Winterpret Brussel 2022: beste kerstmarkt ter wereld

Voor de beste kerstmarkt ter wereld hoef je niet naar de andere kant van de aardbol! Volgens reiswebsite Big 7 Travel is het winterevenement Winterpret Brussel dé nummer één onder de kerstmarkten, vóór Berlijn, Chicago, Frankfurt, Wenen en andere bekende kerststeden. Winterpret Brussel 2022 is overigens veel meer dan alleen maar kerstmarkt. Op verschillende locaties in de stad, langs een route van meer dan drie kilometer, vinden er diverse activiteiten plaats en kun je genieten van allerlei attracties. Winterpret Brussel 2022 loopt vanaf 25 november 2022 tot en met 1 januari 2023. Even Op Stap stelt hieronder een kerstwandeling voor langs de topattracties van Winterpret Brussel in het historische centrum van de stad. 

Grote Markt Brussel Winterpret
De schitterend verlichte Grote Markt met gigantische kerstboom is een van de topattracties

Winterpret Brussel 2022: ’s werelds beste kerstmarkt

Reiswebsite Big 7 Travel riep Winterpret Brussel 2022 uit tot beste kerstmarkt ter wereld! Brussel ‘verslaat’ daarmee andere bekende kerststeden zoals Berlijn, Chicago en Birmingham. Big 7 Travel hield niet alleen rekening met bezoekersaantallen en oppervlakte, maar ook met het gevarieerde aanbod, de aanwezigheid van lokale tradities en ambachten, de verschillende vormen van entertainment enzovoorts.

Kerststal Grote Markt Brussel Winterpret
De kerststal op de Grote Markt met historische gebouwen op de achtergrond

Winterpret Brussel is niet bepaald een klein winterevenement: op een route van bijna drie kilometer vind je zo’n 250 kerstkraampjes! Het evenement speelt zich vooral af op de Grote Markt, het Muntplein, het De Brouckèreplein, het Beursplein en de Vismet. Maar ook op andere locaties gaan er activiteiten door, zoals aan het Grand Hospice en de Kunstberg. Hoog tijd voor een wandeling langs ’s werelds beste kerstmarkt. 

Kerstwandeling langs de beste kerstmarkt ter wereld: Winterpret Brussel 2022

Even Op Stap stelt hieronder een unieke kerstwandeling voor die je langs de belangrijkste attracties en activiteiten van Winterpret Brussel 2022 leidt. De route is ruim vier kilometer lang en passeert langs tal van historische en toeristische bezienswaardigheden, waaronder Brussels bekendste inwoner: Manneken Pis. Het vertrekpunt is station Brussel-Centraal. 

Wandelkaart

Vertrek- en eindpunt

Treinstation Brussel-Centraal, Europakruispunt, Brussel

Coördinaten vertrek- en eindpunt

N: 50.845590° O: 4.356859°

Afstand

4,2 kilometer

Parkeren

We raden aan om de trein te nemen naar station Brussel-Centraal. Wie toch met de auto komt, parkeert het best op een van de park-and-ride parkings aan de rand van Brussel (www.parkandride.brussels/nl/park-ride-brussel) en neemt daarna metro, tram of bus tot station Brussel-Centraal of metrostations Beurs, De Brouckère of Sint-Katelijne

Toegankelijkheid voor rolstoelen

De route is geschikt voor rolstoelen. Op sommige plaatsen moet je wel een kleine omweg nemen om trappen te vermijden

Bezienswaardigheden

Belangrijkste attracties en activiteiten van Winterpret Brussel 2022 op het Spanjeplein, Grote Markt, Muntplein, De Brouckèreplein, Vismet, Sint-Katelijneplein, Beursplein en Kunstberg. Diverse toeristische bezienswaardigheden op de route, waaronder Manneken Pis

Eten en drinken

Tal van eet- en drankgelegenheden op de route en op de kerstmarkt zelf

Gpx- en pdf-bestanden van deze wandeling

Raak de weg niet kwijt in Brussel! Wie wil wandelen met gps-navigatie op smartphone of wandel-gps, kan hieronder het gpx-bestand van deze wandeling downloaden. Even Op Stap biedt ook een pdf-bestand aan met een gedetailleerde wandelkaart, evenals een pdf-bestand met de tekst en afbeeldingen van dit artikel. Deze pdf-bestanden kun je gemakkelijk afprinten of bekijken op je smartphone. Voor het gpx-bestand en de pdf-bestanden samen vragen wij een kleine bijdrage van 1,45 euro. De bestanden zijn onmiddellijk beschikbaar na online betaling.  

Naar de Grote Markt langs het Spanjeplein

Bij de hoofduitgang van station Brussel-Centraal ga je rechts naar de Keizerinlaan. Het Spanjeplein ligt zo’n 160 meter verder aan je linkerzijde. Je herkent het plein aan de standbeelden van Don Quichot en Sancho Panza, personages uit de boeken van de bekende Spaanse schrijver Cervantes. Je komt al dadelijk in de kerstsfeer met enkele betoverende lichtinstallaties in het thema ‘Spirit of the North‘. De schitterend verlichte huisjes, paddenstoelen en bomen zijn vooral ’s avonds een niet te missen lust voor het oog!

Lichtinstallatie van Spirit of the North op het Spanjeplein

Langs de Grasmarkt en de Heuvelstraat gaat het verder naar de wereldberoemde Grote Markt, met het fraaie 15de-eeuwse stadhuis en 17de-eeuwse gildehuizen. Aan je rechterzijde passeer je de Sint-Hubertusgalerijen, overdekte winkelgalerijen die in kersttijd fantastisch mooi gedecoreerd zijn. Opvallendste attractie van Winterpret op de Grote Markt is de 18 meter hoge kerstboom in het midden van het plein. De kerststal staat aan een rand van de Grote Markt. Naar jaarlijkse traditie gaat hier ’s avonds een klank- en lichtspel door, waarvoor de gevels van de gildehuizen en het stadhuis als decor dienen. Het klank- en lichtspel heeft dit jaar een muzikale wereldreis als thema. Bekijk hieronder een video-impressie van het klank- en lichtspel, ook te zien op ons YouTube-kanaal!     

Grote Markt overdag Winterpret Brussel
De Grote Markt met in het midden de 18 meter hoge kerstboom

Ga ook eens naar het binnenplein van het stadhuis, waar tijdens deze editie van Winterpret een eerbetoon plaatsvindt aan de Belgische surrealistische kunstschilder René Magritte. In 2023 is het 125 jaar geleden dat Magritte geboren werd. De lichtinstallatie op het binnenplein bestaat uit een verlichte omgekeerde piramide, waarvan de zijvlakken Magrittes schilderij ‘La Malédiction’  weergeven. 

Eerbetoon Magritte stadhuis Brussel Winterpret
Eerbetoon aan René Magritte: omgekeerde verlichte piramide met weergave van 'La Malédiction'

Kerstshoppen in een stad naar keuze

(vanuit Nederland) 

34% korting: voor slechts 29,50 euro i.p.v. 44,95 euro

Winterpret Brussel 2022 aan het Beursgebouw en het Muntplein

Via de Boterstraat kom je aan de achterzijde van het Beursgebouw. Het gebouw wordt momenteel gerestaureerd en staat in de stellingen. Vanaf de zomer van 2023 krijgt het Beursgebouw een nieuwe bestemming, met een restaurant, skybar, brasserie en een museum over Belgische bieren. Aan deze zijde van het Beursgebouw staan zo’n 13 kerstkraampjes opgesteld. Je kunt er unieke kerstgeschenkjes kopen die je haast nergens anders vindt, onder meer handgeblazen en handversierde kerstballen en allerlei sieraden.

Kerstkraampjes Beursgebouw Brussel Winterpret
Kerstkraampjes in de Zuidstraat en de Taborastraat, achterzijde Beursgebouw

Via de Taborastraat en de Kleerkopersstraat beland je op het Muntplein, het plein voor de Koninklijke Muntschouwburg. Kijk in de Kleerkopersstraat ook even naar de gevel van restaurant Drug Opera, zeer mooi verlicht en voorzien van schitterende kerstversiering. 

Het fraai verlichte en versierde restaurant Drug Opera in de Kleerkopersstraat

Op het Muntplein tref je een heus après-skidorp aan met Bar d’Altitude en met drie  synthetische curlingbanen. In de koepel Dream Space word je ondergedompeld in de wereld van Virtual Reality. Wie dol is op noga en snoepgoed, kan terecht bij de supergrote en prachtig gedecoreerde snoepkraam Les délices d’Eric

Winterpret op het Muntplein, vlak voor de Muntschouwburg
Curlingbanen Muntplein Brussel Winterpret
Drie synthetische curlingbanen op het Muntplein

Schaatsen en kerstinkopen doen op het De Brouckèreplein

Voorbij het Muntplein kom je via de straat Wolvengracht op het grote De Brouckèreplein, een belangrijk trefpunt en uitgaanscentrum in Brussel. De sportiefste attractie van Winterpret Brussel wacht hier op jou: een overdekte schaatsbaan van 800 vierkante meter! Op het De Brouckèreplein en de aansluitende Anspachlaan staan er bovendien tientallen kerstkraampjes opgesteld met kerstdecoratie, ambachtelijk vervaardigde producten en eten en drinken. Je vindt er ook overdekte zitplaatsen om jouw lekkere drankje of hapje te nuttigen.   

