Stadswandeling in Ieper: heropgebouwd na de Grote Oorlog

Wie aan Ieper denkt, denkt onvermijdelijk aan de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog. Vergeet echter niet dat Ieper in de middeleeuwen een van de belangrijkste steden in het graafschap Vlaanderen was, dankzij de bloeiende lakenhandel. Uit die bloeiperiode stammen de wereldberoemde Lakenhalle, de Sint-Maartenskerk en andere historische bouwwerken. Tijdens de ‘Grote Oorlog’ (de Eerste Wereldoorlog) werd de stad bijna volledig met de grond gelijk gemaakt. Na WO I besloot men om Ieper terug op te bouwen en de middeleeuwse gebouwen te reconstrueren. Tijdens deze stadswandeling in Ieper kom je langs alle belangrijke historische sites, maar ook langs indrukwekkende oorlogskerkhoven en groene parken.    

Grote Markt Stadswandeling in Ieper
De Grote Markt van Ieper

Stadswandeling in Ieper: wandelen door een heropgebouwde stad 

Deze stadswandeling in Ieper van 7,7 kilometer brengt je langs alle ‘highlights’ die Ieper rijk is: de Lakenhalle, de Menenpoort, de Sint-Maartenskerk, de Sint-Pieterskerk, de Vismarkt, de vestingen, godshuizen en oorlogskerkhoven. Ieper was compleet verwoest op het einde van WO I. In de jaren twintig van de vorige eeuw begon de langzame heropbouw van de zwaar geteisterde stad. De historische gebouwen zijn dus in feite amper honderd jaar oud, maar de middeleeuwse sfeer van de eens zo bloeiende handelsstad is zeker weergekeerd. 

Kaart Stadswandeling in Ieper

(Kaartgegevens: OpenStreetMap)      

Vertrek- en eindpunt

Station van Ieper

Coördinaten vertrek- en eindpunt

N: 50.847880° O: 2.876710°

Afstand

7,7 kilometer

Parkeren

Op gratis randparkings in de buurt van het station: randparking Boterplas, randparking voor het station en achter het station (bereikbaar via Leemput)

Toegankelijkheid voor rolstoelen

Wegens de vele trappen is deze route is niet geschikt voor rolstoelgebruikers

Bezienswaardigheden

Vestingen, oorlogskerkhoven, Sint-Pieterskerk, Vismarkt, Saint George's Memorial Church, Sint-Maartenskerk, Lakenhalle, Belfort, In Flanders Fields Museum, Yper Museum, Grote Markt, Menenpoort

Eten en drinken

Diverse horecazaken in de stad

Gpx- en pdf-bestanden van deze stadswandeling in Ieper

Raak de weg niet kwijt in Ieper! Wie wil wandelen met gps-navigatie op smartphone of wandel-gps, kan hieronder het gpx-bestand van deze wandeling downloaden. Even Op Stap biedt ook drie pdf-bestanden aan met:

  • een gedetailleerde wandelkaart
  • een stap-voor-staproutebeschrijving
  • de tekst en afbeeldingen van dit artikel

Deze pdf-bestanden kun je gemakkelijk afprinten of bekijken op je smartphone. Voor het gpx-bestand en de drie pdf-bestanden samen vragen wij een kleine bijdrage van 1,95 euro. De bestanden zijn onmiddellijk beschikbaar na online betaling.  

Langs de Ieperse vestingen naar het Ramparts Cemetery

Een deel van de Vestingroute

Deze stadswandeling in Ieper begint aan het station. Wie met de auto komt, kan gratis parkeren op een van de randparkings in de omgeving van het station. Een zeer gedetailleerde stap-voor-staproutebeschrijving kun je vanaf deze pagina downloaden, evenals de wandelkaart en het gpx-bestand (zie hierboven). Steek het kruispunt over naar de Stationsstraat en ga rechtsaf naar het Colaertplein. Wandel rechtdoor en volg het pad ‘Vestingroute‘.    

Kruitmagazijn Stadswandeling in Ieper
Het Kruitmagazijn uit 1817 met drie meter dikke zijmuren

Kruitmagazijn

De eerste bezienswaardigheid die je tegenkomt tijdens deze stadswandeling in Ieper is het Kruitmagazijn uit 1817. Dankzij zijn solide constructie met drie meter dikke zijmuren is dit een van de weinige gebouwen in Ieper die de Eerste Wereldoorlog overleefde. Het Kruitmagazijn werd tijdens het Nederlandse bewind (1815 – 1830) onder koning Willem I opgericht en kon 75000 kg buskruit bevatten. Volg het wandelpad; de Boterplas ligt aan je rechterzijde. Een eindje verderop ga je naar rechts en volg je het Coombspad.

Restanten van de Predikherentoren

Coombspad

Dit wandelpad is aangebracht op de eeuwenoude vestingwal rond Ieper. De Majoorgracht aan je rechterzijde is de vroegere vestinggracht. Al op het einde van de 14de eeuw bezat Ieper stenen vestingmuren. Enkele eeuwen later, in de 17de eeuw, werden de vestingen versterkt en uitgebreid. Na ongeveer 380 meter bereik je de restanten van de Predikherentoren, een van de hoektorens van de 14de-eeuwse vestingmuur. Een eindje verderop zie je de overblijfselen van een tweede hoektoren, de Leeuwentoren. Volg het Coombspad verder tot aan het Ramparts Cemetery.      

Ramparts Cemetery: militaire begraafplaats op de Ieperse vestingen

Ramparts Cemetery

Het Ramparts Cemetery is een van de twee militaire begraafplaatsen op het grondgebied van de stad Ieper. Op dit oorlogskerkhof rusten 198 gesneuvelde militairen uit de Eerste Wereldoorlog, allen afkomstig uit het toenmalige Britse Rijk. Tien lichamen konden niet worden geïdentificeerd. Hun zerken kregen het opschrift ‘A soldier of the Great War – Known unto God’ (‘Een soldaat van de Grote Oorlog – Bekend bij God’) .   

Ramparts Cemetery Stadswandeling in Ieper
Op het kerkhof rusten 198 gesneuvelden uit WO I

Stadswandeling in Ieper: langs godshuizen, kerken en musea 

Sint-Jansgodshuis

Na je bezoek aan het Ramparts Cemetery volg je nog even het Coombspad en daal je vervolgens via een trapje de vestingwal af. Steek de Kanonweg schuin over naar de Ieperleestraat. Ongeveer 60 meter verder in de Ieperleestraat passeer je rechts de gebouwen van het vroegere Sint-Jansgodshuis. Een ‘godshuis’ was vroeger een soort liefdadigheidsinstelling, die instond voor de zorg aan armen, zieken, bejaarden en wezen. 

Het Sint-Jansgodshuis stond in voor de zorg aan behoeftigen

De stichting van het Sint-Jansgodshuis dateert van 1270, toen de lakennijverheid in de stad achteruit ging en er meer werklozen en armen in Ieper kwamen. Het gebouw dat je nu ziet, stamt oorspronkelijk uit de 16de eeuw, maar werd na WO I terug opgebouwd. Tot in 2017 was in dit pand het Stedelijk Museum gevestigd, maar de collectie daarvan staat nu grotendeels in het Yper Museum in de Lakenhalle. Sla rechtsaf naar de Tegelstraat en vervolgens linksaf naar de Rijselstraat. Na 90 meter zie je aan je rechterzijde de Sint-Pieterskerk.   

De voorgevel van de Sint-Pieterskerk in de Rijselstraat

Sint-Pieterskerk

De Sint-Pieterskerk staat er al sinds de 13de eeuw, oorspronkelijk gebouwd in romaanse stijl. In de 15de-16de eeuw werd ze verbouwd tot een gotische kerk. De torenspits brandde af in 1638, en het duurde nog tot 1868 tot er een nieuwe torenspits kwam. De Sint-Pieterskerk werd vrijwel volledig verwoest tijdens WO I en moest na de oorlog terug worden opgericht. Bij de wederopbouw kreeg de kerk opnieuw een toren in een uniforme romaanse stijl.    

Interieur Sint-Pieterskerk Stadswandeling Ieper
Interieur van de Sint-Pieterskerk

Merghelynckmuseum

Zet je stadswandeling in Ieper voort in de Rijselstraat richting centrum. Op het kruispunt met de Merghelynckstraat zie je rechts het Merghelynckmuseum. Op deze plek liet edelman François Merghelynck in 1774 een indrukwekkend herenhuis bouwen met een luxueus interieur, passend bij de adel van die tijd. Zijn achterkleinzoon Arthur Merghelynck maakte er in 1892 een museum van, gewijd aan de elegante levensstijl van de adel op het einde van de 18de eeuw.    

Het Merghelynckmuseum: herenhuis van de Ieperse adel

In de Eerste Wereldoorlog werd het herenhuis met de grond gelijk gemaakt. Gelukkig waren de meeste kostbare interieurstukken op tijd in veiligheid gebracht. Het gebouw werd na de Grote Oorlog opnieuw opgericht, maar het duurde nog tot 1956 alvorens het museum terug de deuren opende. Je kunt het Merghelynckmuseum alleen bezoeken onder leiding van een gids, waarvoor je op voorhand moet reserveren. Wandel 120 meter verder in de Rijselstraat tot aan het Bellegodshuis aan je linkerzijde. 

Bellegodshuis Stadswandeling in Ieper
De kapel van het Bellegodshuis in de Rijselstraat

Bellegodshuis

Net als het Sint-Jansgodshuis diende het Bellegodshuis oorspronkelijk om steun te geven aan de armen en zieken. Het werd gesticht rond 1273 door Christine de Guînes, toen de lakennijverheid in Ieper een crisisperiode doormaakte en er veel armoede was in de stad. Al vlug groeide het godshuis uit tot een belangrijk hospitaal. De bekende chirurgijn Jan Yperman werkte er van 1304 tot (waarschijnlijk) 1331. Na WO I lagen ook de gebouwen van het Bellegodshuis in puin. Ze werden in de jaren 1920 en 1930 zo goed als mogelijk weer opgebouwd.     

Tolhuisje Vismarkt Ieper stadswandeling
Het Tolhuisje op de Vismarkt

Via de Vismarkt en Boterstraat naar het Ypres Reservoir Cemetery

Vismarkt

De Vismarkt is een van de vele plaatsen die je niet mag missen tijdens een stadswandeling in Ieper. Zo’n twintig  meter voorbij het Bellegodshuis sla je linksaf naar de Burchtstraat. Wandel rechtdoor naar de straat Kiekenmarkt en sla rechtsaf bij het Tolhuisje van de Vismarkt. In het Tolhuisje, gebouwd in 1899 en na vernieling in WO I  gereconstrueerd in 1923, moesten vishandelaren tol betalen om hun waar op de Vismarkt te mogen verkopen. Het plein werd aangelegd in 1714. Er staan nog twee overdekte arduinen verkoopsstanden uit 1923.      

Vismarkt Stadswandeling in Ieper
Verkoopsstand voor visverkopers op de Vismarkt

Vispoort

Na de Tweede Wereldoorlog raakte de verkoop van vis op de Vismarkt stilaan in onbruik. Tegenwoordig zie je geen vishandelaren meer op de Vismarkt, maar is het plein wel een zeer levendige uitgaansbuurt voor de jeugd! Tussen de Vismarkt en de Boterstraat loop je onder de Vispoort door. Na de verwoesting van de historische Vispoort tijdens WO I duurde het nog tot 1939 tot de reconstructie werd voltooid, op de vooravond dus van de volgende wereldoorlog. Bovenaan de poort prijkt een afbeelding van zeegod Neptunus.         

De Vispoort: na verwoesting in WO I duurde de reconstructie tot 1939

Gevangenis van Ieper

Voorbij de Vispoort sla je linksaf naar de Boterstraat. De Boterstraat is een van de drukste winkelstraten in Ieper, met vooral een groot aanbod aan kledingzaken. Ga rechtdoor in de De Stuersstraat en sla na ca. 120 meter rechtsaf naar de Beluikstraat. Op het einde van de Beluikstraat, bij het kruispunt met de Elverdingestraat, zie je aan je linkerzijde het hoofdgebouw van de gevangenis van Ieper.    

Gevangnis Ieper Stadswandeling Ieper
Hoofdgebouw van de gevangenis van Ieper in de Elverdingestraat

De gevangenis van Ieper werd in gebruik genomen in 1876. Na WO I bleef er vrijwel niets meer van over. In 1919 volgde de wederopbouw. In de periode 2022 – 2024 is opnieuw een grondige renovatie en uitbreiding van de gevangenis aan de gang. Steek het kruispunt met de Elverdingestraat over en wandel rechtdoor in de straat Minneplein. Op het einde van de straat zie je aan je linkerzijde nog een militaire begraafplaats die je passeert tijdens deze stadswandeling in Ieper: het Ypres Reservoir Cemetery

Ypres Reservoir Cemetery: 2614 graven van gesneuvelden uit WO I

Ypres Reservoir Cemetery

Ga op het einde van Minneplein linksaf naar de Plumerlaan en wandel tot aan de ingang van het oorlogskerkhof. Het Ypres Reservoir Cemetery is de tweede militaire begraafplaats op het grondgebied van de stad Ieper. Het oorlogskerkhof bevat 2614 graven van gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, allen afkomstig uit het toenmalige Britse Rijk. Een groot deel van de gesneuvelden (1033) is niet geïdentificeerd. Er zijn twee brigadegeneraals en meerdere hogere officieren begraven, maar ook minderjarige militairen. De jongste ervan, soldaat P. Finn, was slechts 16 jaar oud.   

'Their name liveth for evermore': 'Hun naam leeft eeuwig voort'

Verder naar de historische stadskern 

Astridpark

Bij de uitgang van de militaire begraafplaats ga je naar rechts en volg je de Plumerlaan tot voorbij de middelbare school GO! Atheneum Ieper. Voorbij de school en de sporthal sla je rechtsaf (Minneplein), dan linksaf (Slachthuisstraat), weer rechtsaf (Veemarkt) en nogmaals linksaf (Surmont de Volsberghestraat). Aan de rand van het Astridpark sla je rechtsaf in de Deken Debrouwerstraat.     

Koningin Astridpark Stadswandeling in Ieper
Het Astridpark: vroeger de tuin van de Ieperse bisschoppen

Het Astridpark aan je linkerzijde was vroeger de tuin van het bisschoppelijk paleis, in de periode dat Ieper een zelfstandig bisdom was (van 1561 tot 1801). Recht voor jou zie je de zijgevel van de Sint-Maartenskerk, die van 1561 tot 1801 diende als kathedraal van het bisdom Ieper. Ga naar rechts in de straat Kloosterpoort. Aan je linkerzijde bevindt zich de Stadsschouwburg van Ieper. Loop door de Kloosterpoort tot aan het Vandenpeereboomplein, waar je naar rechts gaat.       

Kloosterpoort Stadswandling in Ieper
De gereconstrueerde Kloosterpoort naast de stadsschouwburg

Kloosterpoort

De Kloosterpoort is een herinnering aan de tijd dat hier een zogenaamde proosdij gevestigd was (een soort klooster). De eerste Kloosterpoort dateerde uit 1500 en gaf toegang tot de Sint-Maartensproosdij. In 1560 werd deze proosdij opgeheven en het domein werd de zetel van het toenmalige bisdom Ieper. De Kloosterpoort die je nu ziet, stamt oorspronkelijk uit 1780 en is heropgebouwd in 1938.  Ga naar rechts op het Vandenpeereboomplein en naar links op de Elverdingestraat, tot de ingang van Saint George’s Memorial Church.      

