Koninklijk Paleis geopend: alle burgers welkom op de werkplek van de koning

Een bezoek aan het Koninklijk Paleis Brussel is voor de meesten onder ons geen alledaagse gebeurtenis. Meestal komen er alleen politici, diplomaten, buitenlandse staatshoofden en natuurlijk de koning zelf. Vanaf dinsdag 23 juli tot en met zondag 25 augustus 2019 is het Koninklijk Paleis geopend voor iedereen. Alle burgers mogen een kijkje nemen in de zalen, salons en werkruimten waar de koning zijn dagelijkse taken uitoefent. Tijdens de opening van het Koninklijk Paleis Brussel mag je met eigen ogen de bekendste officiële ruimten aanschouwen waar de koning zijn gasten ontvangt en plechtigheden plaatsvinden. Bovendien tref je er een aantal interessante tentoonstellingen aan, met als thema ‘Wetenschap en cultuur in het Paleis’.

Burgers op Eretrap Koninklijk Paleis geopend
Gewone burgers op de marmeren Eretrap van het Koninklijk Paleis: geen alledaags zicht

Opening Koninklijk Paleis Brussel 2019 : een historisch bouwwerk bezoeken

Het Koninklijk Paleis kreeg zijn huidige vorm en afmetingen tijdens de regering van Leopold II. Voordien stond er al een paleis dat koning Willem I der Nederlanden in het begin van de 19de eeuw had laten bouwen. In de loop der jaren is het interieur van het paleis verschillende malen aangepast. Een van de laatste vernieuwingen gebeurde in opdracht van koningin Paola, die kunstenaar Jan Fabre het bekende kunstwerk ‘Heaven of Delight’ liet aanbrengen op het plafond van de Spiegelzaal. 

De koning woont niet in dit paleis, hoewel leden van de koninklijke familie er wel appartementen ter beschikking hebben. Het is het werkpaleis van de koning, waar hij zijn ministers, diplomaten, buitenlandse staatshoofden, regeringsleiders en andere genodigden ontvangt. Bovendien zijn er kantoren van de diensten van het Paleis en de hofhouding gevestigd. Ook het Koninklijk Archief bevindt zich in het gebouw. 

Via de Erevestibule en de Eretrap naar de eerste verdieping van het paleis

Koninklijk Paleis open voor het publiek: bewonder de koninklijke zalen en salons

Elk jaar wordt het Koninklijk Paleis geopend voor het publiek vanaf eind juli tot eind augustus. De bezoekers krijgen de historische salons en zalen te zien waarin officiële ontvangsten en plechtigheden plaatsvinden. Je komt binnen in de Erevestibule en je loopt vervolgens de statige Eretrap op, bestaande uit wit en groen marmer. De zalen en salons die je te zien krijgt, bevinden zich allemaal op de eerste verdieping van het paleis. Je komt eerst in de Grote Voorkamer. Kijk even door de ramen naar buiten, waar je het balkon ziet waarop vele generaties van de koninklijke familie hebben gestaan om het volk te begroeten bij plechtigheden. Loop door naar de indrukwekkende Empirezaal.  Dit is een van de oudste zalen in het paleis, waarin nieuwe ambassadeurs hun geloofsbrieven aan de koning overhandigen. 

De Empirezaal, waar nieuwe ambassadeurs hun geloofsbrieven overhandigen aan de koning

Volg de uitgestippelde route door het Klein Wit Salon en het Groot Wit Salon, beide gebruikt als decor van diverse officiële foto’s van de koninklijke familie. Je passeert de Venetiëtrap, waar de muren versierd zijn met Venetiaanse taferelen. Na het Goyasalon kom je in het Coburgsalon. In het Coburgsalon hangen verschillende historische portretten van familieleden van koning Leopold I, de eerste Belgische koning. 

Het Klein Wit Salon: decor van talrijke officiële koninklijke foto's

De route loopt via het Lodewijk XVI-salon, met een vouwstoeltje dat voor Lodewijk XVI werd vervaardigd, naar het Pilastersalon. De armstoelen in het Pilastersalon behoorden tot het meubilair van Napoleon Bonaparte. Koningin Louise-Marie, echtgenote van Leopold I, bespeelde de harp die in dit salon staat. Het Pilastersalon wordt door de huidige koning Filip vaak gebruikt voor rondetafelconferenties. Vervolgens kom je in het Salon van de Maarschalken, met een wereldbol en een bureau van koning Albert I.  

Het Pilastersalon, tegenwoordig gebruikt voor rondetafelconferenties. Bemerk het portret van koning Leopold I en de harp van koningin Louise-Marie
Salon van de Maarschalken Koninklijk paleis geopend
Het Salon van de Maarschalken. Op de achtergrond bureau en wereldbol van koning Albert I

Tentoonsteling ‘Wetenschap en Cultuur’ in het Koninklijk Paleis Brussel

In de periode waarin het Koninklijk Paleis geopend is voor het publiek, tref je er een aantal tentoonstellingen aan met als thema ‘Wetenschap en cultuur in het Paleis’.

De grote Troonzaal, een indrukwekkende zaal waarin overigens geen troon staat, doet normaal dienst voor allerlei recepties, voorstellingen en concerten. In deze zaal houdt koning Filip zijn jaarlijkse nieuwjaarstoespraak voor de hoogste gezagsdragers van België. Nu het Koninklijk Paleis geopend is voor het publiek, is de Troonzaal het decor van de expositie ‘Vorstelijk getooid – koninklijke uniformen’. Je ziet er kledingstukken en militaire uniformen van alle Belgische koningen en van prins-regent Karel. Een opvallend stuk is  het pilotenpak van koning Filip, waarmee hij als prins vluchten in een Mirage-gevechtsvliegtuig maakte. Ook de pet van het scoutsuniform van de jonge prins Boudewijn is er te zien. Verder nog het uniform waarin koning Albert II de eed aflegde voor het parlement, het uniform waarin koning Leopold III huwde met koningin Astrid, de  militaire tenue die Albert I tijdens de Eerste Wereldoorlog droeg en nog veel andere koninklijke kostuums en uniformen.

Koninklijke uniformen Koninklijk paleis geopend
De expositie 'Vorstelijk getooid - koninklijke uniformen' in de Troonzaal van het paleis
Pilotenpak prins Filip Koninklijk Paleis geopend
Pilotenpak van prins Filip waarin hij met een Mirage vloog

Nog 2 andere exposities terwijl het Koninklijk Paleis geopend is 

In de expositie ‘De maan: tussen droom en realiteit’ staat de 50ste verjaardag van de eerste maanlanding centraal. In de Grote Galerij tref je allerlei wetenschappelijke instrumenten, voorwerpen, foto’s, tekeningen en stripverhalen aan die te maken hebben met de maan. Bemerk het kleine Belgische vlaggetje, dat in de maanlander van Apollo 11 mee naar de maan ging en terug werd meegenomen naar de aarde. Boven het vlaggetje zie je enkele kleine stukjes maansteen. 

Expositie Grote Galerij Koninklijk Paleis geopend
Expositie 'De maan: tussen droom en realiteit' in de Grote Galerij van het paleis
Belgisch vlaggetje en maanstenen Koninklijk Paleis geopend
Belgisch vlaggetje dat met Apollo 11 naar de maan ging en werd teruggebracht, samen met fragmenten van maanstenen

Na de Grote Galerij kom je in de Spiegelzaal. In deze zaal valt onmiddellijk de centrale luchter en het plafond op, die door kunstenaar Jan Fabre in 2002 werden bedekt met anderhalf miljoen schildjes van Thaise mestkevers. In de Spiegelzaal verzorgt Technopolis een interactieve tentoonstelling waarin allerlei natuurkundige fenomenen aan bod komen. 

Het laatste salon dat je bezoekt, is het Salon van de Denker. Dit salon werd meermaals als rouwkapel gebruikt voor een overleden lid van de koninklijke familie.  

Expositie Technopolis Koninklijk Paleis geopend
Interactieve tentoonstelling over allerlei natuurkundige verschijnselen in de Spiegelzaal

Openstelling Koninklijk Paleis Brussel: praktische informatie

  • Koninklijk Paleis open: vanaf dinsdag 23 juli tot en met zondag 25 augustus 2019 (op maandag gesloten)
  • Openingsuren: vanaf 10u30 tot 15u45
  • Toegangsprijs: de toegang is volledig gratis
  • Locatie: Paleizenplein, Brussel
  • Meer informatie: website van het Koninklijk Paleis

Een reactie plaatsen

Follow by Email

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Wens je het volledige artikel op deze webpagina (inclusief kaart en afbeeldingen) afgedrukt op papier te ontvangen?  Dat kan! Schrijf VOORAF het bedrag van 6 euro over op bankrekening BE58 7360 2679 2979 van Xianti Freelance, en vul onderstaand formulier in. Wij sturen het afgedrukte artikel via de post naar jou toe zodra we de betaling ontvangen hebben.   

Wegens vakantie van de redactieleden van Even Op Stap is deze service momenteel niet beschikbaar. Vanaf zondag 10 april kunt u opnieuw gebruikmaken van deze service.     

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, waarvan u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wegens vakantie van de redactieleden van Even Op Stap is deze service momenteel niet beschikbaar. Vanaf zondag 10 april kunt u opnieuw gebruikmaken van deze service.     

Wens je het volledige artikel op deze webpagina (inclusief kaart en afbeeldingen) als pdf-bestand, zodat je het nadien zelf kunt afprinten?  Dat kan! Schrijf VOORAF het bedrag van 2,5 euro over op bankrekening BE58 7360 2679 2979 van Xianti Freelance, en vul onderstaand formulier in. Wij mailen het artikel als pdf-bestand naar jou zodra we de betaling ontvangen hebben.