In de buurt van de abdij van Postel kun je niet alleen rustig wandelen door ongerepte natuur, maar ook lange fietstochten maken. Wie wil fietsen in Postel en omgeving, beschikt over een uitgebreid netwerk van toeristische fietspaden. In dit artikel beschrijven we een interessante fietstocht van ruim 23 kilometer, die vanaf de abdij van Postel naar de Sas4-toren loopt bij een ‘kruispunt’ van drie kanalen in Dessel. De fietsroute leidt je verder langs een historische Baileybrug, meerdere geklasseerde sluizencomplexen en mooie natuur in het grensgebied met Nederland, om tenslotte terug te eindigen bij de abdij.
Vertrekpunt en knooppunten
Abdij van Postel, Abdijlaan 16, Postel. Vanaf de abdij fiets je naar fietsknooppunt 77. Vanaf daar loopt de route langs fietsknooppunten 72 - 12 - 74 - 73 - 74 - 75 - 260 - 232 - 76 - 77. Vanaf knooppunt 77 fiets je terug naar de abdij.
Coördinaten vertrekpunt
N: 51° 17′ 15.9″ O: 5° 11′ 24.2″
Afstand
23,2 kilometer
Parkeren
Op de ruime parking bij de abdij
Bezienswaardigheden
Abdij van Postel, kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, 'kruispunt' van kanalen te Dessel, Sas4-toren, Baileybrug, sluizencomplexen van kanaal Bocholt-Herentals, grenspalen, Postels Vaartje
Eten en drinken
Gasthof De Beiaard (Abdijlaan 28, Postel) - Brasserie De Lindedreef (Abdijlaan 11, Postel) - Restaurant-taverne De Klothoeve (Eerselseweg 1, Postel) - Pannenkoekenboot Dessel (Puttendijk 1a, Dessel, bij Sas4-toren) - Restaurant taverne De Kleppende Klipper (Postelsesteenweg 111, Mol, bij Baileybrug)
Fietsen in Postel en omgeving: vertrekken bij de eeuwenoude abdij
Om te fietsen in Postel en omgeving kozen we als vertrekpunt uiteraard de beroemde norbertijnenabdij, die al sinds de twaalfde eeuw in Postel gevestigd is. De abdij blijft tot op de dag van vandaag een centrum van bezinning en gebed, maar evolueerde ook tot een toeristische trekpleister in de streek. Neem zeker eens een kijkje in de kerk en de kruidentuin van de abdij, die beide voor het publiek toegankelijk zijn. Lees meer over de abdij van Postel bij Even Op Stap.
Gpx- en pdf-bestanden van deze fietsroute
Wie wil fietsen met gps-navigatie op smartphone of fiets-gps, kan hieronder het gpx-bestand van deze fietsroute downloaden. Even Op Stap biedt ook twee pdf-bestanden aan met gedetailleerde fietskaart en met de tekst en afbeeldingen van dit artikel. Deze pdf-bestanden kun je gemakkelijk afprinten of bekijken op je smartphone. Voor het gpx-bestand en de twee pdf-bestanden samen vragen wij een kleine bijdrage van 1,95 euro. De bestanden zijn onmiddellijk beschikbaar na online betaling.
Van de abdij naar het kanaal Dessel-Schoten
Recht tegenover de toegangspoort van de abdij fiets je zo’n 300 meter langs verkeersweg N136 in de richting van fietsknooppunt 77. Bij dit knooppunt sla je rechtsaf en volg je de Desselsedreef richting knooppunt 72. De betonnen weg verandert na een kleine kilometer in een onverhard wandelpad met daarnaast een betonnen fietspad. Aan je linkerzijde passeer je de Begijnhoeve, een bekende paardenfokkerij waar je ook paardrijlessen kunt volgen.
Voorbij de Begijnhoeve zie je links het zogenaamde Kraaienbos. Vroeger kwam men van heinde en verre naar het Kraaienbos om er blauwe bosbessen te plukken, die ook wel ‘Postelbeziën’ genoemd werden. Op het einde van de weg sla je eerst rechtsaf, om na zo’n 130 meter het fietspad links in te slaan tot aan knooppunt 72 bij het kanaal Dessel-Schoten.
Op het jaagpad van het kanaal Dessel-Schoten
Vanaf knooppunt 72 fiets je op het verharde jaagpad van het kanaal Dessel-Schoten in de richting van knooppunten 12 en 74. Dit kanaal werd in de 19de eeuw gegraven en verbindt het Albertkanaal in Schoten met het kanaal Bocholt-Herentals in Dessel. Je rijdt onder de voetgangersbrug door (knooppunt 12) en bemerkt een eindje verder een bunker aan de andere oever van het kanaal.
De bunkers die je langs dit gedeelte van het kanaal Dessel-Schoten tegenkomt, dateren uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Ze maakten deel uit van de zogenaamde ‘Vooruitgeschoven Stelling’, een Belgische verdedigingslinie die de opmars van Duitse troepen bij een inval in België moest vertragen. In de buurt van knooppunt 74 kom je aan het ‘kruispunt’ van drie kanalen en de Sas4-toren.
Kruising van kanalen en Sas4-toren in Dessel
Bij fietsknooppunt 74 sta je aan de kruising van drie Belgische kanalen: het kanaal Dessel-Schoten, het kanaal Bocholt-Herentals en het kanaal Dessel-Kwaadmechelen. Dit ‘kruispunt’ van kanalen in de gemeente Dessel is uniek in Europa. Daarom besloot men in 2007 om een uitkijktoren te bouwen nabij sas nr. 4 van het kanaal Herentals-Bocholt. De toren is 35 meter hoog en kreeg de toepasselijke naam ‘Sas4-toren‘. Wie gaat fietsen in Postel en omgeving, mag de merkwaardige Sas4-toren niet overslaan.
Om bij de toren te komen, moet je nog even over de kanaalbrug fietsen naar knooppunt 73. Onderaan de toren is een bezoekerscentrum geopend met informatiepanelen over de Kempische kanalen en de winning van kwartszand in het gebied. Naast het bezoekerscentrum mogen kinderen ravotten in een kleine speeltuin. Vanop het bovenste platform van de Sas4-toren word je, na het beklimmen van 216 treden, beloond met een schitterend uitzicht over de kruisende kanalen en de wijde omgeving.
Mis de Baileybrug niet tijdens het fietsen in Postel en omgeving!
Na je bezoek aan de Sas4-toren fiets je terug de kanaalbrug over naar knooppunt 74. In de buurt ligt de Pannenkoekenboot aangemeerd, die je verleidt met ambachtelijk bereide pannenkoeken en andere lekkernijen. Volg het fietspad langs het kanaal Bocholt-Herentals naar knooppunt 75. Daar, op het grondgebied van de gemeente Mol, zie je een knap staaltje van militaire bouwkunde: de Baileybrug.
In feite gaat het hier niet over één, maar twee Baileybruggen achter elkaar. In het midden bevindt zich een eilandje in het kanaal. Een Baileybrug is een (tijdelijke) militaire brug, die snel en zonder hijskranen of gespecialiseerde apparatuur in elkaar kan gezet worden. Dit type brug werd veel gebruikt door het Britse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. De brug is genoemd naar de ontwerper ervan, de Britse burgerlijk ingenieur Donald Coleman Bailey (1901-1985).
De oorspronkelijke brug over het kanaal werd opgeblazen in 1940 om de opmars van Duitse troepen te vertragen. Vlak na de Tweede Wereldoorlog bouwde men deze ’tijdelijke’ dubbele Baileybrug. Naar verluidt moest deze noodbrug slechts twee jaar blijven staan. Nu, zo’n 70 jaar later, is er nog steeds geen nieuwe brug en bewijst de Baileybrug nog dagelijks haar degelijkheid. De brug is in 2019 erkend als bouwkundig erfgoed.
Fietsen in Postel en omgeving langs de sluizen van het kanaal Bocholt-Herentals
Bij knooppunt 75 vind je een gedenkplaat voor de bemanning van een Britse Lancaster-bommenwerper, die in deze buurt door de Duitse luchtmacht werd neergeschoten op 23 april 1944. Steek via de Baileybrug het kanaal over en fiets op de andere oever naar links, in de richting van knooppunt 260. Een gedeelte van het kanaal ten oosten van de Baileybrug, met drie historische sluizencomplexen, is erkend als onroerend erfgoed.
Tussen knooppunt 75 en knooppunt 260 passeer je drie sluizen (in volgorde: Sas 3, Sas 2 en Sas 1). Al deze sluizen bestaan uit twee delen. Aan de zuidelijke oever waarlangs je fietst, zie je de oudste sluisdelen. Deze stammen uit de periode 1843-1845, toen het kanaal werd uitgegraven. Langs de noordelijke oever liggen langere en bredere sluizen uit 1928, geschikt voor grotere vrachtschepen. Sas 1 en Sas 2, samen met de bedieningsinstallaties en sluiswachterswoningen, zijn beschermd onroerend erfgoed.
Knooppunt 260 bevindt zich in het gehucht Blauwe Kei te Lommel. Het Kanaal naar Beverlo mondt hier uit in het kanaal Bocholt-Herentals. Je fietst over de brug over het Kanaal naar Beverlo in de richting van knooppunt 232. Een eindje verder maak je een scherpe bocht naar links, om het kanaal Bocholt-Herentals terug over te steken. Vlak voor de brug bemerk je aan je rechterzijde een betonnen bunker met rechthoekige openingen. Ook deze bunker maakte deel uit van de verdedigingsstellingen van het Belgisch leger bij het begin van de Tweede Wereldoorlog.
Steek de blauwwit gekleurde brug over en sla voorbij de brug rechtsaf naar fietsknooppunt 232. Je blijft de noordelijke oever van het kanaal Bocholt-Herentals nog zo’n 2,4 kilometer volgen, tot je bij knooppunt 232 komt. Daar verlaat je het fietspad langs het kanaal en fiets je door velden en bossen richting knooppunt 76. Het verharde fietspad loopt vanaf hier parallel met een onverharde (wandel-)weg.
Terug naar de abdij van Postel langs grenspalen en het Postels Vaartje
Na ongeveer twee kilometer fietsen kom je bij de grens tussen België en Nederland. Grenspaal 194 markeert de grens tussen de Belgische gemeente Lommel en de Nederlandse gemeente Bergeijk. Het fietspad volgt de Belgisch-Nederlandse grens over een afstand van zo’n 1,1 kilometer. Je passeert aan je rechterzijde ook nog grenspalen 195 en 196. Deze grenspalen, geplaatst in 1843, werden rond 2015 terug opgeknapt na veel jaren van verwaarlozing en verval.
Na de restauratie zijn de grenspalen op dit gedeelte van de rijksgrens overigens een klein beetje verplaatst. Door deze grenscorrectie ligt het fiets- en wandelpad nu volledig op Belgisch grondgebied. Bij knooppunt 76 fiets je verder naar knooppunt 77. Na ongeveer 1,5 kilometer passeer je een bruggetje over het Postels Vaartje. Het Postels Vaartje (of Postelvaartje) is een kanaaltje van slechts twee meter breed. Het werd gegraven in november 1922, op vraag van graaf Charles de Broqueville.
Charles de Broqueville (1860-1940) is een bekende telg uit het adellijke geslacht de Broqueville. Het kasteel van deze adellijke familie bevindt zich op slechts enkele honderden meters van de abdij van Postel. Het kanaaltje diende om Postelse producten naar het kanaal Bocholt-Herentals te transporteren en om de akkers in de omgeving van water te voorzien. Fiets verder naar knooppunt 77, waar je via verkeersweg N136 terugkeert naar het vertrekpunt van deze fietstocht: de abdij van Postel.
Download ons Postelpakket!
Zin om nog meer te wandelen of te fietsen rond de abdij van Postel? Download ons Postelpakket met volgende bestanden:
– tekst en afbeeldingen van alle artikels over wandelen en fietsen in Postel op deze website
– gedetailleerde kaarten van de besproken wandel- en fietsroutes met weergave van wandel- en fietsknooppunten
– de gpx-bestanden voor gps-navigatie van alle wandelingen en fietstochten in Postel op deze website
– beschrijving van de abdij van Postel met plattegrond
Wij vragen voor het Postelpakket een bijdrage van 3,95 euro. De bestanden zijn onmiddellijk beschikbaar na online betaling.
Fietsen in Postel en omgeving: extra info
Bijkomende informatie over de bezienswaardigheden van deze fietstocht in Postel en omgeving vind je onder meer op onderstaande websites:
Gerelateerde onderwerpen
Lees ook onze andere artikels over Postel en omgeving:
Graag uw reactie over deze pagina!
Beste bezoeker van deze webpagina,
De redactie van Even Op Stap heeft deze pagina met zorg samengesteld. Maar… wij blijven ook maar mensen. Hebt u een fout ontdekt in de tekst? Is de beschrijving niet duidelijk? Zijn sommige attracties / gebouwen / wandelpaden niet meer toegankelijk? Laat het ons weten!
Uiteraard zijn alle suggesties voor nieuwe onderwerpen, daguitstapjes en wandelingen van harte welkom!
Over Even Op Stap
Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Laatste berichten