Floralia Brussels 2021: lente in Groot-Bijgaarden

Opnieuw een schitterende  bloemenpracht rond het kasteel van Groot-Bijgaarden! Floralia Brussels 2021 gaat door vanaf zaterdag 3 april tot en met zondag 2 mei 2021. Je kunt er meer dan 1 miljoen voorjaarsbloemen in volle bloei bewonderen op een kasteeldomein van 14 hectare. Ruim 500 soorten bloemen werden er geplant, waaronder 400 soorten tulpen.

Floralia Brussels: jaarlijks terugkerende bloemenexpo rond het kasteel van Groot-Bijgaarden

Floralia Brussels 2021 rond het kasteel van Groot-Bijgaarden

Vorig jaar gooide het coronavirus nog roet in het eten, maar gelukkig mag Floralia Brussels 2021 wel doorgaan. Wegens de coronadreiging blijven er enkele beperkingen: je mag bijvoorbeeld niet in de serres, in het kasteel of in de oude slottoren komen. In open lucht valt er echter meer dan voldoende te zien en te beleven. De tuinmannen van het kasteel leverden een gigantische prestatie met het handmatig planten van ruim één miljoen bloembollen in diverse soorten en variëteiten. 

Tulpen Floralia Brussels
Meer dan 400 soorten tulpen te zien op Floralia Brussels 2021

Floralia Brussels 2021: medewerking van experts

Maarten Bakker is de grote bezieler van Floralia Brussels. Al vele jaren kiest hij voor deze bloemenexpo de bloembollen uit die geplant moeten worden. Tal van producenten en exporteurs van bloembollen werken mee aan Floralia Brussels 2021. Het resultaat mag gezien worden. 

Kasteel Groot-Bijgaarden met poortgebouw en brug
Kasteeldomein van Groot-Bijgaarden met poortgebouw en brug

Je bereikt het kasteel via een indrukwekkende brug over de slotgracht. Loop onder het poortgebouw door, waarvan het centrale gedeelte uit de 14de eeuw stamt. Links en rechts vind je kraampjes van leveranciers, waar je bloembollen van allerlei soorten voorjaarsbloemen zelf kunt kopen. De kasteeltuinen strekken zich voor jou uit. Links bemerk je de vrijstaande slottoren van het kasteel. Loop naar de achterzijde van het kasteel, waar je in een prachtige bloemenlaan tussen hoge beukenbomen terechtkomt. In de grasperken zijn prachtige aanplantingen van voorjaarsbloemen aangebracht. 

Bloemenlaan Floralia Brussels 2021
Kleurrijke perken langs de bloemenlaan

Via de bloemenlaan kom je op een grote grasvlakte met serres. Wegens de coronadreiging zijn de serres dit jaar helaas niet toegankelijk voor het publiek. Op de weide zijn echter tientallen perken te zien met een grote verscheidenheid aan tulpensoorten en andere voorjaarsbloeiers. 

Bloemenperken op grasweide Floralia Brussels
Bloemenperken op de grasweide aan de serres

De Franse Tuin: pronkstuk van Floralia Brussels 2021

Vanaf de grasweide bereik je de schitterende Franse Tuin, perfect geometrisch aangelegd in drie verschillende niveaus. Via stenen trappen loop je van het ene niveau naar het andere. Liefhebbers van Franse tuinen halen hier hun hart op. Bewonder de weelderige kleurenpracht van tulpen, narcissen en hyacinten, omringd door grasperken en perfect geometrisch gesnoeide boompjes. 

Franse Tuin kasteel Groot-Bijgaarden
De Franse Tuin: perfect geometrisch met drie verschillende niveaus

Rododendrons en azalea’s uit Exbury Gardens

Vergeet niet om het perceel met prachtige rododendrons en azalea’s te bezoeken. Deze planten zijn oorspronkelijke afkomstig uit de beroemde tuinen van Exbury Gardens in Engeland. Het perceel ligt tussen de Franse Tuin en de slotgracht rond het kasteel. 

Rododendrons kasteel Groot-Bijgaarden
Perceel met rododendrons afkomstig uit Exbury Gardens

Het kasteel van Groot-Bijgaarden

Als je voorbij de Franse Tuin nog wat verder doorwandelt, kom je op een golvend terrein aan de overkant van de slotgracht. Ook hier indrukwekkende perken met kleurrijke voorjaarsbloemen in het kortgemaaide gazon. Vanaf deze locatie heb je een mooi uitzicht op de brug over de slotgracht, het poortgebouw, de vrijstaande slottoren en het kasteel. 

Uitzicht op de kasteelgebouwen van Groot-Bijgaarden

Naast de enorme bloemenpracht van Floralia Brussels 2021 staat natuurlijk ook het kasteel van Groot-Bijgaarden in de kijker. De vroegste vermeldingen van het kasteel stammen uit de 12de eeuw. De heren van Bijgaarden bouwden in die periode een eerste burcht op het domein. De huidige opbouw van het kasteel dateert van de 17de eeuw. 

Kasteel Groot-Bijgaarden
Kasteel van Groot-Bijgaarden: huidig uitzicht dateert uit de 17de eeuw

Ferdinand van Booischot liet in 1634 de toenmalige burcht verbouwen tot het kasteel in zijn tegenwoordige vorm, in Vlaamse renaissancestijl. Hij zorgde ook voor de slotkapel aan de rechterzijde van het kasteel. Raymond Pelgrims de Bigard liet vanaf 1902 de gebouwen opnieuw grondig restaureren. Tegenwoordig kan het kasteel afgehuurd worden voor familiefeesten en bedrijfsevenementen. Elk voorjaar, van begin april tot begin mei, is het kasteeldomein het decor van bloemenexpo Floralia Brussels. Ondanks enkele beperkende coronamaatregelen een uitstekend idee voor een interessant uitstapje!

Info

Informatie over Floralia Brussels 2021

Periode: vanaf zaterdag 3 april tot en met zondag 2 mei 2021

Openingsuren: elke dag vanaf 10 u tot 18 u

Adres: Isidoor Van Beverenstraat 5, Groot-Bijgaarden

Coronamaatregelen: de serres, de slottoren en de kapel zijn gesloten voor het publiek. Het dragen van een mondmasker in de kasteeltuinen is verplicht. Tickets moeten op voorhand gereserveerd worden. 

Meer informatie: extra info is te vinden op de website van Floralia Brussels

Over Even Op Stap

Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Laatste berichten

 

Een reactie plaatsen

Follow by Email

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Wens je het volledige artikel op deze webpagina (inclusief kaart en afbeeldingen) afgedrukt op papier te ontvangen?  Dat kan! Schrijf VOORAF het bedrag van 6 euro over op bankrekening BE58 7360 2679 2979 van Xianti Freelance, en vul onderstaand formulier in. Wij sturen het afgedrukte artikel via de post naar jou toe zodra we de betaling ontvangen hebben.   

Wegens vakantie van de redactieleden van Even Op Stap is deze service momenteel niet beschikbaar. Vanaf zondag 10 april kunt u opnieuw gebruikmaken van deze service.     

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, waarvan u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wegens vakantie van de redactieleden van Even Op Stap is deze service momenteel niet beschikbaar. Vanaf zondag 10 april kunt u opnieuw gebruikmaken van deze service.     

Wens je het volledige artikel op deze webpagina (inclusief kaart en afbeeldingen) als pdf-bestand, zodat je het nadien zelf kunt afprinten?  Dat kan! Schrijf VOORAF het bedrag van 2,5 euro over op bankrekening BE58 7360 2679 2979 van Xianti Freelance, en vul onderstaand formulier in. Wij mailen het artikel als pdf-bestand naar jou zodra we de betaling ontvangen hebben.