Slow Cabins: intense natuurbeleving en slow travel

Ben je het zenuwslopende, hectische massatoerisme beu en wil je een nieuwe, tragere en intensere manier van reizen en vrijetijdsbesteding? Dan zit je bij Slow Cabins alvast goed. Een verblijf in een milieuvriendelijk huisje van Slow Cabins betekent een terugkeer naar een rustiger manier van leven, op een verborgen plaatsje te midden van ongerepte natuur. Dankzij het ecologische design van de ‘cabin’ is de impact op de omgeving minimaal. Even Op Stap kreeg de kans om het allemaal zelf te ervaren, ergens op de grens van het Hageland met Haspengouw. 

Cabin van Slow Cabins
Een 'slow cabin' op een verborgen plaatsje in het groen

Slow Cabins: terug naar een tragere, betere en intensere beleving van je vrije tijd en de natuur

Heb je soms ook het gevoel dat je vermoeider van een vakantie terugkeert dan je vertrokken was? Overvolle stranden, lawaaierige hotel- en campinggasten, overbelaste luchthavens, kilometerslange files op de autowegen: je zou van minder vermoeid geraken! En dan zwijgen we nog over de gejaagde, oppervlakkige bezoekjes aan zo veel mogelijk toeristische ‘hotspots’ om zeker niets te missen tijdens je duur betaalde vakantie. Het zal niemand verbazen dat dit hectische massatoerisme ook een kolossale negatieve impact heeft op het milieu. Slow Cabins wil een duurzaam alternatief bieden, met maximale voordelen voor zowel de mens als de omgeving. 

Vuurkorf en ligstoelen Slow Cabins
De vuurkorf en ligstoelen staan klaar voor een barbecue op het grasland

Bij Slow Cabins verblijf je in klein houten vakantiehuisje (een ‘cabin’), in oppervlakte vergelijkbaar met een ’tiny house’. De cabin bevindt zich op een afgelegen plaats omgeven door bossen, weiden en velden. Even Op Stap kwam terecht in een plaatsje waar we nog nooit van hadden gehoord, op de grens van het Hageland met Haspengouw, niet ver van Sint-Truiden. Je auto parkeer je op een veilige plaats op voldoende afstand van de cabin. De laatste honderden meters leg je te voet af. Verbaas je er niet over dat je via een smal landbouwweggetje met wildroosters naar je cabin moet, en hier en daar een hek met prikkeldraad moet openen. Van massatoerisme is hier duidelijk geen sprake! De exacte locatie van je cabin blijft overigens een verrassing tot een tweetal weken voor je verblijf. 

Pad naar cabin Slow Cabins
Je bereikt je cabin via landbouwweggetjes of bospaden

Streven naar minimale invloed op de omgeving met Slow Cabins 

De cabins zijn een toonbeeld van eco-design. Het uitstekend geïsoleerde houten huisje is zelfvoorzienend en off-grid. Zonnepanelen op het dak wekken elektriciteit op waarmee een thuisbatterij wordt opgeladen. Uit de keukenkraan, de douchekop en de wastafelkraan stroomt gefilterd regenwater. Slow Cabins stelt vijf liter drinkwater ter beschikking voor bereiding van koffie, thee en maaltijden. Het gasfornuis wordt gevoed door een gasfles. Een houtkachel zorgt indien nodig voor verwarming, met houtblokken die buiten de cabin zijn opgeslagen. In de badkamer vind je een droogtoilet.   

Het keukengedeelte van een slow cabin

Slow Cabins vraagt zijn gasten om zo veel mogelijk biologisch afbreekbare of natuurvriendelijke shampoo, douchegel, tandpasta en cosmetica te gebruiken. In de cabin zijn biologisch afbreekbare zeep en afwasproducten aanwezig. Op het queensize-bed ligt beddengoed op basis van 100% natuurlijke latex. Voor de verlichting worden vanzelfsprekend energiezuinige ledlampen ingezet. 

Wastafel met biologisch afbreekbare zeep en waterloos toilet in de badkamer

Onthaasten en intens genieten van de natuur in een slow cabin

Slow Cabins is een pionier op het gebied van ‘slow travel‘. Onthaasten, trager leven en intens genieten van de plek waar je je bevindt, met respect voor het milieu, daar draait het om. Vanuit je cabin heb je via grote ramen uitzicht in drie richtingen op de omringende natuur. Als je wakker wordt en het gordijn even opzijschuift, kun je dadelijk oog in oog staan met een ree, een konijn of een fazant. Op de eerste ochtend zag Even Op Stap vanuit het bed een regenboog aan de hemel – alvast een rustig begin van een ontspannen vakantie! Buiten nodigen ligstoelen je uit om er lekker bij te gaan liggen en de geluiden van de natuur tot jou te laten doordringen. Je kunt ook een vuurtje maken in de vuurkorf en lekker smullen van de barbecue.  

Bed en ramen Slow Cabins
Vanuit de grote ramen heb je een schitterend uitzicht op de omringende natuur

Slow Cabins stelt je een aantal mogelijke activiteiten en bezienswaardigheden voor in de omgeving van je cabin. Probeer vooral niet alles te zien en te bezoeken in de streek waarin je verblijft – dat druist juist in tegen de principes van slow travel! Even Op Stap maakte een paar korte wandelingen in het prachtige landschap van Haspengouw en bezocht de nabijgelegen stad Sint-Truiden. We deden echter alles op een langzame manier, zonder haastje-repje van hier naar daar te snellen. Daarna trokken we weer naar onze afgelegen cabin om terug van de rust en stilte te genieten. 

Uitrusten voor een slow cabin
Nog even nagenieten in de ligstoelen voor de cabin

Een alternatieve manier van vakantie beleven bij Slow Cabins

Het is duidelijk dat een verblijf in een slow cabin erg verschilt van een klassieke vakantie in een hotel, bungalow of camping. Je boekt een cabin in een bepaalde streek, bijvoorbeeld Haspengouw, het Hageland, het Pajottenland, de Noorderkempen of de Vlaamse Ardennen. Slow Cabins ondersteunt lokale natuurprojecten en plant voor elke boeking een nieuwe boom. De precieze locatie van je cabin kom je een tweetal weken voor je verblijf te weten, samen met wat praktische inlichtingen. Je ontvangt ook een lijst van plaatselijke duurzame partners waar je kunt winkelen, een ontbijt reserveren of eten. Bij aankomst staat een flesje frisse biologische appelcider voor je klaar, naast een portie krokante shiitake-paddenstoeltjes.     

Appelcider en shiitake paddenstoeltjes Slow Cabins
Bij aankomst wachten een flesje appelcider en shiitake-paddenstoeltjes op jou

We hebben enorm genoten van een korte vakantie in een slow cabin. Heel wat anders dan de klassieke manier van reizen, met alle stress die daarmee vaak gepaard gaat! Met een verblijf in een slow cabin belast je bovendien het milieu (vrijwel) niet, wat je eveneens een prettig gevoel geeft. Ben je de platgetreden paden van het chaotische massatoerisme beu? Klop dan eens aan bij Slow Cabins! Even Op Stap kan het jou alleszins van harte aanbevelen. 

Over Even Op Stap

Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Een reactie plaatsen

Follow by Email

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, waarvan u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden.