Een wandeling in Doel is een aparte ervaring. Het lijkt alsof dit Scheldedorp volledig verlaten is. Huizen met dichtgetimmerde ramen, graffiti op de gevels en onkruid tussen de straatstenen: dat is je eerste indruk tijdens een wandeling in Doel. Maar toch… Als je goed kijkt, zie je hier en daar nog een bewoond pand. Inderdaad, er wonen nog steeds een paar tientallen mensen in Doel. En ze zijn niet van plan om hun bedreigde dorp snel te verlaten! Deze wandeling in Doel brengt je langs de interessantste punten in dit (bijna) verlaten dorp aan de Schelde, op een steenworp afstand van de kerncentrale en het Deurganckdok.
Wandeling in Doel: wandelen door een opgegeven dorp
Ooit was het een bloeiend polderdorp aan de Schelde, het kleine plaatsje Doel. In het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw woonden er zelfs nog zo’n 1300 mensen. De bouw van de kerncentrale van Doel begon in 1969. De kerncentrale was echter niet de reden waarvoor de inwoners van Doel moesten verhuizen. Het waren de plannen voor de uitbreiding van de Antwerpse haven die Doel de das omdeden.
De bouw van het Deurganckdok, net ten zuiden van Doel, begon in 1999. De Vlaamse regering stelde vast dat Doel onleefbaar zou worden door de geplande havenuitbreiding. Doel moest verdwijnen; de inwoners moesten hun huizen verkopen aan de staat en een nieuwe woonplaats zoeken. Meer dan twintig jaar later, na veel politiek getouwtrek en juridische procedures, bestaat Doel nog steeds. Er wonen nog een twintigtal mensen in het dorp, en die willen er koste wat het kost blijven. Volgens de laatste berichten (april 2021) mag Doel definitief blijven bestaan.
Verlaten dorp Doel als toeristische attractie
Velen willen een kijkje nemen in dit dorp dat door de Vlaamse overheid werd opgegeven, maar waar nog een handjevol inwoners hardnekkig wil overleven. De verlaten huizen werden beschilderd met allerlei slogans, graffiti en streetart. Deuren en ramen zijn hermetisch afgesloten met metalen panelen om krakers buiten te houden. Tussen de straatstenen groeit ongehinderd het onkruid. De sfeer van dit (bijna) verlaten dorp oefent een grote aantrekkingskracht uit op nieuwsgierigen. Hoog tijd voor een wandeling in Doel.
(© OpenStreetMap contributors – CC BY-SA)
Vertrekpunt
Op de Engelsesteenweg, ter hoogte van de bushalte
Coördinaten vertrekpunt
N: 51,31047 O: 4,25855
Afstand
3 kilometer
Parkeren
Bij het vertrekpunt, aan de zijkant van de weg
Toegankelijkheid voor rolstoelen
De wandelroute is toegankelijk voor rolstoelen
Bezienswaardigheden
Verlaten huizen in Doel, Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk met kerkhof, Scheldedijk, Scheldemolen, kerncentrale
Eten en drinken
Restaurant De Molen, Scheldemolenstraat 6, Doel en café-taverne Doel5, Pastorijstraat 8, Doel
Gpx- en pdf-bestanden van deze wandeling
Wie wil wandelen met gps-navigatie op smartphone of wandel-gps, kan hieronder het gpx-bestand van deze wandeling downloaden. Even Op Stap biedt ook twee pdf-bestanden aan met gedetailleerde wandelkaart en met de tekst en afbeeldingen van dit artikel. Deze pdf-bestanden kun je gemakkelijk afprinten of bekijken op je smartphone. Voor het gpx-bestand en de twee pdf-bestanden samen vragen wij een kleine bijdrage van 1,95 euro. De bestanden zijn onmiddellijk beschikbaar na online betaling.
Vertrek op de Engelsesteenweg
Het startpunt van onze wandeling in Doel bevindt zich ongeveer halverwege op de Engelsesteenweg, een kaarsrechte baan die pal naar het centrum van het dorp leidt. Parkeer je wagen langs de zijkant van de weg in de buurt van de bushalte op de Engelsesteenweg. Let wel op: je kan de Engelsesteenweg niet zomaar oprijden. In het weekeinde, en vanaf 18 u ’s avonds tot 6 u ’s morgens, versperren verdwijnpaaltjes de weg. Je hebt een Belgische identiteitskaart nodig om de paaltjes te bedienen.
Vlak bij het vertrekpunt zie je al dadelijk een fraai voorbeeld van streetart: een verlaten huis waarvan de voorgevel in blauw en paars beschilderd is in allerlei patronen. Dit is het werk van streetart-kunstenaar Randell, die meerdere gevels in Doel beschilderde. Volg de Engelsesteenweg richting centrum. Zowel links als rechts van de weg zie je onbewoonde huizen met dichtgespijkerde ramen en deuren. Sommige gevels zijn beklad met graffiti of overwoekerd door klimop. Aan je linkerzijde passeer je een voormalig tankstation, waar graffitispuiters zich volop hebben uitgeleefd.
Langs het Sint-Corneliusgesticht naar de kerk van Doel
Blijf de Engelsesteenweg volgen tot aan de eerste straat rechts, de Hooghuisstraat. Sla daar rechtsaf en loop voorbij het Sint-Corneliusgesticht, een voormalig klooster en meisjespensionaat. Kijk ook even naar links: daar zie je alweer een knap staaltje van streetart. Op een huisgevel staat de (satirische ?) afbeelding van een gorilla die de nek van een gans dichtknijpt en in zijn andere hand een bosje bloemen vasthoudt – een knipoog naar de Vlaamse overheid?
Een wandeling in Doel gaat steevast langs de mooie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk. Deze parochiekerk is een van de weinige gebouwen in Doel die niet zijn gevandaliseerd, dichtgetimmerd of beklad met graffiti. De kerk stamt uit 1854 en wordt (op het ogenblik van dit schrijven) nog steeds gebruikt en onderhouden. Op het omliggende kerkhof zag onze redactie rond Allerheiligen nog steeds bloemen op de graven liggen.
Links van de kerk, een beetje verscholen achter bomen, staat nog een ander bekend historisch gebouw van Doel: het Hooghuis. Dit herenhuis werd gebouwd in 1614. Het kwam in bezit van verschillende eigenaars en werd lange tijd als winkel en café gebruikt. Ooit waren er plannen om het Hooghuis steen voor steen af te breken en in Prosperpolder weer op te bouwen, omwille van de historische waarde van het gebouw. Die plannen gingen echter niet door. Nu praat het gemeentebestuur over een mogelijke restauratie.
(Source: Wikimedia Commons, file: Hooghuis Voorgevel1.jpg, public domain)
Wandeling in Doel door kaarsrechte straten in het centrum
Sla aan de kerk linksaf richting Scheldedijk. Neem vervolgens de eerste straat links, de Vissersstraat. Het valt op dat al de straten in centrum van Doel kaarsrecht zijn. De straten van Doel vertonen een dambordpatroon. Dat komt omdat het dorp planmatig werd heraangelegd in de 17de eeuw, nadat men dijken had gebouwd om het gebied te beschermen tegen overstromingen.
In de Vissersstraat neem je de eerste straat rechts, de Pastorijstraat richting Scheldedijk. Bemerk bij het kruispunt van de Vissersstraat met de Pastorijstraat enkele zeer kleurrijk geschilderde huisgevels rijkelijk voorzien van streetart. Dit is straatkunst van de eigenzinnige kunstenaar Randell, die deze gevels beschilderde in de periode 2017-2018. Randell liet zich inspireren door graancirkels die over heel de wereld zijn waargenomen.
Op het einde van de Pastorijstraat zie je aan je linkerzijde café-taverne Doel 5. Deze zaak opende in 1998, het jaar waarin de Vlaamse regering besloot dat Doel moest verdwijnen. De taverne bestaat meer dan twintig jaar later nog steeds en is erg bekend onder de werknemers van de kerncentrale.
Op de Scheldedijk
Vanuit de Pastorijstraat ga je links de Scheldemolenstraat in, een straat die evenwijdig loopt met de Scheldedijk. Op de dichtgetimmerde huizen aan je linkerzijde zie je hier en daar protestslogans, opvallende streetart en graffiti. Wandel voort tot je aan je rechterzijde bij een verhard pad komt dat schuin de Scheldedijk oploopt. Via dit pad kun je ook met kinderwagens of rolstoelen gemakkelijk op de Scheldedijk komen.
Bij het pad dat de Scheldedijk oploopt, heb je ook een mooi uitzicht op de Scheldemolen. Deze stenen molen is een beschermd historisch monument in Doel. Hij werd in 1614 gebouwd, oorspronkelijk in hout. De Scheldemolen van Doel is een van de oudst bewaard gebleven windmolens in België. Tegenwoordig doet de molen dienst als café-taverne.
Zet je wandeling in Doel voort op de Scheldedijk. Als je even achterom kijkt, zie je de jachthaven van Doel met in de verte de haveninstallaties van het Deurganckdok. Recht voor jou doemt de kerncentrale van Doel op. Deze kerncentrale is een van de belangrijkste elektriciteitscentrales in België. De vier kernreactoren van de centrale wekken in totaal een elektrisch vermogen op van ca. 2920 megawatt. Dit is goed voor ongeveer een kwart van de elektriciteitsproductie in België.
Net zoals de toekomst van het dorp Doel, is ook de toekomst van de kerncentrale onzeker. Mogelijk zullen de twee oudste reactoren van de centrale (Doel 1 en Doel 2) na 2025 buiten gebruik worden gesteld. De Belgische regering streeft immers naar een uitstap uit de kernenergie.
Terug naar het vertrekpunt
Bijna aan het omheinde terrein van de kerncentrale daal je via een verhard pad terug af naar de Scheldemolenstraat. Ga naar links in de richting van het dorp. Aan je rechterzijde strekt zich de polder van Doel voor je uit. Hier en daar zie je een huis dat nog bewoond is. Voorbij de Scheldemolen draai je rechts de Engelsesteenweg in.
Aan je rechterzijde passeer je de vroegere jongensschool van Doel. Dit gebouw is tegenwoordig in gebruik als ontmoetingscentrum voor de resterende inwoners van Doel. Het ontmoetingscentrum De Doolen is ook de uitvalsbasis voor verschillende actiegroepen die ijveren voor het behoud van het dorp. Even verderop zie je links de restanten van een voormalig tankstation, overwoekerd door klimop en beklad met graffiti.
Wandel verder langs de Engelsesteenweg tot je terug aan het vertrekpunt komt. Deze drie kilometer lange wandeling in Doel bracht je langs de belangrijkste locaties in deze (bijna) uitgestorven gemeente. De overgebleven inwoners blijven keihard vechten voor het voortbestaan en de heropbouw van hun geliefde dorp aan de Schelde.
Wandeling in Doel: extra informatie
- Tijdens weekends, op feestdagen en vanaf 18 u ’s avonds tot 6 u ’s morgens heb je een Belgisch e-ID (identiteitskaart) nodig om met de auto de Engelsesteenweg op te rijden (verdwijnpaaltjes!)
- Met de fiets, bromfiets of te voet kun je steeds langs de Engelsesteenweg naar het dorp
- Tijdens weekends kunnen er veel toeristen zijn in Doel. Stewards houden de boel in de gaten. Respecteer de privacy en de eigendommen van de bewoners.
- Meer info over evenementen, geleide wandelingen en acties in Doel vind je op de website van actiecomité Doel2020
Graag uw reactie over deze pagina!
Beste bezoeker van deze webpagina,
De redactie van Even Op Stap heeft deze pagina met zorg samengesteld. Maar… wij blijven ook maar mensen. Hebt u een fout ontdekt in de tekst? Is de beschrijving niet duidelijk? Zijn sommige attracties / gebouwen / wandelpaden niet meer toegankelijk? Laat het ons weten!
Uiteraard zijn alle suggesties voor nieuwe onderwerpen, daguitstapjes en wandelingen van harte welkom!
Over Even Op Stap
Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Laatste berichten