De Koninklijke Serres van Laken in volle pracht

Bezoek ook het Koninklijk Paleis te Brussel!

Het Koninklijk Paleis aan het Paleizenplein te Brussel is geopend voor het publiek vanaf 23 juli tot en met 28 augustus 2021

De Koninklijke Serres van Laken toch open in 2021!

In tegenstelling tot eerdere berichten worden de Koninklijke Serres van Laken dit voorjaar wél geopend voor het publiek, zij het gedeeltelijk! Vanaf donderdag 13 mei tot en met zondag 6 juni 2021 zijn de grootste serres en een flink deel van de paleistuin toegankelijk. 

Wegens de coronamaatregelen volgen de bezoekers dit jaar een ander parcours dan de voorgaande jaren. In de kleinere serres mag je niet komen omdat daar de aanbevolen afstand tussen bezoekers niet gegarandeerd kan worden. Daar staat tegenover dat je een groot traject mag afleggen in de tuinen van het paleis, een traject van maar liefst 2,2 kilometer! Dit is in het verleden nog nooit gebeurd.

Je start dus met een lange wandeling door de tuinen van het Koninklijk Domein. Daarna loop je door de Perronserre of Embarcadère, de Congoserre, de koepelvormige Wintertuin en tenslotte de Oranjerie. Het gebruikelijke traject door alle serres zoals hieronder beschreven, kun je dit jaar wegens de coronamaatregelen niet volledig volgen. 

Het is noodzakelijk om een tijdslot te reserveren. Reserveren doe je op de site www.koninklijke-serres-royales.be. Het is niet mogelijk om aan de paleispoort een ticket te kopen of een tijdslot te reserveren. 

Drukte paleispoorten Laken
Drukte bij de paleispoorten: veel belangstelling voor de Koninklijke Serres anno 2021

Het coronoveilige parcours langs de Koninklijke Serres van Laken anno 2021

In het parcours langs de Koninklijke Serres te Laken is in het coronajaar 2021 een unicum opgenomen: een lange wandeling door de koninklijke tuinen! Zoals gebruikelijk start het traject in de voortuin van het paleis van Laken.  Je nadert zeer dicht de voorgevel van het paleis, waar je naar links gaat en al snel de Theaterserre en de indrukwekkende Wintertuin bemerkt. In plaats van het klassieke traject langs de serres te volgen, word je dit jaar naar de achterzijde van het paleis gestuurd, recht de koninklijke tuin in. 

Je nadert zeer dicht de voorzijde van het paleis van Laken
Koninklijke tuinen Laken
Aan de achterzijde van het paleis word je de koninklijke tuin in gestuurd

Je vangt een glimp op van de achterzijde van het paleis, iets wat je normaal nooit te zien krijgt. De wandeling door de paleistuin is zo’n 2,2 kilometer lang. Vanuit verschillende hoeken krijg je een mooi beeld van het indrukwekkende serrecomplex, waarbij vooral de Congoserre en de Wintertuin in het oog springen.  

Achterzijde paleis Laken
Een glimp van de achterzijde van het paleis: dit krijg je normaal nooit te zien
Paleistuin Laken
Een deel van de koninklijke tuinen aan de achterzijde van het paleis
Koninklijk Domein Laken
De zeer uitgestrekte koninklijke tuin met het paleis op de achtergrond
Serres in koninklijke tuin Laken
Een mooi zicht op de Wintertuin, Congoserre en Embarcadère vanuit de koninklijke tuin
Koninklijke tuinen Laken
Het paleis van Laken met het omvangrijke serrecomplex

Een eindje verderop bemerk je aan je rechterzijde een waterpartij met ruïnes van een tempel. In feite zijn het nagemaakte ruïnes, die op vraag van koning Leopold II werden opgericht in 1898. Een ander opmerkelijk gebouw waar je vanuit de tuin een prachtig zicht op krijgt, is de IJzeren Kerk. Deze IJzeren Kerk is geen serre, maar diende oorspronkelijk als gebedsruimte voor de koninklijke familie.  

Templeruïne koninklijke tuin Laken
De nagemaakte tempelruïne in de koninklijke tuinen
De IJzeren Kerk: geen serre, oorspronkelijk een gebedsruimte

Na je tocht door de koninklijke tuinen wandel je door drie indrukwekkende serres: de Embarcadère, de Congoserre en de Wintertuin. Koning Leopold II gebruikte de Embarcadère of Perronserre als een soort onthaalruimte bij diners en recepties. De Congoserre diende voor tropische planten uit het Congobekken. Tegenwoordig zie je er vooral varens en palmbomen. De grootste serre, de zeer imposante Wintertuin, wordt tot op de dag van vandaag gebruikt voor feesten en allerlei plechtigheden. 

Congoserre Laken
Een blik in de Congoserre met varens, rubberbomen en palmen
Wintertuin Laken
Interieur van de Wintertuin. De grootste serres zijn toegankelijk voor het publiek.

Via de Oranjerie, waar je diverse souvenirs kunt kopen, verlaat je terug het koninklijke domein. Het traject is wegens corona duidelijk gewijzigd ten opzichte van de voorbije jaren. Dit jaar heeft het publiek uitzonderlijk toegang tot een groot stuk van de koninklijke tuinen, wat in het verleden nog nooit is gebeurd. De grootste serres blijven eveneens toegankelijk, waardoor een bezoek aan het koninklijk domein een absolute aanrader is!

Oranjerie Laken
In de Oranjerie kun je ook dit jaar allerlei souvenirs en bloemen kopen

Lees meer over de Koninklijke Serres van Laken!

De Koninklijke Serres van Laken: feiten en cijfers

Het was de Belgische koning Leopold II die de opdracht gaf om de Koninklijke Serres van Laken te bouwen op het koninklijk domein. Leopold zag het groots. Zijn serres moesten indruk maken op de bezoekers van het paleis. Indruk maken deden de serres inderdaad, en dat doen ze nog steeds. Architect Alphonse Balat kreeg de opdracht om het serrecomplex te ontwerpen. De serres werden in verschillende fasen opgebouwd tussen 1874 en 1905. Leopold II stierf op 17 december 1909 vlak bij zijn serres, meer bepaald in het Palmenpaviljoen, waarin hij tijdens zijn laatste levensjaren zijn intrek had genomen.

Zin om naar een Plopsa-park te gaan?

Bestel tickets met laagste prijs-garantie bij 

Musement

Plopsaland De Panne: 36,50€ ipv. 41,50€
Plopsaqua De Panne: 17,50€ ipv. 22,50€
Plopsa Coo: 22,50€ ipv. 27,50€
Plopsa Indoor Coevorden: 17,50€ ipv. 22,50€
Plopsa Indoor Hasselt: 17,50€ ipv. 22,50€
Plopsaqua Landen-Hanuit: 17,50€ ipv. 22,50€

Met beste prijs-garantie: vind je een ticket voor een lagere prijs, dan past Musement zijn prijs aan!

Palmenserre
De Palmenserre, die aansluit op het stenen Palmenpaviljoen. In het Palmenpaviljoen had Leopold II zijn intrek genomen en overleed hij in 1909.

De cijfers van het koninklijke serrecomplex spreken voor zich: een vloeroppervlakte van 1,5 hectare, een glazen dakoppervlakte van 2,5 hectare, 60 werknemers zorgen dag in dag uit voor het onderhoud.

Hoewel de Koninklijke Serres eigendom zijn van de Staat, staan ze steeds ter beschikking van de koninklijke familie. Zij worden soms gebruikt voor officiële ontvangsten en recepties. De serres zijn drie weken per jaar toegankelijk voor het publiek, meestal vanaf de tweede helft van april. Zo’n 100 000 bezoekers komen er jaarlijks over de vloer.

Naar de Koninklijke Serres van Laken: het gebruikelijke parcours van vóór de coronaperiode

Op een regenachtige zondag in april bezochten we zelf de Koninklijke Serres van Laken. De Belgische vlag wapperde trots op het dak van het paleis, maar Filip en Mathilde lieten zich uiteraard niet zien. Toch vreemd om als een gewone sterveling zo dicht bij het paleis van Laken te komen – dat maak je niet elke dag mee.

Voorzijde paleis Laken
Koninklijk Paleis te Laken. Zo dichtbij kom je als gewone sterveling niet vaak...

Op de dag dat wij ze bezochten, was er opvallend veel belangstelling voor de Koninklijke Serres van Laken. Misschien was het minder goede weer de oorzaak? Je moet je auto parkeren langs een van de lanen in het park van Laken. Wij lieten onze auto ergens in een uithoek van het park achter, dichterbij waren immers alle parkeerplaatsen bezet.

Vanaf het park van Laken wandel je richting paleis, je steekt de Koninklijke Parklaan over en wandelt door de poorten van het koninklijk domein. Zoals je mag verwachten, voeren veiligheidsmensen een niet al te strenge controle van handtassen en rugzakken uit. Om de serres te bezoeken moet je eerst nog ticketjes kopen. Voor de prijs hoef je het overigens niet te laten: 2,5 euro entreeprijs en 1 euro voor een gids.

Wintervakantie in Oostenrijk

Geniet van 15% korting tot 150 Euro op alle vakantiehuizen in Oostenrijk op Belvilla. Voor verblijven van 1 december 2021 tot 31 maart 2022.

Kortingscode: AUSTRIA

Langs de Oranjerie naar de serres

Je loopt eerst een stukje door de Oranjerie, een fraai klassiek gebouw dat de noordoostelijke vleugel van het paleis vormt. Elk jaar tovert men de Oranjerie tijdelijk om tot souvernirwinkel en eetgelegenheid. Opvallend zijn de twee ‘minaretten’ die boven het gebouw uitsteken. In werkelijkheid zijn dit schoorstenen in de vorm van minaretten, die gebruikt worden voor de verwarmingsinstallatie van de serres.

Oranjerie Koninklijke Serres
De Oranjerie. De twee 'minaretten' zijn in feite schoorstenen van de verwarmingsinstallatie.

De Oranjerie werd al gebouwd in het begin van de 19de eeuw, in de Nederlandse tijd, in opdracht van koning Willem I der Nederlanden. Leopold II liet er later de Banketserre en de Theaterserre bij aanbouwen.

Langs de Theaterserre terug naar buiten

Het parcours loopt een stukje door de Oranjerie en verder naar de zogenaamde Theaterserre. Dit is een van de nieuwste serres (hoewel: uit 1905!) op het domein. Tegenwoordig gebruikt men de Theaterserre als winterverblijf voor camelia’s.

Theaterserre Koninklijke Serres
De Theaterserre: winterverblijf voor camelia's

Langs de uitgang van de Theaterserre loop je terug naar buiten. Daar valt onmiddellijk de indrukwekkende koepel van de Wintertuin op. Dit is de gigantische serre die koning Leopold II als eerste serre in 1874 liet bouwen. Bovenop de koepel prijkt een koningskroon.

Wintertuin Koninklijke Serres
Koepel van de Wintertuin: gigantische serre gebouwd voor Leopold II

Het parcours loopt verder langs de buitenzijde van de Perronserre en de Congoserre in de richting van de IJzeren Kerk. De IJzeren Kerk werd op vraag van Leopold II in 1893 gebouwd. Ze deed oorspronkelijk dienst als gebedsruimte. Toen later een kapel in het paleis in gebruik werd genomen, verloor de IJzeren Kerk haar functie. Omdat het publiek het gebouw niet mag betreden, konden wij het interieur niet zien. Als de geruchten waar zijn,  zou het gebouw tegenwoordig dienstdoen als een soort subtropisch zwembad voor leden van de koninklijke familie…

Congoserre
Buitenzijde van de Congoserre
IJzeren Kerk Koninklijk Domein Laken
Op weg naar de IJzeren Kerk: tegenwoordig een subtropisch zwembad voor de koninklijke familie??

De paleistuin en het atelier van koningin Elisabeth

Aan je rechterijde zie je intussen een groot stuk van het koninklijk domein: een golvende grasvlakte, met bomen en vijvers. In de verte ontwaar je ook de Japanse Toren, een andere bekende verwezenlijking van Leopold II, gebouwd in het begin van de 20ste eeuw.

Paleistuin met Japanse Toren
Een deel van de paleistuin met de Japanse Toren in de verte

Je loopt langs een klein gebouw met een rieten dak dat zich aan je linkerzijde bevindt. Dit is het voormalig atelier van koningin Elisabeth. Elisabeth, de vrouw van koning Albert I, hield van vioolspelen en beeldhouwen. In 1938 liet zij dit atelier bouwen, dat in verbinding staat met de Azaleaserre.

Atelier koningin Elisabeth
Het atelier van koningin Elisabeth: een 'hobbykamertje' bij de Koninklijke Serres

Koningin Elisabeth trok zich in dit gebouwtje terug om er te beeldhouwen en te boetseren. Vanuit de Azaleaserre kun je even binnenkijken in het atelier. Een aantal bustes gemaakt door Elisabeth staan er nog steeds.

Atelier koningin Elisabeth Laken
Het interieur van het atelier van koningin Elisabeth met bustes door haar vervaardigd

De serres binnen langs de Loggia

Je komt de serres binnen via de Loggia, een lange rechthoekige serre die vlak naast de Koninklijke Parklaan ligt. Vanuit de Loggia loop je verder naar de Palmenserre. In het stenen Palmenpaviljoen, dat aansluit op deze serre, overleed Leopold II in 1909. Bewonder de gevarieerde verzameling subtropische planten aan beide zijden van het betegelde pad. Loop verder de Azaleaserre in. Bij de ingang van de Azaleaserre bemerk je het borstbeeld van Louis Paras.  Vanaf 1921 tot 1939 was Paras hoofdtuinier was van het koninklijk domein. Zijn borstbeeld werd eveneens door koningin Elisabeth geboetseerd.

Borstbeeld Louis Paras Azaleaserre
Borstbeeld van hoofdtuinier Louis Paras, geboetseerd door koningin Elisabeth

De langwerpige Azaleaserre is een lust voor het oog. De tuiniers creëren met de kleurrijke azalea’s een schitterend schouwspel.

Azaleaserre Laken
In de Azaleaserre: kleurrijk schouwspel

Voorbij de Azaleaserre loop je door een erg lange galerij: de Geraniumgalerij. Deze verbindt de Azaleaserre met de Dianaserre. Zoals de naam al aangeeft, zijn de glazen wanden van de Geraniumgalerij begroeid met allerlei soorten geraniums. Overigens niet alleen geraniums, ook fuchsiaklokjes en lampionnetjes van de abutilon vind je er terug. Op het einde van de Geraniumgalerij zie je rechts de ingang van de Dianaserre. Daar mag je niet naar binnen, maar je kunt wel in de serre kijken. Achterin de serre bemerk je een beeld van Diana, de Romeinse godin van de jacht. Ook in deze serre weer een indrukwekkende collectie palmen en bloeiende planten.

Dianaserre Laken
De Dianaserre met achterin het beeld van godin Diana

Langs de Ondergrondse Galerij naar de Congoserre en de Wintertuin

Voorbij de Dianaserre moet je de Geraniumgalerij nog een flink eindje volgen, tot aan de Spiegelserre. In de Spiegelserre bevindt er zich inderdaad een grote spiegel, recht tegenover een ondergrondse doorgang. Via die ondergrondse doorgang kom je in de Ondergrondse Galerij terecht. Deze galerij loopt in de richting van de Perronserre en de Congoserre. Net als de Geraniumgalerij zijn de wanden van de Ondergrondse Galerij begroeid met allerlei planten. Ondanks haar naam is de Ondergrondse Galerij niet helemaal ondergronds. Omdat de planten ook nog wat zonlicht moeten zien, steekt het glazen dak van de galerij iets boven het maaiveld uit.

Ondergrondse Galerij Koninklijke Serres
De Spiegelserre: langs de trap afdalen naar de Ondergrondse Galerij

Uit de jaren 1886 – 1888 dateren de Perronserre en de Congoserre. Vanuit de Ondergondse Galerij kom je eerst in de Perronserre (of Embarcadère) terecht. Vroeger kwamen de genodigden van de koning langs hier de serres binnen. Leopold II liet de Congoserre bouwen om er tropische planten uit het Congobekken te laten groeien. Dat lukte echter niet goed. Het Belgisch klimaat is immers te koud en de zon schijnt hier te weinig. In de serre groeien tegenwoordig rubberbomen, varens en palmbomen.

De Wintertuin: het pronkstuk van de Koninklijke Serres van Laken

Het opvallendste gedeelte van de Koninklijke Serres van Laken is ongetwijfeld de Wintertuin. Leopold II gaf opdracht voor de constructie van de Wintertuin om er koninklijke recepties en feesten in te laten doorgaan. Tegenwoordig wordt de Wintertuin nog steeds voor dit doel gebruikt. De serre werd in 1880 ingehuldigd.

Wintertuin Laken
In de Wintertuin: stevige zuilen en een gigantische glazen koepel

Een metalen constructie van 36 spantbenen vormt het geraamte van de glazen koepel. Maar liefst 651 ton staal werd in de koepel verwerkt. Zoals je van de grootste koninklijke serre mag verwachten, staat er op het dak een koningskroon. In de Wintertuin vind je vooral palmbomen en diverse soorten varens.

Terug naar de Oranjerie

Tenslotte kom je terug in de Oranjerie terecht. Als je een fervent fan bent van het Koningshuis, kom je hier uitgebreid aan je trekken. Een deel van de Oranjerie is omgevormd tot een ad hoc souvernirshop. Uiteraard zijn er veel boeken en prentkaarten over de Koninklijke Serres te koop. Ook een ruime keuze uit foto’s van de koninklijke familie vind je er terug, met onder meer ons koningspaar, een bevallige kroonprinses Elisabeth en een stoer kijkende prins Gabriël.

Souvenirs Koninklijke Serres Laken
Souvenirshop in de Oranjerie met foto's van de koninklijke familie

Wie van de lange wandeling door de Koninklijke Serres van Laken honger en dorst heeft gekregen, kan tenslotte nog wat eten en drinken in de aangrenzende banketserre.

Banketserre Laken
Een hapje en een drankje in de Banketserre
Info

De Koninklijke Serres van Laken praktisch

Openingsdagen en -tijden: elk jaar een drietal weken in de periode april-mei. Bezoek de officiële site van het Koninklijk Paleis voor de precieze data en uren (Update 2021: wegens de corona-omstandigheden is het voor de editie 2021 noodzakelijk om een tijdslot op voorhand te reserveren via de website www.koninklijke-serres-royales.be)

Adres: Koninklijk Paleis aan de Koninlijke Parklaan te Laken

Parkeren: tegenover het Koninklijk Paleis, in de lanen van het park van Laken

Prijs: enkele euro’s per ticket; zie voor precieze prijzen de website van het Koninklijk Paleis

Toegankelijkheid voor personen met beperkte mobiliteit: een speciaal (maar korter) parcours werd voorzien voor personen met beperkte mobiliteit. Gedurende de openstellingsperiode is er één dag voorzien waarop vrijwilligers meehelpen om personen met beperkte mobiliteit het volledige parcours te laten afleggen. (Update 2021: wegens de corona-omstandigheden en het gewijzigde parcours zullen er in 2021 uitzonderlijk geen speciale voorzieningen zijn voor personen met beperkte mobiliteit)

Graag uw reactie over deze pagina!

Beste bezoeker van deze webpagina, 

De redactie van Even Op Stap heeft deze pagina met zorg samengesteld. Maar… wij blijven ook maar mensen. Hebt u een fout ontdekt in de tekst? Is de beschrijving niet duidelijk? Zijn sommige attracties / gebouwen / wandelpaden niet meer toegankelijk? Laat het ons weten!

Uiteraard zijn alle suggesties voor nieuwe onderwerpen, daguitstapjes en wandelingen van harte welkom!

Over Even Op Stap

Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Volg ons op Twitter

Laatste berichten

 

Follow by Email

Bellewaerde Halloween

Beleef Halloween in Bellewaerde Park
vanaf 16/10 tot 07/11