Het Atomium te Brussel: op-en-top een symbool van België

Belgischer dan het Atomium kan haast niet. Vraag willekeurige buitenlanders naar typische Belgische symbolen en ze antwoorden steevast pralines, frieten en… het Atomium. Het merkwaardige bouwwerk op de Heizelvlakte in Brussel staat er al sinds 1958. Dat was het jaar van Expo 58,  de grote wereldtentoonstelling te Brussel. Een jaar waarin België uitpakte met het beste wat het te bieden had op technisch, wetenschappelijk en cultureel gebied. Nog steeds zakken er elk jaar zo’n 600 000 bezoekers af naar dit Belgische icoon.

Picture of the Brussels Atomium
Het Atomium zoals het bekend is van de ansichtkaarten.

Trekpleister van Expo 58

In 1958 organiseerde België een groots opgezette wereldtentoonstelling, die in het teken stond van het vertrouwen in de vooruitgang en de successen op technologisch gebied. Niet minder dan 44 landen namen deel aan Expo 58, die alle uitpakten met indrukwekkende paviljoenen waarin ze de verwezenlijkingen van hun land voorstelden aan de rest van de wereld. Het Atomium was ongetwijfeld de grootste blikvanger op Expo 58, een kolossaal Belgisch bouwwerk ontworpen door ingenieur André Waterkeyn.    

Expo 58 The Brussels Atomium
Een beeld van Expo 58. Rechts het paviljoen van de toenmalige Sovjet-Unie. Het kersverse Atomium staat op de achtergrond.

(Source: Wikimedia Commons, CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication)

Wat stelt het Atomium voor? 

Voor sommigen is het niet helemaal duidelijk wat het Atomium precies voorstelt. Men hoort wel eens dat het over een ijzeratoom zou gaan, of over een ‘ijzermolecule’. In feite stelt het Atomium de manier voor waarop ijzeratomen in een stuk ijzer zijn gerangschikt.  IJzer is opgebouwd uit een regelmatige structuur van ijzeratomen, een zogenaamde ‘kristalstructuur’, die de vorm heeft van opeenvolgende kubussen. Op elk hoekpunt en in het centrum van elke kubus bevindt zich een ijzeratoom. Metaalkundigen noemen deze structuur ‘kubisch ruimtelijk gecentreerd’. De 9 bollen van het Atomium stellen de ijzeratomen in één elementaire kubus voor, 165 miljard keer vergroot.  

Cristal structure iron The brussels atomium
Het Atomium: voorstelling van de kristalstructuur van ijzer, 165 miljard maal vergroot

De bouw van het Atomium

Ingenieur André Waterkeyn, directeur bij Fabrimetal (de federatie van de Belgische metaalindustrie), kreeg in 1954 de opdracht om een monument voor Expo 58 te ontwerpen. Het moest een monument worden dat de verwezenlijkingen en de knowhow van de Belgische metaalindustrie in de verf zette. Het Atomium moest het optimisme en het vertrouwen in de toekomst volop uitstralen. De schetsen en maquettes van Waterkeyn werden goedgekeurd. Architecten André en Jean Polak maakten gedetailleerde bouwtekeningen van het kolossale bouwwerk. Arbeiders werkten 19 maanden lang aan de reusachtige constructie. Op 17 april 1958, om 2 uur ’s morgens, was het Atomium uiteindelijk volledig afgewerkt. Op dezelfde dag opende Expo 58 zijn deuren. 

André Waterkeyn The Brussels Atomium
Ingenieur André Waterkeyn bij een maquette van 'zijn' Atomium

(Source: Wikimedia Commons, file: André Waterkeyn, © Patrick Waterkeyn, CC BY-SA-3.0)

Het Atomium in cijfers

Het Atomium maakte vanaf het begin een enorme indruk op de bezoekers van Expo 58. Het was (en is nog steeds) een bouwwerk om ‘u’ tegen te zeggen: 102 meter hoog, bollen met een diameter van 18 meter, buizen met een diameter van 3,3 meter, een gewicht van 2400 ton (na de renovatie gestegen tot 2500 ton). De constructie is gemaakt van staal, maar voor de bekleding van de bollen kozen de architecten oorspronkelijk voor aluminium.  Via gewone trappen en roltrappen verplaats je je van de ene bol naar de andere. Een snelle lift brengt je naar de bovenste bol, vanwaar het uitzicht over de Heizelvlakte en Brussel ronduit schitterend is. Deze lift haalt een snelheid van 5 meter per seconde en was in 1958 de snelste lift ter wereld. In 20 seconden ben je boven. 

Central sphere of the Brussels Atomium
Indrukwekkende constructie: bollen met een diameter van 18 meter, buizen met een diameter van 3,3 meter

Renovatie van het Atomium

Het bouwwerk was eigenlijk ontworpen om maar 6 maanden te blijven staan. Na afloop van Expo 58 zouden alle paviljoens, inclusief het Atomium, terug worden afgebroken. Omdat het Atomium volop in de belangstelling stond en stilaan uitgroeide tot een symbool van Brussel en van België, besloot men om de constructie te laten staan.  

De tand des tijds deed echter zijn werk. In 2004 werd het hoog tijd om het Atomium grondig te renoveren. De renovatie duurde 2 jaar. De oorspronkelijke aluminium bekleding van de bollen werd vervangen door inox platen, die beter bestand zijn tegen corrosie. Energiezuinige ledlampen namen de plaats in van de oorspronkelijke verlichting. In 2006 opende het opgeknapte Atomium, met sterk glanzende bollen, opnieuw de deuren voor het publiek. 

Refurbished sphere of the Brussels Atomium
Glanzende bol van het Atomium: aluminium bekleding vervangen door inox tijdens de renovatie

Het Atomium aan de binnenkant

Tijdens je bezoek aan het Atomium moet je zeker naar de bovenste bol gaan om te genieten van het weergaloze panorama van de omgeving. Op de hoogste verdieping van de bovenste bol is een restaurant gevestigd. In de onderste bol zie je een permanente tentoonstelling over Expo 58 en de bouw van het Atomium. De overige bollen worden gebruikt voor tijdelijke evenementen en exposities. Als je met de roltrap van de ene naar de andere bol gaat, kun je in de buizen genieten van spectaculaire lichteffecten. In het basispaviljoen vind je een souvenirwinkel. De 3 buitenste hoge bollen zijn gesloten voor het publiek. Tickets voor het Atomium koop je in het paviljoen naast de ingang. Op drukke dagen moet je wel rekening houden met een lange rij wachtenden – koop beter je Atomium tickets op voorhand online

Wachtrij tickets Atomium Wandeling in Laken
Een lange rij wachtenden om een ticket te kopen - koop tickets beter op voorhand online!

Verschillende organisaties bieden online tickets aan voor het Atomium. Vaak kun je ook combinatietickets kopen voor toegang tot het Atomium, Mini-Europe en het Brussels Design Museum. Vergelijk de prijzen onder meer bij onderstaande aanbieders:

Upper sphere of the Brussels Atomium
Uitkijken over de verre omgeving vanaf het panoramadek in de hoogste bol
Permanent exposition in the Brussels Atomium
Permanente tentoonstelling over Expo 58 en het Atomium in de onderste bol
Staircase in tube of the Brussels Atomium
Een trap in een van de buizen tussen de bollen
Roltrap met lichteffecten in een van de buizen

Overige attracties op de Heizel

Het Atomium is niet de enige toeristische attractie op de Heizelvlakte in Brussel. De Paleizen van de Heizel worden gebruikt voor allerlei beurzen, exposities en evenementen. Het bekendste is Paleis 5 of Eeuwfeestpaleis, gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1935. 

Vlakbij bevindt zich ook het Koning Boudewijnstadion, het grootste sportstadion in België. 

Andere toeristische trekpleisters zijn het Planetarium van Brussel en Mini-Europe, een attractiepark waarin bekende Europese gebouwen in miniatuur werden nagebouwd. 

Palaces heysel plateau near the Brussels Atomium
De Paleizen van de Heizel met het Eeuwfeestpaleis

Het Atomium praktisch: openingsuren, tickets, prijzen, parkeren

  • Openingsuren: elke dag geopend van 10 u tot 18 u
  • Tickets: op voorhand online verkrijgbaar of te koop in het paviljoen naast de ingang
  • Prijzen: voor actuele tarieven, bezoek de website van het Atomium
  • Adres: Atomiumsquare, Brussel
  • Parkeren: het Atomium heeft geen eigen parking. Er zijn wel uitgestrekte parkeerterreinen in de buurt, onder meer bij de Paleizen van de Heizel. 
  • Openbaar vervoer: neem metrolijn 6 tot aan metrostation Heizel

Graag uw reactie over deze pagina!

Beste bezoeker van deze webpagina, 

De redactie van Even Op Stap heeft deze pagina met zorg samengesteld. Maar… wij blijven ook maar mensen. Hebt u een fout ontdekt in de tekst? Is de beschrijving niet duidelijk? Zijn sommige attracties / gebouwen / wandelpaden niet meer toegankelijk? Laat het ons weten!

Uiteraard zijn alle suggesties voor nieuwe onderwerpen, daguitstapjes en wandelingen van harte welkom!

Over Even Op Stap

Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Follow by Email

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, waarvan u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden.