De maand juli is aangebroken en elke Gentenaar weet wat dat betekent: de periode van de Gentse Feesten! Dit grandioos evenement is een van de grootste volksfeesten in Europa en wordt erkend als immaterieel erfgoed. In 2023 beginnen de Gentse Feesten op vrijdag 14 juli en eindigen ze op zondag 23 juli. Deze wandeling langs de Gentse Feesten 2023 is 6,7 kilometer lang en brengt je op de belangrijkste locaties van dit evenement, waarbij je eveneens kennismaakt met de historische Gentse binnenstad. Geniet volop van de ambiance van de Gentse Feesten terwijl je een toeristische uitstap maakt in het middeleeuwse stadscentrum!
Programma van de Gentse Feesten 2023 downloaden
Het volledige programma van de Gentse Feesten 2023 staat op de website van de organisatie. Er is ook een programmaboekje te koop op de toeristische plaatsen in Gent. Vanaf deze webpagina kun je eveneens het programma, gerangschikt per locatie die je tijdens de wandeling bezoekt, downloaden. Op het programma voor de Vrijdagmarkt worden bovendien alle kermisattracties vermeld. Wij vragen hiervoor een kleine bijdrage van 0,95 euro. De pdf-bestanden met het programma per locatie zijn onmiddellijk beschikbaar na online betaling.
Wandeling langs de Gentse Feesten 2023: de belangrijkste pleinen
Niet minder dan 3250 activiteiten op twaalf grote pleinen: dat is wat de organisatoren van de Gentse Feesten 2023 voor ons in petto hebben. Niet alleen activiteiten voor volwassenen overigens, ook kinderen komen met 543 activiteiten ruim aan bod. De Gentse Feesten zijn traditioneel een mix van onder meer muziekoptredens, straattheater, free podium, kermis, circus en kinderanimatie. Maar ook gegidste wandelingen, exposities en bezichtigingen van historische gebouwen staan op de agenda. Op deze wandeling van 6,7 kilometer langs de Gentse Feesten 2023 maak je kennis met het gevarieerde aanbod van dit grootse volksfeest.
(Kaartgegevens: OpenStreetMap)
Begin- en eindpunt
Station Gent-Dampoort
Coördinaten begin- en eindpunt
N: 51.056221° O: 3.739941°
Afstand
6,7 kilometer
Parkeren
Het wordt ten zeerste aanbevolen om met het openbaar vervoer naar Gent te komen tijdens de Gentse Feesten. Wie toch met de auto komt, parkeert het best op een van de Feestenparkings (park-and-ride parkings) rond de stad en neemt een shuttlebus.
Toegankelijkheid voor rolstoelen
De route is geschikt voor rolstoelgebruikers, hoewel je hier en daar een omweg moet maken om trappen te vermijden
Bezienswaardigheden
De Gentse Feesten 2023 spelen zich vooral af in het historische centrum van Gent, dicht bij de bekende toeristische bezienswaardigheden, met onder meer: Gravensteen, Korenlei, Graslei, Korenmarkt, Sint-Baafskathedraal, Geeraard de Duivelsteen, Kouter enzovoorts
Eten en drinken
Op diverse plaatsen in het centrum
Programma, gpx- bestand en wandelkaart van deze wandeling langs de Gentse Feesten 2023
Raak de weg niet kwijt in Gent! Wie wil wandelen met gps-navigatie op smartphone of wandel-gps, kan hieronder het gpx-bestand van deze wandeling langs de Gentse Feesten downloaden. Even Op Stap biedt ook pdf-bestanden aan met:
- het volledige programma van de Gentse Feesten 2023, overzichtelijk gerangschikt per locatie
- een gedetailleerde wandelkaart, waarop alle locaties van de Gentse Feesten en de wandelroute aangegeven zijn
Het programma en de wandelkaart kun je gemakkelijk afprinten of bekijken op je smartphone. Voor het gpx-bestand en de pdf-bestanden samen vragen wij een kleine bijdrage van 1,45 euro. De bestanden zijn onmiddellijk beschikbaar na online betaling.