Saint George's Memorial Church Ieper Stadswandeling
Saint George's Memorial Church: anglicaanse herdenkingskerk

Saint George’s Memorial Church

De Saint George’s Memorial Church mag je zeker niet missen tijdens een stadswandeling in Ieper. Onder de Ieperse kerken neemt deze herdenkingskerk een bijzondere plaats in. Ten eerste is het geen katholieke, maar anglicaanse kerk. Ten tweede werd ze niet gebouwd voor, maar na de Eerste Wereldoorlog. De Britse voormalige veldmaarschalk John French wilde dat de enorme offers van het Britse leger rond Ieper nooit vergeten werden. Hij liet plannen maken voor de bouw van een anglicaanse herdenkingskerk in Ieper. 

Interieur van de kerk, met tal van herdenkingsplaten en vaandels

Architect Reginald Blomfield, die ook de Menenpoort ontwierp, tekende de plannen van Saint George’s Memorial Church. De kerk werd gebouwd in 1928-1929. Ze heeft een warm en kleurrijk interieur, met tal van herdenkingsplaten en vaandels. Ook John French wordt er geëerd. De kerk staat steevast op het programma van Britse toeristen die op reis zijn in de Westhoek en Ieper. Een bezoek aan deze anglicaanse herdenkingskerk is overigens voor iedereen absoluut de moeite waard.

Sint-Maartenskerk Stadswandeling in Ieper
De 102 meter hoge toren van de Sint-Maartenskerk

Sint-Maartenskerk

Op slechts zo’n 120 meter afstand van St George’s Memorial Church staat een grote katholieke kerk die ooit nog kathedraal is geweest: de Sint-Maartenskerk. Wandel terug naar het Vandenpeereboomplein, steek het plein over en ga naar de ingang van de Sint-Maartenskerk. Deze kerk mocht de titel van ‘kathedraal’ voeren vanaf 1561 tot 1801, toen ze de hoofdkerk was van het bisdom Ieper. Na de opheffing van het bisdom Ieper heet ze officieel terug ‘Sint-Maartenskerk’, hoewel men nog heel vaak de benaming ‘Sint-Maartenskathedraal’ hoort.

Interieur Sint-Maartenskerk Ieper stadswandeling
Interieur van de Sint-Maartenskerk

De oorspronkelijke Sint-Maartenskerk werd opgetrokken in verschillende bouwfasen tijdens de 13de, 14de en 15de eeuw. De kerk onderging tijdens WO I hetzelfde lot als vrijwel alle andere Ieperse gebouwen: ze werd platgeschoten. De meeste kunstwerken in het interieur konden gelukkig op tijd in veiligheid gebracht worden. De reconstructie vond plaats vanaf 1922 tot 1930. Het bekendste schilderij heeft als thema ‘Het Beleg van Ieper‘ (dat plaatsvond in 1383) van Joris Liebaert. Bekijk ook het roosvenster in de zuidelijke dwarsbeuk en de grafmonumenten van vroegere Ieperse bisschoppen.    

Roosvenster in de Sint-Maartenskerk

Stadswandeling in Ieper: op weg naar de bekendste gebouwen

Lakenhalle

Vraag iemand wat de bekendste gebouwen zijn in Ieper en je krijgt waarschijnlijk als antwoord ‘de Lakenhalle en de Menenpoort’. De Lakenhalle is het volgende grote gebouw dat je tegenkomt op deze stadswandeling in Ieper. Ga bij de uitgang van de Sint-Maartenskerk naar links, richting Grote Markt via de Coomansstraat. Vlak voor de kruising met Neermarkt en Boterstraat zie je aan je rechterzijde nog een monument ter ere van de militaire en burgerlijke oorlogsslachtoffers in Ieper. 

Monument oorlogsslachtoffers Stadswandeling in Ieper
Monument ter ere van militaire en burgerlijke oologsslachtoffers

Sla linksaf in de straat Neermarkt en je staat oog in oog met de enorme Lakenhalle. Ieper kwam tot grote bloei in de 12de en 13de eeuw dankzij de lakennijverheid. De Lakenhalle met belfort werd in de periode 1230-1304 gebouwd als opslag- en verhandelingsplaats van laken. Het was een van de grootste burgerlijke gebouwen in gotische stijl in Europa. De Lakenhalle werd grotendeels vernield in WO I. Onder leiding van architect Jules Coomans begon eind jaren 1920 de reconstructie, die pas volledig voltooid was in 1967.  

Lakenhalle Stadswandeling in Ieper
De reusachtige Lakenhalle met belfort

In het midden van de Lakenhalle staat het Ieperse belfort, 70 meter hoog. De onderbouw ervan, de ‘Donkerpoort’ waar een doorgang is onder het belfort, overleefde WO I en is dus nog steeds de originele middeleeuwse constructie. In de Lakenhalle vind je twee zeer bekende musea: het In Flanders Fields Museum en het Yper Museum. Het In Flanders Fields Museum vertelt je het verhaal van de Eerste Wereldoorlog, met de inval in België, de loopgravenoorlog in de Westhoek, de vernielingen en de wederopbouw erna.      

Lakenhalle en Grote Markt Ieper stadswandeling
De Grote Markt van Ieper met links de Lakenhalle en belfort

In het Yper Museum kom je alles te weten over elf eeuwen geschiedenis van de stad Ieper en de Westhoek. Een groot deel van de collecties van voormalige kleinere musea, zoals het vroegere Stedelijk Museum en het Onderwijsmuseum, werden in het Yper Museum ondergebracht. Na je bezoek aan de Lakenhalle zet je de stadswandeling in Ieper voort langs de Grote Markt en de Menenstraat, richting Menenpoort.     

De Menenpoort: een van de bekendste gebouwen in Ieper

Menenpoort

Bezoekers van heinde en verre komen naar de Ieperse Menenpoort om er om klokslag 20 u de Last Post te horen spelen. De Menenpoort is een herdenkingsmonument met de namen van meer dan 54800 vermiste militairen uit WO I, afkomstig uit het toenmalige Britse Rijk. De poort werd opgericht in 1927 volgens het ontwerp van architect Reginald Blomfield. 

De panelen van de Menenpoort vermelden de namen van meer dan 54800 vermiste Britse militairen uit WO I

Tot op de dag van vandaag vindt men in de Westhoek nog af en toe de stoffelijke resten van een gesneuvelde Britse militair. Als de gesneuvelde geïdentificeerd kan worden, wordt zijn naam verwijderd van de panelen van de Menenpoort of van panelen bij andere herdenkingsmonumenten. Klaroenblazers van de Last Post Association spelen elke dag, stipt om 20 u, de Last Post onder de Menenpoort als eerbetoon voor de gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Dit gebeurt al sinds 1928, met een onderbreking tijdens de periode van de Tweede Wereldoorlog.

Last Post Stadswandeling in Ieper
Klaroenblazers spelen elke dag de Last Post onder de Menenpoort

(Source: Wikimedia Commons; file: Menenpoort, Last Post.jpg; ©Wernervc ; CC BY-SA 3.0)

Laatste deel stadswandeling in Ieper: langs de grachten terug naar het station

Willemspad

Het laatste deel van de stadswandeling in Ieper loopt van de Menenpoort via de vestinggrachten terug naar het station. Als je van het Ieperse stadscentrum komt, ga je onder de Menenpoort en neem je halverwege de trap aan je rechterzijde. Zo kom je bovenop de vestingwal en zie je de bovenzijde van de Menenpoort. Vanaf hier volg je het Willemspad. De vestinggracht aan je linkerzijde is de Kasteelgracht

Vredesbank Ieper Stadswandeling
De Vredesbank: opgericht in 2014, honderd jaar na het begin van WO I

Je passeert eerst nog enkele herdenkingsmonumenten. Het Memorial for Indian Soldiers eert de gesneuvelde Indische militairen tijdens WO I. Het monument van de Nepalese Gurkha-soldaten die vielen tijdens de Tweede Slag bij Ieper (1915) staat een eindje verderop. Opvallend is de Vredesbank, een cirkelvormig stenen monument dat in 2014 werd ingehuldigd door de leden van de Europese Raad, naar aanleiding van de honderdste verjaardag van het begin van WO I.   

