Wandeling in Laken: de koninklijke wijk van Brussel

Laken is een deelgemeente van Brussel, gelegen in het noordwesten van het Brussels Gewest. De naam Laken is onlosmakelijk verbonden met het woonverblijf van de Belgische koning en zijn gezin. Niet ver van  het koninklijk paleis van Laken vind je het wereldberoemde Atomium op de Heizelvlakte, tal van parken die ooit koninklijk bezit waren en een historisch kerkhof bij de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Deze wandeling in Laken is negen kilometer lang en loopt langs de voornaamste bezienswaardigheden in de ‘koninklijke wijk’ van Brussel. 

Laken koninklijk paleis Wandeling in Laken
Het koninklijk paleis te Laken is het woonverblijf van de Belgische koning en zijn gezin

Wandeling in Laken: kennismaking met uniek erfgoed

Met uitzondering van koning Albert II kozen alle regerende koningen van België het koninklijk paleis van Laken als voornaamste woonverblijf. De omstreden koning Leopold II verwierf grote stukken land in de omgeving van zijn woonpaleis. Daaraan dankt Laken de uitgestrekte parken op zijn grondgebied. Op de Heizelvlakte staat het Atomium, symbool van Brussel en België. Het kerkhof van Laken bulkt van indrukwekkende grafmonumenten en ondergrondse galerijen, terwijl in de crypte van de Onze-Lieve-Vrouwekerk de overleden Belgische vorsten hun laatste rustplaats vonden. Deze wandeling in Laken start bij metrostation Heizel en brengt je langs het unieke erfgoed dat Laken te bieden heeft.             

(Kaartgegevens: OpenStreetMap)

Vertrek- en eindpunt

Metrostation Heizel, Brussel

Coördinaten vertrek- en eindpunt

N: 50.896791° O: 4.336446°

Afstand

9.0 kilometer

Parkeren

Op parkeerterreinen dicht bij het metrostation Heizel

Toegankelijkheid voor rolstoelen

De route bevat veel trappen en is daarom niet geschikt voor rolstoelgebruikers

Bezienswaardigheden

Mini-Europe, Planetarium, Atomium, parken van Laken, begraafplaats van Laken, Onze-Lieve-Vrouwekerk met Koninklijke Crypte, 21 Juli-Square, Koninklijk Paleis, Monument voor de Dynastie, Groentheater, Design Museum Brussels, Eeuwfeestpaleis

Eten en drinken

Horecazaken in de omgeving van het Atomium

Gpx- en pdf-bestanden van deze wandeling in Laken

Raak de weg niet kwijt in Laken! Wie wil wandelen met gps-navigatie op smartphone of wandel-gps, kan hieronder het gpx-bestand van deze wandeling downloaden. Even Op Stap biedt ook twee pdf-bestanden aan met een gedetailleerde wandelkaart en met de tekst en afbeeldingen van dit artikel. Deze pdf-bestanden kun je gemakkelijk afprinten of bekijken op je smartphone. Voor het gpx-bestand en de twee pdf-bestanden samen vragen wij een kleine bijdrage van 1,95 euro. De bestanden zijn onmiddellijk beschikbaar na online betaling.  

De wandeling in Laken beginnen op de Heizel

We starten onze wandeling in Laken bij metrostation Heizel, dicht bij tal van bezienswaardigheden op de Heizelvlakte. Wie met de auto komt, kan parkeren op een van de parkings in de buurt. Met je rug naar de uitgang van het metrostation gekeerd, ga je naar links en vervolgens terug naar links, in de Atletenlaan. Het Atomium met zijn negen grote bollen trekt onmiddellijk de aandacht. Straks kom je vlak bij het Atomium, maar eerst wandel je door de Atletenlaan met de grote bioscoop Kinepolis aan je linkerzijde en het Koning Boudewijnstadion aan je rechterzijde.   

Koning Boudewijnstadion Wandeling in Laken
De achterzijde van het Koning Boudewijnstadion

Koning Boudewijnstadion

Het Koning Boudewijnstadion is een multifunctioneel sportstadion. Het staat op de plaats van het vroegere Heizelstadion, waar zich in 1985 een van de grootste rampen uit de voetbalgeschiedenis afspeelde. Bij rellen tussen supporters kwamen toen 39 mensen om het leven en raakten vele honderden bezoekers gewond. Na dit Heizeldrama besloot men om het Heizelstadion volledig te renoveren en veiliger te maken. Het vernieuwde complex kreeg de naam Koning Boudewijnstadion.

Mini-Europe Wandeling in Laken
Miniatuurpark Mini-Europe

Wandeling in Laken combineren met Mini-Europe: Europa in miniatuur

Sla linksaf net voorbij het gebouw van Kinepolis en volg de geasfalteerde weg die een bocht maakt naar rechts. Je bevindt je nu aan de achterzijde van miniatuurpark Mini-Europe. Deze wandeling in Laken valt goed te combineren met een bezoek aan Mini-Europe, een park waar ruim 350 Europese gebouwen, landschappen en monumenten in miniatuur werden nagebouwd op een schaal van 1:25. Het zijn niet alleen onbeweeglijke miniaturen die je hier ziet, maar ook dynamische taferelen zoals de uitbarsting van de Vesuvius of de lancering van een Ariane-raket. Bedoeling is vooral om kinderen en volwassenen weetjes bij te brengen over Europese landschappen, steden en historisch erfgoed.

Planetarium 

De weg die je volgt komt uit op de Voetballaan, waar je naar links gaat. Aan je linkerzijde ligt Mini-Europe, rechts zie je de koepel van het Planetarium. De koepel heeft een diameter van 23 meter en behoort daarmee tot de grootste planetariumkoepels in Europa. In het gebouw worden films vertoond over het heelal en de ruimtevaart. Op de binnenzijde van de koepel wordt de sterrenhemel geprojecteerd. Het Planetarium behoort tot de Koninklijke Sterrenwacht van België en is opgericht in 1935, ten tijde van de eerste Wereldtentoonstelling in Brussel.      

Planetarium Wandeling in Laken
De gigantische koepel van het Planetarium

Het Atomium: niet te missen attractie tijdens een wandeling in Laken

Wandel verder tot aan de T-kruising met de Boechoutlaan en ga daar naar links. Recht voor jou doemt een kolossaal bouwwerk met negen bollen op: het Atomium. Een wandeling in Laken is haast ondenkbaar zonder een bezoek aan dit wereldberoemde icoon van Brussel en België. De indrukwekkende constructie met negen bollen is opgericht in 1958 naar aanleiding van de tweede Wereldtentoonstelling in Brussel, beter bekend als Expo 58. Het gevaarte stelt de kristalstructuur van ijzer voor, 165 miljard keer vergroot. Het bouwwerk moest normaal afgebroken worden na Expo 58, maar bleef staan omdat het was uitgegroeid tot een symbool van Brussel en België.   

Het Atomium stelt de kristalstructuur van ijzer voor

Het Atomium is 102 meter hoog. De bollen hebben een diameter van 18 meter, de buizen een diameter van 3,3 meter. Je raakt tot in de bovenste bol met een snelle lift. Daar word je verrast door het formidabele uitzicht over de Heizelvlakte en Brussel. De meeste andere bollen zijn bereikbaar via een gewone trap of roltrap. In de onderste bol zie je een permanente tentoonstelling over de bouw van het Atomium en Expo 58. In de andere toegankelijke bollen vinden tijdelijke exposities plaats. Een tip van Even Op Stap: koop je toegangsticket op voorhand online! Beneden staat er meestal een lange rij wachtenden aan te schuiven om een ticket te bemachtigen… 

Wachtrij tickets Atomium Wandeling in Laken
Aanschuiven voor een toegangsticket van het Atomium. Koop het op voorhand online!

Van de Heizel naar de parken van Laken

Eeuwfeestlaan

Vanuit de Boechoutlaan sla je op het plein bij het Atomium rechtsaf naar de Eeuwfeestlaan, richting centrum van Laken. De Eeuwfeestlaan, bestaande uit twee rijlanen met een brede berm ertussen, werd al aangelegd voor de Wereldtentoonstelling van 1935 in Brussel. Voor Expo 58 bouwde men het Atomium op een pleintje in het midden van de Eeuwfeestlaan. 

Eeuwfeestlaan Laken wandeling
De Eeuwfeestlaan bestaat uit twee rijlanen met een brede berm ertussen. Het Atomium staat op een pleintje in het midden.

