Wandeling op het Noordelijk Eiland bij Wintam

Wandelen of fietsen op een onbewoond eiland in België? Zeker, het is mogelijk! Zo’n onbewoond eilandje ligt vlak bij de monding van de Rupel in de Schelde, bij het gehucht Wintam in de omgeving van Bornem. Het wordt ingesloten door de Rupel, de Schelde en het Zeekanaal Brussel-Schelde. Je raakt op dit zogenaamde Noordelijk Eiland met een veerboot, de (gratis) veerdienst Schelle – Wintam. In het zuiden staat het eiland in verbinding met het Zuidelijk Eiland, dat ‘gekneld’ ligt tussen de Rupel en het Zeekanaal. Een wandeling op het Noordelijk Eiland, in een fraai natuurgebied langs de oevers van het Zeekanaal en de Rupel, loont absoluut de moeite. 

Noordelijk Eiland wandelkaart

© OpenStreetMap – auteurs, CC BY-SA, modified

Vertrekpunt

 Taverne - restaurant Tolhuis Veer, Tolhuisstraat 325, Schelle

Coördinaten

N: 51,11836 O: 4,31344

Afstand

6,2 kilometer

Parkeren

Op de gratis parking bij taverne - restaurant Tolhuis Veer

Toegankelijkheid voor rolstoelen

Het terrein is geschikt voor rolstoelen

Bezienswaardigheden

Zeesluis van Wintam, Zeekanaal Brussel - Schelde, fauna en flora op het eiland, oever van de Rupel

Eten en drinken

Taverne - restaurant Tolhuis Veer. Er is geen eet- of drinkgelegenheid op het eiland zelf

Wandeling op het Noordelijk Eiland: starten aan de veerpont 

Zoals je van een onbewoond eiland mag verwachten, moet je een veerboot nemen om er te komen. De gratis veerdienst Schelle – Wintam vertrekt in de buurt van het Tolhuis aan de oever van de Rupel. Parkeer je auto op de parking naast taverne – restaurant Tolhuis Veer, Tolhuisstraat 325, Schelle. Vanaf deze parking ga je naar rechts en volg je de oever van de Rupel tot aan de veerpont. Aan je rechterzijde passeer je het Tolhuis, een beschermd gebouw waar vroeger tol werd geïnd op het vervoer langs de Rupel.  

Veerboot en Tolhuis
De veerboot op de Rupel, met op de achtergrond het geklasseerde Tolhuis
Coronaproof speurtocht

Zin in een coronaproof speurtocht in een Belgische stad? 

Nu met 63% korting via Actievandedag.be – de meest betrouwbare dealsite! Ontdek unieke plekjes, los raadsels op en beantwoord vragen tijdens een interactieve speurtocht uitgevoerd met smartphone of tablet. Beschikbaar voor Brugge, Brussel, Antwerpen, Gent, Luik, Mechelen en Hasselt. Volledig coronaproof, een aanbevolen activiteit in coronatijden!

Mini-Europe

Het mooiste miniatuurpark van Europa bezoeken, met meer dan 350 monumenten?  Geopend vanaf 29 maart!

Wandel langs Europa’s bekendste monumenten op slechts enkele uren tijd. Boek je tickets tot 28% korting bij Actievandedag.be en bezoek Mini-Europe te Brussel! Boek je dagje uit goedkoper op Actievandedag.be

De pretparken gaan terug open in april!

Naar de Zeesluis van Wintam

Auto’s zijn niet toegelaten op het eiland, maar je fiets mag je gerust meenemen. De overtocht met de veerboot duurt maar enkele minuten. Wanneer je van de boot komt, zie je recht voor jou een vogelkijkhut. Vanaf daar kun je de talrijke vogels op de waterpoelen van het eilandje observeren. Ga naar rechts en volg het verharde wandel- en fietspad dat helemaal rondom het eiland loopt. 