Van Gent-Dampoort naar Baudelohof, Willem de Beerpark, Sint-Jacobskerk en Vlasmarkt
We raden ten sterkste aan om met het openbaar vervoer naar de Gent te reizen. Deze wandeling langs de Gentse Feesten 2023 start daarom aan het station Gent-Dampoort. Dit treinstation is het dichtst gelegen bij de feestzone. Vanaf het station steek je de kleine ring R40 over, je gaat naar rechts over het kanaal en slaat vervolgens links af naar de Hagelandkaai en Rodetorenkaai richting Sint-Jorisbrug, waar je de Leie oversteekt. Ga hierna naar rechts via de Koning Willem I-kaai, richting Baudelohof. Op dit heraangelegde park staan meerdere podia, waar vzw Trefpunt onder meer workshops organiseert met dansinitiatie. Wat dacht je van een sessie breakdance of Afrikaanse dansen?
Op de podia Vuurkamp en Bord de l’Eau in het Baudelohof treedt een keur van artiesten op. Ook jonge onbekende performers krijgen hier de kans om zich op de Freestage te bewijzen. Vanaf het Baudelohof ga je rechtdoor langs de Baudelookaai. Aan je linkerzijde passeer je het Gentse Industriemuseum, gevestigd in een voormalige katoenspinnerij. Ga voort door de straat Minnemeers en de Goudstraat. Bij het mooie historische pand met huisnummer 27 ga je rechtsaf, de Willem de Beersteeg in tot aan het Willem de Beerpark.
Bij het Willem de Beerpark verzorgt de vzw cirQ elke dag vanaf 19 u de performance Karmaclan, waarmee cirQ zijn schouders wil zetten onder enkele kleinere lokale goede doelen. De activiteiten gaan door op het plein voor het gebouw van de Arteveldehogeschool Campus Goudstraat, waar vooral opleidingen kunst en cultuur worden gegeven.
Ga terug naar de Goudstraat en volg deze tot je aan je linkerzijde de straat Ottogracht bereikt. Wandel door Ottogracht tot bij het Beverhoutplein aan je rechterzijde. Het kleine Beverhoutplein wordt tijdens de Gentse Feesten 2023 omgedoopt tot Place Musette. Verschillende artiesten brengen hier het betere Franse lied. Ook jonge accordeonisten komen elke avond aan bod.
Wandel verder naar de Sint-Jacobskerk. Het was grondlegger Walter De Buck die rond de Sint-Jacobskerk in 1970 startte met de vernieuwde Gentse Feesten. Een deel van het plein rond de kerk werd naar hem het Walter De Buckplein genoemd. Vzw Trefpunt organiseert op de pleinen Bij Sint-Jacobs en het Walter De Buckplein dagelijks onder andere het Gentse Crochet, een vrij podium waar artiesten van alle slag hun talenten mogen tonen. Ook gaat hier elke dag de Gentse Zangstonde door, waar je voluit Gentse liedjes mag meezingen. Verder wordt er een keur van internationale en Gentse artiesten verwacht rond de Sint-Jacobskerk. In de kerk zelf kun je elke dag om 11 u genieten van klassieke muziek.
Vlak bij de Sint-Jacobskerk vind je de Vlasmarkt, tijdens de Gentse Feesten 2023 omgedoopt tot ‘Camping Vlasmarkt‘. De Vlasmarkt is een hotspot van het Gentse nachtleven, met cafés als Charlatan, Kinky Star, Gloria en Bar des Amis. De vzw Vlasmarkt voorziet hier elke avond vanaf 21u liveoptredens en dj’s tot in de vroege uurtjes.
Kermis op de Gentse Feesten 2023: attracties op de Vrijdagmarkt
Sla rechts de Koningstraat in en vervolgens terug rechts in de Kammerstraat. Blijf deze straat volgen tot op de Vrijdagmarkt. Je herkent het plein onmiddellijk aan het opvallende standbeeld van Jacob van Artevelde. Eeuwen geleden al vonden op dit plein allerlei feesten en volksbijeenkomsten plaats. Tegenwoordig, tijdens de Gentse Feesten, biedt de Vrijdagmarkt plaats aan een heuse kermis met attracties voor jong en oud. Het plein is ook het startpunt van de wandelzoektocht ‘Verrassende plekken en gevels‘.
Voor de kermisliefhebbers vermelden we als voornaamste attracties de slingerarm G-Force, de kermismolen Popcorn Party, de tripride (lambada) Body Shaker en het funhouse Ibiza. Verder vind je uiteraard alle klassieke kermisattracties als botsauto’s, schiettenten, lunaparken, smoutebollen- en suikerspinkramen. De volledige lijst van kermisattracties op de Vrijdagmarkt kun je vanaf deze webpagina downloaden samen met het programma van de Gentse Feesten 2023. Loop verder via de straat Grootkanonplein en sla links af bij het kruispunt met de straat Langemunt. Op dit kruispunt staat er inderdaad een ‘groot kanon’: de zogenaamde Dulle Griet, een historisch kanon uit 1431.
