Koninklijk Paleis Brussel weer open voor iedereen

Het Koninklijk Paleis Brussel is naar jaarlijkse gewoonte weer geopend voor het publiek. Vorig jaar was een bezoek aan het paleis wegens corona niet mogelijk, maar dit jaar zijn alle burgers terug welkom. Vanaf vrijdag 23 juli tot en met zondag 29 augustus 2021 kun je een kijkje nemen op de werkplek van de koning aan het Paleizenplein in Brussel. 

Openstelling Brussel Koninklijk Paleis 2021
Gewone burgers mogen het Koninklijk Paleis Brussel weer bezoeken vanaf 23 juli 2021

Opening Koninklijk Paleis Brussel in 2021: ook een wandeling door de tuin

Wegens de coronacrisis is het inmiddels al twee jaar geleden dat het Koninklijk Paleis in Brussel zijn deuren nog openstelde voor alle burgers. Dit jaar mag het publiek weer een kijkje nemen in de belangrijkste zalen en salons van het paleis, net als tijdens de openstelling van 2019. De medewerkers van het Paleis pakken deze zomer echter uit met een primeur: je mag ook de Erebinnenplaats en het Audiëntieportaal bezoeken, en je wandelt een stukje door de tuin achter het paleis.  

Veel belangstelling voor de sierlijke zalen en salons van het Koninklijk Paleis

De toegang tot het Koninklijk Paleis is volledig gratis. Je moet wel op voorhand een tijdslot reserveren via www.koninklijk-paleis-palais-royal.be. Na de online reservering ontvang je via e-mail jouw toegangsbewijs én een digitale brochure met een heleboel informatie over de verschillende ruimten en kunstwerken. In tegenstelling tot de voorbije jaren zijn er in 2021 geen uitgebreide tentoonstellingen tijdens de opening van het Koninklijk Paleis Brussel. De reden daarvoor is niet ver te zoeken: men wil niet te veel personen op één plaats omwille van het gevaar voor coronabesmetting. 

Eretrap Paleis Brussel
De Erevestibule en de Eretrap: hoofdtoegang tot het paleis

De route door het Koninklijk Paleis Brussel – openstelling 2021

De plattegrond hieronder toont de route die de bezoekers volgen tijdens de opening van het Koninklijk Paleis Brussel – zomer 2021.

Legende

A. De Erevestibule en Eretrap
B. De Grote Voorkamer
C. Het Salon van de Denker of het Vierkant Salon
D. De Spiegelzaal
E. De Grote Galerij
F. De Troonzaal
G. Het Salon van de Maarschalken
H. Het Pilasterssalon
I. Het Lodewijk XVI-Salon
J. De Empirezaal
K. Het Coburgsalon
L. De twee Witte Salons
M. De Venetiëtrap
N. Het Ereportaal
O. De Erebinnenplaats
P. Het Audiëntieportaal
Q. De Tuin
R. Het Portaal – De Halfronde Galerij –
Het Vierkant Salon

Portret Koning Filip Erevestibule
Portret van koning Filip in de Erevestibule

Naar de zalen en salons op de eerste verdieping

Je loopt via de Erevestibule het paleis binnen. Bemerk in de Erevestibule de portretten van koning Filip, koningin Mathilde en de bustes van voormalige Belgische koningen en koninginnen. Langs de marmeren Eretrap, ontworpen door architect Alphonse Balat in opdracht van koning Leopold II, ga je naar de eerste verdieping. Daar volg je een route die door de belangrijkste kamers, salons en zalen van het gebouw loopt. Die ruimten worden door de koninklijke familie gebruikt voor allerlei ontvangsten en plechtigheden. Al naargelang het soort gelegenheid kiezen de koning en de koningin voor een bepaald salon of een bepaalde zaal. 

Grote Voorkamer Paleis Brussel
De Grote Voorkamer grenst aan het balkon van het paleis

Je komt eerst in de Grote Voorkamer aan de voorzijde van het gebouw. Deze kamer geeft toegang tot het balkon van het paleis, vanwaar de koninklijke familie het volk begroet en toespreekt bij speciale gelegenheden. Opvallend is het grote portret van prins Leopold van Saksen-Coburg, de latere koning Leopold I. Via het Salon van de Denker loopt de route verder langs de Spiegelzaal. In deze indrukwekkende zaal valt vooral het moderne kunstwerk Heaven of Delight van Jan Fabre op. Fabre bekleedde een deel van het plafond en een van de kroonluchters met anderhalf miljoen schildjes van juweelkevers. 

Spiegelzaal Koninklijk Paleis
De Spiegelzaal met beklede plafonddelen en kroonluchter door Jan Fabre

Via de Grote Galerij wandel je verder naar de Troonzaal. Let in de Grote Galerij op de drie grote plafondschilderingen van Charles-Léon Cardon, die de Morgen, de Dag en de Avond voorstellen. De Troonzaal is de grootste zaal van het paleis. Hier houdt de koning zijn jaarlijkse nieuwjaarstoespraak voor de hoogste gezagsdragers van het land. De Troonzaal is ook het decor van tal van concerten en voorstellingen in het paleis. 

Grote Galerij
De Grote Galerij met kleurrijke plafondschilderingen
Troonzaal Brussel
Een blik in de gigantische Troonzaal
De tafel staat gedekt in de Troonzaal

Na de Troonzaal bezoek je achtereenvolgens het Salon van de Maarschalken, het Pilastersalon en het Lodewijk XVI-salon. In het Salon van de Maarschalken vallen de wereldbol en het bureau van koning Albert I op. In dit salon hangen ook meerdere moderne kunstwerken van Michaël Borremans, ‘Lakei’ genaamd.  Het Pilastersalon wordt door koning Filip soms gebruikt voor rondetafelconferenties. Bemerk in dit salon het portret van koning Leopold I en de grote harp, die waarschijnlijk toebehoorde aan koningin Louise-Marie. 

Salon van de Maarschalken Paleis Brussel
Het Salon van de Maarschalken met bureau en wereldbol van koning Albert I
Een van de moderne kunstwerken 'Lakei' van Michaël Borremans
Het Pilastersalon met harp en muzieklessenaar van koningin Louise-Marie

De koning ontvangt de geloofsbrieven van nieuwe ambassadeurs in de schitterende Empirezaal. Deze zaal is ook het decor van tal van recepties. Een opvallend kunstwerk in de Empirezaal is het ensemble ‘De bloemen van het Koninklijk Paleis‘ van kunstenaar Patrick Corillon. 

In de Empirezaal ontvangt de koning de geloofsbrieven van nieuwe ambassadeurs
De Bloemen van het Koninklijk Paleis
Een deel van het kunstwerk 'De Bloemen van het Koninklijk Paleis' van Patrick Corillon

Na de Empirezaal loop je door het kleinere Coburgsalon en de twee Witte Salons. Deze laatste waren vaak het decor van officiële foto’s van de koninklijke familie. Langs de Venetiëtrap ga je terug naar beneden. 

Groot Wit Salon
Gedekte tafel in het Groot Wit Salon
Olieverfschilderijen met Venetiaanse taferelen bovenaan de Venetiëtrap

Primeur voor het Koninklijk Paleis Brussel: openstelling van de Erebinnenplaats en het Audiëntieportaal

Anders dan bij vorige openstellingen van het Koninklijk Paleis te Brussel, mag het publiek nu ook op de Erebinnenplaats en in het Audiëntieportaal komen. Via de Venetiëtrap, zo genoemd naar de kleurrijke olieverfschilderijen met Venetiaanse taferelen, bereik je de Erebinnenplaats. Je steekt deze binnenplaats over naar het Audiëntieportaal, waar de gasten worden ontvangen die bij de koning op audiëntie komen. Het Audiëntieportaal geeft toegang tot het kantoor van de koning, maar dat krijg je (helaas) niet te zien.  

De Erebinnenplaats van het Koninklijk Paleis krijgt het publiek dit jaar ook te zien
Audiëntieportaal Brussel Paleis
Het Audiëntieportaal, dat toegang geeft tot het kantoor van de koning

Via het Audiëntieportaal kom je in de tuin aan de achterzijde van het paleis. Je loopt langs de oostelijke zijde naar de Halfronde Galerij, waar een kleine expositie te zien is over de eerste treinverbinding in België. Verderop in de halfronde galerij wandel je langs verschillende beeldhouwwerken uit de 19de eeuw. In het laatste vertrek is een kleine souvernirshop ingericht, waarna je het paleis langs de voorzijde terug verlaat.  

Paleistuin
Langs de paleistuin naar de Halfronde Galerij
Halfronde Galerij Paleis Brussel
De Halfronde Galerij met beeldhouwwerken uit de 19de eeuw
Beeldhouwwerk Amor Halfronde Galerij Paleis Brussel
Beeld van de liefdesgod Amor in de Halfronde Galerij
Info

Openstelling van het Koninklijk Paleis Brussel: praktische info

  • Periode: vanaf 23 juli tot en met 29 augustus, elke dag behalve op maandag 
  • Locatie: Paleizenplein, Brussel 
  • Openingsuren: vanaf 10.30 u tot 17 u. Het is verplicht om vooraf een tijdslot te reserveren via www.koninklijk-paleis-palais-royal.be
  • Prijs: de toegang is volledig gratis
  • Bezoekers moeten een mondmasker dragen. Grote rugzakken, scherpe voorwerpen of objecten die de veiligheid in het gevaar brengen, worden niet toegelaten. 
  • Meer informatie: website van het Koninklijk Paleis

Over Even Op Stap

Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Een reactie plaatsen

Follow by Email

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, waarvan u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden.