Het Stoeberpad in De Liereman is een uitdagend natuurbelevingspad voor kinderen. Het Stoeberpad is 1,2 kilometer lang en slingert zich door de schitterende natuur van Landschap De Liereman in Oud-Turnhout. Op het pad kom je negen speelelementen tegen, waar kinderen de activiteiten van bepaalde dieren leren kennen en mogen nabootsen.
Stoeberpad in De Liereman: spelenderwijs de natuur ontdekken
Het natuurbelevingspad Stoeberpad ligt in het speelbos van Landschap De Liereman, dicht bij het Bezoekerscentrum. Het pad kwam er dankzij de inzet van vrijwilligers van Natuurpunt, in samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos en winkelketen A.S. Adventure. Bij de negen speelelementen van het Stoeberpad mogen kinderen (en hun ouders!) de activiteiten van bepaalde diersoorten nabootsen. Je kunt er bijvoorbeeld het nest van een buizerd bouwen, je terugtrekken in een hol zoals een vos of even ver proberen te springen als een blauwvleugelsprinkhaan.
Het Stoeberpad in De Liereman is 1,2 kilometer lang. Het pad begint en eindigt bij het Bezoekerscentrum. Je wagen laat je achter op de parking van Landschap De Liereman, op ongeveer 250 meter van het Bezoekerscentrum. Het pad wordt aangegeven door zeshoekige bordjes met daarop de afbeelding van bosbewoner Bo, de mascotte van het Stoeberpad. Verder in dit artikel kun je een gedetailleerd plannetje downloaden met de locatie van alle speelelementen, en zelfs een gpx-bestand voor gps-navigatie.
(Kaartgegevens: OpenStreetMap)
Vertrek- en eindpunt
Bezoekerscentrum Landschap De Liereman, Schuurhovenberg 43, Oud-Turnhout
Coördinaten vertrek- en eindpunt
N: 51.327509° O: 5.003621°
Afstand
1,2 kilometer
Parkeren
De parking bevindt zich op ca. 250 meter van het Bezoekerscentrum, langs de weg Schuurhovenberg, tussen het containerpark en het PVT De Liereman
Toegankelijkheid voor rolstoelen
Het pad is moeilijk toegankelijk voor rolstoelen. Kinderbuggy's zijn wel mogelijk.
Toegankelijkheid voor honden
Honden worden niet toegelaten op het Stoeberpad en in het speelbos.
Openbare toiletten
In het Bezoekerscentrum
Bezienswaardigheden
Negen natuur-speelelementen waar kinderen en hun ouders de activiteiten van dieren kunnen nabootsen
Eten en drinken
Cafetaria van het Bezoekerscentrum
Gpx- en pdf-bestanden van deze wandeling
Wie wil wandelen met gps-navigatie op smartphone of wandel-gps, kan hieronder het gpx-bestand van deze wandeling downloaden. Even Op Stap biedt ook twee pdf-bestanden aan met een gedetailleerde wandelkaart, evenals de tekst en afbeeldingen van dit artikel. Deze pdf-bestanden kun je gemakkelijk afprinten of bekijken op je smartphone. De wandelkaart bevat de precieze locatie van alle speelelementen met een woordje uitleg. Voor het gpx-bestand en de pdf-bestanden samen vragen wij een kleine bijdrage van 1,45 euro. De bestanden zijn onmiddellijk beschikbaar na online betaling.
Vertrekken bij het Bezoekerscentrum
Het vertrekpunt bevindt zich links naast het Bezoekerscentrum. Volg de zeshoekige bordjes waarop bosbewoner Bo staat afgebeeld en trek het bos in. Let op: honden zijn op dit traject niet toegelaten! Al na enkele tientallen meters kom je bij het eerste speelelement, waarin Kaat het konijn de hoofdrol speelt.
Links naast het pad zie je een lange tunnel die met takken van bomen en struiken is gemaakt. De tunnel stelt de konijnenpijp van Kaat het konijn voor. Kinderen moeten hun weg zoeken in de duistere pijp, net zoals een konijn dat doet. Maar… een konijn heeft daar snorharen voor, de kleine rakkers moeten hun handen gebruiken!
Naar een touwenparcours en een vogelnest op het Stoeberpad in De Liereman
Als je na de konijnenpijp de zeshoekige bordjes verder volgt, kom je bij het touwenparcours van Bas de bosmuis. Bosmuizen zijn rappe, lenige diertjes die zonder moeite bliksemsnel over dunne takjes en touwtjes kunnen lopen. Kinderen (en hun ouders) mogen hun lenigheid ook eens testen op het touwenparcours dat tussen de bomen is aangebracht.
