Open Kerkendagen: bezoek de historische kerken in Mechelen

Op zaterdag 1 juni en zondag 2 juni 2019 gaan opnieuw de Open Kerkendagen door. Het religieus erfgoed wordt naar jaarlijkse traditie uitgebreid in de kijker gezet. Meer dan 425 gebedshuizen in België, Luxemburg en Noord-Frankrijk zetten hun deuren open. Ook Mechelen, kerkenstad bij uitstek, neemt deel aan de Open Kerkendagen. Even Op Stap nam een kijkje in een aantal historische Mechelse kerken. 

De Sint-Romboutstoren te Mechelen: symbool van de stad

Open Kerkendagen in het teken van ‘emotie’

De Open Kerkendagen 2019 staan in het teken van ‘emotie’. Daarom organiseren de cursisten van de Academie Mechelen een kunstexpo in het kader van gevoelens en emoties. Ze stellen hun eigen werken tentoon  in 4 historische Mechelse kerken. Uiteraard lieten ze zich inspireren door de talrijke kunstwerken in de kerkgebouwen. Leerlingen van het Stedelijk Conservatorium in Mechelen dragen ook hun steentje bij en verzorgen concerten en dansdemonstraties in een drietal kerken. In de Mechelse Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijkbasiliek gaat bovendien een performance met zang en dans door, met de veelzeggende naam ‘Onderhuids’. De exacte locaties en tijdstippen vind je hier.  

Sint-Katelijnekerk Open Kerkendagen Mechelen
De Sint-Katelijnekerk te Mechelen
Onze-Lieve-Vrouw van Leliëndaalkerk Open Kerkendagen Mechelen
Interieur van de Onze-Lieve-Vrouw van Leliëndaalkerk

Mechelen: stad met een kathedraal, een basiliek en tal van kerken

De stad Mechelen is een ware kerkenstad, met niet minder dan 8 historische kerken in het stadscentrum. Het meest bekend is natuurlijk de imposante Sint-Romboutskathedraal. De toren van de kathedraal, met een hoogte van 97 meter, is al van ver zichtbaar als je de stad nadert. Een bezoek aan de Sint-Romboutskathedraal is een ‘must’ tijdens je bezoek aan Mechelen. Vergeet echter niet om ook de toren te beklimmen, als je tenminste de 538 treden van de wenteltrap aankunt.  

Torentrap Open Kerkendagen in Mechelen
Trap van de Sint-Romboutstoren: 538 treden tot aan de top...

Je hoeft die 538 treden overigens niet in één keer te overwinnen. De tocht naar boven verloopt in etappes, waarbij je onder meer de kraankamer, de smidse, de klokkenkamer en de uurwerkkamer passeert. Helemaal boven wacht je de indrukwekkende ‘skywalk’, vanwaar je geniet van een ongeëvenaard uitzicht over Mechelen en verre omgeving. Bij helder weer zou je zelfs het Atomium te Brussel kunnen zien…

Een blik op de klokken van de beiaard
Stadhuis Mechelen
Stadhuis van Mechelen, gezien vanaf de top van de Sint-Romboutstoren

Mechelen, kerkenstad

Niet alleen de Sint-Romboutskathedraal, maar ook de overige 7 historische kerken in Mechelen bevatten onschatbare kunstwerken. In de Sint-Janskerk en de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk bevinden zich werken van Pieter Paul Rubens. In de Sint-Janskerk kun je de ‘Aanbidding der Wijzen’ van Rubens bewonderen. ‘De Wonderbare Visvangst’ hangt in de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk. 

De 'Aanbidding der Wijzen' van Rubens in de Sint-Janskerk

Mechelen als bedevaartsoord

De Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijkbasiliek is een bedevaartskerk. Het centrum van verering is een miraculeus houten Mariabeeld. Tijdens de Hanswijkprocessie, elk jaar op de zondag voor Hemelvaart, wordt dit Mariabeeld in processie door de straten van de stad gedragen. Paus Johannes Paulus II bezocht het kerkgebouw in 1985. Twee jaar later verhief hij de kerk tot een basiliek. 

Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijkbasiliek Open Kerkendagen Mechelen
Het interieur van de Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijkbasiliek
Mariabeeld Onze-Lieve-Vrouw van hanswijk Open Kerkendagen Mehelen
Het vereerde Mariabeeld in de Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijkbasiliek

De 8 historische kerken in Mechelen

Tijdens de Open Kerkendagen kun je 7 van de 8 historische kerken in Mechelen bezoeken. Alleen de Begijnhofkerk is gesloten wegens een grondige restauratie. De overige 7 kerken zijn:

  • De Sint-Janskerk
  • De Sint-Katelijnekerk
  • De Sint-Romboutskathedraal
  • De Sint-Pieter-en-Pauluskerk
  • De Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijkbasiliek
  • De Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk
  • De Onze-Lieve-Vrouw-van Leliëndaalkerk

Een rondwandeling met stadsgids tijdens de Open Kerkendagen brengt je langs 4 bekende Mechelse kerken in de binnenstad.

Meer informatie over de Open Kerkendagen in Mechelen:

www.openkerken.be

www.torensaandedijle.be

Een reactie plaatsen

Follow by Email

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, waarvan u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden.