Pad van het Vreemde: mythische wandeling in Ellezelles

Het Henegouwse dorpje Ellezelles  staat niet voor niets in het teken van heksen en mythische figuren. Volgens een legende werd in Ellezelles anno 1610 de plaatselijke heks Quintine opgehangen en verbrand.  Het Pad van het Vreemde is een wandelroute van 5,4 kilometer die je langs opvallende beelden van allerlei vreemde wezens leidt, van bosgeesten tot aardmannetjes. Het is een bijzondere wandeling door het mooie heuvelachtige landschap van Noord-Henegouwen, die ook perfect geschikt is voor gezinnen met kinderen.   

Duivel met viool Pad van ht Vreemde
Arm in arm met een rode duivelsfiguur: op het Pad van het Vreemde kan het allemaal

Het Pad van het Vreemde in Ellezelles

Ellezelles ligt in het noorden van de provincie Henegouwen, in het ‘Pays des Collines‘, vlak onder de taalgrens. De terechtstelling van heks Quintine wordt er nog elk jaar in de maand juni herdacht met een folkloristische heksensabbat. Het was de droom van kunstenaar Jacques Vandewattyne (alias Watkyne), geboren in Ellezelles, om de lokale volkstradities in ere te houden. Hij maakte de meeste beelden voor het Pad van het Vreemde, een wandelpad van ongeveer 5,4 kilometer door het mythische heuvellandschap van Ellezelles.      

Wandelkaart Pad van het Vreemde

Vertrek- en eindpunt

Maison du Pays des Collines, Ruelle des Ecoles 1, Ellezelles

Coördinaten vertrek- en eindpunt

N: 50.733737° O: 3.681029°

Afstand

5,4 kilometer

Parkeren

Op de parking bij de kerk van Ellezelles (gratis)

Toegankelijkheid voor rolstoelen

Niet geschikt voor rolstoelen. De route omvat onverharde wegen en is op sommige plaatsen vrij steil.

Bezienswaardigheden

Bezoekerscentrum Maison du Pays des Collines. Ruim 50 'vreemde' kunstwerken langs de route, in het teken van mythische en folkloristische wezens. Natuurschoon in het heuvelachtige 'Pays des Collines'.

Eten en drinken

Brasserie des Légendes, Guinaumont 75, Ellezelles

Gpx- en pdf-bestanden van deze wandeling

Wie wil wandelen met gps-navigatie op smartphone of wandel-gps, kan hieronder het gpx-bestand van deze wandeling downloaden. Even Op Stap biedt ook twee pdf-bestanden aan met gedetailleerde wandelkaart en met de tekst en afbeeldingen van dit artikel. Deze pdf-bestanden kun je gemakkelijk afprinten of bekijken op je smartphone. Voor het gpx-bestand en de twee pdf-bestanden samen vragen wij een kleine bijdrage van 1,95 euro. De bestanden zijn onmiddellijk beschikbaar na online betaling. 

Het startpunt van het Pad van het Vreemde bevindt zich bij het Maison du Pays des Collines. Dit bezoekerscentrum ligt vlak naast de kerk van Ellezelles. Je kunt je auto parkeren op de gratis parkeerplaatsen voor en naast de kerk. Op de gevel van de kerk en bij de fonteinen op het dorpsplein tref je al een hele reeks opvallende ‘vreemde’ figuren aan. Let vooral eens op de heks die bezwerend haar arm uitsteekt boven haar heksenketel!    

Dorpsplein Ellezelles
Het dorpsplein van Ellezelles
Een heks met heksenketel bij de fonteinen op het dorpsplein

In het onthaal- en informatiecentrum Maison du Pays des Collines maak je kennis met de eeuwenoude tradities, ambachten, mythes en legendes uit deze streek. Je kunt er ook streekproducten kopen, waaronder het heksenbier Quintine dat in de lokale brouwerij Brasserie des Légendes wordt gebrouwen. Je vindt er bovendien alle informatie over het Pad van het Vreemde.    

Maison du Pays des Collines Ellezelles
De eerste beelden van het Pad van het Vreemde bij de deur en op de zijgevel van het Maison du Pays des Collines

Bij de ingang van het Maison du Pays des Collines begint het Pad van het Vreemde. Vlak naast de toegangsdeur zie je al dadelijk een gietijzeren beeldje van de heks Quintine. Op de zijgevel bemerk je een aantal polyester borden,  waaronder een voorstelling van het dorp Ellezelles en van de omgeving, het Pays des Collines. Heel opvallend is de figuur die de (niet-bestaande) detective Hercule Poirot voorstelt, bekend uit de detectiveverhalen van Agatha Christie. Ellezelles beweert dat dit fictieve personage in 1850 in het dorp geboren is…    

Hercule Poirot Pad van het Vreemde
De fictieve detective Hercule Poirot

Het Pad van het Vreemde volgen door velden en bossen

Het Pad van het Vreemde loopt langs de achterzijde van het Maison du Pays des Collines, de achterzijde van de kerk en de Rue d’Audenarde het dorpscentrum uit. Op de achtergevel van het Maison du Pays staan alweer meerdere folkloristische personages.  De juiste weg wordt aangegeven door vierkante oranje borden, met een duivelsfiguur en de tekst ‘Le sentier de l’étrange’. 

Borden van het Pad van het Vreemde
Met deze vierkante oranje borden wordt het Pad van het Vreemde aangegeven

Voorbij de kerk sla je rechts de Rue d’Audenarde in, en neem je vervolgens rechts (voorbij de parking) de Rue des Grands Prés. Je komt al snel in de velden terecht, waar een betonnen beeld van de Blauwe Heks met knalrode ogen je de weg wijst in de richting van het bos. 

Blauwe Heks Pad van het Vreemde
De Blauwe Heks met rode ogen wijst je de weg naar het bos

Een beetje verderop loop je over een bruggetje waarvan de balustrade bestaat uit slangachtige figuren. Een andere in het oog springende creatie is ‘De Draak‘, een werk van Patrick Jouret dat gemaakt is van gerecycleerde metalen onderdelen. De picknickplaats aan je rechterzijde kreeg de naam ‘De Tocht van de Houtblokken‘. De poten van de houten tafels en stoelen (in feite houtschijven) dragen immers laarsjes en lijken op stap te zijn.   

'De Draak', een werk van Patrick Jouret gemaakt van herbruikte metalen onderdelen
Tocht van de Houtblokken Ellezelles
De Tocht van de Houtblokken: de picknicktafel en de stoeltjes zijn op stap

In het bos bespieden monsterstenen jou met hun fel gekleurde ogen. Het pad langs de bosrand begint daarna sterk te stijgen, maar gelukkig kun je je vastgrijpen aan een leuning met op regelmatige afstanden gestileerde figuren. Dit is in feite een kunstwerk van 45 meter lang, gecreëerd door Paty Sonville. Eenmaal boven sta je oog in oog met een rood gekleurde duivel die een viool in de hand heeft.  

Monsterstenen Pad van het Vreemde
Monsterstenen die je bespieden met fel gekleurde ogen
Leuning langs wandelpad
Leuning met gestileerde figuren links van het wandelpad

Het wandelpad verlaat het bos en loopt verder door de velden in het mooie heuvelachtige landschap van het Pays des Collines. Op verschillende plaatsen word je verrast door een indrukwekkend uitzicht op de omgeving. Onderweg passeer je een beeld dat een oude blinde kluizenaar met een wilde haardos voorstelt, Baptisse du Bon Minique. Het werk is een reactie op de monumenten die voor generaals worden opgericht, die vaak vele duizenden gesneuvelden op hun geweten hebben. Baptisse was echter een eenvoudig mens, die een braaf en onopvallend leven leidde, en daarvoor evengoed een monument verdient. 

Heremiet Baptisse du Bon Miniques
Een beeld dat een arme blinde kluizenaar voorstelt
Het schitterende heuvellandschap van het Pays des Collines

Aan tafel met de heks Quintine 

Het Pad van het Vreemde leidt naar een picknicktafel waar je aan tafel kunt met niemand minder dan de heks Quintine. In haar houten hutje staart ze jou aan, terwijl haar heksenketel aan een driepoot hangt. Als je even uitrust aan de picknicktafel, zie je door de lege omlijsting het dorpscentrum van Ellezelles liggen.  

De heks Quintine in haar hutje met heksenketel aan een driepoot
Doorheen de lege omlijsting zie je het dorpscentrum van Ellezelles liggen

Verderop passeer je het schrikwekkende beeld van een weerwolf en zie je een rijtje mythische figuren die als paddenstoelen uit de grond lijken te komen. Het geheel doet een beetje denken aan de beelden van Paaseiland. Aan de rand van een bos loop je langs figuren die een mensachtige knotwilg (Chôke) en verschillende bosgeesten voorstellen. Er is zelfs een bosgeest bij die op de… pot zit!  

Symbolische figuren Pad van het Vreemde
Deze mythische figuren lijken op de beelden van Paaseiland
Bosgeest op de Pot Ellezelles
Een bosgeest die op de pot zit

Langs groene bokken, cycloopvogels, veelkoppige beesten en Quintine’s zus 

Het Pad van het Vreemde maakt een paar scherpe bochten en daalt steil de heuvel af. Aan de zijkanten van de holle weg zie je opnieuw een groot aantal ‘vreemde’ figuren. Je passeert onder andere een Groene Bok die kinderen ontvoerde die zich te diep in het bos waagden, een Cycloopvogel die jou met één oog aanstaart en een rare Steltvogel die klaar staat om op te vliegen. De ‘edele delen’ van de Groene Bok werden helaas door vandalen vernietigd in juli 2006.

Groene Bok Pad van het Vreemde
Het verhaal van de Groene Bok weerhield kinderen ervan om te ver in het bos te gaan

Wat verderop ontvangt de zus van heks Quintine je met open armen, maar let op haar met bloed bedekte vingernagels! In de buurt wacht ook het Zevenkoppige Beest, waarvan wordt beweerd dat het telkens op oudejaarsavond een jonge vrouw opat. Vlak voor het Zevenkoppige Beest kun je even uitrusten op ‘De Ontwortelde‘, een artistieke bank met vreemde ‘poten’.  

Zevenkoppig Beest Pad van het Vreemde
Het Zevenkoppige Beest at op elke oudejaarsavond een jong meisje op
Artistieke zitbank 'De Ontwortelde'

Terug naar het dorpscentrum langs het Pad van het Vreemde

Steek verkeersweg N57 over en wandel langs het Pad van het Vreemde terug naar het dorpscentrum. Je loopt eerst langs een aantal creaties die gemaakt zijn van metalen schroot. Een eindje voorbij de kapel Notre-Dame de la Paix zie je het opvallende drie meter hoge betonnen personage ‘Idool‘, gemaakt door Marie-Christine Leisen. Nog wat verder kom je langs een ‘Duivelvuilnisbak‘ van de hand van Patrick Jouret. Vlak ernaast staat een ‘Vogelverschrikker‘ gemaakt van metaalafval. 

Kunstwerk Idool Ellezelles
Het betonnen kunstwerk 'Idool' van Marie-Christine Leisen
Vogelverschrikker en Duivelvuilnisbak Pad van het Vreemde
De 'Duivelvuilnisbak' van Patrick Jouret naast de 'Vogelverschrikker'

Het pad maakt een haakse bocht naar rechts richting dorpscentrum. Naast een aantal creaties vervaardigd van afgedankt landbouwgereedschap, zie je ook de bewegende vleermuis ‘Picrîl‘. Dit werk van Jean-François Massart staart je aan met felgroene ogen. 

Vleermuis Picrîl Ellezelles
De vleermuis 'Picrîl' van Jean-François Massart

Via de Rue de Frasnes wandel je terug naar de dorpskern. Bij het kruispunt met de Rue de Lessines springt de fel beschilderde elektriciteitscabine onmiddellijk in het oog. Op de muren van de elektriciteitscabine staan meerdere taferelen uit de folklore van Elzele afgebeeld, zoals de jaarlijkse heksensabbat en het oogstfeest.       

Elektriciteitscabine Ellezelles
De in felle kleuren versierde elektriciteitscabine van Ellezelles
Folkloristisch tafereel op een muur van de elektriciteitscabine

Langs de Rue du Pont en de Ruelle des Ecoles bereik je terug het Maison du Pays des Collines, het begin- en eindpunt van het mythische Pad van het Vreemde. 

Info

Pad van het Vreemde: extra info

Meer informatie over het Pad van het Vreemde is onder meer te vinden op onderstaande websites:

Gerelateerde onderwerpen

Lees ook ons artikel over wandelen in het Raspaillebos en het Kluysbos in de Vlaamse Ardennen, niet ver van Ellezelles:

Raspaillebos en Kluysbos

Graag uw reactie over deze pagina!

Beste bezoeker van deze webpagina, 

De redactie van Even Op Stap heeft deze pagina met zorg samengesteld. Maar… wij blijven ook maar mensen. Hebt u een fout ontdekt in de tekst? Is de beschrijving niet duidelijk? Zijn sommige attracties / gebouwen / wandelpaden niet meer toegankelijk? Laat het ons weten!

Uiteraard zijn alle suggesties voor nieuwe onderwerpen, daguitstapjes en wandelingen van harte welkom!

Over Even Op Stap

Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Follow by Email

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, waarvan u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden.