk van het bisdom Brugge.
Wandeling Wintergloed 2023 langs de Sint-Salvatorskathedraal
Vergeet niet om deze indrukwekkende kathedraal, met zijn 79 meter hoge toren, te bezoeken. De kathedraal herbergt praalgraven, wandtapijten, muurschilderingen en tal van waardevolle kunstwerken van bekende meesters, onder meer van Rogier van der Weyden, Dirk Bouts en Hugo van der Goes. Na je bezoek aan de kathedraal zet je de wandeling verder via de straat Sint-Salvatorskerkhof, de straat die vlak voor de toren van de kathedraal loopt. Blijf deze straat volgen langs de zuidelijke zijgevel van de Sint-Salvatorskathedraal en sla vervolgens rechts af in de Heilige-Geeststraat. Op het einde hiervan kom je bij de Onze-Lieve-Vrouwekerk, die een van de hoogste gebouwen in België is.
Van de Onze-Lieve-Vrouwekerk naar het Minnewater
Onze-Lieve-Vrouwekerk
De Onze-Lieve-Vrouwekerk is het op een na hoogste bakstenen gebouw ter wereld, met een 115 meter hoge toren die typerend is voor de ‘skyline’ van Brugge. De kerk is vooral bekend om de praalgraven van Maria van Bourgondië en Karel de Stoute, die zich op het koor bevinden. Een andere niet te missen kunstschat is het beeld ‘Madonna met Kind‘ van niemand minder dan Michelangelo, dat zich in het museumgedeelte van de kerk bevindt. De toegang tot de kerk is gratis, maar voor het museumgedeelte moet je betalen.
Sint-Janshospitaal
Wandel voort door de Mariastraat langs de westelijke zijde van de kerk. Zo’n vijftig meter verder zie je aan je rechterzijde de ingang van het Museum Sint-Janshospitaal. Het oudste gedeelte van het Sint-Janshospitaal, waar eeuwenlang zieken, armen en behoeftigen werden opgevangen, stamt uit de twaalfde eeuw. Het museum bevat naast een hospitaalcollectie en een 17de-eeuwse apotheek, ook een verzameling historische schilderijen van Hans Memling en een reeks moderne kunstwerken.
Onze wandeling langs Wintergloed 2023 in Brugge gaat voort door de Mariastraat, met een beetje verderop de bekende Mariabrug. Geniet op deze historische brug van het mooie uitzicht over een van de Brugse reien (de kanaaltjes of stadsgrachten in Brugge), waar je ook op een toeristenbootje kunt stappen voor een rondvaart over de reien in de stad.
Brouwerij De Halve Maan
Wandel rechtdoor naar de Katelijnestraat, een drukbezochte Brugse winkelstraat. Circa 70 meter verderop zie je rechts een smal straatje tussen twee huizen in, de Walstraat. Volg dit smalle straatje tot je aan het Walplein komt, een pittoresk pleintje met aan de linkerzijde tal van horecazaken, dat in de kersttijd erg sfeervol versierd is. Sla links af naar de straat Walplein. Na ruim 30 meter passeer je rechts Huisbrouwerij De Halve Maan, waar het beroemde bier Brugse Zot wordt gebrouwen. De Halve Maan is de laatste authentieke familiebrouwerij in het hart van Brugge. Voor een bezoek aan de brouwerij moet je vooraf reserveren.
Wandeling Wintergloed 2023 langs Wijngaardplein en Begijnhof
Loop verder door de straat Walplein, waar je nog tal van leuke winkeltjes en historische huisgevels tegenkomt. Op het einde van de straat sla je haaks rechts af naar de Wijngaardstraat, die uitkomt op het Wijngaardplein. Bemerk de oude fontein met paardenhoofd net voor het plein. De koetsiers van de toeristische koetsen die door Brugge rijden, vullen hier meestal hun emmers met water voor hun paarden. Rechts zie je een straat die naar het Begijnhof leidt. Neem er gerust een kijkje als de toegangspoort open is. Begijnen zijn er niet meer in Brugge, maar de oude huisjes worden nog wel bewoond, onder meer door enkele zusters van de Orde van Sint-Benedictus.
Deze wandeling langs Wintergloed 2023 in Brugge gaat rechtdoor door de straat Wijngaardplein. Bij de volgende splitsing blijf je de straat rechts volgen, met het water van het kanaaltje aan je rechterzijde. Je komt uit op een T-kruising, waar je haaks naar rechts gaat, over de brug met het zogenaamde Sashuis aan je linkerzijde. Het Sashuis werd gebouwd in 1519 en diende voor de bediening van een sluizencomplex waarmee men het waterpeil van de reien kon regelen. Voorbij het Sashuis sla je links af, naar de Begijnenvest. Het meertje links is het Minnewater, waar zich twee attracties van Wintergloed bevinden.
Wandeling langs Wintergloed 2023 in Brugge: kunstschaatspiste en winterbar aan het Minnewater
Tijdens Wintergloed 2023 drijft er op het Minnewater een duurzame kunstschaatspiste. Je schaatst er dus niet op ijs, maar op kunststof. Boven de piste hangen er sfeervolle lichtjes. Een unieke locatie om te schaatsen! Je mag je eigen schaatsen meebrengen of er ter plaatse een paar huren. De kunstschaatspiste is overigens niet de enige winterbelevenis aan het Minnewater: je vindt er ook de Winterbar Vorst. De organisatoren werken voor de uitbating van deze winterbar samen met lokale leveranciers uit de regio Brugge.
Langs de Katelijnevest en Katelijnestraat naar Groeninge en de Dijver
Poertoren en Minnewaterpark
We zetten de wandeling langs Wintergloed 2023 in Brugge voort via de Begijnenvest, met het Minnewater aan je linkerzijde. Ga voort tot aan de Poertoren, een 14de-eeuwse toren die oorspronkelijk diende voor de opslag van buskruit. Aan de Poertoren ga je naar links, over de Minnewaterbrug naar de overzijde van het meertje. Daar kom je in het Minnewaterpark en volg je het pad steeds rechtdoor (Katelijnevest) tot je aan het kruispunt met de Katelijnestraat komt. Sla op dit kruispunt links af naar de Katelijnestraat, richting centrum. In deze bekende Brugse shoppingstraat komen winkelliefhebbers ongetwijfeld aan hun trekken. In de kerstperiode zijn de Katelijnestraat en de andere winkelstraten voorzien van sierlijke kerstverlichting in het thema van het beroemde Brugse kantwerk.
Godshuis De Meulenaere
Wandel ruim 400 meter door de Katelijnestraat tot je rechts aan de kruising met de Nieuwe en Oude Gentweg komt. Neem de Nieuwe Gentweg (haaks naar rechts), waar je na een kleine honderd meter de ingang van Godshuis De Meulenaere passeert. Hier werden in de 17de eeuw oorspronkelijk 24 éénkamerwoningen gebouwd rond een centraal plein met kapel, ten behoeve van arme weduwen. Vanaf 1982 werden deze omgevormd tot 8 woningen rond een mooie gemeenschappelijke tuin. Neem er gerust een kijkje als de poort open is.
Op het volgende kruispunt ga je haaks naar links, naar de straat Groeninge. Deze smalle straat met oude huisgevels maakt na ca. 200 meter een haakse bocht naar rechts en dan weer naar links, waarna je aan je rechterzijde bij een toegangspoort tot het Groeningemuseum komt.
Kerstwandeling Wintergloed 2023 langs het Groeningemuseum en Gruuthusemuseum
De collectie van het Groeningemuseum biedt een overzicht van de Belgische beeldende kunst, vanaf de Vlaamse Primitieven uit de 15de eeuw tot het expressionisme uit de 20ste eeuw. Ga verder door de straat Groeninge tot de T-kruising met de straat Dijver, die vlak naast de stadsgracht Dijver loopt (een van de Brugse reien). Ga op deze kruising naar links tot je aan je linkerzijde bij de toegang van het Gruuthusemuseum komt. In het Gruuthusemuseum komt de roemrijke geschiedenis van Brugge terug tot leven, aan de hand van wandtapijten, glasramen, houtsculpturen, Brugse kant enzovoorts.
Naar de eerste kerstmarkt op deze wandeling langs Wintergloed 2023 in Brugge
Met je rug naar het Gruuthusemuseum steek je de straat over en kom je in de Nieuwstraat terecht. Je gaat over een bruggetje over de Dijver, waar je ook in een toeristenbootje kunt stappen voor een stadsrondvaart op de reien.
Op het einde van de Nieuwstraat sla je af naar links. Via de straat Oude Burg kom je rechts aan het Simon Stevinplein, waar je een van de twee kerstmarkten in Brugge op deze wandeling langs Wintergloed 2023 tegenkomt.
Het standbeeld van de Vlaamse wis- en natuurkundige Simon Stevin, geboren in Brugge in 1548, pronkt trots tussen de gezellige kerstkramen op het plein. De kerstmarkt op het Simon Stevinplein staat vooral in het teken van ambachtelijke producten en direct contact met de personen die het product vervaardigd hebben. Naast de kerstkraampjes vind je er overdekte zitplaatsen waar je gezellig een hapje kunt eten. De jongste bezoekers maken plezier op een kindercarrousel.
Na je bezoek aan de kerstmarkt ga je naar de andere zijde van het plein, die grenst aan de Steenstraat. Met je rug naar het plein en de kerstmarkt gekeerd, ga je naar rechts en volg je de Steenstraat in de richting van de Grote Markt. De Steenstraat is een van de belangrijkste winkelstraten in Brugge. In de kerstperiode is de Steenstraat sfeervol verlicht en gedecoreerd.
De Grote Markt van Brugge met de tweede kerstmarkt
Bezienswaardigheden op de Grote Markt te Brugge
Uiteraard mag je op deze wandeling langs Wintergloed 2023 in Brugge de wereldberoemde Grote Markt niet overslaan, waar de tweede en grootste Brugse kerstmarkt is opgesteld. De Brugse Grote Markt wordt gedomineerd door het indrukwekkende Belfort en het neogotisch Provinciaal Hof. Het 13de-eeuwse Belfort staat op de Werelderfgoedlijst en is 83 meter hoog. Na 366 trappen ben je helemaal boven en heb je een weergaloos uitzicht over de stad. In het Provinciaal Hof aan de oostzijde van de Grote Markt zetelde tot in 1999 de provincieraad van West-Vlaanderen. Nu wordt het omgevormd tot een toeristisch informatiecentrum voor de provincie West-Vlaanderen. Bemerk op de Grote Markt ook het standbeeld van Jan Breydel en Pieter De Coninck, twee vrijheidsstrijders uit de tijd van de Guldensporenslag (begin 14de eeuw).
Hoogtepunt van Wintergloed 2023: kerstmarkt in Brugge op de Grote Markt
De kerstmarkt op de Grote Markt biedt je alles wat je van een gezellige kerstmarkt verwacht. Kerstdecoratie in alle kleuren en vormen, drank- en voedingskraampjes met de onmisbare Glühwein, kerstballen vissen voor jonge kinderen, kraampjes met warme winterkledij: het staat er allemaal. Vooral ’s avonds, als de historische gebouwen rond de Grote Markt schitterend verlicht zijn, ervaar je hier een onvervalste kerstsfeer.
Na je bezoek aan de kerstmarkt wandel je, met je rug naar het Belfort gekeerd, langs de oostelijke zijde van de Grote Markt (waar het Provinciaal Hof staat) rechtdoor naar de Vlamingstraat. De Vlamingstraat is alweer een drukbezochte winkelstraat in Brugge. Ongeveer 150 meter verder kom je links bij de Koninklijke Stadsschouwburg.
De Koninklijke Stadsschouwburg: startpunt van de Lichtbelevingswandeling
Koninklijke Stadsschouwburg
De Koninklijke Stadsschouwburg is een imponerend gebouw uit 1869 in neorenaissancestijl. In de kerstperiode 2023-2024 is de Stadsschouwburg eveneens het startpunt van de unieke Lichtbelevingswandeling, een lichtparcours van 2,5 kilometer met 10 niet te missen lichtinstallaties. Wie te vroeg is voor de Lichtbelevingswandeling of alleen maar wil shoppen en de kerstmarkten wil zien, kan via drukbezochte Brugse winkelstraten vanaf de Stadsschouwburg terugwandelen naar ’t Zand (lees verder bij ‘Via bekende winkelstraten terug naar ’t Zand’). Daarna kun je eventueel te voet of met de bus terugkeren naar de Stadsschouwburg om vanaf 17 uur alsnog de Lichtbelevingswandeling te starten.
Lichtbelevingswandeling
We beschrijven hieronder in detail het traject van de Lichtbelevingswandeling, dat volledig deel uitmaakt van deze wandeling langs Wintergloed 2023 in Brugge. Vanaf vrijdagavond 24 november 2023 tot en met zondagavond 7 januari 2024 kun je de lichtinstallaties bewonderen, telkens vanaf 17 u tot middernacht.De Lichtbelevingswandeling van 2,5 kilometer begint en eindigt bij de Stadsschouwburg. Dit jaar staat de Lichtbelevingswandeling in het teken van ‘Aurora‘, geïnspireerd op het befaamde noorderlicht met zijn bijzondere kleuren. Op de voorgevel van de schouwburg zie je al dadelijk een eerste visueel spektakel, ‘Particular‘ genoemd. De lichtprojectie brengt de architectuur van het gebouw op een bijzondere manier tot leven.
Vanaf daar loopt de Lichtbelevingswandeling via het Kraanplein (schuin tegenover de Stadsschouwburg) en de Kraanrei (smal straatje links bij het Kraanplein) naar het Jan Van Eyckplein.
Wandeling langs Wintergloed 2023 in Brugge: verder op de Lichtbelevingswandeling
Jan Van Eyckplein en Spiegelrei tijdens Wintergloed 2023
Midden op dit plein vind je een standbeeld van Jan Van Eyck, de 15de-eeuwse kunstschilder van het Lam Gods, die vooral in Brugge actief was. Achter het Jan Van Eyckplein ligt het kanaaltje Spiegelrei, waar een tweede lichtspektakel van de Lichtbelevingswandeling te zien is: ‘Story of the Swan‘. De lichtprojectie op een waterscherm van elf meter breed en drie meter hoog, vertelt het poëtische liefdesverhaal van twee zwanen op de Brugse wateren.
Neem de straat die rechts van de Spiegelrei loopt en die Spinolarei wordt genoemd. Sla bij de Koningsbrug vervolgens rechts af naar de Koningstraat en wandel voort tot aan de Sint-Walburgakerk.
Sint-Walburgakerk
De barokke Sint-Walburgakerk stamt uit 1643, was oorspronkelijk een Jezuïetenkerk en nadien parochiekerk. Tegenwoordig wordt ze hoofdzakelijk gebruikt voor uitvaarten, huwelijken en doopplechtigheden. Ook vinden er culturele activiteiten plaats. Bij de kerk staat de derde lichtinstallatie van de Lichtbelevingswandeling: ‘Heartbeats‘.
‘Heartbeats‘ is een interactieve installatie. Plaats je hand op een van de zuilen van het podium, en het ritme van jouw hartslag bepaalt het ritme van de warme gloed uit de ramen van de kerk. Ook de tonen van het geluid passen zich aan aan jouw ritme.
Neem vervolgens de straat die links van de kerk loopt, de Hoornstraat. Op het einde van de Hoornstraat sla je links af naar de Verversdijk. Wandel via de Verversdijk naar de Strobrug en steek deze over naar de andere oever. Vanop de brug heb je uitzicht op de vierde lichtprojectie: ‘Waves‘.
De projectie benadrukt de architectuur van een mooi hoekpand aan de Spiegelrei en zorgt ook voor een schitterende reflectie op het water.
Voort naar de Sint-Annakerk en het Minneboplein
Sint-Annakerk
De route van de Lichtbelevingswandeling gaat voort door de smalle Blekersstraat, om ruim honderd meter verder uit te komen op de Jeruzalemstraat, waar je naar rechts gaat. Al na vijftien meter sla je alweer af naar links en ga je door het zeer smalle steegje Driezwanenstraat. Op het einde van dit steegje sla je af naar rechts en volg je de Korte Rijkepijndersstraat. Bij het volgende kruispunt ga je rechtdoor naar de Venkelstraat. De kruising van de Venkelstraat met de Jeruzalemstraat is vlak bij de achterzijde van de Sint-Annakerk.
De Sint-Annakerk is gebouwd in het begin van de 17de eeuw als parochiekerk voor de Brugse Sint-Annawijk. De kerk heeft een eenvoudig uiterlijk, maar bezit een zeer rijkelijk barokinterieur. Wandel links naast de kerk (Sint-Annaplein), waar het vijfde lichtspektakel van de Lichtbelevingswandeling doorgaat: ‘Waterdrops‘.
De tegels op het pad naast de kerk hebben alle een basiskleur. Die verandert echter als je op de tegel stapt. Bezoekers worden uitgenodigd om te wandelen, springen, huppelen, dansen,… over de waterdruppels of ‘Waterdrops’ en zo een explosie van felle kleuren teweeg te brengen.
Wandel aan de voorzijde van de kerk rechtdoor naar de Sint-Annakerkstraat. Daar ga je linksaf langs de Sint-Annarei naar het Minneboplein.
Wandeling Wintergloed 2023 langs het Minneboplein
Het Minneboplein werd aangelegd op de ruimte die ontstond na de afbraak van een fietsenfabriek in 1975. Vanaf het pleintje heb je een aantrekkelijk uitzicht op de Sint-Annarei en de trapgevelhuizen op de kade erlangs. Op het Minneboplein vind je de volgende lichtprojectie van de Lichtbelevingswandeling: ‘Whispering Birds‘.
Een grote eivormige houten constructie stelt een vogelnest voor, dat wordt verlicht in felle kleuren. Terwijl je het nest van de ‘Whispering Birds’ bewondert, hoor je een gans orkest van fluitende vogels.
Het parcours gaat verder via de Leffingestraat, die langs het Minneboplein loopt. Neem vervolgens de eerste straat rechts, Molenmeers. Op het einde van Molenmeers sla je links af, naar de Langestraat. Bij huis nummer 34 aan je rechterzijde ga je door de poort en volg je het pad dat je langs het moderne gebouw van het Rijksarchief van Brugge brengt.
Van het Rijksarchief via de Groenerei naar de Burg
Rijksarchief van Brugge
Het Rijksarchief van Brugge is sinds 2012 gevestigd in een nieuw gebouw aan de Predikherenrei. Het Brugse Rijksarchief is een van de 19 archiefdiensten van het Belgisch Rijksarchief. Het archief bevat historische documenten en kaarten die in de loop van de geschiedenis zijn opgesteld op het grondgebied van de huidige provincie West-Vlaanderen. Het Rijksarchief vormt eveneens het decor van de zevende lichtinstallatie van de Lichtbelevingswandeling, die de naam ‘Submerged‘ kreeg.
De lichtshow ‘Submerged‘ sleept je mee in de magie van de onderwaterwereld. Op een doek boven je hoofd ontpopt zich de wonderlijke wereld van het leven in zeeën en oceanen.
Wintergloed 2023 aan de Groenerei
Wandel tot aan de Predikherenrei en ga daar naar rechts, tot aan de Predikherenbrug. Steek de brug over en sla onmiddellijk af naar rechts, naar de Groenerei. De Groenerei is een van de meest schilderachtige reien in Brugge.
Naast het pittoreske kanaaltje Groenerei kom je langs twee installaties van het Lichtbelevingspad. Net voorbij de Peerdenbrug bevindt zich rechts de lichtinstallatie ‘Grid‘. Lichtbundels vormen hier een dynamisch ‘grid’, dat een extra dimensie geeft aan een van de mooiste plekjes van Brugge.
Wandel verder over de straat Groenerei, steek het kruispunt met de Meestraat over en ga rechtdoor naar de Steenhouwersdijk. Ongeveer 70 meter voorbij het kruispunt zie je rechts het negende lichtspektakel van het Lichtbelevingspad, ‘Circle of Life‘ genaamd. Een holografische cirkel geeft hier een artistieke interpretatie weer van de manier waarop de bomen door de Brugse waterlopen van leven worden voorzien. Ga verder tot aan de volgende brug aan je rechterzijde, de Blinde Ezelbrug.
Vismarkt en Blinde Ezelbrug
Aan je linkerzijde kom je langs de Brugse Vismarkt, met een rechthoekige overdekte zuilengang die uit 126 Toscaanse zuilen bestaat. Tot op de dag van vandaag worden hier verse vis en allerlei souvenirs verkocht. Sla af naar rechts, steek de Blinde Ezelbrug over en wandel rechtdoor in de Blinde Ezelstraat, naar het plein Burg. Dit is een van de oudste pleinen van de stad en een ware toeristische trekpleister.
Laatste deel van de Lichtbelevingswandeling: van de Burg terug naar de Stadsschouwburg
Als je op het plein komt, zie je links achter je het 14de-eeuwse stadhuis van Brugge. Helemaal in de linkerhoek vind je de toegang tot de Heilig Bloedbasiliek, waar de relikwie van het Heilig Bloed wordt bewaard.
Ga rechtdoor naar de overzijde van het plein, waar je onder de bomen het tiende en laatste lichtspektakel van de Lichtbelevingswandeling aantreft: ‘Cuniculus‘. Onder de zachte kleurtinten van de lichtgevende bogen van Cuniculus word je weggeleid van de Burg. Rechts naast Cuniculus vind je een ‘bos’ van verlichte kerstbomen met een paar zitbankjes. Ook het Burgplein zelf is tijdens de kerstperiode sfeervol verlicht.
Via de Burgstraat kom je bij het kruispunt met de Philipstockstraat, waar je naar links gaat. Sla vervolgens de eerste straat in aan je rechterzijde, de Keersstraat. Op het einde hiervan ga je naar rechts, naar de Cordoeaniersstraat. Waar de Cordoeaniersstraat een haakse bocht naar rechts maakt, ga je rechtdoor in de smalle Ieperstraat. Zo kom je terug op het Kraanplein. Sla af naar links om 50 meter verderop opnieuw de Stadsschouwburg te bereiken.
Wandeling langs Wintergloed 2023 in Brugge: via bekende winkelstraten terug naar ’t Zand
Het laatste deel van deze wandeling langs Wintergloed 2023 in Brugge brengt je via een aantal bekende shoppingstraten vanaf de Stadsschouwburg terug naar ’t Zand. Neem links naast de Stadsschouwburg de Jakob van Ooststraat en ga op het einde daarvan weer naar links, naar de Kuipersstraat. Zo’n honderd meter verder passeer je aan je linkerzijde de Eiermarkt. Dit kleine plein met een 18de-eeuwse waterpomp is bijna volledig omringd door horecazaken en staat bekend om zijn avondlijke ambiance.
Wandel rechtdoor naar de Geldmuntstraat, die na ca. 150 meter overgaat in de Noordzandstraat. Beide winkelstraten zijn een mekka voor shoppingliefhebbers. Vooral kledingwinkels zijn goed vertegenwoordigd, maar je vindt er ook souvenirs, juwelen, lederwaren, cosmetica, boeken, voeding enzovoorts. Op het einde van de Noordzandstraat bereik je terug het grote plein ’t Zand, het begin- en eindpunt van deze wandeling langs Wintergloed 2023 in Brugge.
Shoppingdagen in Brugge tijdens de eindejaarsperiode
Op deze wandeling langs Wintergloed 2023 in Brugge kom je ook door de belangrijkste winkelstraten. Combineer jouw bezoek aan de kerstmarkten in Brugge met een heerlijk dagje shoppen! Tijdens de eindejaarsperiode voorziet de stad niet minder dan 24 speciale shoppingdagen. Op zo’n shoppingdag kun je gratis gebruikmaken van bussen in de regio Brugge. Bovendien worden sommige winkelstraten autovrij of autoluw gemaakt. De shoppingdagen in de eindejaarsperiode 2023-2024 zijn:
- zaterdag 25 november en zondag 26 november
- zaterdag 2 december en zondag 3 december
- zaterdag 9 december en zondag 10 december
- zaterdag 16 december en zondag 17 december
- zaterdag 6 januari en zondag 7 januari 2024
- elke dag van 18 december tot en met maandag 1 januari 7 uur ‘s morgens
Kerstmarktenpakket 2023
Ben jij ook dol op kerstmarkten? Download ons Kerstmarktenpakket! Met alle gpx-bestanden voor gps-navigatie en pdf-bestanden met wandelkaarten, tekst en afbeeldingen van onze artikelen over:
Kerstmarkt Wintergloed Brugge 2023
Kerstmarkt Winterpret Brussel 2023
Kerstmarkt Winter in Antwerpen 2023
Wandeling langs Wintergloed 2023 in Brugge: locatie, periode, openingsuren en extra info
- Locatie: kerstmarkten in Brugge op de Grote Markt en het Simon Stevinplein, kunstschaatspiste en winterbar aan het Minnewater, Lichtbelevingswandeling in het centrum noordoostelijk van de Grote Markt, Warmste Week op ’t Zand
- Periode: vanaf vrijdag 24 november 2023 tot en met zondag 7 januari 2024
- Openingstijden: de twee kerstmarkten in Brugge zijn geopend op zondag tot donderdag vanaf 10u00 tot 22u00, op vrijdag en zaterdag vanaf 10u30 tot 23u00. De Lichtbelevingswandeling gaat dagelijks door vanaf 17u00 tot 00u00. Voor de overige attracties: zie Wintergloed 2023
- Extra info over Brugge: bezoek de website Visit Bruges
Over Even Op Stap
Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Laatste berichten