De Koloniale Tuin: om exotische planten te kweken

Volg de Eeuwfeestlaan tot je aan je rechterzijde het Sint-Lambertusplein ziet, net voor de neogotische Sint-Lambertuskerk uit 1906. Steek daar de Jan Sobieskilaan over naar de Ebbebomenlaan en ga rechts de ingang van de Koloniale Tuin in. Houd er rekening mee dat de Koloniale Tuin, net als de meeste andere parken in Laken, slechts beperkte openingsuren heeft! Koning Leopold II kocht op het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw grote stukken grond aan in de omgeving van het koninklijk paleis van Laken. De Koloniale Tuin behoorde oorspronkelijk tot zijn privébezit. 

Koloniale Tuin Wandeling in Laken
Een blik in de Koloniale Tuin met links de conciërgewoning

Leopold II liet in zijn Koloniale Tuin serres bouwen om er te experimenteren en te kweken met planten die afkomstig waren uit de toenmalige Congo-Vrijstaat, waarvan Leopold II soeverein vorst was. Aan de ingang van het park verrees een villa in Normandische stijl, bestemd voor de hoofdtuinier van het park. Deze villa is tegenwoordig de conciërgewoning. De serres werden afgebroken in 1964. In de plaats daarvan kwam het grote grasveld in het noordelijk gedeelte van het park. Het zuidelijke deel bestaat uit bos. Wandel doorheen het langgerekte park naar de tunnel onder de Witte Acacialaan. Zo kom je in het Sobieskipark

Bos Koloniale Tuin Laken
Het beboste gedeelte van de Koloniale Tuin

Het Sobieskipark: de voormalige boomgaard van Leopold II 

De naam van dit park is een eerbetoon aan de Poolse koning Jan Sobieski (1629 – 1696), die in de 17de eeuw historische overwinningen behaalde op het Ottomaanse Rijk. Het Sobieskipark, ook voormalig privébezit van Leopold II, diende als koninklijke boomgaard. Leopold liet hier serres bouwen voor o.a. sinaasappelbomen en druivelaars. In het hoger gelegen deel stonden fruitbomen.

De centrale maaiweide van het Sobieskipark met fruitbomen

Tegenwoordig vind je op de grote maaiweide appel- en perenbomen. Het lagere deel wordt ingenomen door een pittoreske vijver, terwijl op de hogere terrassen plantenperken werden ingericht met o.m. rododendrons. Wandel langs de vijver en sla op het einde linksaf naar het hoogste gedeelte van het park. Sla nogmaals linksaf op de terrassen. Ongeveer halfweg zie je een doorgang naar de Tuinen van de Bloemist.        

De pittoreske vijver in het lagere deel van het Sobieskipark

De Tuinen van de Bloemist: Leopolds siertuin en bloemenkwekerij 

Zet je wandeling in Laken voort langs een derde voormalig koninklijk park: de Tuinen van de Bloemist. Leopold II had voor dit stuk van zijn privégrond nog een andere bestemming: hier moest een siertuin komen en moesten bloemen gekweekt worden om zijn paleizen op te fleuren. De siertuin kwam op het hoogste gedeelte, terwijl serres voor de bloementeelt verrezen in het lagere deel van het park. Een deel van de vervallen serres wordt in de periode 2021 – 2023 gerestaureerd en nadien opengesteld voor het publiek.     

Restauratie van een deel van de serres in de Tuinen van de Bloemist

Als je vanuit het Sobieskipark naar de Tuinen van de Bloemist gaat, neem je het eerste paadje aan je rechterzijde. Je komt dan in de boszone van het park, een zone met vooral acacia’s en bodembedekkers. Vanaf een uitzichtpunt kijk je uit over het Sobieskipark. Ga verder door de boszone en neem een paadje links, dat naar het lagere gedeelte van het park loopt.   

Tuinen van de Bloemist Laken wandeling
De boszone met acacia's en bodembedekkers

Vanaf een uitzichttorentje krijg je een mooi beeld van de rest van het park. Het bestaat uit een centrale zone met twee waterbassins, een hoger gelegen ‘Belvédère‘ en aan de andere zijde een ‘Terras‘ dat grenst aan de lager gelegen serres. Het Belvédère lijkt op een hangende tuin en biedt een uitzonderlijk panorama op Brussel. Vanaf het uitzichttorentje wandel je over een van de twee waterbassins naar het Belvédère.   

Tuinen van de Bloemist Wandeling in Laken
Uitzicht over de Tuinen van de Bloemist, met waterbassins en belvédère

Geniet van het uitzicht over het park en de ‘skyline’ van Brussel. Ga daarna via het centrale pad naar de andere zijde van het park, het zogeheten ‘Terras‘. Het Terras kijkt uit over de serres, waarvan een deel wordt gerestaureerd. Keer langs het tweede waterbassin terug naar het Belvédère, waar je helemaal bovenaan rechts een paadje volgt dat naar de uitgang van het park leidt. Het paadje loopt een eindje parallel met de Witte Acacialaan en komt uit op de Médoristraat. 

Terras Tuinen van de Bloemist Laken Wandeling
Het 'Terras' van de Tuinen van de Bloemist, naast de schoorsteen en de serres

Wandeling in Laken: naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk met Koninklijke Crypte en begraafplaats  

Je moet een trapje naar beneden gaan om vanuit de Tuinen van de Bloemist in de Médoristraat te komen. Ga daar naar rechts, richting centrum van Laken. Ga rechtdoor naar het Prins Karelsplein en sla vervolgens linksaf op de kruising met de Kunstenaarsstraat. Neem daarna de eerste straat rechts, het Kardinaal Cardijnplantsoen. Deze straat loopt dood op de (normaal gesloten) achteringang van de begraafplaats van Laken

Denker van Rodin Wandeling Laken
Afgietsel van 'De Denker' van Rodin op de begraafplaats van Laken

De monumentale begraafplaats van Laken met ondergrondse grafgalerijen

Een van de ‘highlights’ van een wandeling in Laken is ongetwijfeld een bezoek aan de bekende begraafplaats van Laken achter de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Bij het hek van de (niet-toegankelijke) achteringang van de begraafplaats heb je al een zicht op een beroemd grafkunstwerk: een afgietsel van ‘De Denker‘ van Auguste Rodin. Dit kunstwerk siert het graf van kunstverzamelaar Jef Dillen. Om het kerkhof te betreden, moet je het paadje achter de Onze-Lieve-Vrouwekerk volgen en de hoofdingang aan je rechterzijde nemen.          

Begraafplaats Laken Wandeling in Laken
Ondergrondse grafgalerij met rechts het graf van Emile Bockstael

(Bron: Wikimedia Commons; file: 20201026-Laken_ondergrondse_begraafplaats.jpg; © Dirk De Nil; CC BY-SA 4.0)

De begraafplaats van Laken valt op door de enorme hoeveelheid indrukwekkende grafmonumenten. Het kerkhof is echter het meest bekend om de uitgestrekte ondergrondse grafgalerijen. Emile Bockstael, schepen van Openbare Werken en later burgemeester van Laken, stelde in 1875 voor om grafgalerijen te bouwen. Het kerkhof werd immers al snel te klein voor de sterk groeiende bevolking van Laken (toen nog een onafhankelijke gemeente). In 1878 was de eerste ondergrondse galerij klaar, en in de jaren daarna volgden nog zes andere. Het gangenstelsel van de ondergrondse grafgalerijen is 300 meter lang. Meer dan 4000 overledenen werden er bijgezet, onder wie Emile Bockstael zelf.      

Onze-Lieve-Vrouwekerk Laken Wandeling
De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken met de Koninklijke Crypte

De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken

Ga na je bezoek aan de begraafplaats van Laken naar de ingang van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Deze neogotische kerk kwam in de plaats van de oude parochiekerk van Laken, waarvan het koor nog te zien is op de begraafplaats. Koning Leopold I wilde in 1850 een nieuwe kerk laten oprichten om als laatste rustplaats te dienen voor zijn overleden vrouw koningin Louise-Marie. De bouw begon in 1854, maar de kerk was pas volledig voltooid begin twintigste eeuw. In de Onze-Lieve-Vrouwekerk vind je niet alleen de Koninklijke Crypte, maar ook het graf van kardinaal Cardijn.     

Graf kardinaal Cardijn Onze-Lieve-Vrouwekerk Laken Wandeling
Graf van kardinaal Cardijn in de Onze-Lieve-Vrouwekerk

Kardinaal Jozef Cardijn (1882 – 1967) was vanaf 1912 onderpastoor in Laken. Hij werd later vooral bekend als oprichter en bezieler van de jeugdbeweging KAJ. Andere bezienswaardigheden in de kerk zijn onder meer het orgel uit 1872 en een houten beeld van de H. Maagd, die in Laken al eeuwenlang vereerd wordt. 

Interieur Onze-Lieve-Vrouwekerk Laken Wandeling
Het interieur van de Onze-Lieve-Vrouwekerk

De Koninklijke Crypte in de Onze-Lieve-Vrouwekerk

Probeer deze wandeling in Laken te combineren met een bezoek aan de Koninklijke Crypte, op de dagen dat de crypte voor het publiek toegankelijk is. In de Koninklijke Crypte werden alle overleden Belgische koningen en koninginnen bijgezet, evenals sommige andere leden van de koninklijke familie. Koning Leopold I en koningin Louise-Marie rusten in een centraal praalgraf. Aan weerszijden van dit praalgraf staan de sobere stenen tombes van de overige gestorven Belgische vorsten en hun echtgenotes.  

Graf Leopold I Koninklijke Crypte Wandeling in Laken
Het graf van koning Leopold I en koningin Louise-Marie in de Koninklijke Crypte

(Foto: © Matthijs Verschraegen; De Koninklijke Crypte van Laken

In de Koninklijke Crypte rusten ook een aantal andere leden van de koninklijke familie, onder meer prins Karel (broer van Leopold III en prins-regent van België), prins Filips (broer van Leopold II en vader van Albert I) en kroonprins Leopold (jonggestorven zoon van Leopold II). De niet-regerende familieleden werden bijgezet in nissen in de muren en in een zijkapel. De Koninklijke Crypte is meestal één dag per maand toegankelijk voor het publiek. De juiste openingsdata vind je op de website van het Koninklijk Paleis.  

Graftombe koning Boudewijn Wandeling in Laken
Graftombe van koning Boudewijn en koningin Fabiola

(Foto: © Matthijs Verschraegen; De Koninklijke Crypte van Laken

Wandeling in Laken naar de koninklijke residenties

21 Juli-Square

Verlaat de Onze-Lieve-Vrouwekerk en ga, met je rug naar de ingang van de kerk, naar links op de Koninklijke Parklaan. Volg de Koninklijke Parklaan. Aan je rechterzijde passeer je de Mathieu Desmaréstraat. Zo’n 30 meter verder ga je naar rechts, naar de ingang van de 21 Juli-Square

Astridpark Wandeling in Laken
Blik op de 21 Juli-square met gedenkteken voor koningin Astrid

Het was alweer Leopold II die aan de basis lag van de aanleg van dit openbaar park. Hij wilde een plein in de buurt van de Lakense kerk, grenzend aan het Koninklijk Domein. De aanleg ervan begon in 1908, slechts een jaar voor de dood van de koning. In 1938 werd in het park het grote gedenkteken voor koningin Astrid opgericht, de vrouw van koning Leopold III die in 1935 in Zwitserland om het leven kwam . De inhuldiging van dit gedenkteken vond plaats op 21 juli 1938, vandaar de benaming 21 Juli-Square.     

Koningin Astrid 21 juli-Square Laken Wandeling
Beeld van koningin Astrid op de 21 Juli-Square

Sint-Annakapel en Sint-Annafontein

Verlaat 21 Juli-Square via het zijpaadje dat uitkomt op de Koninklijke Parklaan. Steek de laan over en volg ca. 50 meter de Kunstenaarsstraat. Neem vervolgens de eerste straat rechts, de Sint-Annadreef. Wandel door de Sint-Annadreef tot je rechts een paadje ziet dat het bos aan je rechterzijde in loopt. Volg dit pad door het bos tot je aan de Witte-Acacialaan komt, die je oversteekt.     

Sint-Annabron Wandeling in Laken
Het bronwater van de Sint-Annafontein zou geneeskrachtig zijn

Aan deze zijde van de Witte-Acacialaan zie je een witte kapel, de Sint-Annakapel, en een bekken met daarin een fontein, de Sint-Annafontein. De Sint-Annafontein is gebouwd op de plaats van een bron (de Sint-Annabron), die volgens de legende ontstaan zou zijn aan de voet van een eik met daarop de beeltenis van de H. Anna. Het bronwater zou geneeskrachtig zijn. Vanaf de 14de eeuw groeide deze plaats uit tot een bedevaartsoord. De fontein werd gebouwd in 1625 op vraag van aartshertogin Isabella. Zij zou zelf van koorts genezen zijn na het drinken van het bronwater.       

