Napoleon op Sint-Helena: expo bij de Leeuw van Waterloo

We leerden het reeds in de lagere school: Napoleon werd verslagen te Waterloo in 1815 en werd daarna definitief verbannen naar het eiland Sint-Helena. Hij leefde er tot aan zijn dood in 1821. Bij het publiek is er niet veel bekend over de laatste levensjaren van Napoleon op Sint-Helena. Toch zijn er tal van memoires, brieven, tekeningen en gebruiksvoorwerpen bewaard gebleven van de ballingschap van Napoleon op Sint-Helena. De leerrijke tentoonstelling ‘Napoleon: van Waterloo tot Sint-Helena, de geboorte van een legende’ biedt een zicht op Napoleons leven op een verafgelegen eiland in de Atlantische Oceaan. Je ziet er onder meer kledingstukken van Napoleon, het bad waarin hij dagelijks meerdere keren baadde, zijn dodenmasker, handgeschreven brieven, een haarlok van Napoleon en nog veel, veel meer. De expositie loopt nog tot 17 oktober 2021, in het Memoriaal van de Slag van Waterloo. 

Tentoonstelling Waterloo
Expositie met authentieke voorwerpen over het leven van Napoleon op Sint-Helena

Napoleon op Sint-Helena: levenseinde in ballingschap

Napoleon Bonaparte, een geniaal legerofficier afkomstig uit Corsica, werkte zich na een staatsgreep in 1799 op tot eerste consul van de Franse Republiek. In 1804 kroonde hij zichzelf tot keizer van Frankrijk. Napoleon was een militair genie en behaalde met het Franse leger de ene overwinning na de andere. Al snel had hij een groot deel van Europa ingelijfd bij Frankrijk. In 1812 liep de veldtocht van Napoleon in Rusland echter uit op een nederlaag, wat het begin van het einde van de keizer betekende. 

Napoleon Bonaparte
Portret van Napoleon op het hoogtepunt van zijn macht

In 1813 werden de legers van Napoleon verslagen door een bondgenootschap van Europese landen. Een jaar later veroverden de bondgenoten Parijs, waarna Napoleon werd gedwongen om af te treden. Hij werd verbannen naar het eiland Elba. Napoleon ontsnapte en keerde in 1815 terug naar Frankrijk, waar hij weer aan de macht kwam. Hij werd echter opnieuw verpletterend verslagen tijdens de slag bij Waterloo. Deze keer stuurden de overwinnaars Napoleon ver weg: naar het verafgelegen eiland Sint-Helena. 

Panorama Slag bij Waterloo
De slag bij Waterloo betekende het definitieve einde van de heerschappij van Napoleon. Hier een fragment van het Panorama van de Slag.

Napoleon: van Waterloo tot Sint-Helena, de geboorte van een legende

Het Memoriaal van de Slag van Waterloo is uiteraard de meest geschikte plek om een expositie te houden over het leven van Napoleon op Sint-Helena. Er zijn opmerkelijk veel gebruiksvoorwerpen, boeken, brieven en portretten bewaard gebleven uit de tijd van Napoleons ballingschap. Dat komt omdat de voormalige Franse keizer na zijn dood een ware legende werd in Frankrijk. Alles wat herinnerde aan Napoleon werd min of meer als een relikwie van een heilige bewaard. 

Ingang Memoriaal Slag bij Waterloo
De ingang van het ondergrondse Memoriaal, vlak bij het Panorama en de Leeuw van Waterloo

Bij de ingang van de expositie ‘Napoleon: van Waterloo tot Sint-Helena, de geboorte van een legende’ zie je al dadelijk een aantal voorwerpen die door Napoleon gebruikt werden ten tijde van de slag bij Waterloo. Een opmerkelijk stuk is een hoed van Napoleon, een zogenaamde ‘bicorne’, die hij droeg in 1815 tijdens zijn veldtocht op het huidige Belgische grondgebied.  

Bicorne van Napoleon
Authentieke hoed van Napoleon, gedragen tijdens zijn veldtocht in 1815

Nadat zijn leger bij Waterloo was verslagen, moest Napoleon hals over kop terugvluchten naar Frankrijk. De Pruisische troepen maakten hiervan gebruik om een deel van zijn persoonlijke bezittingen te plunderen. Een aantal van die geplunderde voorwerpen is te zien op de expo, waaronder een inktpot van de keizer en een lantaarn van zijn persoonlijke koets. 

Inktpot Napoleon
Inktpot van de keizer, geplunderd uit Napoleons konvooi de dag na de slag bij Waterloo

In ballingschap op Sint-Helena

Na zijn nederlaag bij Waterloo werd Napoleon gedwongen om een tweede maal troonsafstand te doen. De Engelse regering stuurde hem in ballingschap naar het verafgelegen eiland Sint-Helena. Dit eilandje ligt in de Atlantische Oceaan, op 2500 kilometer van de Afrikaanse kust en op 3500 kilometer van de kust van Brazilië. De voormalige keizer arriveerde er op 15 oktober 1815. Napoleon verbleef in de residentie Longwood House en bracht zijn laatste levensjaren door met het schrijven van zijn memoires, tuinieren, lezen en wandelen. 

Napoleon badkuip
Koperen badkuip van Napoleon op Sint-Helena, waarin hij elke dag vele uren doorbracht

De voormalige Franse keizer leed aan een huidziekte en nam daarom elke dag een heet bad, waarin hij soms uren kon vertoeven. De koperen badkuip van Napoleon op Sint-Helena is bewaard gebleven en is een topstuk van de expositie. Ook verschillende kledingstukken die Napoleon droeg tijdens zijn ballingschap kun je bekijken op de tentoonstelling.

Napoleon hemd
Hemd van Napoleon, gedragen op Sint-Helena
Een zacht lederen schoen van Napoleon, gebruikt tijdens zijn ballingschap

Napoleon vond het nodig om Engels te leren tijdens zijn ballingschap. Het Engels was immers de taal die zijn bewakers spraken op Sint-Helena, dat een Britse kolonie was. De expositie bevat een zeldzame authentieke brief van Napoleon, met de hand geschreven in het Engels, daterend uit 1816.  

Authentieke handgeschreven brief van Napoleon, volledig in het Engels

Na zijn aankomst op Sint-Helena leefde Napoleon nog zes jaar. Zijn gezondheid ging sterk achteruit in het jaar 1820 en het voorjaar van 1821. De voormalige keizer nam allerlei medicijnen op aanraden van zijn lijfarts dr. Antommarchi. De glazen waaruit Napoleon de medicinale brouwsels dronk, zijn bewaard gebleven en tentoongesteld. 

Medicijnglazen Napoleon
De medicijnglazen en -flesjes die Napoleon gebruikte op het einde van zijn leven

De dood van Napoleon op Sint-Helena

Op 5 mei 1821 om 17 u 49 stierf Napoleon in zijn ballingsoord Sint-Helena. Voordat een autopsie op zijn lichaam werd uitgevoerd, slaagde zijn lijfarts dr. Antommarchi erin om een gipsafdruk van Napoleons gelaat te maken. Hiermee maakte hij een dodenmasker, dat nadien vele malen werd gekopieerd. Ook werd er een plukje haar van Napoleon afgeknipt. Zowel het dodenmasker als de haarlok kun je bewonderen op de expositie.   

Napoleon Dodenmasker
Dodenmasker van Napoleon
Napoleon Haarlok
Haarlok van Napoleon, afgeknipt vlak na zijn dood

Napoleon kreeg een eerste graf op het eiland Sint-Helena. Zijn bedienden, trouw gehecht aan hun meester, bewaarden zorgvuldig zijn spullen en kleren. Deze voorwerpen vonden nadien hun weg terug naar Europa, waar ze als kostbare relikwieën werden bewaard. Ook de verslagen en memoires van de metgezellen van Napoleon op Sint-Helena verschenen in boekvorm in de jaren na zijn dood. Zo ontstond stilaan een legende rond de figuur van Napoleon. 

Aarde groententuin Napoleon
Flesje met aarde uit de groententuin van Napoleon op Sint-Helena

Bij Vakantieveilingen.be worden tickets geveild voor de leukste pretparken en dierentuinen. Bied mee en plan meteen jouw dagje weg! 

Napoleon werd na zijn dood een legende

Hoewel de Fransen hun voormalige keizer eerst minachtten en verguisden, ontstond er na Napoleons dood stilaan een verering rond zijn figuur. De Fransen keken met weemoed terug naar de roemrijke dagen van Napoleons keizerrijk. In 1840, negentien jaar na zijn dood, bracht een schip de stoffelijke resten van Napoleon terug naar Frankrijk. Hij werd met veel eerbetoon bijgezet in de Dôme des Invalides te Parijs, waar zijn lichaam tot op de dag van vandaag rust in een praalgraf. 

Napoleon praalgraf
Het praalgraf van Napoleon in de Dôme des Invalides te Parijs

(Source: Wikimedia Commons; file: Tomb of Napoleon I ; © Arun Kwatra; CC BY-SA 4.0)

Info

Periode van de expo: vanaf 5 mei tot en met 17 oktober 2021

Plaats: Memoriaal van de Slag van Waterloo 1815, Route du Lion, Braine-l’Alleud (Eigenbrakel)

Prijs (volwassenen): 14 euro (Expo + Panorama + Leeuw van Waterloo) of 18 euro (Expo + museum + Panorama + Leeuw van Waterloo)

Reserveren tickets en tijdslot: https://waterloo1815-be.tickeasy.com

Meer info:

Memoriaal van de Slag van Waterloo
Toerisme Waterloo

Over Even Op Stap

Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Laatste berichten

 

Een reactie plaatsen

Follow by Email

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, waarvan u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Wens je het volledige artikel op deze webpagina (inclusief kaart en afbeeldingen) afgedrukt op papier te ontvangen?  Dat kan! Schrijf VOORAF het bedrag van 6 euro over op bankrekening BE58 7360 2679 2979 van Xianti Freelance, en vul onderstaand formulier in. Wij sturen het afgedrukte artikel via de post naar jou toe zodra we de betaling ontvangen hebben.   

Wegens vakantie van de redactieleden van Even Op Stap is deze service momenteel niet beschikbaar. Vanaf zondag 10 april kunt u opnieuw gebruikmaken van deze service.     

Wegens vakantie van de redactieleden van Even Op Stap is deze service momenteel niet beschikbaar. Vanaf zondag 10 april kunt u opnieuw gebruikmaken van deze service.     

Wens je het volledige artikel op deze webpagina (inclusief kaart en afbeeldingen) als pdf-bestand, zodat je het nadien zelf kunt afprinten?  Dat kan! Schrijf VOORAF het bedrag van 2,5 euro over op bankrekening BE58 7360 2679 2979 van Xianti Freelance, en vul onderstaand formulier in. Wij mailen het artikel als pdf-bestand naar jou zodra we de betaling ontvangen hebben.