Verder naar de Groentenmarkt en het Sint-Veerleplein
Ga rechtdoor in de straat Langemunt tot je aan je rechterzijde de Groentenmarkt ziet. Dit plein is herkenbaar aan de centrale grote pomp uit het begin van de 19de eeuw, in de vorm van een obelisk. De organisatie Happy Days vzw verzorgt tijdens de Gentse Feesten 2023 op dit plein een muzikaal avondprogramma vanaf 19u20 tot 02u30, met optredens van onder meer Dhont & The Hitmen en de Gentse volkszanger Kurt Burgelman.
Vanaf de Groentenmarkt ga je via de Vleeshuisbrug de Leie over, waarna je zo’n 40 meter verder op het Sint-Veerleplein arriveert. Je kunt het Sint-Veerleplein niet missen, want het ligt tegenover een van de bekendste gebouwen in Gent: het Gravensteen.
De historische huisgevels op het Sint-Veerleplein vormen het decor voor een gevarieerd programma tijdens de Gentse Feesten, dat elke dag om 14u begint met een show van Dirk Bauters en Vanessa Chinitor. Verder nog optredens van onder andere The Black Men en ReBaund. De organisatie op het Sint-Veerleplein is in handen van de Gentse Regioclub vzw.
Wandeling langs de Gentse Feesten 2023: naar het Polé Polé Festival en de Korenmarkt
Ga via de Rekelingenstraat (langs de zuidgevel van het Gravensteen) de Hoofdbrug over en sla links af naar de Jan Breidelstraat. Volg deze straat tot aan de Korenlei, die je verder rechtdoor volgt langs de oever van de Leie. De Korenlei en de tegenoverliggende Graslei behoren net als de burcht Gravensteen tot de meest bezochte toeristische locaties in Gent. Eeuwen geleden was deze locatie het middelpunt van de Gentse haven.
Nu zijn de Korenlei en de Graslei de thuisbasis van het Polé Polé Festival tijdens de Gentse Feesten. Het programma bestaat dit jaar uit DJ’s die vanaf de late namiddag tot diep in de nacht voor de nodige ambiance zorgen. Bekende namen zijn onder meer TLP, Shizzle le Sauvage en Fred Kandi.
De wandeling langs de Gentse Feesten 2023 loopt van de Korenlei voort over de zeer bekende Sint-Michielsbrug. Vanop deze brug kun je drie torens van beroemde Gentse gebouwen op een rij zien: de torens van de Sint-Niklaaskerk, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal.
Ongeveer 80 meter verder passeer je aan je linkerzijde de Korenmarkt met het indrukwekkende postgebouw en zie je recht voor jou de Sint-Niklaaskerk. Eeuwenlang werd er op de Korenmarkt graan verhandeld dat op schepen via de Leie en de Schelde werd aangevoerd. De Sint-Niklaaskerk is in de 13de eeuw gebouwd in de stijl van de Scheldegotiek. De Sint-Niklaaskerk is tijdens de Gentse Feesten 2023 vanaf 12u geopend. Je kunt er met gans het gezin elke dag de reuzen bewonderen, die vroeger mee opstapten in de openingsstoet van de Feesten. In de namiddag is er een kinder- en jeugdprogramma met bijvoorbeeld de voorstelling TamTam in de Sint-Niklaaskerk en het poppentheater Het Grote avontuur van Eddie en Eduard (zie programma voor dagen en uren).
De organisatoren van de Koninklijke Dekenij Korenmarkt hebben een hele reeks bekende artiesten geboekt voor optredens op de Korenmarkt. Op de line-up staan onder meer namen als Pommelien Thijs (#LikeMe), Gustaph, Maksim Stojanac en The Dinky Toys.
Mardi Gras op het Emile Braunplein
Zet je wandeling langs de Gentse Feesten gaat voort via de Korenmarkt naar de straat Klein Turkije, langs de noordelijke zijde van de Sint-Niklaaskerk. Je komt uit op de Poeljemarkt, met de moderne Stadshal en rechts daarvan het Emile Braunplein achter de Sint-Niklaaskerk. De Stadshal is een modern architecturaal hoogstandje, een constructie van hout, staal en beton, gebouwd in de periode 2010 – 2012. Bemerk aan je rechterzijde de klok Grote Triomfante (ook wel Klokke Roeland genoemd), de klok die tot 1948 in het Belfort hing. Het 95-meter hoge Belfort uit de 14de eeuw zie je recht voor jou.
De Stadshal en het Emile Braunplein worden tijdens de Gentse Feesten 2023 ingenomen door het Mardi Gras Festival. Vanaf 12u ’s middags tot 2u ’s nachts staat er een keur van artiesten en dj’s op het podium. ’s Avonds en ’s nachts, vanaf 20 u tot 2 u, kun je hier de sfeer van het carnaval van New Orleans volop proeven. Mardi Gras (‘vastenavond’) is immers in New Orleans de climax van het carnavalfeest. Op de affiche in Gent staat onder meer het Fat Tuesday Orchestra.
De Gentse Feesten 2023 op het Sint-Baafsplein en in de Sint-Baafskathedraal
Wandel voorbij het Belfort om op het Sint-Baafsplein te komen, het plein voor de ingang van de majestueuze Sint-Baafskathedraal. De huidige gotische kathedraal, hoofdkerk van het bisdom Gent, staat er al sinds de 15de -16de eeuw. De kathedraal zit boordevol kunstwerken, waaronder het overbekende Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. De 89 meter hoge toren is normaal niet toegankelijk, maar tijdens de Gentse Feesten mogen geïnteresseerden uitzonderlijk de toren beklimmen. Je moet er 444 treden voor overwinnen, maar eenmaal boven word je beloond met een ongeëvenaard uitzicht over de feestende stad Gent.
Op het Sint-Baafsplein verzorgt de vzw Onder de Draak gratis optredens vanaf de namiddag tot diep in de nacht. ’s Namiddags staan er onder meer voorstellingen van de leerlingen van de Simon Balle School, het Gentse Popcollege en dansschool Pure op het programma, evenals de kindershow Reginald & De Bosbeesten. Ook de ploegvoorstelling van de Buffalo’s van KAA Gent vindt hier plaats, op 17 juli. In de avond- en nachturen verschijnen zowel bekende als nieuwe gezichten op het podium. We noemen onder meer Flip Kowlier, Christoff, dj Dirk Stoops en Arbeid Adelt! met Marcel Vanthilt.
Wandeling langs de Gentse Feesten op het François Laurentplein
Wandel verder via de Limburgstraat, langs de rechterzijde van de Sint-Baafskathedraal. Na ruim 200 meter kom je links aan het Geeraard de Duivelsteen. Dit historisch gebouw is geen officiële Gentse Feesten-locatie, maar toch gaan er optredens door. Jongerenorganisatie Broei vzw verzorgt er tien dagen lang het programma Yart 2023 met woord en poëzie, dans, live muziek en dj-optredens. Bij het volgende kruispunt, aan het standbeeld van Lieven Bauwens, sla je rechts af naar het François Laurentplein.
Tijdens de Gentse Feesten 2023 wordt het François Laurentplein, genoemd naar een bekende hoogleraar die doceerde aan de Gentse universiteit, omgedoopt tot Luisterplein. Het Luisterplein gaat er prat op om een ‘muzikale oase van rust in het feestgewoel’ te zijn. De nadruk ligt hier op kleinkunst, jazz, folk en singer-songwriters. Op de eerste dag van de Feesten, op 14 juli, treedt Lady Linn op. Ook op de affiche van het Luisterplein: Bent Van Looy, Jelle Cleymans en Lieven Tavernier. ’s Namiddags krijgen getalenteerde folk- en jazzbands de kans om zich te bewijzen onder de noemer ‘Het Luisterplein (h)erkent Talent‘. Studenten van de muziekschool Muda maken eveneens hun opwachting.
Boomtown op de Kouter
Ga vanaf het François Laurentplein rechts naar de straat Brabantdam. Ga rechtdoor langs Vogelmarkt tot op het stadsplein Kouter. Dit plein wordt in Gent al eeuwenlang gebruikt voor allerlei festiviteiten en volksvergaderingen. Opvallend is de 19de-eeuwse gietijzeren kiosk aan de zuidzijde. Ook ten zuiden van het plein ligt de voormalige Handelsbeurs, tegenwoordig in gebruik als concertzaal Ha Concerts.
Het deelfestival Boomtown gaat door op de Kouter en in de concertzaal Ha Concerts vanaf 14 juli t/m 20 juli. Dit jaar organiseert Boomtown voor het eerst drie gratis concerten voor kinderen, onder de noemer Tinytown. Ze gaan ’s namiddags door in de concertzaal Ha Concerts. Je moet er wel voor reserveren. Tijdens het avondprogramma treden onder meer Slow Crush en Mr. Scruff op. Boomtown is gratis op de Kouter en onder de inkomhal van de Opera. De optredens in Ha Concerts zijn betalend, behalve de concerten voor kinderen.
