Wandelen in Postel door een uniek landschap

Het Klavertje Vijf rond de Postelse abdij

Postel ligt in het noorden van de Belgische provincie Antwerpen en grenst aan Nederland. Het dorp is bekend om zijn eeuwenoude norbertijnenabdij, een oord van rust en bezinning omringd door weilanden en bossen. Wandelen in Postel is simpelweg een ‘must’ voor elke wandelliefhebber. De toeristische dienst van Postel stippelde daarom vijf wandelroutes uit die alle vertrekken aan het poortgebouw van de abdij en als een ‘Klavertje Vijf’ rond de abdij liggen. Fietsliefhebbers komen eveneens aan hun trekken op de fietsroutes in de omgeving. Lees ook ons artikel over de abdij van Postel!

Abdij van Postel wandelen in Postel
De eeuwenoude abdij van Postel: vertrekpunt van de meeste wandel- en fietstochten

Fietsen of wandelen in Postel van knooppunt naar knooppunt

Wie wil fietsen of wandelen in Postel, kan kiezen uit een groot aanbod van fiets- en wandelroutes. De trajecten worden aangegeven met zogenaamde fiets- en wandelknooppunten. Bij Even Op Stap vind je een uitgebreide beschrijving van een fietsroute en meerdere wandelroutes in en rond Postel. 

Wandeling langs de Ronde Put en Kommiezenheide te Postel

Een wandeling van 8,1 kilometer door een indrukwekkend natuurgebied ten westen van de abdij van Postel, met vertrekpunt bij de abdij.   

Wandeling in het noorden van Postel langs bossen en velden

Deze wandeling van 6,3 kilometer is de ‘gele’ wandeling nr. 2 van het Klavertje Vijf rond de abdij

Fietsen in Postel en omgeving: abdij, Sas4-toren en Baileybrug

Tijdens deze fietstocht van 23 kilometer kom je onder meer langs de Sas4-toren bij het kruispunt van drie kanalen in Dessel, de historische Baileybrug en geklasseerde sluizencomplexen op het kanaal Bocholt-Herentals.  

Download ons Postelpakket!

Zin om veel te wandelen of te fietsen rond de abdij van Postel? Download ons Postelpakket met volgende bestanden:

– tekst en afbeeldingen van alle artikels over wandelen en fietsen in Postel op deze website

gedetailleerde kaarten van de besproken wandel- en fietsroutes met weergave van wandel- en fietsknooppunten

– de gpx-bestanden voor gps-navigatie van alle wandelingen en fietstochten in Postel op deze website

– beschrijving van de abdij van Postel met plattegrond

Wij vragen voor het Postelpakket een bijdrage van 3,95 euro. De bestanden zijn onmiddellijk beschikbaar na online betaling.  

Wandelen in Postel: naar de Dodendraad langs de grens met Nederland

Hieronder stellen we een wandeling voor van 11 kilometer, die een traject ten noordoosten van de abdij volgt en tot aan de Nederlandse grens komt. Dit is de ‘groene’ wandeling nr. 4 van het Klavertje Vijf rond de abdij van Postel. 

Knooppunt wandelen in Postel
Een knooppunt op de wandelroute
Kaart wandeling in Postel

(Kaartgegevens: OpenStreetMap)      

Gpx- en pdf-bestanden van deze wandeling

Wie wil wandelen met gps-navigatie op smartphone of wandel-gps, kan hieronder het gpx-bestand van deze wandeling downloaden. Even Op Stap biedt ook twee pdf-bestanden aan met gedetailleerde wandelkaart en met de tekst en afbeeldingen van dit artikel. Deze pdf-bestanden kun je gemakkelijk afprinten of bekijken op je smartphone. Voor het gpx-bestand en de twee pdf-bestanden samen vragen wij een kleine bijdrage van 1,95 euro. De bestanden zijn onmiddellijk beschikbaar na online betaling. 

