Wandel- en fietsliefhebbers trekken van heinde en verre naar de omgeving van de abdij van Postel om er te wandelen en te fietsen te midden van fraaie Kempische natuur. Deze wandeling in het noorden van Postel is een van de vijf wandellussen van het ‘Klavertje Vijf’ rond de abdij. Op deze tocht van 6,3 kilometer wandel je langs rustige bossen en velden die typisch zijn voor deze streek.
Vertrekpunt en knooppunten
Abdij van Postel, Abdijlaan 16, Postel. Te volgen wandelknooppunten: 14 - 12 - 13 - 5 - 3 - 16 - 15 - 86 - 14
Coördinaten vertrekpunt
N: 51.287443° O: 5.189992°
Afstand
6,3 kilometer
Parkeren
Op de ruime parking bij de abdij
Bezienswaardigheden
Abdij van Postel, abdijboerderij, herdenkingsmonument gecrashte bommenwerper, bossen en heide
Eten en drinken
Gasthof De Beiaard (Abdijlaan 28, Postel) - Brasserie De Lindedreef (Abdijlaan 11, Postel) - Restaurant-taverne De Klothoeve (Eerselseweg 1, Postel)
(Kaartgegevens: OpenStreetMap)
Gpx- en pdf-bestanden van deze wandeling
Wie wil wandelen met gps-navigatie op smartphone of wandel-gps, kan hieronder het gpx-bestand van deze wandeling downloaden. Even Op Stap biedt ook twee pdf-bestanden aan met een gedetailleerde wandelkaart, evenals de tekst en afbeeldingen van dit artikel . Deze pdf-bestanden kun je gemakkelijk afprinten of bekijken op je smartphone. Op de wandelkaart staan de knooppunten en de bezienswaardigheden duidelijk aangegeven. Voor het gpx-bestand en de pdf-bestanden samen vragen wij een kleine bijdrage van 1,95 euro. De bestanden zijn onmiddellijk beschikbaar na online betaling.
Wandeling in het noorden van Postel: start aan de norbertijnenabdij
Dit is de ‘gele’ wandeling nr. 2 rond de abdij van Postel. Net als alle andere wandelingen van het ‘Klavertje Vijf’, start ook deze wandelroute bij knooppunt 14. Je vindt dit knooppunt bij de weg vlak voor het poortgebouw van de abdij. Vanaf daar ga je richting knooppunt 12. Je wandelt door de zuidelijke toegangspoort en passeert aan je linkerzijde de abdijgebouwen, waarvan de meeste al vele eeuwen oud zijn. Lees een uitgebreide beschrijving van de abdij in ons artikel ‘Abdij van Postel: eeuwenoud oord van bezinning en gebed‘. Ga naar rechts, naar de oostelijke toegangspoort van de abdij. Knooppunt 12 bevindt zich buiten het abdijdomein, in de buurt van de poort.
Bij het verlaten van het abdijdomein heb je een goed zicht op de abdijmuur en de ringgracht. Beide werden aangelegd op het einde van de 16de en het begin van de 17de eeuw. Na knooppunt 12 zet je deze wandeling in het noorden van Postel verder in de richting van knooppunt 13. Voorbij de oostelijke toegangspoort ga je naar links en volg je ca. 300 meter de ringgracht en de Reuselseweg. Knooppunt 13 bevindt zich aan de rechterzijde van de weg, vlak bij het kapelletje O.L.V. Ter Heide.
Langs de Bladelseweg naar knooppunt 5
Deze wandeling in het noorden van Postel gaat verder richting knooppunt 5. Bij knooppunt 13 volg je de Bladelseweg, een onverharde weg die langs velden en bossen naar de Bergeyksedijk loopt. Het kapelletje Onze-Lieve-Vrouw Ter Heide stamt uit 1954 en is grotendeels opgebouwd met zogenaamde zwerfkeien, die je veel in Postel aantreft. Deze zwerfkeien werden honderdduizenden jaren geleden afgezet door de Oer-Maas.
Voorbij het kapelletje zie je aan je linkerzijde een grote rundveeboerderij. Deze boerderij is eigendom van de abdij van Postel. De onverharde weg loopt kaarsrecht tussen weilanden en akkers, en buigt na ca. 760 meter naar links het bos in. Bemerk aan je rechterzijde een beekje, dat dient om de akkers te bevloeien. Het staat in verbinding met het Postels Vaartje, een kanaaltje dat wordt gevoed met water van het kanaal Herentals-Bocholt.
De wandeling in het noorden van Postel brengt je nu door een gemengd bos met vooral den, berk, beuk, lork en eik. Vlak voor knooppunt 5 passeer je aan je rechterzijde een bosstrook met hoge beukenbomen. De bossen rechts van de wandelweg behoren tot het zogeheten Groot Bos van Postel. In deze bossen werden in november 1798 twee leiders van de Boerenkrijg, Pieter Corbeels en Albert Meulemans, door de Franse bezetters gevangengenomen. Beiden werden een jaar later terechtgesteld in Doornik.
Wandeling in het noorden van Postel langs de Bergeyksedijk
Bij knooppunt 5 valt je oog onmiddellijk op het herdenkingsmonument voor de bemanningsleden van een gecrashte bommenwerper tijdens WO II. In de nacht van 21 op 22 juni 1944 haalde de Duitse luchtmacht een Britse bommenwerper van het type Lancaster 1C-ME846 neer. Vier bemanningsleden konden tijdig met een parachute het neerstortende toestel verlaten. Drie van hen werden krijgsgevangen genomen. Sergeant Knox werd echter door inwoners van Postel verborgen gehouden voor de Duitse bezetter. Hij kon veilig zijn thuisbasis terug bereiken. De drie overige bemanningsleden overleefden de crash niet.
Vlak bij het herdenkingsmonument vind je een merkwaardige rechthoekige steen in de bodem, gemerkt met de letters ‘NGI’. Deze afkorting staat voor ‘Nationaal Geografisch Instituut’. De steen is een zogenaamd triangulatiepunt, een soort van referentiepunt voor landmeters. Dergelijke triangulatiepunten dienden vroeger, voordat er sprake was van gps en satellietnavigatie, om de omgeving op te meten en in kaart te brengen met behulp van driehoeksmeetkunde.
Vervolg jouw wandeling in het noorden van Postel in de richting van knooppunt 3. Je wandelt over de Bergeyksedijk, een lange kaarsrechte weg waarvan de helft verhard is om als fietspad te kunnen dienen. Aan je rechterzijde zie je gemengde bossen waarin je vooral den en berk aantreft. Deze bossen behoren tot de Koninklijke Schenking, een instelling die de gronden en andere goederen beheert die koning Leopold II in 1900 aan de Belgische Staat schonk. Veel Postelse bossen waren vroeger eigendom van leden van de Belgisch koninklijke familie, onder meer van prins Filips, broer van Leopold II en van prins Karel, broer van Leopold III.
Wees voorzichtig bij het oversteken van de vrij drukke Reuselseweg, een verkeersweg die Postel met het Nederlandse Reusel verbindt. Aan je rechterzijde zie je in de verte de brug over autosnelweg E34. Voorbij het kruispunt wandel je verder over een onverharde weg naar knooppunt 3. Rechts van jou een bos met vooral den en berk, links een afwisseling van velden en naaldbos. In het voorjaar vallen de jonge frisgroene naalden van lork op tussen de dennenbomen. Bij knooppunt 3 ga je verder in de richting van knooppunt 16. Let op: na ca. 400 meter moet je haaks linksaf gaan naar knooppunt 16.
Langs heide en bossen terug naar de abdij
Voor het eerst op deze wandeling in het noorden van Postel kom je langs vrij grote stroken heide. In augustus staat de heide in dit gebied in bloei, met een prachtige paarse kleur. Het Postelse landschap heeft eeuwenlang vooral uit heidevelden bestaan. Het smalle onverharde wandelpad door de heide brengt je tot knooppunt 16, waar je verder gaat naar knooppunt 15.
Let bij knooppunt 15 op het blauwe boomkapelletje, rechts van jou tegen een dennenboom. Vanaf knooppunt 15 loop je terug over harde weg. Links en rechts zie je gemengde bossen met loof- en naaldbomen. Het waardevolle natuurgebied van de Ronde Put en de Kommiezenheide bevindt zich rechts van jou, ten westen van de abdij. Ook dit natuurgebied is absoluut een wandeling waard; zie ons artikel ‘Wandeling langs de Ronde Put en Kommiezenheide te Postel‘. Deze wandeling in het noorden van Postel gaat echter verder naar knooppunt 86, om tenslotte te eindigen bij knooppunt 14.
Voorbij knooppunt 86 buigt de weg naar links, naar de hoofdtoegangspoort van de abdij. Rechts van jou ligt de grote bezoekersparking, waar in het zomerseizoen ook tal van friet-, hamburger- en ijsjeskramen open zijn. De parking is bovendien een gratis parkeerplaats voor campers. Naast de bezoekersparking bevindt zich een rietveld, waar het Postelse afvalwater wordt gezuiverd.
Aan je linkerzijde passeer je Gasthof de Beiaard, een taverne-restaurant dat binnen het abdijdomein ligt. Wie honger of dorst heeft gekregen na deze wandeling in het noorden van Postel, kan in dit gasthof terecht of in een aantal andere horecazaken in de buurt. Tenslotte kom je terug bij knooppunt 14 vlak voor de toegangspoort van de abdij, het begin- en eindpunt van deze wandeling.
Gerelateerde onderwerpen
Lees ook onze andere artikels over Postel en omgeving!
Download ons Postelpakket!
Zin om nog meer te wandelen of te fietsen rond de abdij van Postel? Download ons Postelpakket met volgende bestanden:
– tekst en afbeeldingen van alle artikels over wandelen en fietsen in Postel op deze website
– gedetailleerde kaarten van de besproken wandel- en fietsroutes met weergave van wandel- en fietsknooppunten
– de gpx-bestanden voor gps-navigatie van alle wandelingen en fietstochten in Postel op deze website
– beschrijving van de abdij van Postel met plattegrond
Wij vragen voor het Postelpakket een bijdrage van 3,95 euro. De bestanden zijn onmiddellijk beschikbaar na online betaling.
Wandeling in het noorden van Postel: extra info
Graag uw reactie over deze pagina!
Beste bezoeker van deze webpagina,
De redactie van Even Op Stap heeft deze pagina met zorg samengesteld. Maar… wij blijven ook maar mensen. Hebt u een fout ontdekt in de tekst? Is de beschrijving niet duidelijk? Zijn sommige attracties / gebouwen / wandelpaden niet meer toegankelijk? Laat het ons weten!
Uiteraard zijn alle suggesties voor nieuwe onderwerpen, daguitstapjes en wandelingen van harte welkom!
Over Even Op Stap
Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Laatste berichten