Sint-Annakapel Wandeling in Laken
De Sint-Annakapel wordt tegenwoordig gebruikt voor Russisch-Orthodoxe erediensten

De oorspronkelijke Sint-Annakapel stond er al in de 14de eeuw. Aartshertogin Isabella liet in de 17de eeuw de huidige kapel bouwen, die het reisdoel werd van tal van bedevaarders. In 1973 werd de kapel ter beschikking gesteld van de Russisch-Orthodoxe Kerk.

Met je rug naar de kapel ga je naar rechts, waar je rechts de Abelenlaan inslaat. Je komt nu langs het domein van Stuyvenberg, waar meerdere leden van de koninklijke familie hebben gewoond (en nog steeds wonen).    

Toegang Stuyvenberg Wandeling in Laken
De toegangspoort tot het kasteel van Stuyvenberg

Het domein Stuyvenberg: residentie van royals

Zet je wandeling in Laken verder langs de Abelenlaan, waar je aan je linkerzijde langs de toegangspoort komt tot het domein Stuyvenberg. In het domein ligt het kasteel Stuyvenberg (niet zichtbaar vanaf de straat). Dit kasteel was oorspronkelijk een kleinere villa, gebouwd in 1848 en nadien bewoond door… de maîtresse van koning Leopold I.  Later verwierf Leopold II de villa en liet deze vergroten tot kasteel. De latere koning Leopold III woonde er met zijn gezin, en de latere koningen Boudewijn en Albert II werden er geboren. Koningin-weduwe Elisabeth woonde er, evenals koningin-weduwe Fabiola. Tegenwoordig wordt het kasteel verhuurd aan particulieren.       

Domein Stuyvenberg: links de kasteelhoeve, rechts Villa Schonenberg

Als je nog wat verder wandelt door de Abelenlaan, kom je links langs een langwerpig gebouw met een hoge toren. Dit is de kasteelhoeve uit de 18de eeuw die als eerste op het domein stond, en die later door Leopold II werd verbouwd. Rechts van de kasteelhoeve zie je een nieuwe moderne woning: Villa Schonenberg, waar prinses Astrid (zuster van koning Filip) woont met haar man prins Lorenz. De woning wordt door een hoge haag gedeeltelijk aan het zicht onttrokken en wordt, net als bij andere koninklijke residenties, permanent bewaakt met camera’s. Recht tegenover de zwaar bewaakte toegangspoort sla je rechts een paadje in dat leidt naar het Park van Laken.     

Park van Laken wandeling
Het Park van Laken met grasvelden, bloemperken en bomen. In het midden het Monument voor de Dynastie.

Park van Laken

Sla na ca. 40 meter rechts de Wilde Jasmijnlaan in. Je bevindt je nu in het openbare Park van Laken.  Aan je linkerzijde zie je in de verte het Monument voor de Dynastie. Zowel het openbare park als het monument kwamen er op initiatief van koning Leopold II. Het park werd aangelegd in de periode 1876-1880 in een sobere Engelse landschapsstijl, met grote grasperken, kronkelende lanen, bloemperken en boomgroepjes. Er staan  verschillende variëteiten magnolia’s en tientallen merkwaardige bomen, waaronder beuken en kastanjelaars van meer dan honderd jaar oud. Volg de Wilde Jasmijnlaan tot aan de Koninklijke Parklaan en ga daar naar links, tot voor het Koninklijk Paleis van Laken.       

Het Koninklijk Paleis te Laken

Koninklijk Paleis te Laken

Het Koninklijk Paleis te Laken is het belangrijkste woonverblijf van koning Filip, koningin Mathilde en hun vier kinderen. Alle Belgische koningen hebben in dit paleis gewoond, met uitzondering van Albert II. Hij bleef in het naburige kasteel Belvédère wonen na zijn troonsbestijging, maar gebruikte het paleis wel voor officiële ontvangsten. De oorsprong van het gebouw gaat terug tot 1782. Leopold II liet het paleis verbouwen en fors uitbreiden met twee nieuwe vleugels. Aan de rand van de paleistuin liet hij de Japanse Toren en het Chinees Paviljoen oprichten. Hij zorgde ook voor de bouw van de indrukwekkende Koninklijke Serres in de paleistuin. De Koninklijke Serres en een deel van de tuin zijn elk jaar gedurende een drietal weken toegankelijk voor het publiek.  