Vertrekpunt en knooppunten

Poortgebouw van de abdij van Postel, Abdijlaan 16, Postel. Knooppunten: 14 – 12 – 4 – 9 – 8 – 7 – 6 – 5 – 13 – (eventueel omweg naar grafkapel familie de Broqueville) – 12 – 14

Coördinaten vertrekpunt

N: 51° 17′ 15.9″ O: 5° 11′ 24.2″

Afstand

11,3 kilometer

Parkeren

Op de ruime parking bij de abdij

Toegankelijkheid voor rolstoelen

Niet geschikt voor rolstoelen. Terrein: vlak, grotendeels onverhard.

Bezienswaardigheden

Abdij van Postel, golfterrein Steenovens Country Club, Dodendraad, herdenkingsmonument neergestort oorlogsvliegtuig, grafkapel familie De Broqueville

Eten en drinken

Gasthof De Beiaard, Abdijlaan 28, Postel - De Kaasboerin, Eerselseweg 99, Postel - Herberg In het Wilde Zwijn, Witrijt 28, Bergeijk (NL) - Taverne De Lindedreef, Abdijlaan 11, Postel - Restaurant Taverne De Klothoeve, Eerselseweg 1, Postel

Vertrekken aan knooppunt 14

Wie wil wandelen in Postel kan geen beter vertrekpunt kiezen dan de abdij. Alle wandelroutes vertrekken aan knooppunt 14, vlak bij het poortgebouw van de abdij. Ga eerst door de poort het domein van de abdij op in de richting van knooppunt 12. Uiteraard mag je niet vergeten om de eeuwenoude norbertijnenabdij te bezoeken. De abdij is bekend om haar uitgestrekte kruidentuin, waar onder meer ginseng wordt gekweekt. Volg de route naar de oostelijke poort van het domein.

Oostelijke poort abdij wandelen in Postel
Een blik op de hoofdgebouwen van de abdij van Postel vanaf de oostelijke poort

Vanaf knooppunt 12 volg je een stukje de Reuselseweg en zie je aan je linkerzijde de taverne ‘Klothoeve’. De naam ‘klot’ verwijst naar turf. In vroegere tijden werd er in de omgeving van de abdij veel turf gestoken. Vervolgens steek je de Eerselseweg over om in oostelijke richting de natuur in  te trekken, via de weg ‘Steenovens’. Deze benaming herinnert aan de steenbakkerijen die je hier in de 19de eeuw kon vinden, maar inmiddels verdwenen zijn.

De weg Steenovens Wandelen in Postel
De weg Steenovens

Het eerste mooi gerestaureerde gebouw dat je aan je rechterzijde tegenkomt, was tot in 1943 de lagere school van Postel.  Je vervolgt je weg richting knooppunt 4. Het eerste gedeelte van de route is nog verhard, maar een eindje verder kom je op een met grind verstevigde zandweg. Aan de linkerzijde van de weg loopt een betonnen fietspad.

De ‘Steenovens Country Club’ die je een eindje verder passeert aan je linkerzijde, is een golfterrein met een oppervlakte van 120 hectare. Golfliefhebbers leven zich hier uit op een 18 holes golfbaan.

Langs weilanden en akkers zet je de wandeling in Postel voort richting knooppunt 4, dat zich precies op de grens tussen Nederland en België bevindt.

Golfspelers Wandelen in Postel
Golfspelers aan de slag op het golfterrein

Van knooppunt 4 naar knooppunten 9, 8, 7 en 6

Vanaf knooppunt 4 volgt deze wandeling in Postel een heel eind de grens tussen België en Nederland. De weg waarover je loopt, heet niet voor niets ‘Grensweg’. De Grensweg zelf bevindt zich net op Nederlands grondgebied.

Voorbij knooppunt 4 zie je aan je rechterzijde minicamping ‘Het Ven’.  Volg de Grensweg langs akkers, weilanden en bossen. Je passeert achtereenvolgens knooppunten 9, 8 en 7.

