Abdij van Postel: eeuwenoud oord van bezinning en gebed

De abdij van Postel: bezinningsoord en toeristische attractie 

De geschiedenis van het kloosterleven in Postel gaat terug tot de 12de eeuw. Al in het jaar 1140 vestigde zich een groep monniken in Postel. Zij behoorden tot de orde gesticht door de Heilige Norbertus en werden daarom norbertijnen genoemd. In het jaar 1190 werd de stenen Sint-Niklaaskerk ingewijd, die nu nog steeds in gebruik is. Het jaar 1618 was belangrijk voor Postel: toen was er voor het eerst sprake van een volledig zelfstandige abdij, onder leiding van abt Colibrant. Deze abt zorgde onder meer voor een lange ringmuur rond de abdij en een beiaardtoren. De spits van de beiaardtoren steekt nog steeds boven alle ander abdijgebouwen uit.

Bestanden bij dit artikel

Even Op Stap biedt bij dit artikel twee pdf-bestanden aan met een gedetailleerde plattegrond waarop de bezienswaardigheden zijn aangegeven, evenals de tekst en afbeeldingen van dit artikel. De pdf-bestanden kun je gemakkelijk afprinten of bekijken op je smartphone. Voor de twee pdf-bestanden samen vragen wij een kleine bijdrage van 1,45 euro. De bestanden zijn onmiddellijk beschikbaar na online betaling. 

Beiaardtoren abdij van Postel
De spits van de beiaardtoren steekt nog steeds boven de abdij uit
Ringmuur Abdij Postel
Een deel van de ringmuur rond de abdij

De abdij van Postel had erg te lijden onder de nasleep van de Franse Revolutie. De kloosterlingen werden in 1797 verdreven en de abdijgebouwen geconfisqueerd. Na een afwezigheid van 50 jaar mochten de norbertijnen terugkeren naar Postel en volgde er een langzame restauratie en uitbreiding van de gebouwen.

Sint-Niklaaskerk Abdij van Postel
De Sint-Niklaaskerk: oudste norbertijnenkerk die nog in gebruik is

De Sint-Niklaaskerk van de abdij van Postel

De 12de-eeuwse Sint-Niklaaskerk is een bezoek meer dan waard. Je mag de kerk elke dag bezichtigen, behalve tijdens de kerkdiensten. Oorspronkelijk was het kerkgebouw opgetrokken in laat-romaanse stijl. In de loop van de 17de eeuw werd de kerk echter in gotische stijl aangepast. Het interieur is sober en vrij donker.  Let vooral op de kleurrijke glasramen. Ze stellen taferelen voor uit het leven van de Heilige Norbertus.

Sint-Niklaaskerk interieur
Het sobere interieur van de Sint-Niklaaskerk
Koor Sint-Niklaaskerk
Blik op het koor van de kerk
Glasraam Sint-Niklaaskerk Postel
Een glasraam met een tafereel uit het leven van de H. Norbertus

Het hoofdgebouw

Het hoofdgebouw van de abdij van Postel bestaat uit verschillende vleugels. Deze zijn in de loop der eeuwen in diverse stijlen gebouwd, en dat is duidelijk te merken aan de gevels. De refter,  met zijn witte zandstenen gevel, valt het meest op.  De refter wordt echter geflankeerd door nog twee andere fraaie gevels. Links van de refter bevindt zich de vleugel met de abtswoning en het gastenkwartier, opgericht in 1713 maar aangepast in het begin van de 20ste eeuw in neorenaissance-stijl. Rechts van de refter zie je de gevel van de kapittelzaal (een zaal waarin de paters samenkomen met de abt), eveneens in 1908 herbouwd in de stijl van de Vlaamse neorenaissance.

De hoofdgebouwen van de abdij: links het gastenkwartier, in het midden de refter en rechts de vleugel met de kapittelzaal

Veel later, in 1960, werd Gasthof De Beiaard geopend, gelegen binnen de kloostermuur. Het Gasthof omvat een restaurant, taverne en feestzalen. Deze zaak komt vooral tegemoet aan de noden van de talrijke toeristen die dagelijks de abdij bezoeken. Tenslotte volgde in 1968 de opening van een hedendaags gastenverblijf en bezinningscentrum, dat echter ook openstaat voor bedrijfsseminaries.

Gasthof De Beiaard Postel
Gasthof De Beiaard
Contactcentrum Postel
Het Contactcentrum van de abdij: hedendaags gastenverblijf en bezinningscentrum

Pesthuis

In vroegere tijden braken er meer dan eens besmettelijke ziekten uit. Het enige wat de paters hiertegen konden doen, was de zieke isoleren van de rest van de gemeenschap. Daarom werden er langs de ringmuur rond de abdij kleine gebouwtjes opgericht. Een van deze vroegere ‘pesthuisjes’ werd gerestaureerd  in 2006-2007 en is toegankelijk voor het publiek.

Pesthuisje
Een 'Pesthuis' uit 1719, gerestaureerd in 2006-2007

De zuidelijke toegangspoort

In de ringmuur rond de abdij bevinden zich meerdere toegangspoorten. De zuidelijke toegangspoort is echter de belangrijkste.  Het bakstenen poortgebouw werd opgericht op het einde van de 16de eeuw. Boven de poort bemerk je drie muurijzers, die verwijzen naar het wapenschild van de abdij. Dat wapenschild vind je ook terug boven de rechtse deur van het poortgebouw.

Poortgebouw Postel
Het zuidelijke poortgebouw. Let op de muurijzers en het wapenschild van de abdij.

In de poortdoorgang zie je een stenen zitbank. Daarop moesten vroeger de armen wachten tot ze van de paters een rantsoen voedsel kregen. Voorbij de poort aan de rechterzijde bevindt zich het huidige informatiecentrum en VVV-kantoor.

De kruidentuin: specialiteit van de abdij van Postel

In september 1994 begon de abdij van Postel met het kweken van kruiden. Vooral aan de kweek van ginseng besteedden de paters norbertijnen in het begin veel aandacht. Intussen beschikt de abdij over een uitgebreide kruidentuin, die het publiek kan bezoeken.

Kruidentuin Postel
De uitgestrekte kruidentuin van de abdij

In de bijgebouwen van de kruidentuin verwerkt men de kruiden tot allerlei producten, zoals crèmes, tincturen en siropen. Al deze producten kun je in de abdijwinkel aanschaffen, of online bestellen via de webshop.

Eigen veestapel en kaasmakerij

De abdij van Postel beschikt nog over een eigen veestapel en een eigen kaasmakerij. In 1947 begonnen de paters met het maken van de typische Postelse harde abdijkaas.  In de loop der jaren kwamen er verschillende nieuwe kaassoorten bij en de kaasmakerij werd stilaan te klein. Daarom liet de abdij in 1997 een nieuwe kaasmakerij bouwen met een veel grotere capaciteit. Er bestaat overigens ook een typisch Postels abdijbier. Dat wordt niet meer door de paters zelf gebrouwen, maar door een externe brouwerij. In de abdijwinkel kun je de verschillende Postelse abdijkazen en het abdijbier kopen.

Abdijwinkel
De abdijwinkel naast de toegangspoort

Wandelen en fietsen rond de abdij

Je kunt gemakkelijk een hele dag doorbrengen in en rond de abdij van Postel.  De toeristische dienst stippelde een vijftal wandelroutes uit, die als een soort ‘klavertje vijf’ rond de abdij liggen. De omgeving is overigens niet alleen een schitterend wandelgebied; je kunt er ook interessante fietstochten maken. 

Groene wandellus abdij van Postel
Schitterend wandel- en fietsgebied rond de abdij van Postel

Download ons Postelpakket!

Zin om nog meer te wandelen of te fietsen rond de abdij van Postel? Download ons Postelpakket met volgende bestanden:

– tekst en afbeeldingen van alle artikels over wandelen en fietsen in Postel op deze website

gedetailleerde kaarten van de besproken wandel- en fietsroutes met weergave van wandel- en fietsknooppunten

– de gpx-bestanden voor gps-navigatie van alle wandelingen en fietstochten in Postel op deze website

– beschrijving van de abdij van Postel met plattegrond

Wij vragen voor het Postelpakket een bijdrage van 3,95 euro. De bestanden zijn onmiddellijk beschikbaar na online betaling.  

Gerelateerde onderwerpen

Lees ook onze andere artikels over Postel en omgeving:

Info

De abdij van Postel: info

Adres: Abdijlaan 16, 2400 Mol (Postel)

Telefoon:  +32 (0)14/37.81.21

E-mail: info@abdijpostel.be

Website: www.abdijpostel.be 

Horecazaken in de buurt:
Gasthof De Beiaard, Abdijlaan 28, Postel – Taverne De Lindedreef, Abdijlaan 11, Postel – Restaurant Taverne De Klothoeve, Eerselseweg 1, Postel

Graag uw reactie over deze pagina!

Beste bezoeker van deze webpagina, 

De redactie van Even Op Stap heeft deze pagina met zorg samengesteld. Maar… wij blijven ook maar mensen. Hebt u een fout ontdekt in de tekst? Is de beschrijving niet duidelijk? Zijn sommige attracties / gebouwen / wandelpaden niet meer toegankelijk? Laat het ons weten!

Uiteraard zijn alle suggesties voor nieuwe onderwerpen, daguitstapjes en wandelingen van harte welkom!

Over Even Op Stap

Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Follow by Email

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, waarvan u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden.