De Koninklijke Serres van Laken in volle pracht

Opening Koninklijke Serres te Laken in 2022

In 2022 zijn de Koninklijke Serres te Laken vanaf 15 april tot en met 8 mei geopend voor het publiek. De bezoekers mogen kiezen tussen een lang parcours (2,5 u) of een kort parcours (1,5 u). Wie het lange parcours kiest, wandelt ook een groot stuk door de koninklijke tuinen alvorens de serres te betreden. Ook dit jaar worden er op bepaalde avonden nocturnes georganiseerd. Het is nodig om op voorhand te reserveren voor een bezoek aan de Koninklijke Serres. Een toegangsticket kost dit jaar 4 euro (vanaf de leeftijd van 12 jaar). Meer informatie is te vinden op de website van het Koninklijk Paleis.    

Bezoekers Koninklijke Serres
Wachtende bezoekers aan de paleispoorten bij de opening van de Koninklijke Serres in 2022

Lees meer over de Koninklijke Serres van Laken!

De Koninklijke Serres van Laken: feiten en cijfers

Het was de Belgische koning Leopold II die de opdracht gaf om de Koninklijke Serres van Laken te bouwen op het koninklijk domein. Leopold zag het groots. Zijn serres moesten indruk maken op de bezoekers van het paleis. Indruk maken deden de serres inderdaad, en dat doen ze nog steeds. Architect Alphonse Balat kreeg de opdracht om het serrecomplex te ontwerpen. De serres werden in verschillende fasen opgebouwd tussen 1874 en 1905. Leopold II stierf op 17 december 1909 vlak bij zijn serres, meer bepaald in het Palmenpaviljoen, waarin hij tijdens zijn laatste levensjaren zijn intrek had genomen.

Palmenserre Laken
De Palmenserre, die aansluit op het stenen Palmenpaviljoen. In het Palmenpaviljoen had Leopold II zijn intrek genomen en overleed hij in 1909.

De cijfers van het koninklijke serrecomplex spreken voor zich: een vloeroppervlakte van 1,5 hectare, een glazen dakoppervlakte van 2,5 hectare, 60 werknemers zorgen dag in dag uit voor het onderhoud.

Hoewel de Koninklijke Serres eigendom zijn van de Staat, staan ze steeds ter beschikking van de koninklijke familie. Zij worden soms gebruikt voor officiële ontvangsten en recepties. De serres zijn drie weken per jaar toegankelijk voor het publiek, meestal vanaf de tweede helft van april. Zo’n 100 000 bezoekers komen er jaarlijks over de vloer.

Naar de Koninklijke Serres van Laken: kort en lang parcours

Het parcours langs de Koninklijke Serres van Laken varieert een beetje van jaar tot jaar. Tijdens de openstellingsperiode in 2022 mogen de bezoekers kiezen tussen een kort (1,5 u) en een lang parcours (2,5 u). Even Op Stap raadt zeker het lange parcours aan: je wandelt dan immers ook door een flink stuk van de koninklijke tuinen.      

Koninklijk Paleis te Laken. Zo dichtbij kom je als gewone sterveling niet vaak...

Je mag je auto parkeren langs een van de lanen in het park van Laken. Wie met de bus komt, stapt af aan de bushalte ‘Koninklijke Serres’ vlak bij de paleispoorten.   

Vanaf het park van Laken wandel je richting paleis, je steekt de Koninklijke Parklaan over en wandelt door de poorten van het koninklijk domein. Zoals je mag verwachten, voeren veiligheidsmensen een niet al te strenge controle van handtassen en rugzakken uit. Om de serres te bezoeken moet je eerst een tijdslot reserveren en op voorhand enkele euro’s toegangsgeld betalen. 

Langs de Oranjerie naar de serres

Het parcours van 2022 start bij de Oranjerie, een fraai klassiek gebouw dat de noordoostelijke vleugel van het paleis vormt. Elk jaar tovert men de Oranjerie tijdelijk om tot souvernirwinkel en eetgelegenheid. Opvallend zijn de twee ‘minaretten’ die boven het gebouw uitsteken. In werkelijkheid zijn dit schoorstenen in de vorm van minaretten, die gebruikt worden voor de verwarmingsinstallatie van de serres.

De Oranjerie. De twee 'minaretten' zijn in feite schoorstenen van de verwarmingsinstallatie.

