Belgischer dan het Atomium kan haast niet. Vraag willekeurige buitenlanders naar typische Belgische symbolen en ze antwoorden steevast pralines, frieten en… het Atomium. Het merkwaardige bouwwerk op de Heizelvlakte in Brussel staat er al sinds 1958. Dat was het jaar van Expo 58, de grote wereldtentoonstelling te Brussel. Een jaar waarin België uitpakte met het beste wat het te bieden had op technisch, wetenschappelijk en cultureel gebied. Nog steeds zakken er elk jaar zo’n 600 000 bezoekers af naar dit Belgische icoon.
Trekpleister van Expo 58
In 1958 organiseerde België een groots opgezette wereldtentoonstelling, die in het teken stond van het vertrouwen in de vooruitgang en de successen op technologisch gebied. Niet minder dan 44 landen namen deel aan Expo 58, die alle uitpakten met indrukwekkende paviljoenen waarin ze de verwezenlijkingen van hun land voorstelden aan de rest van de wereld. Het Atomium was ongetwijfeld de grootste blikvanger op Expo 58, een kolossaal Belgisch bouwwerk ontworpen door ingenieur André Waterkeyn.
(Source: Wikimedia Commons, CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication)
Wat stelt het Atomium voor?
Voor sommigen is het niet helemaal duidelijk wat het Atomium precies voorstelt. Men hoort wel eens dat het over een ijzeratoom zou gaan, of over een ‘ijzermolecule’. In feite stelt het Atomium de manier voor waarop ijzeratomen in een stuk ijzer zijn gerangschikt. IJzer is opgebouwd uit een regelmatige structuur van ijzeratomen, een zogenaamde ‘kristalstructuur’, die de vorm heeft van opeenvolgende kubussen. Op elk hoekpunt en in het centrum van elke kubus bevindt zich een ijzeratoom. Metaalkundigen noemen deze structuur ‘kubisch ruimtelijk gecentreerd’. De 9 bollen van het Atomium stellen de ijzeratomen in één elementaire kubus voor, 165 miljard keer vergroot.
De bouw van het Atomium
Ingenieur André Waterkeyn, directeur bij Fabrimetal (de federatie van de Belgische metaalindustrie), kreeg in 1954 de opdracht om een monument voor Expo 58 te ontwerpen. Het moest een monument worden dat de verwezenlijkingen en de knowhow van de Belgische metaalindustrie in de verf zette. Het Atomium moest het optimisme en het vertrouwen in de toekomst volop uitstralen. De schetsen en maquettes van Waterkeyn werden goedgekeurd. Architecten André en Jean Polak maakten gedetailleerde bouwtekeningen van het kolossale bouwwerk. Arbeiders werkten 19 maanden lang aan de reusachtige constructie. Op 17 april 1958, om 2 uur ’s morgens, was het Atomium uiteindelijk volledig afgewerkt. Op dezelfde dag opende Expo 58 zijn deuren.
(Source: Wikimedia Commons, file: André Waterkeyn, © Patrick Waterkeyn, CC BY-SA-3.0)
Het Atomium in cijfers
Het Atomium maakte vanaf het begin een enorme indruk op de bezoekers van Expo 58. Het was (en is nog steeds) een bouwwerk om ‘u’ tegen te zeggen: 102 meter hoog, bollen met een diameter van 18 meter, buizen met een diameter van 3,3 meter, een gewicht van 2400 ton (na de renovatie gestegen tot 2500 ton). De constructie is gemaakt van staal, maar voor de bekleding van de bollen kozen de architecten oorspronkelijk voor aluminium. Via gewone trappen en roltrappen verplaats je je van de ene bol naar de andere. Een snelle lift brengt je naar de bovenste bol, vanwaar het uitzicht over de Heizelvlakte en Brussel ronduit schitterend is. Deze lift haalt een snelheid van 5 meter per seconde en was in 1958 de snelste lift ter wereld. In 20 seconden ben je boven.
Renovatie van het Atomium
Het bouwwerk was eigenlijk ontworpen om maar 6 maanden te blijven staan. Na afloop van Expo 58 zouden alle paviljoens, inclusief het Atomium, terug worden afgebroken. Omdat het Atomium volop in de belangstelling stond en stilaan uitgroeide tot een symbool van Brussel en van België, besloot men om de constructie te laten staan.
De tand des tijds deed echter zijn werk. In 2004 werd het hoog tijd om het Atomium grondig te renoveren. De renovatie duurde 2 jaar. De oorspronkelijke aluminium bekleding van de bollen werd vervangen door inox platen, die beter bestand zijn tegen corrosie. Energiezuinige ledlampen namen de plaats in van de oorspronkelijke verlichting. In 2006 opende het opgeknapte Atomium, met sterk glanzende bollen, opnieuw de deuren voor het publiek.
Het Atomium aan de binnenkant
Tijdens je bezoek aan het Atomium moet je zeker naar de bovenste bol gaan om te genieten van het weergaloze panorama van de omgeving. Op de hoogste verdieping van de bovenste bol is een restaurant gevestigd. In de onderste bol zie je een permanente tentoonstelling over Expo 58 en de bouw van het Atomium. De overige bollen worden gebruikt voor tijdelijke evenementen en exposities. Als je met de roltrap van de ene naar de andere bol gaat, kun je in de buizen genieten van spectaculaire lichteffecten. In het basispaviljoen vind je een souvenirwinkel. De 3 buitenste hoge bollen zijn gesloten voor het publiek. Tickets voor het Atomium koop je in het paviljoen naast de ingang. Op drukke dagen moet je wel rekening houden met een lange rij wachtenden – koop beter je Atomium tickets op voorhand online!
Verschillende organisaties bieden online tickets aan voor het Atomium. Vaak kun je ook combinatietickets kopen voor toegang tot het Atomium, Mini-Europe en het Brussels Design Museum. Vergelijk de prijzen onder meer bij onderstaande aanbieders:
Overige attracties op de Heizel
Het Atomium is niet de enige toeristische attractie op de Heizelvlakte in Brussel. De Paleizen van de Heizel worden gebruikt voor allerlei beurzen, exposities en evenementen. Het bekendste is Paleis 5 of Eeuwfeestpaleis, gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1935.
Vlakbij bevindt zich ook het Koning Boudewijnstadion, het grootste sportstadion in België.
Andere toeristische trekpleisters zijn het Planetarium van Brussel en Mini-Europe, een attractiepark waarin bekende Europese gebouwen in miniatuur werden nagebouwd.
Het Atomium praktisch: openingsuren, tickets, prijzen, parkeren
- Openingsuren: elke dag geopend van 10 u tot 18 u
- Tickets: op voorhand online verkrijgbaar of te koop in het paviljoen naast de ingang
- Prijzen: voor actuele tarieven, bezoek de website van het Atomium
- Adres: Atomiumsquare, Brussel
- Parkeren: het Atomium heeft geen eigen parking. Er zijn wel uitgestrekte parkeerterreinen in de buurt, onder meer bij de Paleizen van de Heizel.
- Openbaar vervoer: neem metrolijn 6 tot aan metrostation Heizel
Graag uw reactie over deze pagina!
Beste bezoeker van deze webpagina,
De redactie van Even Op Stap heeft deze pagina met zorg samengesteld. Maar… wij blijven ook maar mensen. Hebt u een fout ontdekt in de tekst? Is de beschrijving niet duidelijk? Zijn sommige attracties / gebouwen / wandelpaden niet meer toegankelijk? Laat het ons weten!
Uiteraard zijn alle suggesties voor nieuwe onderwerpen, daguitstapjes en wandelingen van harte welkom!
Over Even Op Stap
Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Laatste berichten