Koninklijke Serres Laken wandeling
De Koninklijke Serres van Laken: elk jaar drie weken toegankelijk voor het publiek

Monument voor de Dynastie

Met je rug naar het paleis ga je via de Vorstenhuislaan (de rechter laan) terug het Park van Laken in, naar het Monument voor de Dynastie. Leopold II wenste bij de aanleg van het park eveneens een monument ter ere van de oprichting van de Belgische dynastie, die was gesticht door zijn vader Leopold I. Het neogotische monument was gereed in 1881. De negen traveeën aan de onderzijde zijn een symbool van de (toenmalige) negen Belgische provincies. Centraal staat een standbeeld van koning Leopold I.        

Het Monument voor de Dynastie in het Park van Laken

Van het Park van Laken naar het Ossegempark

Kasteel Belvédère

De wandeling in Laken gaat verder richting Ossegempark. Vanaf de rechtse strook van de Vorstenhuislaan ga je rond het monument en sla je af naar het eerste verharde pad aan je rechterzijde. Rechts van jou zie je de hoge muur (alweer met camerabewaking) rond het domein van het kasteel Belvédère. Je kunt nog net een glimp opvangen van de witte toren van het kasteel. Hier woont (oud-)koning Albert II met zijn echtgenote (oud-)koningin Paola. Sla het eerste onverharde pad in aan je linkerzijde, dat in het bos via trapjes naar beneden loopt. Volg het pad naar rechts, dat omlaag blijft lopen. Aan je linkerzijde zie je een smalle (soms droogstaande) beek.

Daal langs dit trapje af en volg het paadje naar rechts

Amerikaans Theater

Je passeert een klein poeltje aan je linkerzijde en volgt verder het pad langs het beekje. Het pad eindigt op een verharde weg, waar je naar rechts gaat. Het grote ronde gebouw dat je voor jou ziet, is het voormalige Amerikaans Theater. Dit gebouw was het Amerikaans paviljoen tijdens de wereldtentoonstelling Expo 58. Tot 2012 werd het gebruikt als televisie- en radiostudio, maar nadien kwam het grotendeels leeg te staan. Nu zijn er plannen om er een Vlaams cultuurhuis van te maken.    

Amerikaans Theater Laken Wandeling
Het voormalige Amerikaans Theater: overblijfsel van Expo 58

Bij de kruising met de Dikkelindelaan ga je naar links. Voor jou zie je een monument op een rond pleintje, dat werd opgericht ter ere van de Belgische piloten die meestreden met de Britse luchtmacht tijdens de Slag om Engeland in 1940. Voorbij het monument volg je nog ca. 40 meter de Dikkelindelaan, en sla je vervolgens af in de eerste straat rechts. Zo kom je in het Ossegempark

Gedenkteken voor Belgische piloten die meestreden met de Britse luchtmacht in 1940

Het Ossegempark

Het Ossegempark is het laatste park dat je bezoekt tijdens deze wandeling in Laken. Het werd ontworpen in Engelse stijl  door landschapsarchitect Jules Buyssens naar aanleiding van de (eerste) Wereldtentoonstelling in 1935. Voordien bevond zich op deze plaats een steengroeve. Volg het pad tot aan een T-kruising en ga daar naar rechts (Kreupelboslaan). Je komt uit op een rond plein (het Amnesty Internationalplein), waar je naar links gaat (Loopbruglaan). Neem vervolgens een onverhard pad aan je linkerzijde dat door het bos naar het Groentheater leidt. Op dit pad zie je ook het Atomium terug voor je opdoemen.   

Het Atomium gezien vanuit het Ossegempark

Het Groentheater is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in het Ossegempark, samen met de langgerekte vijver. Dit openluchttheater wordt nog steeds gebruikt, onder meer voor het Brosella Festival in de maand juli. Het bestaat uit terrassen ondersteund door muurtjes, die beplant zijn met ligusterhagen. Er is plaats voor 3000 personen. Verlaat het Groentheater langs het pad dat langs de vijver loopt. Volg de rand van de vijver tot aan de uitgang van het park aan het Atomiumplein, vlak onder het Atomium.  

Groentheater Ossegmpark Laken wandeling
Het Groentheater: plaats voor 3000 toeschouwers

Laatste deel van de wandeling in Laken: van het Atomium naar de Heizelpaleizen 

Design Museum Brussels

Met je rug naar het Ossegempark wandel je op het Atomiumplein naar rechts en volg je de Eeuwfeestlaan richting Heizelpaleizen. Aan je rechterzijde passeer je het Design Museum Brussels. Dit moderne museum is gewijd aan design in de twintigste eeuw tot nu. Het omvat de Plastic Design Collection, een collectie waarin het gebruik van kunststoffen in design vanaf 1950 tot het heden wordt belicht. Belgisch design en zijn geschiedenis komt aan bod in de expositie ‘Belgisch Design Belge‘. Je kunt een  combinatieticket kopen dat ook toegang biedt tot het Atomium.  

Dsign Museum Brussels Laken Wandeling
Design Museum Brussels: design vanaf de 20ste eeuw tot nu

Het Eeuwfeestpaleis op de Heizel

Op het einde van de Eeuwfeestlaan zie je recht voor jou het Belgiëplein met daarachter een monumentale tentoonstellingshal, het Eeuwfeestpaleis of ‘Paleis 5‘. Deze hal werd op de Heizelvlakte opgericht ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1935 in Brussel. Het was toen de grootste overdekte ruimte in België en de grootste gewapende betonstructuur ter wereld. In de jaren die volgden werden naast het Eeuwfeestpaleis nog andere tentoonstellingshallen toegevoegd, de zogenaamde Heizelpaleizen. Samen vormen ze Brussels Expo, het grootste evenementencomplex in de Brusselse regio. 

Eeuwfeestpaleis Wandeling in Laken
Het Eeuwfeestpaleis of 'Paleis 5': opgericht voor de Wereldtentoonstelling van 1935

Wandel voort langs de Koningin Charlottelaan, met de Heizelpaleizen aan je rechterzijde en het Atomium aan je linkerzijde. Na ca. 200 meter zie je aan je linkerzijde opnieuw het metrostation Heizel, het begin- en eindpunt van deze boeiende en leerrijke wandeling in Laken. 

Graag uw reactie over deze pagina!

Beste bezoeker van deze webpagina, 

De redactie van Even Op Stap heeft deze pagina met zorg samengesteld. Maar… wij blijven ook maar mensen. Hebt u een fout ontdekt in de tekst? Is de beschrijving niet duidelijk? Zijn sommige attracties / gebouwen / wandelpaden niet meer toegankelijk? Laat het ons weten!

Uiteraard zijn alle suggesties voor nieuwe onderwerpen, daguitstapjes en wandelingen van harte welkom!

Over Even Op Stap

Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Follow by Email

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Wens je het volledige artikel op deze webpagina (inclusief kaart en afbeeldingen) afgedrukt op papier te ontvangen?  Dat kan! Schrijf VOORAF het bedrag van 6 euro over op bankrekening BE58 7360 2679 2979 van Xianti Freelance, en vul onderstaand formulier in. Wij sturen het afgedrukte artikel via de post naar jou toe zodra we de betaling ontvangen hebben.   

Wegens vakantie van de redactieleden van Even Op Stap is deze service momenteel niet beschikbaar. Vanaf zondag 10 april kunt u opnieuw gebruikmaken van deze service.     

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, waarvan u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wegens vakantie van de redactieleden van Even Op Stap is deze service momenteel niet beschikbaar. Vanaf zondag 10 april kunt u opnieuw gebruikmaken van deze service.     

Wens je het volledige artikel op deze webpagina (inclusief kaart en afbeeldingen) als pdf-bestand, zodat je het nadien zelf kunt afprinten?  Dat kan! Schrijf VOORAF het bedrag van 2,5 euro over op bankrekening BE58 7360 2679 2979 van Xianti Freelance, en vul onderstaand formulier in. Wij mailen het artikel als pdf-bestand naar jou zodra we de betaling ontvangen hebben.