Kinderanimatie in het Zuidpark
Dat de Gentse Feesten 2023 niet alleen voor volwassenen zijn, wordt bewezen in het Zuidpark. Ga vanaf de Kouter door de Kleinvleeshuissteeg (smal straatje aan de zijde van Vogelmarkt, tussen de kantoren van Proximus en PNB Paribas), sla rechts af naar de Kortedagsteeg en loop rechtdoor via de Walpoortstraat en de Sint-Pietersnieuwstraat naar het kruispunt met de Lammerstraat. Sla links af naar de Lammerstraat en volg deze straat tot op het Woodrow Wilsonplein. Het plein is genoemd naar de Amerikaanse president Woodrow Wilson. Het nieuwe stadskantoor van Gent bevindt zich aan dit plein. Ten zuiden ervan begint het Albertpark of Zuidpark, aangelegd in de jaren 1930.
Een deel van het Zuidpark wordt tijdens de Gentse Feesten ingenomen door de Gentopia Kindernamiddagen. Elke dag vanaf 13 u tot 19 u vind je hier een heus kinderdorp, met gratis attracties, shows en animaties. Kinderen van 0 tot 12 jaar amuseren zich hier te pletter, terwijl de ouders lekker genieten van een verfrissend drankje op het Gentopia terras.
Laatste stuk van de wandeling langs de Gentse Feesten: naar Portus Ganda en de Sint-Baafssite
Als je voor het stadskantoor op het Woodrow Wilsonplein staat, neem dan de straat aan je linkerzijde, de Zuidstationstraat. Je wandelt langs de zijkant van theaterzaal Capitole Gent. Verderop kom je langs het Sint-Annaplein, het plein voor de Sint-Annakerk. Ga voorbij het Sint-Annaplein schuin naar links, naar de Filips van Arteveldestraat. Loop rechtdoor naar de Koepoortkaai en sla af naar rechts bij de kruising met de Gebroeders van Eyckstraat. Wandel over de Slachthuisbrug. Links van jou ligt de passantenhaven Portus Ganda, op de historische plaats van de samenvloeiing van Schelde en Leie. Hier worden de Gentse Feesten 2023 feestelijk geopend op vrijdag 14 juli om 22u30, met een schitterend waterspektakel.
Over de brug ga je naar het Coyendanspark, waarrond het circusfestival MiramirO plaatsvindt. Er staan interactieve speel- en luisterinstallaties waar kinderen en jongeren creatief mee aan de slag kunnen. Het Coyendanspark ligt bovendien vlak naast de ruïnes van de vroegere Sint-Baafsabdij, die je gratis kunt bezoeken. Een aanrader!
Ga na het Coyendanspark via de Gandastraat naar Sint-Baatsdorp (rechts) en het Spaanskasteelplein (links), waar eveneens activiteiten van MiramirO doorgaan. Tenslotte wandel je via de Kazemattenstraat en de Lucas Munichstraat terug naar het station Gent-Dampoort, het begin- en eindpunt van deze wandeling langs de Gentse Feesten 2023.
Speciale evenementen tijdens de Gentse Feesten 2023
- Openingsavond op vrijdag 14 juli (22u30 – 22u50): de Gentse Feesten 2023 worden officieel geopend met een spectaculair waterspektakel op het Veermanplein bij Portus Ganda. Het waterspektakel bestaat uit een hele reeks fonteinen, die ‘dansen’ op het ritme van de muziek en een waterscherm creëren van 80 meter breed en tientallen meters hoog.
- Rondgang van de Stroppendragers en Keizer Karel op vrijdag 21 juli (20u30 – 21u45): voor de 49ste keer trekt een stoet van stroppendragers vanaf het Gravensteen doorheen de stad, als historisch symbool van weerstand tegen elke vorm van tirannie.
- Kaarskensstoet op zondag 23 juli (23u00 – 23u30): de traditionele Kaarskensstoet trekt van de Kouter naar de Korenmarkt, waar de feestenburgemeester de Gentse Feesten 2023 officieel afsluit.
Gentse Feesten 2023: extra info
Bijkomende informatie over de Gentse Feesten 2023 vind je onder meer op onderstaande websites:
Lees ook ons artikel over de Halfvastenfoor in Gent !
Over Even Op Stap
Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Laatste berichten