De Grensweg: wandelen op de grens tussen België en Nederland

Tussen knooppunt 8 en knooppunt 7 kom je langs een replica van de zogenaamde ‘Dodendraad’. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtten duizenden mensen uit het bezette België naar het neutrale Nederland. Om te voorkomen dat Belgische vrijwilligers zich via Nederland bij de geallieerden zouden aansluiten, sloten de Duitse bezetters de grens hermetisch af. Dit deden ze met een driedubbele draadversperring. Op de middelste afrastering stond een levensgevaarlijke elektrische spanning van meer dan 2000 volt. De grensversperring liep over de volledige lengte van de Belgisch-Nederlandse grens, van Zeeland tot Zuid-Limburg. De afrastering kreeg al snel de beruchte bijnaam ‘Dodendraad’. Tijdens de oorlog werden meer dan 800 mensen ‘neergebliksemd’ toen ze door de draadversperring kropen om naar neutraal Nederland te vluchten.

Dodendraad Wandelen in Postel
Een replica van de Dodendraad langs de Belgisch-Nederlandse grens

Naast het stukje Dodendraad zie je ook een nagebouwde slagboom en een wachthuisje voor douaniers. Op ludieke wijze wordt hier voorgesteld welke producten over de grens werden gesmokkeld en hoe douaniers smokkelaars op heterdaad betrapten. Volg verder de Grensweg tot aan knooppunt 6.

Wachthuisje douane Wandelen in Postel
In het wachthuisje: grappige tekening van een oud vrouwtje betrapt op het smokkelen van boter

Langs de Bergeyksedijk van knooppunt 6 naar knooppunt 5

Bemerk aan de Eerselseweg grenspaal 197 die de precieze locatie van de grens aangeeft.  Meer dan 380 grenspalen geven de ligging van de Belgisch-Nederlandse grens weer. Ze werden geplaatst in de periode 1843-1844, ruim 13 jaar na de Belgische onafhankelijkheid.

Grenspaal 197 Wandelen in Postel

Je hebt nu ongeveer de helft van de wandeling afgelegd. Honger of dorst gekregen van al dat wandelen in Postel? In de buurt van knooppunt 6 vind je meer dan voldoende tavernes en eetgelegenheden. Op Nederlands grondgebied bemerk je bijvoorbeeld herberg ‘In het wilde zwijn’. Op Belgisch grondgebied kun je terecht in gasthof ‘De Kaasboerin’.

Herberg In het Wilde Zwijn Wandelen in Postel
Herberg 'In het wilde zwijn', vlak aan de Belgisch-Nederlandse grens

Loop van knooppunt 6 in de richting van knooppunt 5, over de Bergeyksedijk. Bossen, weiden en akkers wisselen elkaar af.

Wandelweg Wandelen in Postel
De weg omzoomd door fraaie naaldbomen

In de nacht van 21 op 22 juni 1944 vloog een Britse bommenwerper van het type Lancaster 1C-ME846 over dit gebied. Het Duitse luchtafweergeschut haalde de Lancaster neer. In het toestel zaten 7 bemanningsleden, waarvan 4 tijdig met een parachute het neerstortende toestel konden verlaten.  Van de 4 overlevenden werden er 3 krijgsgevangen genomen door de Duitsers. Sergeant Knox kreeg echter hulp van de Belgische bevolking en werd verborgen gehouden voor de Duitse bezetter. De drie overige bemanningsleden overleefden de crash niet. De Duitsers konden 2 lichamen bergen, maar de stoffelijke resten van kapitein Davis blijven tot op de dag van vandaag spoorloos. In de buurt van knooppunt 5 vind je het herdenkingsmonument dat herinnert aan deze crash. De juiste locatie waar het vliegtuig terechtkwam, werd in 2011 door amateurarcheologen vastgesteld.

Herdenkingsmonument Wandelen in Postel
Het herdenkingsmonument voor de bemanningsleden van de neergestorte bommenwerper
Herdenkingsplaat Wandelen in Postel
De herdenkingsplaat met de namen van de bemanningsleden

Vanaf knooppunt 5 over de Bladelseweg terug naar de abdij

Na knooppunt 5 loop je in de richting van knooppunt 13 over de onverharde Bladelseweg. Langs weerszijden van de weg zie je opnieuw een afwisseling van weiden, akkers en bossen. Aan het einde van de Bladelseweg trekt een klein kapelletje met zitbank de aandacht.

Mariakapelletje Wandelen in Postel
Het Mariakapelletje op het einde van de Bladelseweg

Vanaf knooppunt 13 loop je een stukje langs de drukke Reuselseweg om bij knooppunt 12 terug de oostelijke poort van het abdijdomein te bereiken. Als je nog energie overhebt, kun je deze wandeling in Postel een beetje uitbreiden met een bezoek aan de grafkapel van de adellijke familie de Broqueville. Loop bij knooppunt 13 eerst zo’n 120 meter naar rechts langs de Reuselseweg (in de richting van Reusel). Daar kom je bij een klein kerkhof, waar achteraan een grafkapel staat. Dit is de laatste rustplaats van leden van de adellijke familie de Broqueville. De bekendste telg van dit geslacht is ongetwijfeld graaf Charles de Broqueville (1860 – 1940), die kabinetsleider was tijdens de Eerste Wereldoorlog en eerste minister van België in de periode 1932 – 1934. Het kasteel van de familie de Broqueville ligt op enkele honderden meters van de abdij, maar is vanaf de weg nauwelijks zichtbaar. Ga na een bezichtiging van de grafkapel terug in de richting van de abdij langs de Reuselseweg, naar knooppunt 12. 

Grafkapel De Broqueville Postel
Grafkapel van de adellijke famile De Broqueville op het kleine kerkhof van Postel, in een winters sneeuwlandschap
Gedenplaat Charles de Broqueville Postel
Gedenkplaten van graaf Charles de Broqueville, oud-premier van België, en van zijn vrouw en kleindochter in de grafkapel

Wie nog meer wil wandelen in Postel, kan een van de overige 4 wandelroutes rond de abdij proberen. Meer informatie nodig? Surf naar de site van de toeristische dienst van Mol-Postel. Je kunt ook even langsgaan bij het VVV-kantoor op het abdijdomein, achter het witte poortgebouw. Je vindt er niet alleen wandelkaarten, maar ook alle informatie over de abdij zelf. Misschien heb je dorst of honger na het lange wandelen in Postel? Er zijn drie horecazaken in de buurt van de abdij: gasthof De Beiaard, taverne De Lindedreef en restaurant-taverne De Klothoeve. Keuze genoeg dus! Bovendien vind je op de parking van de abdij nog een aantal friet-, ijs- en hamburgerkramen. De Postelse abdijkaas en het Postelbier kun je kopen in de abdijwinkel. 

De abdij van Postel

Meer weten over de eeuwenoude abdij van Postel? Lees onze beschrijving van deze Kempische norbertijnenabdij, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de twaalfde eeuw! 

Download ons Postelpakket!

Zin om nog meer te wandelen of te fietsen rond de abdij van Postel? Download ons Postelpakket met volgende bestanden:

– tekst en afbeeldingen van alle artikels over wandelen en fietsen in Postel op deze website

gedetailleerde kaarten van de besproken wandel- en fietsroutes met weergave van wandel- en fietsknooppunten

– de gpx-bestanden voor gps-navigatie van alle wandelingen en fietstochten in Postel op deze website

– beschrijving van de abdij van Postel met plattegrond

Wij vragen voor het Postelpakket een bijdrage van 3,95 euro. De bestanden zijn onmiddellijk beschikbaar na online betaling.  

Graag uw reactie over deze pagina!

Beste bezoeker van deze webpagina, 

De redactie van Even Op Stap heeft deze pagina met zorg samengesteld. Maar… wij blijven ook maar mensen. Hebt u een fout ontdekt in de tekst? Is de beschrijving niet duidelijk? Zijn sommige attracties / gebouwen / wandelpaden niet meer toegankelijk? Laat het ons weten!

Uiteraard zijn alle suggesties voor nieuwe onderwerpen, daguitstapjes en wandelingen van harte welkom!

Over Even Op Stap

Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Laatste berichten

 

Follow by Email

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, waarvan u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden.