Stadswandeling in Turnhout, de Speelkaartenstad in de Kempen

Ga wandelen in Turnhout, de grootste stad van de Kempen die wereldwijd bekend is om de productie van speelkaarten. Deze stadswandeling in Turnhout brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden van de Speelkaartenstad. Wat je zeker niet mag missen tijdens je wandeling in Turnhout: de Grote Markt met de Sint-Pieterskerk, het Kasteel van de hertogen van Brabant, het wereldberoemde Begijnhof en het Nationaal Museum van de Speelkaart. Andere interessante trekpleisters zijn het Taxandriamuseum en het Natuurpunt Museum. Turnhout is overigens ook een heerlijke stad om te gaan shoppen, met de Gasthuisstraat als bekendste winkelstraat. Als je wilt, kun je deze stadswandeling in Turnhout ook wandelen met behulp van het gpx-bestand dat gratis van deze site te downloaden is. 

Begijnhof stadswandeling in Turnhout
Het beroemde Begijnhof van Turnhout, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco

Zin om naar een Plopsa-park te gaan?

Bestel tickets met laagste prijs-garantie bij 

Musement

Plopsaland De Panne: 36,50€ ipv. 41,50€
Plopsaqua De Panne: 17,50€ ipv. 22,50€
Plopsa Coo: 22,50€ ipv. 27,50€
Plopsa Indoor Coevorden: 17,50€ ipv. 22,50€
Plopsa Indoor Hasselt: 17,50€ ipv. 22,50€
Plopsaqua Landen-Hanuit: 17,50€ ipv. 22,50€

Met beste prijs-garantie: vind je een ticket voor een lagere prijs, dan past Musement zijn prijs aan!

Vertrek- en eindpunt: Kasteelplein te Turnhout, coördinaten: N: 51° 19′ 29″  O:4°56’42”

Afstand: 5 kilometer

Rolstoelgebruikers: geschikt voor rolstoelen

Bereikbaarheid:

  • met de auto: Centrumparking De Warande
  • met de bus: bushalte Turnhout Warande
  • met de trein: station Turnhout op 700 meter afstand

Het Kasteel van de hertogen van Brabant: vertrekpunt van de stadswandeling in Turnhout

We beginnen onze stadswandeling in Turnhout pal in het centrum, namelijk aan het Kasteel van de hertogen van Brabant. Wie met de auto is gekomen, vindt gemakkelijk een parkeerplaats in de ruime ondergrondse parkeergarage Centrumparking De Warande. De dichtstbijzijnde bushalte is Turnhout Warande. Het vertrekpunt van de wandeling bevindt zich aan de achterzijde van het kasteel, vlak bij de uitgang van de ondergrondse parkeergarage. 

Het Kasteel van de hertogen van Brabant stamt uit de 12de eeuw. Oorspronkelijk was het een jachtslot van de eerste hertog van Brabant. In de loop van zijn bestaan werd het kasteel talrijke malen verbouwd en gerestaureerd. Het werd onder meer gebruikt als stadsmagazijn, gevangenis en pompiershuis. Vanaf 1990 volgde opnieuw een omvangrijke restauratie. Tegenwoordig doet het kasteel dienst als gerechtshof. Het gebouw is langs vier zijden omgeven door een slotgracht. De zalen van het kasteel kunnen alleen onder leiding van een gids bezocht worden.  

GPX Stadswandeling Turnhout
Het Kasteel van de hertogen van Brabant: tegenwoordig het gerechtshof van Turnhout

Vlak naast het kasteel bevindt zich het cultureel centrum De Warande. Dit cultureel centrum omvat onder meer een grote schouwburg, een concert- en theaterzaal (‘De Kuub’ genaamd), de openbare bibliotheek van Turnhout en verschillende tentoonstellingsruimten. De Warande speelt een vooraanstaande rol in het culturele en artistieke leven in en rond Turnhout. 

Cultureel centrum De Warande met een grote schouwburg, theaterzaal en bibliotheek

Via het Taxandriamuseum naar het Begijnhof van Turnhout

Loop langs de slotgracht naar de voorzijde van het kasteel en sla daar de Kasteelstraat in (de straat tegenover de toegangspoort van het kasteel). Draai op het einde van deze straat links de Begijnenstraat in. Aan je rechterzijde, op het huisnummer 28, zie je het 16de-eeuwse  ‘Huis metten Thoren’. Tegenwoordig is in dit historisch pand het Taxandriamuseum gevestigd. Het Taxandriamuseum bezit een waardevolle collectie van historische voorwerpen en documenten, die een beeld schetsen van het leven in Turnhout en in de Antwerpse Kempen door de eeuwen heen. Tot de topstukken in het museum behoren onder meer een archiefkoffer uit de 15de eeuw, afkomstig uit het oude stadhuis van Turnhout, en de ‘Schat van Turnhout’: een verzameling gouden munten uit de 16de eeuw die in de bodem rond de Grote Markt werden gevonden. 

Taxandriamuseum Stadswandeling in Turnhout
Het 'Huis metten Thoren' in de Begijnenstraat, waarin het Taxandriamuseum is gevestigd

Wandel verder langs de Begijnenstraat tot je aan je linkerzijde aan de toegangspoort van het begijnhof komt. Een stadswandeling in Turnhout is niet compleet zonder een bezichtiging van dit beroemde begijnhof, dat een ware oase van rust is in de stad. De schattige huisjes van de begijnen zijn gebouwd rond een centraal plein, met veel bomen en groen. Op het centrale plein bevindt zich onder meer een Lourdesgrot. Achteraan staat de barokke 17de-eeuwse Begijnhofkerk. 

Poortgebouw Begijnhof Stadswandeling in Turnhout
Het vroegclassicistische poortgebouw van het begijnhof
Begijnhof stadswandeling in Turnhout
Huisjes van het begijnhof, gelegen rond een centraal plein

Breng een bezoekje aan het Begijnhofmuseum (rechts naast de kerk, huisnummer 56). Dit gebouw was oorspronkelijk de pastorie en werd later het zogenaamde Sint-Jansconvent. Tegenwoordig vind je in het gebouw allerlei gebruiksvoorwerpen,  meubelen en religieuze kunststukken die toebehoorden aan de begijnen. Bewonder ook de mooie tuin met kruiden en bloemen. De laatste begijn in het Turnhoutse begijnhof, grootjuffrouw Anna de Boer, overleed in 2002. Zij werd begraven aan de zuidkant van de Begijnhofkerk. Het begijnhof van Turnhout werd in 1998 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. 

Binnenplein begijnhof stadswandeling in Turnhout
Het binnenplein van het begijnhof met Lourdesgrot op de achtergrond
De barokke Begijnhofkerk van het Heilig Kruis, opgetrokken tussen 1662 en 1667

Langs de Patersstraat naar de Grote Markt te Turnhout

Verlaat het begijnhof via het poortgebouw en steek de Begijnenstraat schuin naar rechts over, zodat je in de Korte Begijnenstraat komt. Loop tot op het einde van deze straat en sla dan rechts de Patersstraat in, in de richting van de Grote Markt. De Patersstraat is een drukbezochte Turnhoutse winkelstraat. Op het huisnummer 28, aan je linkerzijde, zie je een pleintje met daarachter het historische hoofdgebouw van het Heilig Grafinstituut, een bekende middelbare school met diverse vestigingen in Turnhout. Vervolg je weg door de Patersstraat tot je aan de Sint-Pieterskerk en de Grote Markt komt. 

Sint-Pieterskerk stadswandeling in Turnhout
De Grote Markt met de imposante Sint-Pieterskerk

De Grote Markt te Turnhout met de Sint-Pieterskerk

De Grote Markt, het historische middelpunt van de stad, is simpelweg een ‘must-see’ op een wandeling in Turnhout. Op dit plein wordt op zaterdagvoormiddag markt gehouden. De Grote Markt en de Sint-Pieterskerk zijn echter ook het decor van talrijke festiviteiten in de stad, met als hoogtepunt de jaarlijkse kermis. Turnhout Kermis vindt plaats in augustus en duurt ruim 2 weken. 

Het stadhuis van Turnhout, aan de westzijde van de Grote Markt

Bemerk de talrijke tavernes en cafés met terrasjes aan alle zijden van de Grote Markt.  Honger of dorst gekregen van het wandelen in Turnhout? Dit is een ideale locatie voor een hapje en een drankje! Een bezoek aan de Sint-Pieterskerk stellen we nog even uit tot op het einde van deze stadswandeling. Loop vanuit de Patersstraat rechtdoor langs de oostzijde van de Grote Markt. Op het huisnummer 44 bevindt zich het kantoor van de toeristische dienst. Sla links de Otterstraat in, op weg naar het Speelkaartenmuseum. 

Nationaal Museum van de Speelkaart Stadswandeling in Turnhout
Het Nationaal Museum van de Speelkaart: gevestigd in een voormalige drukkerij en textielfabiek

Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout: een stukje industriële geschiedenis

Loop ca. 140 meter door de Otterstraat tot je rechts de Beekstraat ziet. Helemaal op het einde van de Beekstraat, aan het kruispunt met de Druivenstraat, bevindt zich het Nationaal Museum van de Speelkaart. Haast alle uitgestippelde wandelingen in Turnhout doen dit unieke museum aan.   

Turnhout is al sinds het begin van de 19de eeuw bekend als drukkersstad. Drukker P.J. Brepols drukte in het jaar 1826 de eerste speelkaarten in Turnhout. Dit werd het begin van een zeer bloeiende nijverheid, waarmee Turnhout de bijnaam ‘Speelkaartenstad’ verwierf. Het Nationaal Museum van de Speelkaart, gevestigd in een voormalige drukkerij en textielfabriek, toont de geschiedenis van de drukkersbedrijven in Turnhout en van het drukken van speelkaarten in het bijzonder.  Je ziet er onder meer originele drukpersen, grafische machines en een authentieke stoommachine uit de 19de eeuw. 

Natuurpunt Museum stadswandeling Turnhout
Het Natuurpunt Museum met een interessante natuurhistorische collectie

Bij Vakantieveilingen.be worden tickets geveild voor de leukste pretparken en dierentuinen. Bied mee en plan meteen jouw dagje weg! 

Naar het Natuurpunt Museum en de Heilig Hartkerk

Na het bezoek aan het Speelkaartenmuseum gaat de stadswandeling in Turnhout verder naar het Natuurpunt Museum. Als je met de rug naar het Speelkaartenmuseum gericht staat, wandel dan naar links de Druivenstraat in, richting Herentalsstraat.  Sla in de Herentalsstraat linksaf. Aan je rechterzijde zie je de gebouwen van het Hoger Instituut voor Verpleegkunde Sint-Elisabeth (HIVSET). Wandel ongeveer 130 meter tot aan het Natuurpunt Museum (Graatakker 11). Het Natuurpunt Museum bezit een indrukwekkende natuurhistorische collectie van meer dan 1000 opgezette vogels en zoogdieren. In vier tentoonstellingsruimten wordt de relatie gelegd tussen natuur en erfgoed. Het museum beschikt ook over een mooie natuurtuin. Zowel het museum als de tuin zijn gratis toegankelijk.  

Heilig Hartkerk stadswandeling in Turnhout
De toren van de Heilig Hartkerk: hoogste kerktoren in Turnhout

Als je terug buitenkomt uit het Natuurpunt Museum, sla dan rechtsaf en loop via Graatakker en de Herentalsstraat in de richting van de Grote Markt. Sla na ongeveer 340 meter linksaf in de Driezenstraat. Het eerste gedeelte van deze straat is verkeersvrij. Loop tot op het einde van de Driezenstraat en sla linksaf de Korte Gasthuisstraat in. De Korte Gasthuisstraat is eveneens een drukke winkelstraat in Turnhout. Sla de eerste straat rechts in (Vianenstraat). Loop bij het kruispunt met de Victoriestraat gewoon rechtdoor en draai vervolgens de eerste straat rechts in (Kerkplein). Zo kom je bij de Heilig Hartkerk.  

Middenbeuk Heilig Hartkerk stadswandeling in Turnhout
Middenbeuk van de Heilig Hartkerk

(Source: Wikimedia Commons, file: Heilig-Hartkerk te Turnhout (Middenbeuk).jpg, © IDD5000, CC BY-SA 4.0)

De Heilig Hartkerk werd opgetrokken in neogotische stijl in de periode 1903-1907. De kerktoren is de hoogste in Turnhout (92 meter). In het interieur van de kerk vallen vooral de marmeren preekstoel, de biechtstoelen en de glas-in-loodramen op. Wegens het afnemende kerkbezoek wordt er gezocht naar een herbestemming voor de Heilig Hartkerk. 

Gasthuisstraat Stadswandeling in Turnhout
De Gasthuisstraat: bekendste winkelstraat in Turnhout

Langs de Gasthuisstraat naar de Sint-Pieterskerk

Als je langs het hoofdportaal de Heilig Hartkerk terug verlaat, sla dan rechtsaf (Kerkplein) en neem vervolgens de eerste straat links (Kerkstraat). Op het einde van de Kerkstraat draai je rechts de Molenstraat in. De Molenstraat komt uit op een kruispunt van 6 straten: de zogenaamde Zeshoek. Steek de Zeshoek over en loop rechtdoor de Gasthuisstraat in. Deze straat is de bekendste en drukste winkelstraat in Turnhout. De Gasthuisstraat is verkeersvrij. Tijdens de soldenperiode kun je hier over de koppen lopen! Volg de Gasthuisstraat tot je weer op de Grote Markt komt en sla linksaf. Loop langs de cafés aan je linkerzijde tot je aan het stadhuis van Turnhout komt. Aan je rechterzijde zie je de hoofdingang van de Sint-Pieterskerk. Wandelen in Turnhout is haast ondenkbaar zonder een bezichtiging van deze indrukwekkende kerk. 

Het interieur van de Sint-Pieterskerk op de Grote Markt, met de fraaie preekstoel

Al in de 12de eeuw werd er op de Grote Markt te Turnhout een kerk opgericht, maar van dit middeleeuwse kerkgebouw blijft haast niets meer over: alleen het onderste gedeelte van de huidige kerktoren stamt uit de 12de eeuw. In de loop der eeuwen werd de Sint-Pieterskerk regelmatig uitgebreid en verbouwd. Opmerkelijk zijn de 5 kapellen uit 1484 die als een krans het koor van de kerk omringen. Op het dak boven de kruising van de dwarsbeuk en de middenbeuk bouwde Geerits Liefmans uit Oosterhourt in 1634 een vieringtorentje.  

Preekstoel Sint-Pieterskerk Stadswandeling in Turnhout
De preekstoel uit 1862 met schitterend houtsnijwerk

In het interieur van de kerk valt onmiddellijk de schitterende preekstoel op, vervaardigd door H. Peeters – Divoort in 1862. Het prachtige houtsnijwerk onderaan stelt de Wonderbaarlijke Visvangst voor.  Achteraan het koor bevindt zich het barokke hoofdaltaar van Walter Pompe uit 1740. Bewonder de glas-in-loodramen, het koorgestoelte en de beide zijaltaren. In de kooromgang zie je de 5 koorkapellen. De middenste kapel is gewijd aan Sint-Anna en bevat een kostbaar drieluik, waarvan het middenste schilderij de marteldood van de Heilige Apollonia voorstelt. 

Als je na je bezoek aan de Sint-Pieterskerk via het hoofdportaal uit de kerk komt, ga je naar rechts in de richting van het Zegeplein. 

Zegeplein Stadswandeling in Turnhout
Het Monument van de Gesneuvelden op het Zegeplein

Het Zegeplein is een gezellig driehoekig pleintje met het opvallende ‘Momument van de gesneuvelden’, een monument ter ere van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, opgericht in 1922.

Draai links de Warandestraat in en neem vervolgens de eerste straat rechts (Kasteelstraat). Zo kom je weer aan het Kasteel van de hertogen van Brabant. Sla links het Kasteelplein in, terug naar het vertrekpunt van deze stadswandeling in Turnhout. 

Info

Meer informatie over bezienswaardigheden in Turnhout

Graag uw reactie over deze pagina!

Beste bezoeker van deze webpagina, 

De redactie van Even Op Stap heeft deze pagina met zorg samengesteld. Maar… wij blijven ook maar mensen. Hebt u een fout ontdekt in de tekst? Is de beschrijving niet duidelijk? Zijn sommige attracties / gebouwen / wandelpaden niet meer toegankelijk? Laat het ons weten!

Uiteraard zijn alle suggesties voor nieuwe onderwerpen, daguitstapjes en wandelingen van harte welkom!

Follow by Email

Winterland Hasselt is volop bezig!

Lees er alles over in ons blogbericht

Winterland in Hasselt 2021