Het Stoeberpad loopt verder het bos in en komt uit op een open plek waar het vogelnest van Bieke de buizerd staat. Deze grote constructie van boomstammetjes stelt het nest van een buizerd voor, een roofvogel die in Landschap De Liereman veelvuldig voorkomt. De jonge telgen mogen naar boven klimmen, genieten van het uitzicht en zelf een nest met takjes, mos en bladeren proberen te maken.
Vakantiehuis Oehoe 202
Warm en knus boshuis in Landschap De Liereman
Hoge Mierdse Heide 202 – Oud-Turnhout
Boommarters en vleermuizen
Net als konijnen, bosmuizen en buizerds voelen ook boommarters en vleermuizen zich thuis in Landschap De Liereman. Boommarters zijn uitstekende klimmers met een geweldig evenwichtsgevoel. Op de touwbrug van Basil de boommarter mogen kleine rakkers hun eigen evenwichtsgevoel op de proef stellen.
Stap verder over het Stoeberpad in De Liereman en bemerk aan je rechterzijde de houten tank van Victor de vleermuis. Die houten tank herinnert aan de schietoefeningen die een pantserdivisie van het Duitse leger hier hield tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een verlaten tank zou overigens een goede schuilplaats zijn voor vleermuizen. Kinderen mogen op de houten tank klauteren en eens een kijkje nemen in een mogelijke schuilplaats van Victor de vleermuis.
Klauteren als een eekhoorn en springen als een sprinkhaan op het Stoeberpad in De Liereman
Bij het volgende speelelement staan eekhoorns centraal. Eekhoorns klauteren zonder enige moeite in hoge bomen en springen van tak naar tak. Het boomstammenparcours van Eddy de eekhoorn wacht op kleine avonturiers om even snel als een eekhoorn van de ene boomstam naar de andere te springen.
Een beetje verderop buigt het Stoeberpad af naar een pittoresk vennetje. Wie hier in het voorjaar komt, moet zeker eens naar het gekwaak van de talloze kikkers luisteren. Als je dicht bij het ven komt, duiken de kikkers onder water en stopt het gekwaak. Blijf een paar minuten onbeweeglijk staan en je ziet de kopjes van de kikkers terug boven water komen, waarna het gekwaak terug begint.
De echte kampioenen in verspringen zijn uiteraard de sprinkhanen. De blauwvleugelsprinkhaan komt in Landschap De Liereman veel voor. Kinderen en volwassenen mogen bij Bea de blauwvleugelsprinkhaan eens testen hoe ver ze kunnen springen. Wie twee meter haalt, springt even ver als een eekhoorn. Bereik je vier meter, dan doe je het even goed als een boommarter. Je springt echter nooit zo ver als Bea de blauwvleugelsprinkhaan, die meer dan… tien meter haalt!
Verstoppertje spelen en je weg vinden in een doolhof
Ook vossen komen voor in Landschap De Liereman. Overdag verstopt een vos zich meestal in zijn hol, maar met wat geluk kun je er in het duister eentje tegenkomen. Kinderen die net als een vos graag verstoppertje spelen, mogen in het donkere hol van Vera de vos kruipen.
Het Stoeberpad loopt verder in de richting van het Bezoekerscentrum. Het negende en laatste speelelement staat in het teken van de doolhofspin. Doolhofspinnen leven in grote aantallen in De Liereman. Ze maken een ingewikkeld, trechtervormig web dat op een doolhof lijkt. Het jonge volkje mag de juiste weg zoeken in het doolhof van Daan de doolhofspin.
Na deze negen speelelementen wandel je terug naar het bezoekerscentrum. Daar volgt nog een laatste attractie: je mag op de bank gaan zitten naast bosbewoner Bo, de mascotte van het Stoeberpad. Een ideale locatie om een selfie te nemen samen met je kinderen!
Stoeberpad in De Liereman: extra info
Wie meer informatie wenst over het Stoeberpad of over Landschap De Liereman, kan onder meer op volgende websites terecht:
Lees ook ons artikel over wandelen in De Liereman!
Graag uw reactie over deze pagina!
Beste bezoeker van deze webpagina,
De redactie van Even Op Stap heeft deze pagina met zorg samengesteld. Maar… wij blijven ook maar mensen. Hebt u een fout ontdekt in de tekst? Is de beschrijving niet duidelijk? Zijn sommige attracties / gebouwen / wandelpaden niet meer toegankelijk? Laat het ons weten!
Uiteraard zijn alle suggesties voor nieuwe onderwerpen, daguitstapjes en wandelingen van harte welkom!
Over Even Op Stap
Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Laatste berichten