Wandeling in Doel: spookdorp aan de Schelde

Een wandeling in Doel is een aparte ervaring. Het lijkt alsof dit Scheldedorp volledig verlaten is. Huizen met dichtgetimmerde ramen, graffiti op de gevels en onkruid tussen de straatstenen: dat is je eerste indruk tijdens een wandeling in Doel. Maar toch… Als je goed kijkt, zie je hier en daar nog een bewoond pand. Inderdaad, er wonen nog steeds een paar tientallen mensen in Doel. En ze zijn niet van plan om hun bedreigde dorp snel te verlaten! Deze wandeling in Doel brengt je langs de interessantste punten in dit (bijna) verlaten dorp aan de Schelde, op een steenworp afstand van de kerncentrale en het Deurganckdok. 

Muurtekst Doel
Een van de vele teksten op huisgevels in Doel

Wandeling in Doel: wandelen door een opgegeven dorp

Ooit was het een bloeiend polderdorp aan de Schelde, het kleine plaatsje Doel. In het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw woonden er zelfs nog zo’n 1300 mensen. De bouw van de kerncentrale van Doel begon in 1969. De kerncentrale was echter niet de reden waarvoor de inwoners van Doel moesten verhuizen. Het waren de plannen voor de uitbreiding van de Antwerpse haven die Doel de das omdeden. 

Koeltorens kerncentrale Doel
De koeltorens van de kerncentrale in het straatbeeld van Doel

De bouw van het Deurganckdok, net ten zuiden van Doel, begon in 1999. De Vlaamse regering stelde vast dat Doel onleefbaar zou worden door de geplande havenuitbreiding. Doel moest verdwijnen; de inwoners moesten hun huizen verkopen aan de staat en een nieuwe woonplaats zoeken. Meer dan twintig jaar later, na veel politiek getouwtrek en juridische procedures, bestaat Doel nog steeds. Er wonen nog een twintigtal mensen in het dorp, en die willen er koste wat het kost blijven. Volgens de laatste berichten (april 2021) mag Doel definitief blijven bestaan.  

Doel haveninstallaties
Wegens uitbreiding van de Antwerpse haven moest Doel verdwijnen van de Vlaamse regering

Verlaten dorp Doel als toeristische attractie

Velen willen een kijkje nemen in dit dorp dat door de Vlaamse overheid werd opgegeven, maar waar nog een handjevol inwoners hardnekkig wil overleven. De verlaten huizen werden beschilderd met allerlei slogans, graffiti en streetart. Deuren en ramen zijn hermetisch afgesloten met metalen panelen om krakers buiten te houden. Tussen de straatstenen groeit ongehinderd het onkruid. De sfeer van dit (bijna) verlaten dorp oefent een grote aantrekkingskracht uit op nieuwsgierigen. Hoog tijd voor een wandeling in Doel.  

Wandelroute Doel

(© OpenStreetMap contributors – CC BY-SA)

Vertrekpunt

Op de Engelsesteenweg, ter hoogte van de bushalte

Coördinaten vertrekpunt

N: 51,31047 O: 4,25855

Afstand

3 kilometer

Parkeren

Bij het vertrekpunt, aan de zijkant van de weg

Toegankelijkheid voor rolstoelen

De wandelroute is toegankelijk voor rolstoelen

Bezienswaardigheden

Verlaten huizen in Doel, Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk met kerkhof, Scheldedijk, Scheldemolen, kerncentrale

Eten en drinken

Restaurant De Molen, Scheldemolenstraat 6, Doel en café-taverne Doel5, Pastorijstraat 8, Doel

Gpx- en pdf-bestanden van deze wandeling

Wie wil wandelen met gps-navigatie op smartphone of wandel-gps, kan hieronder het gpx-bestand van deze wandeling downloaden. Even Op Stap biedt ook twee pdf-bestanden aan met gedetailleerde wandelkaart en met de tekst en afbeeldingen van dit artikel. Deze pdf-bestanden kun je gemakkelijk afprinten of bekijken op je smartphone. Voor het gpx-bestand en de twee pdf-bestanden samen vragen wij een kleine bijdrage van 1,95 euro. De bestanden zijn onmiddellijk beschikbaar na online betaling. 

Vertrek op de Engelsesteenweg

Het startpunt van onze wandeling in Doel bevindt zich ongeveer halverwege op de Engelsesteenweg, een kaarsrechte baan die pal naar het centrum van het dorp leidt. Parkeer je wagen langs de zijkant van de weg in de buurt van de bushalte op de Engelsesteenweg. Let wel op: je kan de Engelsesteenweg niet zomaar oprijden. In het weekeinde, en vanaf 18 u ’s avonds tot 6 u ’s morgens, versperren verdwijnpaaltjes de weg. Je hebt een Belgische identiteitskaart nodig om de paaltjes te bedienen. 

Streetart Doel
Opvallende beschilderde gevel van een verlaten huis bij het vertrekpunt

Vlak bij het vertrekpunt zie je al dadelijk een fraai voorbeeld van streetart: een verlaten huis waarvan de voorgevel in blauw en paars beschilderd is in allerlei patronen. Dit is het werk van streetart-kunstenaar Randell, die meerdere gevels in Doel beschilderde. Volg de Engelsesteenweg richting centrum. Zowel links als rechts van de weg zie je onbewoonde huizen met dichtgespijkerde ramen en deuren. Sommige gevels zijn beklad met graffiti of overwoekerd door klimop. Aan je linkerzijde passeer je een voormalig tankstation, waar graffitispuiters zich volop hebben uitgeleefd. 

Een voormalig tankstation langs de Engelseweg met de nodige graffiti

Langs het Sint-Corneliusgesticht naar de kerk van Doel

Blijf de Engelsesteenweg volgen tot aan de eerste straat rechts, de Hooghuisstraat.  Sla daar rechtsaf en loop voorbij het Sint-Corneliusgesticht, een voormalig klooster en meisjespensionaat. Kijk ook even naar links: daar zie je alweer een knap staaltje van streetart. Op een huisgevel staat de (satirische ?) afbeelding van een gorilla die de nek van een gans dichtknijpt en in zijn andere hand een bosje bloemen vasthoudt – een knipoog naar de Vlaamse overheid?  

Streetart huisgevel Doel
Satirisch bedoelde streetart tegenover het Sint-Corneliusgesticht
Sint-Corneliusgesticht Doel
De gebouwen van het Sint-Corneliusgesticht, vroeger een klooster en meisjespensionaat

Een wandeling in Doel gaat steevast langs de mooie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk. Deze parochiekerk is een van de weinige gebouwen in Doel die niet zijn gevandaliseerd, dichtgetimmerd of beklad met graffiti. De kerk stamt uit 1854 en wordt (op het ogenblik van dit schrijven) nog steeds gebruikt en onderhouden. Op het omliggende kerkhof zag onze redactie rond Allerheiligen nog steeds bloemen op de graven liggen. 

Parochiekerk Doel
De Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk in Doel
Het kerkhof van Doel in de periode rond Allerheiligen

Links van de kerk, een beetje verscholen achter bomen, staat nog een ander bekend historisch gebouw van Doel: het Hooghuis. Dit herenhuis werd gebouwd in 1614. Het kwam in bezit van verschillende eigenaars en werd lange tijd als winkel en café gebruikt. Ooit waren er plannen om het Hooghuis steen voor steen af te breken en in Prosperpolder weer op te bouwen, omwille van de historische waarde van het gebouw. Die plannen gingen echter niet door. Nu praat het gemeentebestuur over een mogelijke restauratie. 

Hooghuis Doel
De voorgevel van het historische Hooghuis naast de kerk

(Source: Wikimedia Commons, file: Hooghuis Voorgevel1.jpg, public domain)

Wandeling in Doel door kaarsrechte straten in het centrum

Sla aan de kerk linksaf richting Scheldedijk. Neem vervolgens de eerste straat links, de Vissersstraat. Het valt op dat al de straten in centrum van Doel kaarsrecht zijn. De straten van Doel vertonen een dambordpatroon. Dat komt omdat het dorp planmatig werd heraangelegd in de 17de eeuw, nadat men dijken had gebouwd om het gebied te beschermen tegen overstromingen. 

Pastorijstraat Doel
Kaarsrechte verlaten straten in het centrum van Doel

In de Vissersstraat neem je de eerste straat rechts, de Pastorijstraat richting Scheldedijk. Bemerk bij het kruispunt van de Vissersstraat met de Pastorijstraat enkele zeer kleurrijk geschilderde huisgevels rijkelijk voorzien van streetart. Dit is straatkunst van de eigenzinnige kunstenaar Randell, die deze gevels beschilderde in de periode 2017-2018. Randell liet zich inspireren door graancirkels die over heel de wereld zijn waargenomen. 

Streetart in Vissersstraat Doel
Streetart van Randell in de Vissersstraat
Nog meer straatkunst van Randell: 'The Galaxy' (links) en 'Missing Earth' (rechts)

Op het einde van de Pastorijstraat zie je aan je linkerzijde café-taverne Doel 5. Deze zaak opende in 1998, het jaar waarin de Vlaamse regering besloot dat Doel moest verdwijnen. De taverne bestaat meer dan twintig jaar later nog steeds en is erg bekend onder de werknemers van de kerncentrale. 

Café-taverne Doel 5
Café-taverne Doel 5: bekende taverne bij de werknemers van de kerncentrale

Op de Scheldedijk

Vanuit de Pastorijstraat ga je links de Scheldemolenstraat in, een straat die evenwijdig loopt met de Scheldedijk. Op de dichtgetimmerde huizen aan je linkerzijde zie je hier en daar protestslogans, opvallende streetart en graffiti. Wandel voort tot je aan je rechterzijde bij een verhard pad komt dat schuin de Scheldedijk oploopt. Via dit pad kun je ook met kinderwagens of rolstoelen gemakkelijk op de Scheldedijk komen. 

Protesttekst Scheldemolenstraat Doel
Een aangrijpende protesttekst op een van de huisgevels langs de Scheldemolenstraat

Bij het pad dat de Scheldedijk oploopt, heb je ook een mooi uitzicht op de Scheldemolen. Deze stenen molen is een beschermd historisch monument in Doel. Hij werd in 1614 gebouwd, oorspronkelijk in hout. De Scheldemolen van Doel is een van de oudst bewaard gebleven windmolens in België. Tegenwoordig doet de molen dienst als café-taverne. 

Scheldemolen
De Scheldemolen van Doel, met de koeltorens van de kerncentrale op de achtergrond

Zet je wandeling in Doel voort op de Scheldedijk. Als je even achterom kijkt, zie je de jachthaven van Doel met in de verte de haveninstallaties van het Deurganckdok. Recht voor jou doemt de kerncentrale van Doel op. Deze kerncentrale is een van de belangrijkste elektriciteitscentrales in België. De vier kernreactoren van de centrale wekken in totaal een elektrisch vermogen op van ca. 2920 megawatt. Dit is goed voor ongeveer een kwart van de elektriciteitsproductie in België. 

Kerncentrale Doel
De kerncentrale van Doel: belangrijke elektriciteitscentrale in België

Net zoals de toekomst van het dorp Doel, is ook de toekomst van de kerncentrale onzeker. Mogelijk zullen de twee oudste reactoren van de centrale (Doel 1 en Doel 2) na 2025 buiten gebruik worden gesteld. De Belgische regering streeft immers naar een uitstap uit de kernenergie. 

Terug naar het vertrekpunt

Bijna aan het omheinde terrein van de kerncentrale daal je via een verhard pad terug af naar de Scheldemolenstraat. Ga naar links in de richting van het dorp. Aan je rechterzijde strekt zich de polder van Doel voor je uit. Hier en daar zie je een huis dat nog bewoond is. Voorbij de Scheldemolen draai je rechts de Engelsesteenweg in. 

Gemeenschapscentrum De Doolen
De vroegere jongensschool van Doel, tegenwoordig ontmoetingscentrum De Doolen

Aan je rechterzijde passeer je de vroegere jongensschool van Doel. Dit gebouw is tegenwoordig in gebruik als ontmoetingscentrum voor de resterende inwoners van Doel. Het ontmoetingscentrum De Doolen is ook de uitvalsbasis voor verschillende actiegroepen die ijveren voor het behoud van het dorp. Even verderop zie je links de restanten van een voormalig tankstation, overwoekerd door klimop en beklad met graffiti. 

Tankstation
Restanten van een benzinestation aan de Engelsesteenweg

Wandel verder langs de Engelsesteenweg tot je terug aan het vertrekpunt komt. Deze drie kilometer lange wandeling in Doel bracht je langs de belangrijkste locaties in deze (bijna) uitgestorven gemeente. De overgebleven inwoners blijven keihard vechten voor het voortbestaan en de heropbouw van hun geliefde dorp aan de Schelde. 

Info

Wandeling in Doel: extra informatie

  • Tijdens weekends, op feestdagen en vanaf 18 u ’s avonds tot 6 u ’s morgens heb je een Belgisch e-ID (identiteitskaart) nodig om met de auto de Engelsesteenweg op te rijden (verdwijnpaaltjes!)

  • Met de fiets, bromfiets of te voet kun je steeds langs de Engelsesteenweg naar het dorp

  • Tijdens weekends kunnen er veel toeristen zijn in Doel. Stewards houden de boel in de gaten. Respecteer de privacy en de eigendommen van de bewoners.  

  • Meer info over evenementen, geleide wandelingen en acties in Doel vind je op de website van actiecomité Doel2020

Graag uw reactie over deze pagina!

Beste bezoeker van deze webpagina, 

De redactie van Even Op Stap heeft deze pagina met zorg samengesteld. Maar… wij blijven ook maar mensen. Hebt u een fout ontdekt in de tekst? Is de beschrijving niet duidelijk? Zijn sommige attracties / gebouwen / wandelpaden niet meer toegankelijk? Laat het ons weten!

Uiteraard zijn alle suggesties voor nieuwe onderwerpen, daguitstapjes en wandelingen van harte welkom!

Over Even Op Stap

Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Laatste berichten

 

Follow by Email

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Wens je het volledige artikel op deze webpagina (inclusief kaart en afbeeldingen) afgedrukt op papier te ontvangen?  Dat kan! Schrijf VOORAF het bedrag van 6 euro over op bankrekening BE58 7360 2679 2979 van Xianti Freelance, en vul onderstaand formulier in. Wij sturen het afgedrukte artikel via de post naar jou toe zodra we de betaling ontvangen hebben.   

Wegens vakantie van de redactieleden van Even Op Stap is deze service momenteel niet beschikbaar. Vanaf zondag 10 april kunt u opnieuw gebruikmaken van deze service.     

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, waarvan u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wegens vakantie van de redactieleden van Even Op Stap is deze service momenteel niet beschikbaar. Vanaf zondag 10 april kunt u opnieuw gebruikmaken van deze service.     

Wens je het volledige artikel op deze webpagina (inclusief kaart en afbeeldingen) als pdf-bestand, zodat je het nadien zelf kunt afprinten?  Dat kan! Schrijf VOORAF het bedrag van 2,5 euro over op bankrekening BE58 7360 2679 2979 van Xianti Freelance, en vul onderstaand formulier in. Wij mailen het artikel als pdf-bestand naar jou zodra we de betaling ontvangen hebben.