De Oranjerie werd al gebouwd in het begin van de 19de eeuw, in de Nederlandse tijd, in opdracht van koning Willem I der Nederlanden. Leopold II liet er later de Banketserre en de Theaterserre bij aanbouwen.

Langs de Theaterserre terug naar buiten

Het parcours loopt een stukje door de Oranjerie en verder naar de zogenaamde Theaterserre. Dit is een van de nieuwste serres (hoewel: uit 1905!) op het domein. Tegenwoordig gebruikt men de Theaterserre als winterverblijf voor camelia’s.

De Theaterserre: winterverblijf voor camelia's

Langs de uitgang van de Theaterserre loop je terug naar buiten. Daar valt onmiddellijk de indrukwekkende koepel van de Wintertuin op. Dit is de gigantische serre die koning Leopold II als eerste serre in 1874 liet bouwen. Bovenop de koepel prijkt een koningskroon.

Het serrecomplex gezien vanuit de tuin. De grote koepel met de koningskroon is de Wintertuin. Vooraan de Perronserre, daarachter de Congoserre

Wie het korte parcours volgt, loopt verder langs de buitenzijde van de Perronserre en de Congoserre in de richting van het Palmenpaviljoen, om daar de serres binnen te gaan. Wij raden echter aan om het lange parcours te volgen langs de uitgestrekte tuinen van het koninklijk domein.  Het lange traject loopt via de achterzijde van de noordoostelijke vleugel van het paleis de tuin in. Onder het waakzame oog van veiligheidsagenten heb je de gelegenheid om even binnen te gluren in de noordoostelijke vleugel van het paleis.  

Achterzijde paleis Laken
Langs de achterzijde van het paleis de tuin in
Een blik in de noordoostelijke vleugel van het paleis

Langs de paleistuin naar de serres

Wie het lange parcours volgt, heeft vanaf verschillende plaatsen in de koninklijke tuin een schitterend zicht op de serres. Je komt ook langs de pittoreske ruïne van een tempel aan een vijvertje. Dit is geen echte historische ruïne, maar een nagemaakte die in opdracht van Leopold II rond 1900 werd gebouwd.  

Paliestuin met Koninklijke Serres
Vanuit de paleistuin heb je een mooi zicht op de Koninklijke Serres
Nagemaakte tempelruïne in de koninklijke tuinen

Japanse Toren, IJzeren Kerk en atelier van koningin Elisabeth

Aan je linker- en rechterzijde zie je een groot stuk van het koninklijk domein: een golvende grasvlakte, met bomen en vijvers. In de verte ontwaar je de Japanse Toren, een andere bekende verwezenlijking van Leopold II, gebouwd in het begin van de 20ste eeuw.

Japanse Toren Laken
De Japanse Toren: geopend in 1905

Een eindje verder loop je langs een klein gebouw met een rieten dak dat zich aan je linkerzijde bevindt. Dit is het voormalig atelier van koningin Elisabeth. Elisabeth, de vrouw van koning Albert I, hield van vioolspelen en beeldhouwen. In 1938 liet zij dit atelier bouwen, dat in verbinding staat met de Azaleaserre.

Atelier Koningin Elisabeth Laken
Het atelier van koningin Elisabeth: een 'hobbykamertje' bij de Koninklijke Serres

Koningin Elisabeth trok zich in dit gebouwtje terug om er te beeldhouwen en te boetseren. Vanuit de Azaleaserre kun je even binnenkijken in het atelier. Een aantal bustes gemaakt door Elisabeth staan er nog steeds.

Interieur atelier Koningin Elisabeth
Het interieur van het atelier van koningin Elisabeth: de bustes zijn door haar gemaakt

Een ander opvallend gebouw op het Koninklijk Domein is de zogenaamde IJzeren Kerk.  De IJzeren Kerk werd op vraag van Leopold II in 1893 gebouwd. De koepelvormige stalen constructie deed oorspronkelijk dienst als gebedsruimte. Toen later een kapel in het paleis in gebruik werd genomen, verloor de IJzeren Kerk haar functie. Omdat het publiek het gebouw niet mag betreden, konden wij het interieur niet zien. Naar verluidt bevindt het privézwembad van de koninklijke familie zich tegenwoordig in de IJzeren Kerk. 

De IJzeren Kerk: naar verluidt met het privézwembad van de koninklijke familie

Via de Loggia naar de Palmenserre en de Azaleaserre

Je wandelt langs het stenen Palmenpaviljoen, een gebouwtje waarin Leopold II tijdens zijn laatste levensjaren veel verbleef. Hij overleed er in 1909. Je komt de serres binnen via de Loggia, een lange rechthoekige serre die vlak naast de Koninklijke Parklaan ligt. Vanuit de Loggia loop je verder naar de Palmenserre. Bewonder de gevarieerde verzameling subtropische planten aan beide zijden van het betegelde pad. Loop verder de Azaleaserre in. De langwerpige Azaleaserre is een lust voor het oog. De tuiniers creëren met de kleurrijke azalea’s een schitterend schouwspel.

Loggia Koninklijke Serres van Laken
Je komt de serres binnen via de Loggia
Een blik in de indrukwekkende Palmenserre
Azaleaserre Laken
In de Azaleaserre: kleurrijk schouwspel

Voorbij de Azaleaserre loop je door een erg lange galerij: de Geraniumgalerij. Deze verbindt de Azaleaserre met de Dianaserre. Zoals de naam al aangeeft, zijn de glazen wanden van de Geraniumgalerij begroeid met allerlei soorten geraniums. Overigens niet alleen geraniums, ook fuchsiaklokjes en lampionnetjes van de abutilon vind je er terug. Op het einde van de Geraniumgalerij zie je rechts de ingang van de Dianaserre. Daar mag je niet naar binnen, maar je kunt wel in de serre kijken. Achterin de serre bemerk je een beeld van Diana, de Romeinse godin van de jacht. Ook in deze serre weer een indrukwekkende collectie palmen en bloeiende planten.

Geraniumgalerij Laken
De lange Geraniumgalerij tussen de Azaleaserre en de Dianaserre
De Dianaserre met achterin het beeld van godin Diana

Langs de Ondergrondse Galerij naar de Congoserre en de Wintertuin

Voorbij de Dianaserre moet je de Geraniumgalerij nog een flink eindje volgen, tot aan de Spiegelserre. In de Spiegelserre bevindt er zich inderdaad een grote spiegel, recht tegenover een ondergrondse doorgang. Via die ondergrondse doorgang kom je in de Ondergrondse Galerij terecht. Deze galerij loopt in de richting van de Perronserre en de Congoserre. Net als de Geraniumgalerij zijn de wanden van de Ondergrondse Galerij begroeid met allerlei planten. Ondanks haar naam is de Ondergrondse Galerij niet helemaal ondergronds. Omdat de planten ook nog wat zonlicht moeten zien, steekt het glazen dak van de galerij iets boven het maaiveld uit.

Ondergrondse Galerij Koninklijke Serres van Laken
In de Ondergrondse Galerij wandelen naar de Perronserre

De Perronserre en de Congoserre dateren uit de jaren 1886 – 1888. Vanuit de Ondergondse Galerij kom je eerst in de Perronserre (of Embarcadère) terecht. Vroeger kwamen de genodigden van de koning langs hier de serres binnen. Bemerk de kostbare vazen, die de toenmalige kroonprins Leopold rond 1860 meebracht uit het Verre Oosten.  

De Perronserre met kostbare vazen uit het Verre Oosten

Leuk voor kinderen: in de Perronserre werd met kleine planten en maquettes een landschap gecreëerd waarin smurfen een hoofdrol spelen! Het parcours loopt verder naar de Congoserre.  Leopold II liet de Congoserre bouwen om er tropische planten uit het Congobekken te laten groeien. Dat lukte echter niet goed. Het Belgisch klimaat is immers te koud en de zon schijnt hier te weinig. In de serre groeien tegenwoordig rubberbomen, varens en palmbomen.

Tafereeltje met kleine smurfenfiguurtjes in de Perronserre
De Congoserre met palmbomen, varens en rubberbomen

De Wintertuin: het pronkstuk van de Koninklijke Serres van Laken

Het opvallendste gedeelte van de Koninklijke Serres van Laken is ongetwijfeld de Wintertuin. Leopold II gaf opdracht voor de constructie van de Wintertuin om er koninklijke recepties en feesten in te laten doorgaan. Tegenwoordig wordt de Wintertuin nog steeds voor dit doel gebruikt. De serre werd in 1880 ingehuldigd.

In de Wintertuin: stevige zuilen en een gigantische glazen koepel

Een metalen constructie van 36 spantbenen vormt het geraamte van de glazen koepel. Maar liefst 651 ton staal werd in de koepel verwerkt. Zoals je van de grootste koninklijke serre mag verwachten, staat er op het dak een koningskroon. In de Wintertuin vind je vooral palmbomen en diverse soorten varens.

Terug naar de Oranjerie

Tenslotte kom je terug in de Oranjerie terecht. Als je een fervent fan bent van het Koningshuis, kom je hier uitgebreid aan je trekken. Een deel van de Oranjerie is omgevormd tot een ad hoc souvernirshop. Uiteraard zijn er veel boeken en prentkaarten over de Koninklijke Serres te koop. Ook een ruime keuze uit foto’s van de koninklijke familie vind je er terug, met onder meer ons koningspaar, een bevallige kroonprinses Elisabeth en een stoer kijkende prins Gabriël.

Souvernirshop Oranjerie Laken
Souvenirshop in de Oranjerie met foto's van de koninklijke familie

Wie van de lange wandeling door de Koninklijke Serres van Laken honger en dorst heeft gekregen, kan tenslotte nog wat eten en drinken in de Oranjerie en in de aangrenzende Banketserre.

Oranjerie en Banketserre
Een hapje en een drankje in de Oranjerie en Banketserre
Info

De Koninklijke Serres van Laken praktisch

Openingsdagen en -tijden: elk jaar een drietal weken in de periode april-mei. Bezoek de officiële site van het Koninklijk Paleis voor de precieze data en uren. In 2022 zijn de Koninklijke Serres geopend vanaf 15 april tot en met 8 mei. Er zijn ook avondlijke nocturnes op vrijdag, zaterdag en zondag.  Het reserveren van een tijdslot is noodzakelijk via deze link.  

Adres: Koninklijk Paleis aan de Koninlijke Parklaan te Laken

Parkeren: tegenover het Koninklijk Paleis, in de lanen van het park van Laken

Met het openbaar vervoer: neem de trein tot station Brussel-Noord. Daar neem je vervolgens bus 230, 231 of 232 van De Lijn tot aan bushalte ‘Koninklijke Serres’ 

Prijs: in 2022 bedraagt de toegangsprijs 4 euro voor alle personen vanaf de leeftijd van 12 jaar. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Toegankelijkheid voor personen met beperkte mobiliteit: een speciaal (maar korter) parcours werd voorzien voor personen met beperkte mobiliteit. Gedurende de openstellingsperiode is er één dag voorzien waarop vrijwilligers meehelpen om personen met beperkte mobiliteit het ingekorte parcours te laten afleggen. In 2022 gebeurt dit op donderdag 28 april. 

Graag uw reactie over deze pagina!

Beste bezoeker van deze webpagina, 

De redactie van Even Op Stap heeft deze pagina met zorg samengesteld. Maar… wij blijven ook maar mensen. Hebt u een fout ontdekt in de tekst? Is de beschrijving niet duidelijk? Zijn sommige attracties / gebouwen / wandelpaden niet meer toegankelijk? Laat het ons weten!

Uiteraard zijn alle suggesties voor nieuwe onderwerpen, daguitstapjes en wandelingen van harte welkom!

Over Even Op Stap

Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Volg ons op Twitter

Laatste berichten

 

Follow by Email

Wens je het volledige artikel op deze webpagina (inclusief kaart en afbeeldingen) afgedrukt op papier te ontvangen?  Dat kan! Schrijf VOORAF het bedrag van 6 euro over op bankrekening BE58 7360 2679 2979 van Xianti Freelance, en vul onderstaand formulier in. Wij sturen het afgedrukte artikel via de post naar jou toe zodra we de betaling ontvangen hebben.   

Wegens vakantie van de redactieleden van Even Op Stap is deze service momenteel niet beschikbaar. Vanaf zondag 10 april kunt u opnieuw gebruikmaken van deze service.     

Wegens vakantie van de redactieleden van Even Op Stap is deze service momenteel niet beschikbaar. Vanaf zondag 10 april kunt u opnieuw gebruikmaken van deze service.     

Wens je het volledige artikel op deze webpagina (inclusief kaart en afbeeldingen) als pdf-bestand, zodat je het nadien zelf kunt afprinten?  Dat kan! Schrijf VOORAF het bedrag van 2,5 euro over op bankrekening BE58 7360 2679 2979 van Xianti Freelance, en vul onderstaand formulier in. Wij mailen het artikel als pdf-bestand naar jou zodra we de betaling ontvangen hebben.