Mechelen is een stad van kerken. Niet minder dan acht historische kerken bevinden er zich in de binnenstad. De meest bekende is ongetwijfeld de Sint-Romboutskathedraal. De Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek is een bedevaartskerk, die door paus Johannes Paulus II persoonlijk werd bezocht en later van hem de titel van basiliek kreeg.
Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijk: meer dan 1000 jaar verering
Het houten Mariabeeld dat in de Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek wordt vereerd, kent een eeuwenlange geschiedenis. Hanswijk was meer dan duizend jaar geleden een gehucht dat aan de Dijle lag, buiten de stadsmuren van Mechelen. Rond het jaar 988 liep op de Dijle een schip vast ter hoogte van Hanswijk. Nadat een Mariabeeldje uit het schip aan land was gebracht, kon het schip weer verder varen. Voor de gelovigen een teken dat Maria hier vereerd wilde worden.
Eerst werd het miraculeuze Mariabeeld in een kleine kapel vereerd, nadien in een stenen kerk. De werken aan de huidige basiliek begonnen in 1663. De architect was de Mechelaar Lucas Faydherbe.
De bouw van de Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek
Opstandige geuzen verwoestten de eerste stenen Hanswijkkerk in 1578. De tweede opgerichte kerk werd al snel te klein. Het stadsbestuur besloot daarom om een nieuwe, veel grotere kerk te laten bouwen. Het werk werd toevertrouwd aan de Mechelse architect en beeldhouwer Lucas Faydherbe. Hij maakte de plannen van het huidige barokke kerkgebouw met de hoge koepel.
Het werk aan de nieuwe grote Hanswijkkerk begon in 1663. De bouw van de kerk ging gepaard met heel wat moeilijkheden. De dragende structuren van de hoge koepel dreigden te verzakken onder het grote gewicht. Faydherbe was daarom genoodzaakt om de kolommen met trekijzers te versterken. Hij verborg de trekijzers en ankers met versieringen, onder meer met vier portieken waarop bustes van kerkvaders staan.
Boven de kolommen die de koepel dragen zie je ook twee grote reliëfs, eveneens van de hand van Lucas Faydherbe. De twee reliëfs stellen resp. de val van Jezus onder het kruis en de aanbidding door de herders voor.
Bezienswaardigheden in de Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek
Naast het beeld van Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijk, de bustes van de kerkvaders en de reliëfs, bevinden er zich nog tal van andere bezienswaardigheden in de basiliek. Bewonder vooral de preekstoel uit 1746, uitgevoerd door de Mechelse beeldhouwer Theodoor Verhaegen.
Bemerk ook het labyrint in de vloer achteraan de basiliek. Dit labyrint werd aangelegd bij de restauratie van de Hanswijkkerk in 1892. Via vele kronkels leidt het pad naar het eindpunt, dat zich helemaal in het centrum van het labyrint bevindt.
Onder de basiliek bevindt zich een crypte waar regelmatig tentoonstellingen worden gehouden. Bezoek ook de schatkamer, waarin verschillende voorwerpen worden getoond die verband houden met Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijk. Een bijzonder voorwerp is een rozenkrans die door paus Johannes Paulus II persoonlijk werd geschonken, bij zijn bezoek aan de kerk op 18 mei 1985. Naast de rozenkrans ligt het pauselijke document waarmee de kerk de titel van basiliek kreeg op 6 oktober 1987.
De Hanswijkprocessie
Het houten beeld van Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijk wordt elk jaar, op de zondag voor Hemelvaartsdag, in processie door de straten van Mechelen gedragen.
Volgens de legende zou de bevolking van Hanswijk in 1272 het beeld binnen de stadsmuren van Mechelen hebben gebracht, omdat de streek werd geteisterd door de pest. Kort nadien verdwenen de pest en andere ziekten. De bevolking besloot om elk jaar uit dankbaarheid een processie met het Mariabeeld te laten plaatsvinden in Mechelen, de zogenaamde Hanswijkprocessie.
Meer informatie over de Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek
- Adres: Hanswijkstraat 69 te Mechelen
- Openingsuren: elke dag van 9 u tot 17 u (in de winter tot 16 u)
- website Hanswijkbasiliek: www.hanswijkbasiliek.com
- website Hanswijkprocessie: www.hanswijkprocessie.be
Lees ook:
Stadswandeling in Mechelen: stad van maneblussers en torens
Graag uw reactie over deze pagina!
Beste bezoeker van deze webpagina,
De redactie van Even Op Stap heeft deze pagina met zorg samengesteld. Maar… wij blijven ook maar mensen. Hebt u een fout ontdekt in de tekst? Is de beschrijving niet duidelijk? Zijn sommige attracties / gebouwen / wandelpaden niet meer toegankelijk? Laat het ons weten!
Uiteraard zijn alle suggesties voor nieuwe onderwerpen, daguitstapjes en wandelingen van harte welkom!
Over Even Op Stap
Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Laatste berichten