Wandelen of fietsen op een onbewoond eiland in België? Zeker, het is mogelijk! Zo’n onbewoond eilandje ligt vlak bij de monding van de Rupel in de Schelde, bij het gehucht Wintam in de omgeving van Bornem. Het wordt ingesloten door de Rupel, de Schelde en het Zeekanaal Brussel-Schelde. Je raakt op dit zogenaamde Noordelijk Eiland met een veerboot, de (gratis) veerdienst Schelle – Wintam. In het zuiden staat het eiland in verbinding met het Zuidelijk Eiland, dat ‘gekneld’ ligt tussen de Rupel en het Zeekanaal. Een wandeling op het Noordelijk Eiland, in een fraai natuurgebied langs de oevers van het Zeekanaal en de Rupel, loont absoluut de moeite.
© OpenStreetMap – bijdragers, CC BY-SA 2.0
Vertrekpunt
Taverne - restaurant Tolhuis-Veer, Tolhuisstraat 325, Schelle
Coördinaten
N: 51,11836 O: 4,31344
Afstand
6,2 kilometer
Parkeren
Op de gratis parking bij taverne - restaurant Tolhuis-Veer
Toegankelijkheid voor rolstoelen
Het terrein is geschikt voor rolstoelen
Bezienswaardigheden
Zeesluis van Wintam, Zeekanaal Brussel - Schelde, fauna en flora op het eiland, oever van de Rupel
Eten en drinken
Taverne - restaurant Tolhuis-Veer. Er is geen eet- of drinkgelegenheid op het eiland zelf
Gpx- en pdf-bestanden van deze wandeling
Wie wil wandelen met gps-navigatie op smartphone of wandel-gps, kan hieronder het gpx-bestand van deze wandeling downloaden. Even Op Stap biedt ook twee pdf-bestanden aan met gedetailleerde wandelkaart en met de tekst en afbeeldingen van dit artikel. Deze pdf-bestanden kun je gemakkelijk afprinten of bekijken op je smartphone. Voor het gpx-bestand en de twee pdf-bestanden samen vragen wij een kleine bijdrage van 1,95 euro. De bestanden zijn onmiddellijk beschikbaar na online betaling.
Wandeling op het Noordelijk Eiland: starten aan de veerpont
Zoals je van een onbewoond eiland mag verwachten, moet je een veerboot nemen om er te komen. De gratis veerdienst Schelle – Wintam vertrekt in de buurt van het Tolhuis aan de oever van de Rupel. Parkeer je auto op de parking naast taverne – restaurant Tolhuis-Veer, Tolhuisstraat 325, Schelle. Vanaf deze parking ga je naar rechts en volg je de oever van de Rupel tot aan de veerpont. Aan je rechterzijde passeer je het Tolhuis, een beschermd gebouw waar vroeger tol werd geïnd op het vervoer langs de Rupel.
Naar de Zeesluis van Wintam
Auto’s zijn niet toegelaten op het eiland, maar je fiets mag je gerust meenemen. De overtocht met de veerboot duurt maar enkele minuten. Wanneer je van de boot komt, zie je recht voor jou een vogelkijkhut. Vanaf daar kun je de talrijke vogels op de waterpoelen van het eilandje observeren. Ga naar rechts en volg het verharde wandel- en fietspad dat helemaal rondom het eiland loopt.
Deze wandeling op het Noordelijk Eiland brengt je eerst langs de indrukwekkende Zeesluis van Wintam. De hoge toren vanwaaruit de sluiswachters de sluisdeuren bedienen en de scheepvaart in de gaten houden, is het eerste wat je opvalt. Volg het wandel- en fietspad tot je aan een T-splitsing komt met een wegwijzer naar het ZWOC (Zeesluis Wintam Onthaalcentrum). Ga hier naar rechts richting ZWOC. Op de strekdam bij het onthaalcentrum heb je een schitterend uitzicht over de Schelde en de monding van het Zeekanaal en de Rupel.
Loop terug naar de T-splitsing en ga daar rechtdoor. De Zeesluis en het Zeekanaal Brussel – Schelde liggen rechts van jou. Je passeert eerst de toegang naar de stroomafwaartse sluisdeuren van de Zeesluis. Zo’n tweehonderd meter verder kom je aan de toegang naar de stroomopwaartse sluisdeuren. Wandel er even naartoe om een indruk te krijgen van de grootte van deze indrukwekkende sluis.
De Zeesluis van Wintam is voltooid in 1997. De sluis dient om het hoogteverschil tussen het waterpeil van de Schelde en deze van het Zeekanaal Brussel – Schelde te overbruggen. Oorspronkelijk mondde het Zeekanaal in de Rupel uit ten noorden van Willebroek. In de loop van de twintigste eeuw verlegde men tweemaal de loop van het kanaal. Nu mondt het Zeekanaal rechtstreeks in de Schelde uit via de Zeesluis van Wintam. De Zeesluis is 250 meter lang en 25 meter breed.
Bezoek spotgoedkoop Plopsa Station Antwerp!
Langs de oever van het Zeekanaal
Voorbij de Zeesluis gaat deze wandeling op het Noordelijk Eiland verder langs de oever van het Zeekanaal. Het Zeekanaal Brussel – Schelde speelt een zeer belangrijke rol in de Belgische binnenscheepvaart. Het kanaal, dat voor een groot deel al werd aangelegd in de 16de eeuw, verbindt de binnenhaven van Brussel met de haven van Antwerpen. De bevoorrading van Brussel verloopt voor een groot gedeelte via deze waterweg.
Fraaie natuur op het Noordelijk Eiland
Zowel het Noordelijk Eiland als het Zuidelijk Eiland, gelegen tussen het Zeekanaal en de Rupel, ontstonden in de twintigste eeuw door het verleggen van de monding van het Zeekanaal. Het Zuidelijk Eiland werd industriegebied en is volgebouwd met fabrieken. Het Noordelijk Eiland kreeg een bestemming als natuurgebied met rivierduinen, grasland en verschillende waterpoelen. Tijdens je wandeling op het Noordelijk Eiland kun je vanop het fiets- en wandelpad dit fraaie natuurgebied in zijn volle glorie bewonderen.
Heb je in het grasland van het eiland al Konikspaarden of Gallowayrunderen gespot? Beide soorten werden hier uitgezet en zorgen voor een natuurlijke begrazing van het gebied. Het grasland is echter ook het leefgebied van konijnen en vossen. De konijnenpopulatie wordt beperkt gehouden, omdat konijnen schade toebrengen aan de dijken. Natuurbeheerders gebruiken fretten om konijnen uit hun holen te jagen en vervolgens te vangen.
Vogels spotten tijdens je wandeling op het Noordelijk Eiland
Blijf het verharde wandel- en fietspad langs de oever van het Zeekanaal volgen. Aan je linkerzijde passeer je de rand van een uitgestrekte waterplas. Vogellliefhebbers halen hier hun hart op, want dit waterrijke gebied is een paradijs voor vogels. Reigers, kluten, visdiefjes en allerlei eendensoorten voelen zich thuis op het Noordelijk Eiland. Trekvogels gebruiken het eiland als rustplaats tijdens de trek.
Terug naar de veerboot langs de oever van de Rupel
Net voor een berkenbosje verlaat je het verharde pad langs het Zeekanaal en ga je naar links. Op het einde van dit pad ga je links de helling op naar de Rupeldijk. Je loopt over de Rupeldijk terug naar de aanlegplaats van de veerboot. Aan je linkerzijde zie je het grasland en de waterpoelen van het eiland. Rechts ligt de Rupel, een twaalf kilometer lange rivier die ontstaat uit de samenvloeiing van de Dijle en de Nete.
Ook de Rupel speelt een belangrijke rol in de Belgische binnenscheepvaart. Het is een getijderivier, vandaar noodzaak aan stevige dijken langs de oevers. De rechteroever van de Rupel is vooral bekend om de steenbakkerijen die er gevestigd zijn. Binnenschepen kunnen vanaf de Schelde Mechelen en Leuven bereiken via een route over de Rupel.
Je loopt zo’n 1,5 kilometer langs de Rupeloever en bereikt terug de aanlegsteiger van de veerboot. Terwijl je wacht op de boot, kun je in de vogelkijkhut nog even de vele soorten watervogels in de waterplas gadeslaan. De veerboot brengt je terug naar de rechteroever van de Rupel, waar je in taverne – restaurant Tolhuis-Veer mag nagenieten van deze unieke wandeling op het Noordelijk Eiland bij Wintam.
Vind hier nog meer ideeën voor leuke daguitstapjes!
Trek in een hapje of een drankje na jouw wandeling op het Noordelijk Eiland?
Welkom in restaurant-brasserie
Tolhuis-Veer
Tolhuisstraat 325, Schelle
Wandeling op het Noordelijk Eiland: extra info
- Scheldeland: Noordelijk Eiland
- Agentschap Natuur en Bos: Noordelijk Eiland
- De Vlaamse Waterweg: veerdiensten (veer Schelle – Wintam)
Graag uw reactie over deze pagina!
Beste bezoeker van deze webpagina,
De redactie van Even Op Stap heeft deze pagina met zorg samengesteld. Maar… wij blijven ook maar mensen. Hebt u een fout ontdekt in de tekst? Is de beschrijving niet duidelijk? Zijn sommige attracties / gebouwen / wandelpaden niet meer toegankelijk? Laat het ons weten!
Uiteraard zijn alle suggesties voor nieuwe onderwerpen, daguitstapjes en wandelingen van harte welkom!
Over Even Op Stap
Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Laatste berichten