In onze blogreeks over ‘aparte’ vakanties hebben we het deze keer over bivakkeren in België. Wat is er avontuurlijker dan met je rugzak de wilde natuur in te trekken en ’s avonds je tentje op te zetten in het midden van een bos of een veld? Geen luxueuze overnachtingen in een vijfsterrenhotel, geen ontbijt op bed of roomservice, maar ‘back to basics’! Wildkamperen is in ons land niet toegestaan, maar er zijn genoeg officiële bivakzones waar je gratis mag kamperen in de vrije natuur. Bivakkeren in België wint duidelijk aan belangstelling, zeker tijdens de moeilijke coronaperiodes.
Bivakkeren in België: gratis kamperen in bossen en velden
Wildkamperen is in België, net als in onze buurlanden, niet toegestaan. Zomaar ergens je tentje neerzetten in een bos of veld om er gratis te overnachten mag dus niet. Gelukkig zijn er in België meer dan vijftig officiële bivakzones waar vrij kamperen is toegelaten, als je je aan bepaalde regels houdt. Je vindt deze bivakzones verspreid over heel het land, van de Antwerpse Kempen tot in de Ardense valleien. Even Op Stap nam een kijkje op een Vlaamse bivakzone in het natuurgebied Hoge Vijvers te Arendonk en een Waalse ‘aire de bivouac’ in de vallei van de Lesse, nabij Libin.
Men noemt bivakkeren ook wel ‘paalkamperen‘, omdat een bivakzone vaak alleen wordt aangegeven door een paal met een bordje erop. In de buurt van die paal mag je dus gratis je tentje plaatsen. Voorzieningen zijn minimaal of helemaal niet aanwezig – maar dat is net de bedoeling van avontuurlijk bivakkeren! Meestal vind je wel een vuurkorf of een plekje waar je een kampvuur mag aansteken. Als er al een ’toilet’ is, dan is dat vaak niet meer dan een kuil in de grond met een zitplank erboven. Na elke grote behoefte bedek je alles met een laagje aarde. Op en top ‘back to basics’!
De spelregels van paalkamperen of bivakkeren in België
In België zijn er meer dan vijftig legale bivakzones. Deze zijn bedoeld voor wandelaars, fietsers en ruiters die met rugzak en tent een trektocht maken. Jammer genoeg wordt een bivakzone wel eens verward met een vrije gratis camping waar je naar hartelust een feestje mag bouwen. Om het voor iedereen leuk en leefbaar te houden, zijn er een aantal ‘spelregels‘ opgesteld voor bivakliefhebbers.
De spelregels kunnen verschillen per bivakzone. Wie wil bivakkeren in België, moet over het algemeen rekening houden met volgende voorwaarden:
- Je komt te voet, op de fiets (ook e-bike) of te paard naar de bivakzone. Motors, auto’s, campers, caravans, … zijn niet toegelaten
- Per bivakzone mogen er slechts een beperkt aantal tenten staan met een beperkt aantal kampeerders
- Je komt ’s avonds na een bepaald tijstip toe en bent ’s morgens voor een bepaald tijdstip weer weg
- Je hebt respect voor de natuur, laat geen afval achter en maakt geen lawaai. Als er geen toilet is, doe je je behoefte op de aangegeven plaatsen, op voldoende afstand van de bivakzone. Je graaft een kuiltje en bedekt je behoefte achteraf met aarde
- Bij de meeste bivakzones moet je vooraf een plaatsje reserveren
Hieronder vind je twee voorbeelden van plaatsen waar je gratis mag bivakkeren in België. Even Op Stap trok naar een Waalse en een Vlaamse bivakzone, respectievelijk in Libin (provincie Luxemburg) en in Arendonk (provincie Antwerpen).
Virée à Chêne: bivakkeren in de vallei van de Lesse
In de schitterende vallei van de rivier de Lesse, op het grondgebied van de gemeente Libin, bezochten we de bivakzone (‘aire de bivouac’) Virée à Chêne. Deze bivakzone ligt op de route van de prachtige langeafstandswandeling ‘Entre Lesse et Lomme‘, een wandelpad van 78 kilometer in bosrijk gebied tussen de rivieren Lesse en Lomme.
Het langeafstandswandelpad ‘Entre Lesse et Lomme’ is een absolute aanrader voor alle wandelliefhebbers! Op het traject van deze langeafstandswandeling bevinden zich drie bivakzones, waarvan Virée à Chêne in het dal van de Lesse ligt. De zone mag enkel gebruikt worden door wandelaars die een trektocht maken.
De kampeerplaats is een open plek in het bos, dicht bij het wandelpad. Maximaal tien kampeerders zijn toegelaten. Je mag er één nacht kamperen, vanaf 17 u ’s avonds tot 9 u ’s morgens. Een kampvuur is toegestaan vanaf oktober tot en met april, op de twee daartoe voorziene plekken. Het ’toilet’ bestaat uit een omheinde kuil in de grond met een zitbalk erboven. Reserveren is noodzakelijk. Dit kan online via de site www.rando-lesse-lomme.be.
Paalkamperen in natuurgebied Hoge Vijvers te Arendonk
In het Vlaamse landsgedeelte bezocht Even Op Stap de eerste bivakzone die in Vlaanderen werd opgericht: Hoge Vijvers te Arendonk, in de Antwerpse Kempen. Hoge Vijvers is ook de benaming van het natuurgebied waarin de bivakzone ligt. De kampeerplek bestaat uit een grasveld met een vuurkorf, een tentplatform, een waterpomp, een ’toiletzone’, een overdekte opslagplaats met brandhout, een aantal rustbanken en bindbalken voor paarden.
In bivakzone Hoge Vijvers doe je letterlijk aan paalkamperen: er staan drie paaltjes die de plaatsen aangeven waar je een tentje mag opzetten. Er worden dus drie tenten toegestaan met een maximum van tien kampeerders. Je wordt ten vroegste verwacht om 18 u ’s avonds en je moet om 10 u ’s morgens alweer weg zijn. In de vuurkorf mag je een kampvuur aanmaken met het aanwezige brandhout .
De waterpomp mag door iedereen vrij gebruikt worden (let op: is in de winter wegens vorstgevaar buiten dienst!). Het ’toilet’ bestaat uit een beschutte plek waar je wat privacy hebt. Je moet wel zelf een kuiltje graven en nadien weer dichtgooien. Ook voor deze bivakzone is reservering verplicht. Reserveren doe je bij het Agentschap Natuur en Bos, op de website https://bivakzones.camping.care. Vul de promocode ‘NATUUR‘ in om gratis te reserveren.
Veel belangstelling voor bivakkeren in België
Mogelijk hebben de recente coronagolven er iets mee te maken, maar bivakkeren in België zit in de lift. Steeds meer mensen keren het drukke en dure massatoerisme de rug toe en zoeken dichter bij huis de rustige natuur terug op. Primitief kamperen met een minimum aan comfort, maar ook met een minimale belasting van het milieu, wint duidelijk aan belangstelling. Wie informatie wenst over de meer dan vijftig officiële bivakzones in België, kan terecht op de uitstekende website van Bivakzone.be.
Paalkamperen of bivakkeren in België: extra info
Op onderstaande websites vind je uitgebreide informatie over paalkamperen of bivakkeren in België:
Regelgeving wildkamperen algemeen
Bivakzones in België
Bivakzone Virée à Chêne en wandeling Entre Lesse et Lomme
Bivakzone en natuurgebied Hoge Vijvers
Lees ook op deze website!
Kleinschalig kamperen en geld verdienen als host bij Campspace
Campspace is een platform dat unieke kampeerplekjes op privéterrein van particulieren aanbiedt, ver weg van het massatoerisme. Je kunt ook gastheer worden van Campspace en je eigen stukje grond verhuren als kampeerplek.
Vakantie op het water bij Liberty 4 Go
Comfortabel jouw vakantie doorbrengen op een woonboot? Boek een houseboat bij Liberty 4 Go!
Overnachten in een dierenpark: slapen dicht bij wilde dieren
Overnachten dicht bij wilde dieren in een dierenpark? Trek naar Pairi Daiza of het Domein van de Grotten van Han!
Natuurhuisje.be: rustige vakantiehuisjes te midden van natuur
Een vakantiehuisje huren ver weg van de massa, te midden van de natuur? Boek jouw uitverkoren natuurhuisje op de site Natuurhuisje.be!
Nog meer tips voor leuke uitstapjes en vakanties? Klik hier!
Over Even Op Stap
Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Laatste berichten