Hasselt: hoofdstad van de Belgische provincie Limburg, universiteitsstad, zetel van het bisdom Hasselt. Een stad die bekend is om haar jenever, haar winkelstraten, haar gezellige kerstmarkt en haar grandioze kermis. Deze stadswandeling in Hasselt is 5,6 kilometer lang en loopt niet alleen door de binnenstad, maar brengt je ook langs bezienswaardigheden buiten het centrum. Je wandelt onder meer langs de Japanse Tuin, het Oude Kerkhof en het Kapermolenpark. In de binnenstad passeer je het Jenevermuseum, het Modemuseum, het Stadsmus, de Sint-Quintinuskathedraal en het begijnhof.
Zin in een interactieve wandeling in Hasselt met stadsspel?
Vertrek- en aankomstpunt: Kolonel Dusartplein Hasselt , coördinaten: N: 50° 55′ 53″ O: 5° 20′ 35″
Parkeren: in de grote ondergrondse parkeergarage onder het kolonel Dusartplein
Afstand: 5,6 kilometer
Terrein: vlak en grotendeels verhard. Totaal hoogteveschil 69 meter. Geschikt voor rolstoelgebruikers.
Bezienswaardigheden:
- voormalig begijnhof
- Jenevermuseum
- Kapermolenpark
- Japanse Tuin
- Oude Kerkhof
- Modemuseum
- Graftombe Heilig Paterke en Sint-Rochuskerk
- Oude Stadhuis
- Virga Jessebasiliek
- Grote Markt
- Sint-Quintinuskathedraal
- stedelijk museum Stadsmus
Gpx- en pdf-bestanden van deze wandeling
Wie wil wandelen met gps-navigatie op smartphone of wandel-gps, kan hieronder het gpx-bestand van deze wandeling downloaden. Even Op Stap biedt ook twee pdf-bestanden aan met gedetailleerde wandelkaart en met de tekst en afbeeldingen van dit artikel. Deze pdf-bestanden kun je gemakkelijk afprinten of bekijken op je smartphone. Voor het gpx-bestand en de twee pdf-bestanden samen vragen wij een kleine bijdrage van 1,95 euro. De bestanden zijn onmiddellijk beschikbaar na online betaling.
Het Kolonel Dusartplein: start van de stadswandeling in Hasselt
Het vertrekpunt van deze stadswandeling in Hasselt is het Kolonel Dusartplein aan de oostelijke rand van de stad. Op de grote ondergrondse parking onder het plein vind je een parkeerplaats voor je auto. De ondergrondse parking heeft meerdere uitgangen. Verlaat de parking via de uitgang die zo dicht mogelijk bij het centrum ligt (ten westen van de kleine ring R70).
Op het Kolonel Dusartplein gaan er tal van Hasseltse evenementen door. Op zaterdag vindt er een antiek- en rommelmarkt plaats, en op dinsdag en vrijdag een gewone markt. Niet te missen gebeurtenissen zijn de jaarlijkse kerstmarkt Winterland en de kermis in Hasselt. De kermis in Hasselt gaat door in de maand september en is een van de grootste kermissen in België.
Een video-impressie over Hasselt Kermis in september 2021
Het voormalige begijnhof van Hasselt
Wandel vanaf het Kolonel Dusartplein naar de Badderijstraat. Dit is de straat die in het verlengde van de Koning Boudewijnlaan (N702) naar het stadscentrum loopt. Sla op het einde van de Badderijstraat rechtsaf (Zuivelmarkt). Aan je rechterzijde zie je de toegangspoort tot het voormalige begijnhof van Hasselt.
Bewonder de gerenoveerde voormalige begijnhofhuisjes, voorzien van een gezellig voortuintje en gebouwd in Maaslandse renaissancestijl. Van de voormalige begijnhofkerk blijft er alleen nog maar een ruïne over. De kerk werd verwoest tijdens een bombardement op 11 mei 1944 en niet meer heropgebouwd. Tegenwoordig is onder meer het kunstencentrum Z33 gevestigd in het begijnhof.
Op naar het Jenevermuseum
Een stadswandeling in Hasselt is niet compleet zonder een bezoek aan het Jenevermuseum. Verlaat het begijnhof via de grote toegangspoort aan de Zuivelmarkt. Loop rechtdoor, volg de Bonnefantenstraat en sla op het einde rechtsaf in de Witte Nonnenstraat. Na ongeveer 70 meter zie je aan je rechterzijde het Nationaal Jenevermuseum van Hasselt.
De geschiedenis van de jeneverstokerijen in en rond Hasselt wordt uitvoerig uit de doeken gedaan in het Hasseltse Jenevermuseum. Je ziet er onder meer de apparatuur, de hulpmiddelen en de ingrediënten die men vroeger gebruikte om jenever te stoken en een specifieke smaak te geven. Het museum is gevestigd in het gebouw van een voormalige jeneverstokerij. Het Jenevermuseum schenkt ook aandacht aan de invloed van alcohol op de mens en aan het voorkomen van alcoholmisbruik.
Na je bezoek aan het museum mag je uiteraard zelf proeven van een glaasje jenever. Je mag kiezen voor de eigen huisgestookte jenever van het museum of voor een van de 140 andere Belgische jenevers die in het proeflokaal beschikbaar zijn.
Hapje of drankje na een bezoek aan het Jenevermuseum ?
Met drie zaken onder één dak:
’t Borrelhuis: taverne – feestzalen – vergaderzalen – rustig terras – ook geschikt voor grote groepen
The Basement (open sinds 26/11/2021): flammkucheria & wineria
De Kwizien: gastronomisch restaurant
Witte Nonnenstraat 28, Hasselt Tel. 011/243228 info@borrelhuis.be
Kapermolenpark en Japanse Tuin
De stadswandeling in Hasselt gaat verder naar het Kapermolenpark en de Japanse Tuin. Ga naar rechts wanneer je het Jenevermuseum verlaat en loop verder de Witte Nonnenstraat in. Neem de eerste straat aan je linkerzijde (Jeneverplein) en volg deze tot aan de kruising met de Martelarenlaan. Volg de Martelarenlaan naar rechts, steek de kleine ringweg R70 over en volg de R70 naar links. Je loopt langs de voormalige gevangenis van Hasselt, tegenwoordig de hoofdzetel van de Hasseltse universiteit.
Voorbij de oude gevangenis van Hasselt sla je rechtsaf en volg je het Koekerellenpad. Dit wandelpad loopt langs diverse gebouwen van de Universiteit Hasselt. Op het einde van het Koekerellenpad ga je linksaf en volg je ruim 150 meter de Elfde-Liniestraat. Sla rechtsaf naar de ingang van skatepark in het Kapermolenpark.
Het Kapermolenpark is de ‘groene long’ van Hasselt. Naast het stedelijk zwembad vind je hier ook een skatepark, een Finse piste en speelterreinen. Voor een hapje en een drankje kun je terecht in de Bermudas Beach Bar. Volg het wandelpad door het Kapermolenpark langs het skatepark, de speeltuin en de vijver naar de andere zijde van het park.
Bezoek spotgoedkoop Plopsa Station Antwerp!
De Japanse Tuin in Hasselt: grootste in Europa
Een bezoek aan de Japanse Tuin mag uiteraard niet ontbreken op deze stadswandeling in Hasselt. De oostelijke rand van het Kapermolenpark grenst aan de ingang van de Japanse Tuin. Met een oppervlakte van 2,5 hectaren is deze Japanse Tuin de grootste in Europa. Loop langs de schitterende watervallen, de romantische vijver met koivissen en traditionele Japanse gebouwen zoals het ceremoniehuis, het theehuis en het shinto-tempeltje. Een stukje Japan in Hasselt, dat de vriendschap met de Japanse zusterstad Itami benadrukt.
Terug naar centrum langs het Oude Kerkhof
Ga naar rechts wanneer je de Japanse Tuin verlaat. Loop tot aan het wandel- en fietspad dat langs de oever van de rivier de Demer loopt. Volg dit fietspad naar links. Links van jou bevindt zich de noordelijke rand van het Kapermolenpark. Steek de Elfde-Liniestraat over en blijf het wandel- en fietspad langs de Demer volgen. Links en rechts zie je verschillende onderwijsinstellingen. Sla linksaf aan de Kempische Steenweg, richting stadscentrum.
Zet de stadswandeling in Hasselt voort langs de Kempische Steenweg. Na ongeveer 150 meter zie je aan je linkerzijde de toegang tot het Oude Kerkhof van Hasselt. Het Oude Kerkhof was in gebruik van 1800 tot 1930. De begraafplaats is nu een beschermd monument, met tal van indrukwekkende grafmonumenten en grafkapellen. In het voormalige dodenhuisje vind je meer informatie over de geschiedenis van het Oude Kerkhof en over de graven van bekende Hasselaars.
Modemuseum en Heilig Paterke van Hasselt
Volg de stadswandeling in Hasselt verder via de Kempische Steenweg richting centrum. Steek het drukke kruispunt met de kleine ring (R70) over en wandel voort langs de Demerstraat. Sla rechtsaf de Gasthuisstraat in (eerste straat aan je rechterzijde) en volg deze tot voorbij de scherpe bocht naar links. Daar bevindt zich aan je rechterzijde het Modemuseum.
Het Modemuseum Hasselt omvat een collectie van zo’n 18000 kledingstukken, handtassen, schoenen en andere accessoires. Je krijgt er een goed beeld van de geschiedenis van de mode in West-Europa vanaf 1750 tot het heden.
Loop na je bezoek aan het Modemuseum verder langs de Gasthuisstraat en ga rechtdoor naar de Isabellastraat. Sla op het einde van de Isabellastraat linksaf in de Minderbroedersstraat. Na 40 meter zie je aan je linkerzijde de Sint-Rochuskerk met het bijhorende Minderbroedersklooster.
De Sint-Rochuskerk is vooral bekend om de grafkapel van pater Valentinus Paquay, ook wel het ‘Heilig Paterke’ genoemd. Aan pater Valentinus (1828-1905) wordt de wonderbaarlijke genezing van een vrouw uit Melveren toegeschreven, die aan huidkanker leed. In 2003 sprak paus Johannes Paulus II de zaligverklaring uit van het Heilig Paterke. De grafkapel en de Sint-Rochuskerk zijn al vele tientallen jaren een bedevaartplaats voor gelovigen uit alle uithoeken van het land.
Oude Stadhuis van Hasselt en Virga Jessebasiliek
Verlaat de Sint-Rochuskerk, sla linksaf de Minderbroedersstraat in en loop door tot het kruispunt met de Demerstraat. Sla daar rechts de Demerstraat in. De Demerstraat is een van de belangrijkste winkelstraten in Hasselt. Wie uitgebreid wil shoppen, moet in deze straat zijn! Volg de Demerstraat tot aan het kruispunt met de Lombaardstraat en de Botermarkt. Sla rechts de Lombaardstraat in. Na ongeveer 50 meter zie je aan je rechterzijde het Oude Stadhuis van Hasselt.
Het Oude Stadhuis deed dienst als gemeentehuis tot 2018. Sindsdien zijn de Hasseltse stadsdiensten gevestigd in het nieuwe stadhuis ’t Scheep aan het Limburgplein. Het Oude Stadhuis stamt uit de 17de eeuw. In 1780 verbouwde men het stadhuis in classicistische stijl.
Zet de stadswandeling in Hasselt voort door de Lombaardstraat tot aan de kruising met de Zwanestraat. Sla links de Zwanestraat in blijf rechtdoor lopen, via de Onze-Lieve-Vrouwstraat tot aan de kruising met de Kapelstraat.
Op het pleintje recht voor jou zie je links de toegangspoort van de Virga Jessebasiliek. Dit kerkgebouw kreeg in 1998 de titel van basiliek. De belangrijkste kerkschat is het 14de-eeuwse houten Virga Jessebeeld, waaraan verschillende mirakels worden toegeschreven. Dit beeldje bleef ongeschonden tijdens de Beeldenstorm (1566) en overleefde de inslag van een V1-bom in 1944.
Naar de Grote Markt en de Sint-Quintinuskathedraal
Bij het verlaten van de Virga Jessebasiliek ga je rechtsaf de Kapelstraat in. Volg de Kapelstraat tot op de Grote Markt van Hasselt. Bemerk op de hoek van de Kapelstraat met de Grote Markt een fraai gerestaureerd vakwerkhuis, waarin een apotheek is gevestigd. Dit vakwerkhuis heet ‘Het Sweert‘ en staat hier al vanaf 1659. Sinds 1713 is er een apotheek in Het Sweert gevestigd.
De Grote Markt is het centrale plein in Hasselt. Wie even wil uitrusten op een terrasje, heeft hier meer dan keuze genoeg. Loop naar de andere zijde van de Grote Markt en sla linksaf de Kortstraat in, richting Sint-Quintinuskathedraal.
De 15de-eeuwse Sint-Quintinuskerk werd uitgeroepen tot kathedraal toen het bisdom Hasselt in 1967 werd opgericht. Men begon al in de elfde eeuw met de bouw van de oorspronkelijke romaanse kerk. De onderbouw van de toren, waarin nu het Beiaardmuseum is gevestigd, stamt uit die periode. De rest van het huidige kerkgebouw werd in de 15de eeuw in gotische stijl opgericht.
Het Niehofforgel in de Sint-Quintinuskathedraal wordt beschouwd als het oudste kerkorgel in België. In het Beiaardmuseum (onderbouw toren) zie je een expositie over het gieten van klokken.
De stadswandeling in Hasselt gaat verder via Vismarkt (zuidelijke zijde van de kathedraal). Op het einde van de straat Vismarkt sla je rechts de Maastrichterstraat in. Volg deze lange bochtige straat met veel winkels tot je aan het museum Stadsmus komt.
Het stedelijk museum Stadsmus
Op de hoek van de Maastrichterstraat met de Guido Gezellestraat vind je het stedelijk museum Stadsmus. De collectie van het museum geeft je een overzicht van de politieke, religieuze en culturele geschiedenis van de stad Hasselt. Opmerkelijk is een hele reeks borstbeelden die de opeenvolgende burgemeesters van Hasselt voorstellen.
Na je bezoek aan het Stadsmus volg je verder de Maastrichterstraat tot je aan het kruispunt met de kleine ringweg R70 komt. Aan je linkerzijde zie je terug het Kolonel Dusartplein, het vertrekpunt van deze uitgebreide stadswandeling in Hasselt.
Aanbevolen horecazaken op de wandelroute
- ’t Borrelhuis: recht tegenover het Jenevermuseum. Met drie horecazaken onder één dak: taverne ’t Borrelhuis – flammkucheria en wineria The Basement – gastronomisch restaurant De Kwizien
- Bermudas Beach Bar: trendy bar aan het Kapermolenzwembad en het Kapermolenpark
Tips voor een verblijf in en rond Hasselt
- Natuurhuisje in Hasselt
Vrijstaand natuurhuisje in park Midden-Limburg, op 5 kilometer van Hasselt-centrum. Ligt midden tussen de Borggraevevijvers. Met tuin, terras en tuinmeubilair. Wifi beschikbaar.
- Vakantiepark Molenheide
Kindvriendelijk vakantiepark in Houthalen-Helchteren, op 19 kilometer van Hasselt. Uitgeroepen tot beste vakantiepark van België. Met overdekt zwemparadijs, overdekte binnenspeeltuin, mini-golfbaan en nog veel meer. Verblijf in vrijstaande bungalows. Ideaal voor gezinnen met kinderen.
- Modern appartement met twee badkamers
Groot appartement geschikt voor acht gasten. Met twee badkamers en vier slaapkamers. Gelegen op het domein Hengelhoef, op 19 kilometer van Hasselt-centrum. Openluchtzwembad, minigolf en speeltuin op het domein.
Meer informatie over deze stadswandeling in Hasselt
Bijkomende informatie over wandelen in Hasselt en de hier beschreven bezienswaardigheden verkrijg je bij de dienst Toerisme Hasselt: www.visithasselt.be/nl
Graag uw reactie over deze pagina!
Beste bezoeker van deze webpagina,
De redactie van Even Op Stap heeft deze pagina met zorg samengesteld. Maar… wij blijven ook maar mensen. Hebt u een fout ontdekt in de tekst? Is de beschrijving niet duidelijk? Zijn sommige attracties / gebouwen / wandelpaden niet meer toegankelijk? Laat het ons weten!
Uiteraard zijn alle suggesties voor nieuwe onderwerpen, daguitstapjes en wandelingen van harte welkom!
Over Even Op Stap
Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Laatste berichten