Wandeling op het Noordelijk Eiland bij Wintam

Wandelen of fietsen op een onbewoond eiland in België? Zeker, het is mogelijk! Zo’n onbewoond eilandje ligt vlak bij de monding van de Rupel in de Schelde, bij het gehucht Wintam in de omgeving van Bornem. Het wordt ingesloten door de Rupel, de Schelde en het Zeekanaal Brussel-Schelde. Je raakt op dit zogenaamde Noordelijk Eiland met een veerboot, de (gratis) veerdienst Schelle – Wintam. In het zuiden staat het eiland in verbinding met het Zuidelijk Eiland, dat ‘gekneld’ ligt tussen de Rupel en het Zeekanaal. Een wandeling op het Noordelijk Eiland, in een fraai natuurgebied langs de oevers van het Zeekanaal en de Rupel, loont absoluut de moeite. 

Noordelijk Eiland wandelkaart

© OpenStreetMap – auteurs, CC BY-SA, modified

Vertrekpunt

Taverne - restaurant Tolhuis-Veer, Tolhuisstraat 325, Schelle

Coördinaten

N: 51,11836 O: 4,31344

Afstand

6,2 kilometer

Parkeren

Op de gratis parking bij taverne - restaurant Tolhuis-Veer

Toegankelijkheid voor rolstoelen

Het terrein is geschikt voor rolstoelen

Bezienswaardigheden

Zeesluis van Wintam, Zeekanaal Brussel - Schelde, fauna en flora op het eiland, oever van de Rupel

Eten en drinken

Taverne - restaurant Tolhuis-Veer. Er is geen eet- of drinkgelegenheid op het eiland zelf

Wandeling op het Noordelijk Eiland: starten aan de veerpont 

Zoals je van een onbewoond eiland mag verwachten, moet je een veerboot nemen om er te komen. De gratis veerdienst Schelle – Wintam vertrekt in de buurt van het Tolhuis aan de oever van de Rupel. Parkeer je auto op de parking naast taverne – restaurant Tolhuis-Veer, Tolhuisstraat 325, Schelle. Vanaf deze parking ga je naar rechts en volg je de oever van de Rupel tot aan de veerpont. Aan je rechterzijde passeer je het Tolhuis, een beschermd gebouw waar vroeger tol werd geïnd op het vervoer langs de Rupel.  

Veerboot en Tolhuis
De veerboot op de Rupel, met op de achtergrond het geklasseerde Tolhuis

Zin om naar een Plopsa-park te gaan?

Bestel tickets met laagste prijs-garantie bij 

Musement

Plopsaland De Panne: 36,50€ ipv. 41,50€
Plopsaqua De Panne: 17,50€ ipv. 22,50€
Plopsa Coo: 22,50€ ipv. 27,50€
Plopsa Indoor Coevorden: 17,50€ ipv. 22,50€
Plopsa Indoor Hasselt: 17,50€ ipv. 22,50€
Plopsaqua Landen-Hanuit: 17,50€ ipv. 22,50€

Met beste prijs-garantie: vind je een ticket voor een lagere prijs, dan past Musement zijn prijs aan!

Naar de Zeesluis van Wintam

Auto’s zijn niet toegelaten op het eiland, maar je fiets mag je gerust meenemen. De overtocht met de veerboot duurt maar enkele minuten. Wanneer je van de boot komt, zie je recht voor jou een vogelkijkhut. Vanaf daar kun je de talrijke vogels op de waterpoelen van het eilandje observeren. Ga naar rechts en volg het verharde wandel- en fietspad dat helemaal rondom het eiland loopt. 

Noordelijk Eiland
Grasland en waterpoel op het Noordelijk Eiland. Bemerk achteraan de controletoren van de Zeesluis van Wintam

Deze wandeling op het Noordelijk Eiland brengt je eerst langs de indrukwekkende Zeesluis van Wintam. De hoge toren vanwaaruit de sluiswachters de sluisdeuren bedienen en de scheepvaart in de gaten houden, is het eerste wat je opvalt. Volg het wandel- en fietspad tot je aan een T-splitsing komt met een wegwijzer naar het ZWOC (Zeesluis Wintam Onthaalcentrum). Ga hier naar rechts richting ZWOC. Op de strekdam bij het onthaalcentrum heb je een schitterend uitzicht over de Schelde en de monding van het Zeekanaal en de Rupel. 

Gebouwen Zeesluis van Wintam
Gebouwen en installaties aan de Zeesluis van Wintam

Wintervakantie in Oostenrijk

Geniet van 15% korting tot 150 Euro op alle vakantiehuizen in Oostenrijk op Belvilla. Voor verblijven van 1 december 2021 tot 31 maart 2022.

Kortingscode: AUSTRIA

Loop terug naar de T-splitsing en ga daar rechtdoor. De Zeesluis en het Zeekanaal Brussel – Schelde liggen rechts van jou. Je passeert eerst de toegang naar de stroomafwaartse sluisdeuren van de Zeesluis. Zo’n tweehonderd meter verder kom je aan de toegang naar de stroomopwaartse sluisdeuren. Wandel er even naartoe om een indruk te krijgen van de grootte van deze indrukwekkende sluis.  

De indrukwekkende sluisdeuren aan de stroomopwaartse zijde van de Zeesluis van Wintam

De Zeesluis van Wintam is voltooid in 1997. De sluis dient om het hoogteverschil tussen het waterpeil van de Schelde en deze van het Zeekanaal Brussel – Schelde te overbruggen. Oorspronkelijk mondde het Zeekanaal in de Rupel uit ten noorden van Willebroek. In de loop van de twintigste eeuw verlegde men tweemaal de loop van het kanaal. Nu mondt het Zeekanaal rechtstreeks in de Schelde uit via de Zeesluis van Wintam. De Zeesluis is 250 meter lang en 25 meter breed. 

Het begin van het Zeekanaal Brussel-Schelde bij de Zeesluis van Wintam

Langs de oever van het Zeekanaal 

Voorbij de Zeesluis gaat deze wandeling op het Noordelijk Eiland verder langs de oever van het Zeekanaal. Het Zeekanaal Brussel – Schelde speelt een zeer belangrijke rol in de Belgische binnenscheepvaart. Het kanaal, dat voor een groot deel al werd aangelegd in de 16de eeuw, verbindt de binnenhaven van Brussel met de haven van Antwerpen. De bevoorrading van Brussel verloopt voor een groot gedeelte via deze waterweg.  

Noordelijk Eiland oever Zeekanaal
De oever van het Zeekanaal Brussel-Schelde met aan de linkerzijde het verharde wandel- en fietspad

Fraaie natuur op het Noordelijk Eiland

Zowel het Noordelijk Eiland als het Zuidelijk Eiland, gelegen tussen het Zeekanaal en de Rupel, ontstonden in de twintigste eeuw door het verleggen van de monding van het Zeekanaal. Het Zuidelijk Eiland werd industriegebied en is volgebouwd met fabrieken. Het Noordelijk Eiland kreeg een bestemming als natuurgebied met rivierduinen, grasland en verschillende waterpoelen. Tijdens je wandeling op het Noordelijk Eiland kun je vanop het fiets- en wandelpad dit fraaie natuurgebied in zijn volle glorie bewonderen.    

Natuur Noordelijk Eiland
Het fraaie landschap van het Noordelijk Eiland

Tips van Even Op Stap: wat heb je nodig voor een flinke natuurwandeling?

Heb je in het grasland van het eiland al Konikspaarden of Gallowayrunderen gespot? Beide soorten werden hier uitgezet en zorgen voor een natuurlijke begrazing van het gebied. Het grasland is echter ook het leefgebied van konijnen en vossen. De konijnenpopulatie wordt beperkt gehouden, omdat konijnen schade toebrengen aan de dijken. Natuurbeheerders gebruiken fretten om konijnen uit hun holen te jagen en vervolgens te vangen. 

Konikspaard Noordelijk Eiland
Konikspaarden houden het gras kort op het Noordelijk Eiland

Vogels spotten tijdens je wandeling op het Noordelijk Eiland

Blijf het verharde wandel- en fietspad langs de oever van het Zeekanaal volgen. Aan je linkerzijde passeer je de rand van een uitgestrekte waterplas. Vogellliefhebbers halen hier hun hart op, want dit waterrijke gebied is een paradijs voor vogels. Reigers, kluten, visdiefjes en allerlei eendensoorten voelen zich thuis op het Noordelijk Eiland. Trekvogels gebruiken het eiland als rustplaats tijdens de trek.   

Vogels Noordelijk Eiland
Het Noordelijk Eiland is een paradijs voor vogels

Bij Vakantieveilingen.be worden tickets geveild voor de leukste pretparken en dierentuinen. Bied mee en plan meteen jouw dagje weg! 

Terug naar de veerboot langs de oever van de Rupel

Net voor een berkenbosje verlaat je het verharde pad langs het Zeekanaal en ga je naar links. Op het einde van dit pad ga je links de helling op naar de Rupeldijk. Je loopt over de Rupeldijk terug naar de aanlegplaats van de veerboot.  Aan je linkerzijde zie je het grasland en de waterpoelen van het eiland. Rechts ligt de Rupel, een twaalf kilometer lange rivier die ontstaat uit de samenvloeiing van de Dijle en de Nete. 

Grasland en waterpoelen op het Noordelijk Eiland
Op de Rupeldijk: grasland en waterpoelen aan je linkerzijde

Ook de Rupel speelt een belangrijke rol in de Belgische binnenscheepvaart. Het is een getijderivier, vandaar noodzaak aan stevige dijken langs de oevers. De rechteroever van de Rupel is vooral bekend om de steenbakkerijen die er gevestigd zijn. Binnenschepen kunnen vanaf de Schelde Mechelen en Leuven bereiken via een route over de Rupel.  

Oever Rupel Noordelijk Eiland
De Rupel: belangrijke waterweg in België

Je loopt zo’n 1,5 kilometer langs de Rupeloever en bereikt terug de aanlegsteiger van de veerboot. Terwijl je wacht op de boot, kun je in de vogelkijkhut nog even de vele soorten watervogels in de waterplas gadeslaan. De veerboot brengt je terug naar de rechteroever van de Rupel, waar je in taverne – restaurant Tolhuis-Veer mag nagenieten van deze unieke wandeling op het Noordelijk Eiland bij Wintam.  

Vind hier nog meer ideeën voor leuke daguitstapjes! 

Trek in een hapje of een drankje na jouw wandeling op het Noordelijk Eiland?
Welkom in restaurant-brasserie

Tolhuis-Veer

Tolhuis Veer

Tolhuisstraat 325, Schelle

Info

Wandeling op het Noordelijk Eiland: extra info

Graag uw reactie over deze pagina!

Beste bezoeker van deze webpagina, 

De redactie van Even Op Stap heeft deze pagina met zorg samengesteld. Maar… wij blijven ook maar mensen. Hebt u een fout ontdekt in de tekst? Is de beschrijving niet duidelijk? Zijn sommige attracties / gebouwen / wandelpaden niet meer toegankelijk? Laat het ons weten!

Uiteraard zijn alle suggesties voor nieuwe onderwerpen, daguitstapjes en wandelingen van harte welkom!

Follow by Email

Bellewaerde Halloween

Beleef Halloween in Bellewaerde Park
vanaf 16/10 tot 07/11