Bivakkeren in België: zorgeloos paalkamperen in de wilde natuur

In onze blogreeks over ‘aparte’ vakanties hebben we het deze keer over bivakkeren in België. Wat is er avontuurlijker dan met je rugzak de wilde natuur in te trekken en ’s avonds je tentje op te zetten in het midden van een bos of een veld? Geen luxueuze overnachtingen in een vijfsterrenhotel, geen ontbijt op bed of roomservice, maar ‘back to basics’! Wildkamperen is in ons land niet toegestaan, maar er zijn genoeg officiële bivakzones waar je gratis mag kamperen in de vrije natuur.  Bivakkeren in België wint duidelijk aan belangstelling, zeker tijdens de moeilijke coronaperiodes.  

Kampvuur aanmaken bivak
Een kampvuur aanmaken in een toegestane bivakzone: back to basics

Bivakkeren in België: gratis kamperen in bossen en velden

Wildkamperen is in België, net als in onze buurlanden, niet toegestaan. Zomaar ergens je tentje neerzetten in een bos of veld om er gratis te overnachten mag dus niet. Gelukkig zijn er in België meer dan vijftig officiële bivakzones waar vrij kamperen is toegelaten, als je je aan bepaalde regels houdt. Je vindt deze bivakzones verspreid over heel het land, van de Antwerpse Kempen tot in de Ardense valleien.  Even Op Stap nam een kijkje op een Vlaamse bivakzone in het natuurgebied Hoge Vijvers te Arendonk en een Waalse ‘aire de bivouac’ in de vallei van de Lesse, nabij Libin.  

Bivakzone
Gratis kamperen in de vrije natuur: het mag in officiële bivakzones

Men noemt bivakkeren ook wel ‘paalkamperen‘, omdat een bivakzone vaak alleen wordt aangegeven door een paal met een bordje erop. In de buurt van die paal mag je dus gratis je tentje plaatsen. Voorzieningen zijn minimaal of helemaal niet aanwezig – maar dat is net de bedoeling van avontuurlijk bivakkeren! Meestal vind je wel een vuurkorf of een plekje waar je een kampvuur mag aansteken. Als er al een ’toilet’ is, dan is dat vaak niet meer dan een kuil in de grond met een zitplank erboven. Na elke grote behoefte bedek je alles met een laagje aarde. Op en top ‘back to basics’!         

Kampvuurplaats Virée a Chêne
Kampvuurplaatsen op de bivakzone Virée à Chêne nabij Libin  

De spelregels van paalkamperen of bivakkeren in België

In België zijn er meer dan vijftig legale bivakzones. Deze zijn bedoeld voor wandelaars,  fietsers en ruiters die met rugzak en tent een trektocht maken. Jammer genoeg wordt een bivakzone wel eens verward met een vrije gratis camping waar je naar hartelust een feestje mag bouwen. Om het voor iedereen leuk en leefbaar te houden, zijn er een aantal ‘spelregels‘ opgesteld voor bivakliefhebbers.        

Spelregels bivak Arendonk
De spelregels van de bivakzone in Arendonk

De spelregels kunnen verschillen per bivakzone. Wie wil bivakkeren in België, moet over het algemeen rekening houden met volgende voorwaarden:

  • Je komt te voet, op de fiets (ook e-bike) of te paard naar de bivakzone. Motors, auto’s, campers, caravans, … zijn niet toegelaten
  • Per bivakzone mogen er slechts een beperkt aantal tenten staan met een beperkt aantal kampeerders
  • Je komt ’s avonds na een bepaald tijstip toe en bent ’s morgens voor een bepaald tijdstip weer weg
  • Je hebt respect voor de natuur, laat geen afval achter en maakt geen lawaai. Als er geen toilet is, doe je je behoefte op de aangegeven plaatsen, op voldoende afstand van de bivakzone. Je graaft een kuiltje en bedekt je behoefte achteraf met aarde
  • Bij de meeste bivakzones moet je vooraf een plaatsje reserveren        
Entre Lesse et Lomme bivak
Bord met het reglement van bivakzone Virée à Chêne in de vallei van de Lesse

Hieronder vind je twee voorbeelden van plaatsen waar je gratis mag bivakkeren in België. Even Op Stap trok naar een Waalse en een Vlaamse bivakzone, respectievelijk in Libin (provincie Luxemburg) en in Arendonk (provincie Antwerpen).  

Virée à Chêne: bivakkeren in de vallei van de Lesse 

In de schitterende vallei van de rivier de Lesse, op het grondgebied van de gemeente Libin, bezochten we de bivakzone (‘aire de bivouac’) Virée à Chêne. Deze bivakzone ligt op de route van de prachtige langeafstandswandeling ‘Entre Lesse et Lomme‘, een wandelpad van 78 kilometer in bosrijk gebied tussen de rivieren Lesse en Lomme.

Dan van de Lesse bivakkeren in België
Het dal van de Lesse: schitterend wandelgebied met bivakzone

Het langeafstandswandelpad ‘Entre Lesse et Lomme’ is een absolute aanrader voor alle wandelliefhebbers! Op het traject van deze langeafstandswandeling bevinden zich drie bivakzones, waarvan Virée à Chêne in het dal van de Lesse ligt. De zone mag enkel gebruikt  worden door wandelaars die een trektocht maken. 

Virée à Chêne Bivakkeren in België
Bivakzone Virée à Chêne: open plek in het bos met twee kampvuurplaatsen

De kampeerplaats is een open plek in het bos, dicht bij het wandelpad. Maximaal tien kampeerders zijn toegelaten. Je mag er één nacht kamperen, vanaf 17 u ’s avonds tot 9 u ’s morgens. Een kampvuur is toegestaan vanaf oktober tot en met april, op de twee daartoe voorziene plekken. Het ’toilet’ bestaat uit een omheinde kuil in de grond met een zitbalk erboven. Reserveren is noodzakelijk. Dit kan online via de site  www.rando-lesse-lomme.be.

Virée à Chêne toilet Bivakkeren in België
Het 'toilet' van Virée à Chêne: omheind gat in de grond met zitbalk erboven

Paalkamperen in natuurgebied Hoge Vijvers te Arendonk

In het Vlaamse landsgedeelte bezocht Even Op Stap de eerste bivakzone die in Vlaanderen werd opgericht: Hoge Vijvers te Arendonk, in de Antwerpse Kempen. Hoge Vijvers is ook de benaming van het natuurgebied waarin de bivakzone ligt. De kampeerplek bestaat uit een grasveld met een vuurkorf, een tentplatform, een waterpomp, een ’toiletzone’, een overdekte opslagplaats met brandhout, een aantal rustbanken en bindbalken voor paarden.    

Hoge Vijvers Bivakkeren in België
Bivakzone Hoge Vijvers te Arendonk met vuurkorf, rustbank, waterpomp en tentplatform

In bivakzone Hoge Vijvers doe je letterlijk aan paalkamperen: er staan drie paaltjes die de plaatsen aangeven waar je een tentje mag opzetten. Er worden dus drie tenten toegestaan met een maximum van tien kampeerders. Je wordt ten vroegste verwacht om 18 u ’s avonds en je moet om 10 u ’s morgens alweer weg zijn. In de vuurkorf mag je een kampvuur aanmaken met het aanwezige brandhout . 

Kampeerpaal Bivakkeren in België
Kampeerpaal nr. 3 op de bivakzone Hoge Vijvers: op enkele meters van zo'n paal mag je een tentje opzetten

De waterpomp mag door iedereen vrij gebruikt worden (let op: is in de winter wegens vorstgevaar buiten dienst!). Het ’toilet’ bestaat uit een beschutte plek waar je wat privacy hebt. Je moet wel zelf een kuiltje graven en nadien weer dichtgooien. Ook voor deze bivakzone is reservering verplicht. Reserveren doe je bij het Agentschap Natuur en Bos, op de website https://bivakzones.camping.care. Vul de promocode ‘NATUUR‘ in om gratis te reserveren.   

Primitieve waterpomp voor gemeenschappelijk gebruik tijdens paalkamperen

Veel belangstelling voor bivakkeren in België

Mogelijk hebben de recente coronagolven er iets mee te maken, maar bivakkeren in België zit in de lift. Steeds meer mensen keren het drukke en dure massatoerisme de rug toe en zoeken dichter bij huis de rustige natuur terug op. Primitief kamperen met een minimum aan comfort, maar ook met een minimale belasting van het milieu, wint duidelijk aan belangstelling. Wie informatie wenst over de meer dan vijftig officiële bivakzones in België, kan terecht op de uitstekende website van Bivakzone.be

Info

Paalkamperen of bivakkeren in België: extra info

Op onderstaande websites vind je uitgebreide informatie over paalkamperen of bivakkeren in België:

Regelgeving wildkamperen algemeen

Bivakzones in België

Bivakzone Virée à Chêne en wandeling Entre Lesse et Lomme

Bivakzone en natuurgebied Hoge Vijvers

Lees ook op deze website!

Boomhut Campspace

Kleinschalig kamperen en geld verdienen als host bij Campspace

Campspace is een platform dat unieke kampeerplekjes op privéterrein van particulieren aanbiedt, ver weg van het massatoerisme. Je kunt ook gastheer worden van Campspace en je eigen stukje grond verhuren als kampeerplek.

Houseboat Liberty 4 Go

Vakantie op het water bij Liberty 4 Go

Comfortabel jouw vakantie doorbrengen op een woonboot? Boek een houseboat bij Liberty 4 Go!

Dierenpark overnachten

Overnachten in een dierenpark: slapen dicht bij wilde dieren

Overnachten dicht bij wilde dieren in een dierenpark? Trek naar Pairi Daiza of het Domein van de Grotten van Han!

Natuurhuisje.be

Natuurhuisje.be: rustige vakantiehuisjes te midden van natuur

Een vakantiehuisje huren ver weg van de massa, te midden van de natuur? Boek jouw uitverkoren natuurhuisje op de site Natuurhuisje.be!

Nog meer tips voor leuke uitstapjes en vakanties? Klik hier!

Over Even Op Stap

Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Een reactie plaatsen

Follow by Email

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Wens je het volledige artikel op deze webpagina (inclusief kaart en afbeeldingen) afgedrukt op papier te ontvangen?  Dat kan! Schrijf VOORAF het bedrag van 6 euro over op bankrekening BE58 7360 2679 2979 van Xianti Freelance, en vul onderstaand formulier in. Wij sturen het afgedrukte artikel via de post naar jou toe zodra we de betaling ontvangen hebben.   

Wegens vakantie van de redactieleden van Even Op Stap is deze service momenteel niet beschikbaar. Vanaf zondag 10 april kunt u opnieuw gebruikmaken van deze service.     

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, waarvan u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wegens vakantie van de redactieleden van Even Op Stap is deze service momenteel niet beschikbaar. Vanaf zondag 10 april kunt u opnieuw gebruikmaken van deze service.     

Wens je het volledige artikel op deze webpagina (inclusief kaart en afbeeldingen) als pdf-bestand, zodat je het nadien zelf kunt afprinten?  Dat kan! Schrijf VOORAF het bedrag van 2,5 euro over op bankrekening BE58 7360 2679 2979 van Xianti Freelance, en vul onderstaand formulier in. Wij mailen het artikel als pdf-bestand naar jou zodra we de betaling ontvangen hebben.