Wandelen in Postel door een uniek landschap

Het Klavertje Vijf rond de Postelse abdij

Postel ligt in het noorden van de Belgische provincie Antwerpen en grenst aan Nederland. Het dorp is bekend om zijn eeuwenoude norbertijnenabdij, een oord van rust en bezinning omringd door weilanden en bossen. Wandelen in Postel is simpelweg een ‘must’ voor elke wandelliefhebber. De toeristische dienst van Postel stippelde daarom 5 wandelroutes uit die alle vertrekken aan het poortgebouw van de abdij. Lees ook onze beschrijving van de abdij van Postel!

Abdij van Postel wandelen in Postel
De eeuwenoude abdij van Postel: vertrekpunt van deze wandeling

Wandelen in Postel van knooppunt naar knooppunt

Je hebt de keuze uit 5 wandelroutes om te wandelen in Postel. De lengte van de routes varieert van 2,9 kilometer tot 12 kilometer. Het traject wordt aangegeven met zogenaamde wandelknooppunten. Even Op Stap koos voor de wandeling van 11 kilometer, die een traject ten noordoosten van de abdij volgt en tot aan de Nederlandse grens komt. 

Knooppunt wandelen in Postel
Een knooppunt op de wandelroute
Postel wandelkaart

(© OpenStreetMap-bijdragers CC BY-SA 2.0)

Gpx- en pdf-bestanden van deze wandeling

Wie wil wandelen met gps-navigatie op smartphone of wandel-gps, kan hieronder het gpx-bestand van deze wandeling downloaden. Even Op Stap biedt ook twee pdf-bestanden aan met gedetailleerde wandelkaart en met de tekst en afbeeldingen van dit artikel. Deze pdf-bestanden kun je gemakkelijk afprinten of bekijken op je smartphone. Voor het gpx-bestand en de twee pdf-bestanden samen vragen wij een kleine bijdrage van 1,45 euro. De bestanden zijn onmiddellijk beschikbaar na online betaling.  

Vertrekpunt en knooppunten

Poortgebouw van de abdij van Postel, Abdijlaan 16, Postel. Knooppunten: 14 – 12 – 4 – 9 – 8 – 7 – 6 – 5 – 13 – (eventueel omweg naar grafkapel familie de Broqueville) – 12 – 14

Coördinaten vertrekpunt

N: 51° 17′ 15.9″ O: 5° 11′ 24.2″

Afstand

11,3 kilometer

Parkeren

Op de ruime parking bij de abdij

Toegankelijkheid voor rolstoelen

Niet geschikt voor rolstoelen. Terrein: vlak, grotendeels onverhard.

Bezienswaardigheden

Abdij van Postel, golfterrein Steenovens Country Club, Dodendraad, herdenkingsmonument neergestort oorlogsvliegtuig, grafkapel familie De Broqueville

Eten en drinken

Gasthof De Beiaard, Abdijlaan 28, Postel - De Kaasboerin, Eerselseweg 99, Postel - Herberg In het Wilde Zwijn, Witrijt 28, Bergeijk (NL) - Taverne De Lindedreef, Abdijlaan 11, Postel - Restaurant Taverne De Klothoeve, Eerselseweg 1, Postel

Vertrekken aan knooppunt 14

Wie wil wandelen in Postel kan geen beter vertrekpunt kiezen dan de abdij. Alle wandelroutes vertrekken aan knooppunt 14, vlak bij het poortgebouw van de abdij. Ga eerst door de poort het domein van de abdij op in de richting van knooppunt 12. Uiteraard mag je niet vergeten om de eeuwenoude norbertijnenabdij te bezoeken. De abdij is bekend om haar uitgestrekte kruidentuin, waar onder meer ginseng wordt gekweekt. Volg de route naar de oostelijke poort van het domein.

Oostelijke poort abdij wandelen in Postel
Een blik op de hoofdgebouwen van de abdij van Postel vanaf de oostelijke poort

Vanaf knooppunt 12 volg je een stukje de Reuselseweg en zie je aan je linkerzijde de taverne ‘Klothoeve’. De naam ‘klot’ verwijst naar turf. In vroegere tijden werd er in de omgeving van de abdij veel turf gestoken. Vervolgens steek je de Eerselseweg over om in oostelijke richting de natuur in  te trekken, via de weg ‘Steenovens’. Deze benaming herinnert aan de steenbakkerijen die je hier in de 19de eeuw kon vinden, maar inmiddels verdwenen zijn.

De weg Steenovens Wandelen in Postel
De weg Steenovens

Het eerste mooi gerestaureerde gebouw dat je aan je rechterzijde tegenkomt, was tot in 1943 de lagere school van Postel.  Je vervolgt je weg richting knooppunt 4. Het eerste gedeelte van de route is nog verhard, maar een eindje verder kom je op een met grind verstevigde zandweg. Aan de linkerzijde van de weg loopt een betonnen fietspad.

De ‘Steenovens Country Club’ die je een eindje verder passeert aan je linkerzijde, is een golfterrein met een oppervlakte van 120 hectare. Golfliefhebbers leven zich hier uit op een 18 holes golfbaan.

Langs weilanden en akkers zet je de wandeling in Postel voort richting knooppunt 4, dat zich precies op de grens tussen Nederland en België bevindt.

Golfspelers Wandelen in Postel
Golfspelers aan de slag op het golfterrein

Van knooppunt 4 naar knooppunten 9, 8, 7 en 6

Vanaf knooppunt 4 volgt deze wandeling in Postel een heel eind de grens tussen België en Nederland. De weg waarover je loopt, heet niet voor niets ‘Grensweg’. De Grensweg zelf bevindt zich net op Nederlands grondgebied.

Voorbij knooppunt 4 zie je aan je rechterzijde minicamping ‘Het Ven’.  Volg de Grensweg langs akkers, weilanden en bossen. Je passeert achtereenvolgens knooppunten 9, 8 en 7.

De Grensweg: wandelen op de grens tussen België en Nederland

Tussen knooppunt 8 en knooppunt 7 kom je langs een replica van de zogenaamde ‘Dodendraad’. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtten duizenden mensen uit het bezette België naar het neutrale Nederland. Om te voorkomen dat Belgische vrijwilligers zich via Nederland bij de geallieerden zouden aansluiten, sloten de Duitse bezetters de grens hermetisch af. Dit deden ze met een driedubbele draadversperring. Op de middelste afrastering stond een levensgevaarlijke elektrische spanning van meer dan 2000 volt. De grensversperring liep over de volledige lengte van de Belgisch-Nederlandse grens, van Zeeland tot Zuid-Limburg. De afrastering kreeg al snel de beruchte bijnaam ‘Dodendraad’. Tijdens de oorlog werden meer dan 800 mensen ‘neergebliksemd’ toen ze door de draadversperring kropen om naar neutraal Nederland te vluchten.

Dodendraad Wandelen in Postel
Een replica van de Dodendraad langs de Belgisch-Nederlandse grens

Naast het stukje Dodendraad zie je ook een nagebouwde slagboom en een wachthuisje voor douaniers. Op ludieke wijze wordt hier voorgesteld welke producten over de grens werden gesmokkeld en hoe douaniers smokkelaars op heterdaad betrapten. Volg verder de Grensweg tot aan knooppunt 6.

Wachthuisje douane Wandelen in Postel
In het wachthuisje: grappige tekening van een oud vrouwtje betrapt op het smokkelen van boter

Bezoek spotgoedkoop Plopsa Station Antwerp!

Tickets verkrijgbaar bij Tripper.be voor slechts 19,13 euro in plaats van 25,50 euro

Langs de Bergeyksedijk van knooppunt 6 naar knooppunt 5

Bemerk aan de Eerselseweg grenspaal 197 die de precieze locatie van de grens aangeeft.  Meer dan 380 grenspalen geven de ligging van de Belgisch-Nederlandse grens weer. Ze werden geplaatst in de periode 1843-1844, ruim 13 jaar na de Belgische onafhankelijkheid.

Grenspaal 197 Wandelen in Postel

Je hebt nu ongeveer de helft van de wandeling afgelegd. Honger of dorst gekregen van al dat wandelen in Postel? In de buurt van knooppunt 6 vind je meer dan voldoende tavernes en eetgelegenheden. Op Nederlands grondgebied bemerk je bijvoorbeeld herberg ‘In het wilde zwijn’. Op Belgisch grondgebied kun je terecht in gasthof ‘De Kaasboerin’.

Herberg In het Wilde Zwijn Wandelen in Postel
Herberg 'In het wilde zwijn', vlak aan de Belgisch-Nederlandse grens

Loop van knooppunt 6 in de richting van knooppunt 5, over de Bergeyksedijk. Bossen, weiden en akkers wisselen elkaar af.

Wandelweg Wandelen in Postel
De weg omzoomd door fraaie naaldbomen

In de nacht van 21 op 22 juni 1944 vloog een Britse bommenwerper van het type Lancaster 1C-ME846 over dit gebied. Het Duitse luchtafweergeschut haalde de Lancaster neer. In het toestel zaten 7 bemanningsleden, waarvan 4 tijdig met een parachute het neerstortende toestel konden verlaten.  Van de 4 overlevenden werden er 3 krijgsgevangen genomen door de Duitsers. Sergeant Knox kreeg echter hulp van de Belgische bevolking en werd verborgen gehouden voor de Duitse bezetter. De drie overige bemanningsleden overleefden de crash niet. De Duitsers konden 2 lichamen bergen, maar de stoffelijke resten van kapitein Davis blijven tot op de dag van vandaag spoorloos. In de buurt van knooppunt 5 vind je het herdenkingsmonument dat herinnert aan deze crash. De juiste locatie waar het vliegtuig terechtkwam, werd in 2011 door amateurarcheologen vastgesteld.

Herdenkingsmonument Wandelen in Postel
Het herdenkingsmonument voor de bemanningsleden van de neergestorte bommenwerper
Herdenkingsplaat Wandelen in Postel
De herdenkingsplaat met de namen van de bemanningsleden

Vanaf knooppunt 5 over de Bladelseweg terug naar de abdij

Na knooppunt 5 loop je in de richting van knooppunt 13 over de onverharde Bladelseweg. Langs weerszijden van de weg zie je opnieuw een afwisseling van weiden, akkers en bossen. Aan het einde van de Bladelseweg trekt een klein kapelletje met zitbank de aandacht.

Mariakapelletje Wandelen in Postel
Het Mariakapelletje op het einde van de Bladelseweg

Vanaf knooppunt 13 loop je een stukje langs de drukke Reuselseweg om bij knooppunt 12 terug de oostelijke poort van het abdijdomein te bereiken. Als je nog energie overhebt, kun je deze wandeling in Postel een beetje uitbreiden met een bezoek aan de grafkapel van de adellijke familie de Broqueville. Loop bij knooppunt 13 eerst zo’n 120 meter naar rechts langs de Reuselseweg (in de richting van Reusel). Daar kom je bij een klein kerkhof, waar achteraan een grafkapel staat. Dit is de laatste rustplaats van leden van de adellijke familie de Broqueville. De bekendste telg van dit geslacht is ongetwijfeld graaf Charles de Broqueville (1860 – 1940), die kabinetsleider was tijdens de Eerste Wereldoorlog en eerste minister van België in de periode 1932 – 1934. Het kasteel van de familie de Broqueville ligt op enkele honderden meters van de abdij, maar is vanaf de weg nauwelijks zichtbaar. Ga na een bezichtiging van de grafkapel terug in de richting van de abdij langs de Reuselseweg, naar knooppunt 12. 

Grafkapel De Broqueville Postel
Grafkapel van de adellijke famile De Broqueville op het kleine kerkhof van Postel, in een winters sneeuwlandschap
Gedenplaat Charles de Broqueville Postel
Gedenkplaten van graaf Charles de Broqueville, oud-premier van België, en van zijn vrouw en kleindochter in de grafkapel

Wie nog meer wil wandelen in Postel, kan een van de overige 4 wandelroutes rond de abdij proberen. Meer informatie nodig? Surf naar de site van de toeristische dienst van Mol-Postel. Je kunt ook even langsgaan bij het VVV-kantoor op het abdijdomein, achter het witte poortgebouw. Je vindt er niet alleen wandelkaarten, maar ook alle informatie over de abdij zelf. Misschien heb je dorst of honger na het lange wandelen in Postel? Er zijn drie horecazaken in de buurt van de abdij: gasthof De Beiaard, taverne De Lindedreef en restaurant-taverne De Klothoeve. Keuze genoeg dus! Bovendien vind je op de parking van de abdij nog een aantal friet-, ijs- en hamburgerkramen. De Postelse abdijkaas en het Postelbier kun je kopen in de abdijwinkel. 

Bij Vakantieveilingen.be worden tickets geveild voor de leukste pretparken en dierentuinen. Bied mee en plan meteen jouw dagje weg! 

Gerelateerde onderwerpen

Meer weten over de eeuwenoude abdij van Postel of een fietstocht maken in de buurt? Lees de andere artikels van Even Op Stap over Postel en omgeving

Graag uw reactie over deze pagina!

Beste bezoeker van deze webpagina, 

De redactie van Even Op Stap heeft deze pagina met zorg samengesteld. Maar… wij blijven ook maar mensen. Hebt u een fout ontdekt in de tekst? Is de beschrijving niet duidelijk? Zijn sommige attracties / gebouwen / wandelpaden niet meer toegankelijk? Laat het ons weten!

Uiteraard zijn alle suggesties voor nieuwe onderwerpen, daguitstapjes en wandelingen van harte welkom!

Follow by Email

Wens je het volledige artikel op deze webpagina (inclusief kaart en afbeeldingen) afgedrukt op papier te ontvangen?  Dat kan! Schrijf VOORAF het bedrag van 6 euro over op bankrekening BE58 7360 2679 2979 van Xianti Freelance, en vul onderstaand formulier in. Wij sturen het afgedrukte artikel via de post naar jou toe zodra we de betaling ontvangen hebben.   

Wegens vakantie van de redactieleden van Even Op Stap is deze service momenteel niet beschikbaar. Vanaf zondag 10 april kunt u opnieuw gebruikmaken van deze service.     

Wegens vakantie van de redactieleden van Even Op Stap is deze service momenteel niet beschikbaar. Vanaf zondag 10 april kunt u opnieuw gebruikmaken van deze service.     

Wens je het volledige artikel op deze webpagina (inclusief kaart en afbeeldingen) als pdf-bestand, zodat je het nadien zelf kunt afprinten?  Dat kan! Schrijf VOORAF het bedrag van 2,5 euro over op bankrekening BE58 7360 2679 2979 van Xianti Freelance, en vul onderstaand formulier in. Wij mailen het artikel als pdf-bestand naar jou zodra we de betaling ontvangen hebben.