De heide in Landschap De Liereman staat weer in bloei! Landschap De Liereman, in de Kempische gemeenten Oud-Turnhout en Arendonk, is een van de oudste natuurgebieden in België. Je ziet er vooral vennen, graslanden, stuifduinen, bossen en niet te vergeten: uitgestrekte heidevelden. Vanaf half augustus kleurt een groot gedeelte van het natuurreservaat paars, dankzij de struikheide en dopheide die er goed gedijen. Neem deel aan deze verrassende heidewandeling in Landschap De Liereman, een uniek natuurgebied in Europa.

Heidewandeling in Landschap De Liereman: 7,7 kilometer door magnifiek natuurschoon
Maar liefst 7,7 kilometer wandelen door een adembenemend landschap: dat is wat deze heidewandeling in Landschap De Liereman je te bieden heeft! Landschap De Liereman is een van de oudste natuurgebieden in België en trekt van heinde en verre wandelaars en fietsers aan die een dagje willen doorbrengen in een ongerepte omgeving. Vanaf half augustus tot half september heeft De Liereman een extra troef in handen: de heidevelden staan dan immers in volle bloei. Deze wandeling in de heide begint en eindigt aan het Bezoekerscentrum van Landschap De Liereman.

(Kaartgegevens: OpenStreetMap)
Begin- en eindpunt
Bezoekerscentrum van Landschap De Liereman, Schuurhovenberg 43, Oud-Turnhout
Coördinaten vertrek- en eindpunt
N: 51° 19′ 40.04″ O: 5° 0′ 13.36″
Afstand
7,7 kilometer
Parkeren
De parking bevindt zich op ca. 250 meter van het Bezoekerscentrum, langs de weg Schuurhovenberg, tussen het containerpark en het PVT De Liereman
Toegankelijkheid voor rolstoelen
De route gaat over onverharde zandwegen en is daarom niet geschikt voor rolstoelgebruikers
Bezienswaardigheden
Natuurschoon in Landschap De Liereman, heidevelden in bloei in de periode half augustus - half september
Eten en drinken
Beperkte menukaart in de cafetaria van het Bezoekerscentrum
Gpx- en pdf-bestanden van deze heidewandeling in Landschap De Liereman
Raak de weg niet kwijt in de heidevelden van Landschap De Liereman! Wie wil wandelen met gps-navigatie op smartphone of wandel-gps, kan hieronder het gpx-bestand van de route downloaden. Even Op Stap biedt ook twee pdf-bestanden aan met een gedetailleerde wandelkaart en de tekst en afbeeldingen van dit artikel. Deze pdf-bestanden kun je gemakkelijk afprinten of bekijken op je smartphone. Voor het gpx-bestand en de twee pdf-bestanden samen vragen wij een kleine bijdrage van 1,95 euro. De bestanden zijn onmiddellijk beschikbaar na online betaling.
Start van de heidewandeling in Landschap De Liereman bij het Bezoekerscentrum
In het Bezoekerscentrum van Landschap De Liereman vind je allerlei informatie over dit gevarieerde natuurgebied. Het Bezoekerscentrum is eveneens het startpunt van de meeste wandelingen die Natuurpunt in het gebied heeft uitgestippeld. Deze heidewandeling bestaat uit verschillende stukken van bestaande wandelroutes. Let op: dit is geen knooppuntenwandeling! De aanwezige knooppunten in het gebied worden in deze tekst wel gebruikt om een bepaalde locatie of richting aan te geven.

Met je rug naar het Bezoekerscentrum gekeerd, ga je naar rechts en volg je de bijna kaarsrechte Oude Bergstraat in de richting van knooppunt 34. Deze weg bestaat uit een onverhard gedeelte links en een met dolomiet verhard fietspad rechts – je wandelt dus aan de linkerzijde. Bij knooppunt 34 ga je rechtdoor richting knooppunt 69. Op het informatiebord bij knooppunt 34 lees je dat een deel van De Liereman tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt als oefenterrein voor de 12de SS-pantserdivisie van het Duitse leger.

Eerst loop je door bosgebied met weekendverblijven, maar al snel zie je aan je linkerzijde de eerste paarse heide opdoemen. Dit gebied heet de Hoge Mierdse Heide. Een stevige houten bank nodigt je uit om er even rustig bij te gaan zitten en het heidelandschap, met hier en daar een paar dennen- en berkenbomen, in je op te nemen. Vzw Natuurpunt, die het Landschap De Liereman beheert, spant zich in om de heide in het gebied zo veel mogelijk te herstellen. Daarom worden op sommige locaties naaldbomen gekapt en de bodem geplagd.


Archeologie in Landschap De Liereman
Deze heidewandeling in Landschap De Liereman brengt je ook langs een beschermde archeologische site in het gebied. Bij knooppunt 69, vlak voor de tuin van een huis, volg je het linkse wandelpad in de richting van knooppunt 70. Het smalle wandelpad slingert alweer door een aantrekkelijk heidegebied met struik- en dopheide. Een eindje verder merk je aan je linkerzijde een metalen rooster op de bodem, met daarin een uittrekbare ‘schuif’. Deze bodemschuif bevat een doorsnede van de ondergrond met informatie over de bodem en over archeologische vondsten. Je hebt wat spierkracht nodig om de bodemschuif uit de grond te trekken, maar het loont zeker de moeite.

De informatie op het paneel leert je dat er hier zo’n 14000 tot 5000 jaar geleden groepjes jagers-verzamelaars rondzwierven. Deze prehistorische mensen uit de steentijd kozen dit gebied uit als tijdelijke kampplaats. De sporen van hun aanwezigheid zijn nog steeds aanwezig in de bodem, onder de vorm van gebruiksvoorwerpen zoals pijlpunten en schrabbers van vuursteen. De bodem is vooral podzol, die duizenden jaren lang onveranderd is gebleven en waarin de vuurstenen voorwerpen goed bewaard bleven. Daarom werd dit gebied uitgeroepen tot een beschermde archeologische site.

Naar de heide van De Korhaan
Volg het smalle wandelpad tot aan knooppunt 70 en ga daar verder richting knooppunt 71. Vanaf hier loopt onze heidewandeling samen met het Korhaanpad, dat wordt aangegeven met een oranje driehoekje. Je komt aan de Duitse Weg, waar je naar rechts gaat richting knooppunt 71. Bij het T-kruispunt met de straat Hoge Mierdse Heide ga je een eindje naar links. Bij knooppunt 71 sla je rechts af in de richting van knooppunt 20. Op het einde van deze weg moet je zo’n 15 meter naar links wandelen en vervolgens weer naar rechts (richting knooppunt 20, volg de oranje driehoekjes). Aan je linkerzijde zie je velden en akkers; aan je rechterzijde een gemengd naald- en loofbos. Ongeveer 300 meter verder loopt het pad rechts het bos in, naar natuurgebied De Korhaan.

De Korhaan was een afzonderlijk natuurreservaat tot in 2001. Toen werd het samengevoegd met De Liereman om zo te komen tot het natuurgebied Landschap De Liereman. Ook in De Korhaan werden belangrijke archeologische vondsten gedaan. Voorbij het bos loopt het wandelpad door een zeer dicht heideveld. Wie moe is geworden van het wandelen, kan even uitrusten of picknicken op de grote houten bank langs het pad, omringd door paarse heide.

Heidewandeling in Landschap De Liereman: langs de weg Hoge Mierdse Heide
Blijf de oranje driehoekjes volgen die het Korhaanpad aangeven, in de richting van knooppunt 20. Je bereikt een T-kruising met een brede zandweg, waar je naar links gaat. Opnieuw strekken zich aan je rechterzijde schitterende heidevelden uit. Let op: wandel niet helemaal tot aan knooppunt 20, maar sla vlak voor een bosgebied af naar rechts. De juiste weg wordt weer aangeduid door de oranje driehoekjes van het Korhaanpad. Rechts van jou passeer je een schilderachtig vennetje omringd door bloeiende heide.

Het zandpad baant zich een weg door de bloeiende heide. Links tref je alweer een robuuste houten zitbank aan met het logo van Natuurpunt. Het pad eindigt op een T-kruising, waar je even heel goed moet opletten. Vanaf dit punt valt onze heidewandeling in Landschap De Liereman niet langer samen met het Korhaanpad! Volg dus vanaf hier niet meer het teken met het oranje driehoekje (dat hier naar links wijst). Ga in de plaats daarvan naar rechts en wandel verder op de weg Hoge Mierdse Heide in de richting van knooppunt 71. Zowel links als rechts van jou zie je heidevelden met hier en daar wat loof- of naaldbomen.

Vakantiehuis Oehoe 202
Warm en knus boshuis in Landschap De Liereman
Hoge Mierdse Heide 202 – Oud-Turnhout
Via de Duitse Weg terug naar het Bezoekerscentrum
Ga verder over de weg Hoge Mierdse Heide tot je links bij de Duitse Weg komt, waar je naar links afslaat (je hoeft dus niet helemaal tot aan knooppunt 71 te wandelen!). Over het eerste gedeelte van deze Duitse Weg heb je daarstraks al eventjes in de andere richting gewandeld. De benaming ‘Duitse Weg’ herinnert aan de aanwezigheid van het Duitse leger in De Liereman tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het terrein diende als oefenzone voor de 12de SS-pantserdivisie. In het heidegebied aan de linkerzijde van de Duitse Weg (niet toegankelijk!) bevinden zich nog steeds de resten van oude loopgraven uit die periode.

Je volgt de kaarsrechte Duitse Weg over een afstand van ongeveer 1,5 kilometer. Aan je linkerzijde passeer je nog een aantal heidevelden, rechts bevinden zich weiden en velden. Na ca. 1,5 kilometer bemerk je links een poortje met daarachter een afgebakend heideveld. Sla hier af naar links en ga door het poortje de heide op. Een informatiebordje vertelt je dat de beste beheerders van Landschap De Liereman geen mensen, maar… schapen zijn! De schapen worden ingezet om de heide regelmatig te begrazen: ze eten het gras tussen de heide op, zodat de heide de dominante plant blijft.

Als je het poortje bent gepasseerd, kun je eerst even links gaan kijken naar een heraangelegd ven. Dit heideven werd in zijn oorspronkelijke staat hersteld door Natuurpunt. Volg hierna het smalle wandelpad door het heidegebied, waarin ook veel brem voorkomt. De brem staat in de maanden mei en juni in bloei en draagt in die periode prachtige gele bloempjes. Ga opnieuw door een poortje en wandel verder naar knooppunt 34 in de Oude Bergstraat. Sla af naar rechts in de richting van knooppunt 35. Na ca. 250 meter ben je terug bij het Bezoekerscentrum, het begin- en eindpunt van deze heidewandeling in Landschap De Liereman.

Gerelateerde artikelen
Zin om nog meer te wandelen in Landschap De Liereman? Lees ook onze andere artikelen over dit unieke natuurgebied:
Wandeling in De Liereman Oud-Turnhout: uniek Kempisch landschap
Stoeberpad in De Liereman: natuurbeleving voor kinderen

Over Even Op Stap
Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Laatste berichten

Sneeuwwandeling in de valleien van de Getzbach en Hill

Kerstmarkt in Durbuy 2024: grote kerst in een klein stadje

Kerstmarkt Winter in Gent 2024: de Gentse Winterfeesten

Christmas market Winter Wonders Brussels 2024