Noordelijk Eiland
Grasland en waterpoel op het Noordelijk Eiland. Bemerk achteraan de controletoren van de Zeesluis van Wintam

Deze wandeling op het Noordelijk Eiland brengt je eerst langs de indrukwekkende Zeesluis van Wintam. De hoge toren vanwaaruit de sluiswachters de sluisdeuren bedienen en de scheepvaart in de gaten houden, is het eerste wat je opvalt. Volg het wandel- en fietspad tot je aan een T-splitsing komt met een wegwijzer naar het ZWOC (Zeesluis Wintam Onthaalcentrum). Ga hier naar rechts richting ZWOC. Op de strekdam bij het onthaalcentrum heb je een schitterend uitzicht over de Schelde en de monding van het Zeekanaal en de Rupel. 

Gebouwen Zeesluis van Wintam
Gebouwen en installaties aan de Zeesluis van Wintam

— Advertentie —

Wil je op vakantie in het buitenland deze zomer? 

Loop terug naar de T-splitsing en ga daar rechtdoor. De Zeesluis en het Zeekanaal Brussel – Schelde liggen rechts van jou. Je passeert eerst de toegang naar de stroomafwaartse sluisdeuren van de Zeesluis. Zo’n tweehonderd meter verder kom je aan de toegang naar de stroomopwaartse sluisdeuren. Wandel er even naartoe om een indruk te krijgen van de grootte van deze indrukwekkende sluis.  

De indrukwekkende sluisdeuren aan de stroomopwaartse zijde van de Zeesluis van Wintam

De Zeesluis van Wintam is voltooid in 1997. De sluis dient om het hoogteverschil tussen het waterpeil van de Schelde en deze van het Zeekanaal Brussel – Schelde te overbruggen. Oorspronkelijk mondde het Zeekanaal in de Rupel uit ten noorden van Willebroek. In de loop van de twintigste eeuw verlegde men tweemaal de loop van het kanaal. Nu mondt het Zeekanaal rechtstreeks in de Schelde uit via de Zeesluis van Wintam. De Zeesluis is 250 meter lang en 25 meter breed. 

Het begin van het Zeekanaal Brussel-Schelde bij de Zeesluis van Wintam

— Advertentie —

Langs de oever van het Zeekanaal 

Voorbij de Zeesluis gaat deze wandeling op het Noordelijk Eiland verder langs de oever van het Zeekanaal. Het Zeekanaal Brussel – Schelde speelt een zeer belangrijke rol in de Belgische binnenscheepvaart. Het kanaal, dat voor een groot deel al werd aangelegd in de 16de eeuw, verbindt de binnenhaven van Brussel met de haven van Antwerpen. De bevoorrading van Brussel verloopt voor een groot gedeelte via deze waterweg.  

Noordelijk Eiland oever Zeekanaal
De oever van het Zeekanaal Brussel-Schelde met aan de linkerzijde het verharde wandel- en fietspad

— Advertentie —

— Advertentie —

— Advertentie —

Fraaie natuur op het Noordelijk Eiland

Zowel het Noordelijk Eiland als het Zuidelijk Eiland, gelegen tussen het Zeekanaal en de Rupel, ontstonden in de twintigste eeuw door het verleggen van de monding van het Zeekanaal. Het Zuidelijk Eiland werd industriegebied en is volgebouwd met fabrieken. Het Noordelijk Eiland kreeg een bestemming als natuurgebied met rivierduinen, grasland en verschillende waterpoelen. Tijdens je wandeling op het Noordelijk Eiland kun je vanop het fiets- en wandelpad dit fraaie natuurgebied in zijn volle glorie bewonderen.    

Natuur Noordelijk Eiland
Het fraaie landschap van het Noordelijk Eiland

Tips van Even Op Stap: wat heb je nodig voor een flinke natuurwandeling?

Heb je in het grasland van het eiland al Konikspaarden of Gallowayrunderen gespot? Beide soorten werden hier uitgezet en zorgen voor een natuurlijke begrazing van het gebied. Het grasland is echter ook het leefgebied van konijnen en vossen. De konijnenpopulatie wordt beperkt gehouden, omdat konijnen schade toebrengen aan de dijken. Natuurbeheerders gebruiken fretten om konijnen uit hun holen te jagen en vervolgens te vangen. 

Konikspaard Noordelijk Eiland
Konikspaarden houden het gras kort op het Noordelijk Eiland

— Advertentie —

— Advertentie —

— Advertentie —

— Advertentie —

Vogels spotten tijdens je wandeling op het Noordelijk Eiland

Blijf het verharde wandel- en fietspad langs de oever van het Zeekanaal volgen. Aan je linkerzijde passeer je de rand van een uitgestrekte waterplas. Vogellliefhebbers halen hier hun hart op, want dit waterrijke gebied is een paradijs voor vogels. Reigers, kluten, visdiefjes en allerlei eendensoorten voelen zich thuis op het Noordelijk Eiland. Trekvogels gebruiken het eiland als rustplaats tijdens de trek.   

Vogels Noordelijk Eiland
Het Noordelijk Eiland is een paradijs voor vogels

— Advertentie —

— Advertentie —

Terug naar de veerboot langs de oever van de Rupel

Net voor een berkenbosje verlaat je het verharde pad langs het Zeekanaal en ga je naar links. Op het einde van dit pad ga je links de helling op naar de Rupeldijk. Je loopt over de Rupeldijk terug naar de aanlegplaats van de veerboot.  Aan je linkerzijde zie je het grasland en de waterpoelen van het eiland. Rechts ligt de Rupel, een twaalf kilometer lange rivier die ontstaat uit de samenvloeiing van de Dijle en de Nete. 

Grasland en waterpoelen op het Noordelijk Eiland
Op de Rupeldijk: grasland en waterpoelen aan je linkerzijde

Ook de Rupel speelt een belangrijke rol in de Belgische binnenscheepvaart. Het is een getijderivier, vandaar noodzaak aan stevige dijken langs de oevers. De rechteroever van de Rupel is vooral bekend om de steenbakkerijen die er gevestigd zijn. Binnenschepen kunnen vanaf de Schelde Mechelen en Leuven bereiken via een route over de Rupel.  

Oever Rupel Noordelijk Eiland
De Rupel: belangrijke waterweg in België

Je loopt zo’n 1,5 kilometer langs de Rupeloever en bereikt terug de aanlegsteiger van de veerboot. Terwijl je wacht op de boot, kun je in de vogelkijkhut nog even de vele soorten watervogels in de waterplas gadeslaan. De veerboot brengt je terug naar de rechteroever van de Rupel, waar je in taverne – restaurant Tolhuis-Veer mag nagenieten van deze unieke wandeling op het Noordelijk Eiland bij Wintam.  

Vind hier nog meer ideeën voor leuke daguitstapjes! 

De Belgische vakantieparken zijn terug open!

CenterParcs vakantieparken

Sunparks vakantieparken

Roompot vakantieparken in Bredene, Eksel en Tellin

Vakantiepark Molenheide in Helchteren

Info

Wandeling op het Noordelijk Eiland: extra info

Graag uw reactie over deze pagina!

Beste bezoeker van deze webpagina, 

De redactie van Even Op Stap heeft deze pagina met zorg samengesteld. Maar… wij blijven ook maar mensen. Hebt u een fout ontdekt in de tekst? Is de beschrijving niet duidelijk? Zijn sommige attracties / gebouwen / wandelpaden niet meer toegankelijk? Laat het ons weten!

Uiteraard zijn alle suggesties voor nieuwe onderwerpen, daguitstapjes en wandelingen van harte welkom!

Follow by Email
Pakawi park

Tip van de dag

Bezoek dierentuin Pakawi Park te Olmen! Nu met 35% korting via Actievandedag.be. Je betaalt slechts 14,99 € in plaats van 23 € voor een ticket!