De grote schaatsbaan op het De Brouckèreplein
De Brouckèreplein Brussel Winterpret
Op het De Brouckèreplein staan er tientallen kerstkraampjes

De Vismet: zwaartepunt van Winterpret Brussel 2022

Langs de prachtig versierde Anspachlaan en de Bisschopsstraat kom je bij de Sint-Katelijnekerk en de Vismet. Aan de Zwarte Toren (een overblijfsel van de eerste stadsmuur rond Brussel) gaat Winter Vox door. In het weekeinde brengen muziekkoren hier op regelmatige tijdstippen hun repertoire ten beste. Je ziet er eveneens voorstellingen en kerstkraampjes met producten van de autochtone bevolking van het Canadese Quebec.

Voorstelling bevolking Quebec Zwarte Toren Winterpret
Een voorstelling van de autochtone bevolking van Quebec
Plein Zwarte Toren Brussel Winterpret
Plein bij de Zwarte Toren achter de Sint-Katelijnekerk: kraampjes van de autochtone bevolking van Quebec

Op de Vismet tref je het grootste aantal kerstkraampjes aan: niet minder dan 148 staan er hier opgesteld! Het aanbod is enorm: unieke sieraden,  ambachtelijk gemaakte producten, kerstdecoratie, kerstballen vissen, kramen met allerlei soorten voedsel en drank, enzovoorts enzovoorts. Het kolossale reuzenrad, 55 meter hoog met 42 gondels, trekt onmiddellijk de aandacht. Het uitzicht vanuit het reuzenrad over de Vismet is grandioos.   

Het reuzenrad is de grote blikvanger op de Vismet
Uitzicht Vismet vanaf reuzenrad Winterpret
Uitzicht op de Vismet vanuit het reuzenrad

In de buurt van het reuzenrad ligt het Ice Monster, een 45 meter lange dinosaurus waar je doorheen kunt wandelen! Het Stella-paviljoen nodigt je uit om een Belgisch biertje te proeven en in de koepelvormige Bar à Champagne kun je terecht voor een glaasje champagne. Op de Vismet staat ook Le Manège Magique, een unieke carrousel met allerlei figuren uit het rijk der verbeelding.  

Het enorme Ice Monster bij het reuzenrad
De koepelvormige Bar à Champagne

Op het Sint-Katelijneplein, aan de voorzijde van de Sint-Katelijnekerk, tref je alweer diverse eet- en drankkraampjes aan. Blikvanger op dit plein is de klassieke draaimolen Le Manège d’Andréa, een carrousel die volledig met de hand gemaakt is en die allerlei fantastische figuren bevat. De gevel van de Sint-Katelijnekerk is ’s avonds bovendien schitterend verlicht.

Het Sint-Katelijneplein 's avonds: mooi verlichte gevel van de kerk
Le Manège d'Andréa Sint-Katelijneplein Brussel
De carrousel Le Manège d'Andréa met allerlei fantastische figuren

Langs het Beursplein en Manneken Pis naar de Kunstberg

We zetten onze kerstwandeling voort langs de Sint-Katelijnestraat, Kiekenmarkt en Anspachlaan naar het Beursplein, aan de voorzijde van het Beursgebouw. Alweer tref je een 35-tal kerstkraampjes aan met diverse producten, zowel gebruiksvoorwerpen als voedsel en drank. Als je nog geen kerstinkopen had gedaan op de andere locaties van Winterpret, krijg je hier nog een laatste kans.  

Kerstmarkt Beursplein Winterpret Brussel
De kerstmarkt op het Beursplein, aan de voorzijde van het Beursgebouw

Je loopt langs de westelijke gevel van het Beursgebouw (Henri Mausstraat) en slaat rechts de Zuidstraat in. Aan het kruispunt met de Lievevrouwbroerstraat sla je linksaf. Na zo’n 70 meter sta je oog in oog met de bekendste inwoner van Brussel: Manneken Pis.    

Manneken Pis Brussel Winterpret
Manneken Pis: beroemdste inwoner van Brussel

Het standbeeldje van het plassende jongetje is een symbool van Brussel en België. Het originele beeldje dateert uit 1619. In de kersttijd wordt de fontein van Manneken Pis uiteraard fraai versierd. In de omgeving bulkt het van de souvenirwinkeltjes. In de Eikstraat nr. 19 bevindt zich het museum GardeRobe MannekenPis, een verzameling van kostuumpjes die Manneken Pis in de loop der tijden heeft gedragen. Ga verder door de Eikstraat en de straat Oud Korenhuis. Op een pleintje passeer je het standbeeld van Jacques Brel, een bekende Belgische zanger.     

Bij Vakantieveilingen.be worden tickets geveild voor de leukste pretparken en dierentuinen. Bied mee en plan meteen jouw dagje weg! 

Je bereikt het Sint-Jansplein met het standbeeld van Gabrielle Petit, een verzetsstrijdster uit de Eerste Wereldoorlog. Ga verder door de Sint-Jansstraat naar het Albertinaplein. Aan de overzijde van de straat Kantersteen bevindt zich de Kunstberg, een wijk met parken en musea. Hier zie je een laatste attractie van Winterpret Brussel 2022:  de Samsung Magic Swings. Deze ‘magic swings’ zijn schommels die muziek creëren. Hoe hoger je schommelt, hoe hoger de muzieknoot. Als alle schommels in beweging zijn, krijg je een unieke melodie.    

Samsung Magic Swings Kunstberg Brussel
De Samsung Magic Swings op de Kunstberg

Langs de straat Kantersteen, de Infante Isabellastraat en de Keizerinlaan bereik je terug het station Brussel-Centraal, het vertrek- en eindpunt van deze kerstwandeling. 

Andere attracties en activiteiten van Winterpret Brussel 2022

In de omgeving van het Grande Hospice in de Grootgodshuisstraat tref je de Secret Garden aan: een geheime tuin met akoestische concerten, lichtinstallaties en zelfs een houtgestookte sauna. In de Sint-Gorikshallen gaat Creators Factory door, een markt met allerlei producten van ontwerpers en ambachtslieden voor wie duurzaamheid en ethiek centraal staan. Gedurende drie weekends vindt het evenement Winter Pop plaats in drie verschillende Brusselse wijken. In het Ter Kamerenbos zorgt Wonder Woods voor een feestelijke sfeer met een ijsbaan en lichtdecoraties.   

Winterpret Brussel op het YouTube-kanaal van Even Op Stap 

Bekijk een impressie van Winterpret Brussel 2022 op het YouTube-kanaal van Even Op Stap:

Lees ook onze artikelen over andere kerstmarkten:

Winterland Hasselt 2022 

Winter in Antwerpen 2022

 

Info

Winterpret Brussel 2022: locatie, openingsuren en extra info

  • Locatie: op verschillende plaatsen in Brussel, vooral op de Grote Markt, Beursplein, Muntplein, De Brouckèreplein en Vismet
  • Periode: vanaf 25 november 2022 t/m 1 januari 2023
  • Openingsuren: alle dagen van 12.00 tot 22.00 u., behalve op zaterdag 24 en 31.12.2022: van 12.00 tot 18.00 u.
  • Extra info: meer info over de attracties en activiteiten vind je op de website van het evenement  

Over Even Op Stap

Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Een reactie plaatsen

Follow by Email

Wens je het volledige artikel op deze webpagina (inclusief kaart en afbeeldingen) afgedrukt op papier te ontvangen?  Dat kan! Schrijf VOORAF het bedrag van 6 euro over op bankrekening BE58 7360 2679 2979 van Xianti Freelance, en vul onderstaand formulier in. Wij sturen het afgedrukte artikel via de post naar jou toe zodra we de betaling ontvangen hebben.   

Wegens vakantie van de redactieleden van Even Op Stap is deze service momenteel niet beschikbaar. Vanaf zondag 10 april kunt u opnieuw gebruikmaken van deze service.     

Wegens vakantie van de redactieleden van Even Op Stap is deze service momenteel niet beschikbaar. Vanaf zondag 10 april kunt u opnieuw gebruikmaken van deze service.     

Wens je het volledige artikel op deze webpagina (inclusief kaart en afbeeldingen) als pdf-bestand, zodat je het nadien zelf kunt afprinten?  Dat kan! Schrijf VOORAF het bedrag van 2,5 euro over op bankrekening BE58 7360 2679 2979 van Xianti Freelance, en vul onderstaand formulier in. Wij mailen het artikel als pdf-bestand naar jou zodra we de betaling ontvangen hebben.