De toegang tot een oude ijskelder in de vestingwal

IJskelder en kazematten

Zo’n 200 meter verderop zie je aan je rechterzijde de toegang tot een oude ijskelder die zich in de vestingwal bevindt. In de cilindervormige ijskelder, zes meter diep, sloeg men vroeger het ijs op dat tijdens vorstperioden uit de bevroren vestinggracht werd gezaagd. Als je hier even de vestingwal via de trap afdaalt, kom je bij brasserie De Kazematten. Deze brasserie en onthaalcentrum is ingericht in versterkte ruimten in de vestingwal, waar zich in de 17de eeuw de bakkerij van een legergarnizoen bevond. In oktober 1914 dienden de kazematten als schuilplaats voor de bevolking van Ieper.     

Kazematten Stadswandeling in Ieper
Kazematten: versterkte ruimten in de vestingwal

Sint-Jacobskerk

Vanaf deze locatie op de vestingwal heb je aan je rechterzijde ook een mooi zicht op de Ieperse Sint-Jacobskerk. Oorspronkelijk gebouwd in romaanse stijl in de twaalfde eeuw, werd de kerk in de veertiende eeuw in gotische stijl verbouwd. Helaas onderging zij tijdens WO I hetzelfde lot als de meeste andere kerken in Ieper: ze werd aan flarden geschoten. De reconstructie volgde in de jaren 1924-1926. De kerk is alleen toegankelijk tijdens de erediensten.    

Zicht op de Sint-Jacobskerk vanaf de vestingwal

Vestingstad Ieper

Blijf het Willemspad volgen aan de zijde van de Kasteelgracht. Ieper bezat al in de 14de eeuw stenen vestingmuren rond de stadskern. In de 17de eeuw valt het leger van de Franse (Zonne-)koning Lodewijk XIV de Zuidelijke Nederlanden binnen. Ieper komt onder Franse heerschappij. Lodewijk XIV besluit om van Ieper een reusachtige vesting te maken. Zijn militaire bouwmeester Vauban laat rond 1680 de bestaande vestingmuren versterken, verbouwen en uitbreiden.     

Vestingmuur Ieper stadswandeling
De gerestaureerde 17de-eeuwse vestingmuren van Vauban

Een groot deel van de 17de-eeuwse vestingmuur ontworpen door Vauban is bewaard gebleven en werd vanaf 1977 gerestaureerd. Ongeveer 120 meter voorbij de ijskelder zie je een knap staaltje van vestingbouwkunde. Via een trap daal je af in de vestingwal en kom je op een aangelegde loopbrug vlak boven het water van de Kasteelgracht. Langs deze loopbrug bereik je een perceel grond tussen Kasteelgracht en vestingmuur, een zogenaamde ‘tenaille‘.

Trap vestingwal Stadswandeling in Ieper
Trap in de vestingwal, die naar de Kasteelgracht leidt

De tenaille, in de 17de eeuw voorzien van twee aarden wallen, diende om soldaten te beschermen die van hieruit met sloepen werden overgezet naar de overkant van de Kasteelgracht.  Na ongeveer 60 meter bereik je rechts een tunnelgang (een ‘poterne‘) die dwars door de vestingwal loopt. In de 17de eeuw gebruikte men zo’n ‘poterne’ om vanuit de binnenstad op de ’tenaille’ te komen. Aan je linkerzijde zie je de voetgangersbrug  ‘Poternebrug‘ die naar de overzijde van de Kasteelgracht gaat. Ga naar rechts door de tunnel, sla linksaf en ga via de trap aan je linkerzijde terug de vestingwal op.       

Loopbrug Kasteelgracht Ieper Stadswandeling
Loopbrug boven de Kasteelgracht die naar een tenaille leidt

Naar de Rijselpoort

Zet je stadswandeling in Ieper voort langs het Willemspad op de vestingwal en blijf zo dicht mogelijk bij de Kasteelgracht. Op verschillende plaatsen heb je een mooi uitzicht op de vestingmuur en de gracht. Zo’n 150 meter voorbij de Poternebrug bevinden er zich drie ondergrondse kazematten in de vestingwal. Dit zijn de kazematten van het ‘Houten Paard‘, waarin tegenwoordig brouwerij De Kazematten is gevestigd. Nog eens 300 meter verder passeer je een stenen kunstwerk dat de ontmoeting tussen Tibeert de Kater en Reinaert de Vos voorstelt.        

ontmoeting tussen Tibeert de kater en Reinaert de vos Ieper stadswandeling
Kunstwerk op de vestingwal: ontmoeting tussen Tibeert de Kater en Reinaert de Vos

Je bereikt de Rijselpoort ongeveer 160 meter verderop. Van deze stadspoort zijn nog twee 14de-eeuwse ruimten bewaard gebleven: de saskamers aan de westelijke zijde en het poortwachtershuis aan de oostkant. Tijdens WO I was in het poortwachtershuis een commandopost van het Britse leger ingericht. Loop over de Rijselpoort tot aan de rand van het Ramparts Cemetery. Daal vervolgens rechts via het Coombspad af naar de Rijselstraat. Ga naar rechts, loop onder de Rijselpoort door en steek de brug over de vestinggracht over. 

Rijselpoort Stadswandeling in Ieper
De Rijselpoort en de brug over de vestinggracht

Majoorpad

Direct voorbij de brug sla je rechtsaf en volg je het Majoorpad, met de Majoorgracht aan je rechterzijde. Je passeert rechts enkele driehoekige eilandjes in de Majoorgracht, die in de 17de eeuw dienden als voorversterking voor de vestingwal. Aan je linkerzijde werd het landschap recentelijk heringericht als wandelgebied, met het vestingpark Ketelkwaad en het evenementenplein Hamiltonpark.    

Majoorgracht Stadswandeling in Ieper
Majoorgracht en Ieperse torens, gezien vanaf het Majoorpad

Op het einde van het Majoorpad, bij de kruising met de straat Eiland, ga je rechtsaf. Je volgt de straten Eiland, Esplanade en Sint-Sebastiaansstraat. Bij de kruising met de Stationsstraat ga je naar links tot aan het station, het begin- en eindpunt van deze boeiende en leerrijke stadswandeling in Ieper.   

Info

Stadswandeling in Ieper: extra info

Extra informatie over de besproken bezienswaardigheden in Ieper vind je op volgende websites: 

Meer ideeën voor uitstapjes vind je bij Even Op Stap  

Graag uw reactie over deze pagina!

Beste bezoeker van deze webpagina, 

De redactie van Even Op Stap heeft deze pagina met zorg samengesteld. Maar… wij blijven ook maar mensen. Hebt u een fout ontdekt in de tekst? Is de beschrijving niet duidelijk? Zijn sommige attracties / gebouwen / wandelpaden niet meer toegankelijk? Laat het ons weten!

Uiteraard zijn alle suggesties voor nieuwe onderwerpen, daguitstapjes en wandelingen van harte welkom!

Over Even Op Stap

Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Follow by Email

First, enter your e-mail address and click or tap the button at the bottom to go to the payment page. After online payment, you will see a confirmation page with a link to click or tap. This will give you access to a shared folder on Google Drive, from where you can download the requested files. The (zipped) files will end up in the download folder (‘Downloads’) of your device.

PLEASE NOTE: After payment, do not forget to click or tap the link at the bottom of the confirmation page!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, waarvan u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

First, enter your e-mail address and click or tap the button at the bottom to go to the payment page. After online payment, you will see a confirmation page with a link to click or tap. This will give you access to a shared folder on Google Drive, from where you can download the requested files. The (zipped) files will end up in the download folder (‘Downloads’) of your device.

PLEASE NOTE: After payment, do not forget to click or tap the link at the bottom of the confirmation page!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden.