Wandelen in Terhills, het vroegere Connecterra

Deze wandeling in Terhills brengt je langs een van de mooiste uitzichtpunten in Vlaanderen. Wandelen in Terhills, vroeger Connecterra genoemd, is als het ware een reis in het steenkoolverleden van België. Terhills is een gebied dat vroeger behoorde tot de steenkoolmijn van Eisden. Van dat industriële verleden getuigen nog steeds de drie terrils en de schachtbokken op het terrein. Terrils zijn steenbergen die bestaan uit het steenafval afkomstig van een steenkoolmijn. Het prachtige landschap van Terhills, met zijn heuvels en waterplassen, is door menselijke activiteit ontstaan. Op deze wandeling van 9,5 kilometer ontdek je de mooiste plekjes van een uniek natuur- en recreatiegebied in Vlaanderen.   

Landschap Terhills
Het landschap van Terhills met heuvels en waterplassen: ontstaan door menselijke activiteit

Terhills, het vroegere Connecterra

De steenkoolmijn van Eisden ging dicht in 1987. Na de sluiting van de mijn saneerde men het gebied en kreeg het vroegere mijnterrein een recreatieve functie. De natuur kon haar vrije gang gaan op de mijnterrils en zo ontstond een prachtig landschap met een unieke fauna en flora. De grote waterplassen in het gebied zijn er gekomen door het uitgraven van grind uit de bodem.  

Schachtbokken Terhills
Een van de twee schachtbokken van de vroegere steenkoolmijn van Eisden

Het gesaneerde mijnterrein kreeg oorspronkelijk de naam Connecterra. Sinds 2021 heet dit gebied Terhills. Een uitgebreid netwerk van wandelpaden werd aangelegd over de terrils en rond de waterplassen. Het natuurgebied vervult ook een recreatieve functie. Bij een van de waterplassen vind je het Terhills Cable Park, een centrum voor waterskiën en wakeboarden. Aan de voet van de Lange Terril staat het wellnesscentrum Elaisa, een complex met sauna’s, zwembaden en relax- en meditatieruimten. In het voorjaar van 2021 opende het Center Parcs Terhills Resort zijn deuren, een vakantiepark met stijlvolle cottages aan het water. 

Terhills Resort
Een blik op het Terhills Resort vanop de Lange Terril

Bovendien maakt Terhills deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen, het enige Nationaal Park in België!  Het Nationaal Park Hoge Kempen is een uitgestrekt natuurgebied van meer dan 12000 hectaren in het oosten van de provincie Limburg. De toegangspoort tot Terhills vormt eveneens de hoofdtoegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. In het National Park Visitor Center bij de toegangspoort kun je terecht voor wandel- en fietskaarten in dit unieke Vlaamse natuurgebied. 

De toegangsgebouwen tot Terhills en het Nationaal Park Hoge Kempen. Links het National Park Visitor Center

Wandelen in Terhills over een voormalig mijnterrein

Wie wil wandelen in Terhills, het vroegere Connecterra, kan kiezen uit meerdere wandelroutes. De beste indruk van het terrein krijg je echter als je de paarse wandelroute van 9,5 kilometer neemt. Het traject wordt aangegeven door bordjes met een paarskleurig trapezium-symbool. De route loopt over de toppen van de Lange Terril en de Tweelangterril, passeert door het Terhills Resort van Center Parcs, biedt uitzicht op de Kleine Plas en loopt helemaal rond de Grote Plas

Kaart Wandelen in Terhills

(Kaartgegevens: OpenStreetMap)      

Vertrekpunt

Alle wandelingen op het domein van Terhills vertrekken aan de gerestaureerde schachtbok bij het National Park Visitor Center  

Coördinaten vertrekpunt

N: 51,001954° O: 5,703919°

Afstand

9,5 kilometer (paarse route op het domein van Terhills)

Parkeren

Op de gratis parking bij het gebouw van de toeristische dienst, Zetellaan 35, Maasmechelen

Toegankelijkheid voor rolstoelen

Het terrein is NIET geschikt voor rolstoelen

Bezienswaardigheden

Mijngebouwen, terrils, schachtbokken, Terhills Resort (Center Parcs), mijnkathedraal, moskee Eisden, grote waterplassen ontstaan door grindwinning, Elaisa Wellness, Ecotron

Eten en drinken

National Park Visitor Center, Brasserie De Karbonkel, Terhills Hotel

Gpx- en pdf-bestanden van deze wandeling

Wie wil wandelen met gps-navigatie op smartphone of wandel-gps, kan hieronder het bijhorende gpx-bestand downloaden. Even Op Stap biedt ook twee pdf-bestanden aan met gedetailleerde wandelkaart en de tekst en afbeeldingen van dit artikel. Deze pdf-bestanden kun je gemakkelijk afprinten of bekijken op je smartphone. Voor al deze bestanden samen vragen wij een kleine bijdrage van 1,95 euro. Je kunt de bestanden onmiddellijk downloaden na online betaling.  

Langs de gebouwen van de voormalige steenkoolmijn

Je parkeert je wagen het best op de gratis parking aan het gebouw van de toeristische dienst, Zetellaan 35 in Maasmechelen. Als je van het parkeerterrein komt, steek je de Zetellaan over en volg je deze naar links. Aan je rechterzijde passeer je gerenoveerde mijngebouwen, waaronder de bioscoop Euroscoop Maasmechelen en het luxueuze Terhills Hotel. Het gebouw van het Terhills Hotel was vroeger het hoofdgebouw van de mijn. 

Het huidige Terhills Hotel was vroeger het hoofdgebouw van de steenkoolmijn

Loop voorbij het Terhills Hotel en draai vervolgens rechtsaf, door de mooi aangelegde tuin naast het hotel. Loop rechtdoor naar de toegangsgebouwen van Terhills, waar je ook het National Park Visitor Center vindt. Dit is eveneens de hoofdtoegang tot het Nationaal Park Hoge Kempen, waarvan Terhills deel uitmaakt. De toegang tot het domein is volledig gratis. De dichtstbijzijnde schachtbok is het beginpunt van alle wandelingen op het terrein. 

Schachtbokken Terhills
De twee schachtbokken op het terrein van Terhills. De voorste schachtbok is het vertrekpunt van alle wandelingen.

Starten bij de schachtbok om te wandelen in Terhills

Via de schachtbokken daalden de mijnwerkers in liftkooien zo’n 600 tot 800 meter diep de ondergrond in. Langs deze weg kwam ook de losgehakte steenkool naar boven. De schachtbokken werden in 1921 en 1926 gebouwd met een opvallend betonnen skelet. De voorste schachtbok werd in 2013 gerestaureerd en is toegankelijk voor het publiek. Deze schachtbok is eveneens het begin- en eindpunt van alle wandelingen in Terhills. Neem even de tijd om de schachtbok te beklimmen. Helemaal boven, op 24 meter hoogte, word je beloond met een mooi uitzicht over de omgeving. 

Uitzicht op de toegangsgebouwen vanaf de gerestaureerde schachtbok

Terhills Cablepark

De paarse wandelroute die wij volgen, start samen met de andere routes aan de gerestaureerde schachtbok. Aanvankelijk is het terrein redelijk vlak. Al snel zie aan je rechterzijde een waterplas opdoemen, de zogenaamde Kleine Plas. Dit is een van de putten waaruit vroeger grind werd gewonnen. Tegenwoordig is deze waterplas het domein van Terhills Cablepark. Ervaren monitoren leren hier beginnende watersporters hoe ze moeten waterskiën of wakeboarden met behulp van een kabelsysteem boven het water. 

Waterskiërs oefenen op de Kleine Plas bij het Terhills Cablepark

Wandelen in Terhills naar de top van de Lange Terril

Blijf de paarse route volgen voorbij het Terhills Cablepark. Op een bepaald punt loopt de paarse route scherp linksaf, steil de terril op. Hier en daar zijn er trappen gebouwd om het hoogteverschil te overwinnen. Je bevindt je nu op de hoogste terril van het domein, de zogeheten Lange Terril. De Lange Terril bereikt een hoogte van zo’n 55 meter boven de waterspiegel. Hij werd opgebouwd vanaf 1964 en bleef in gebruik tot de sluiting van de mijn in 1987. 

Trappen Lange Terril
Trappen op de steile helling naar de top van de terril

De kans is groot dat je tijdens het wandelen in Terhills fossielen ontdekt uit een ver verleden. De terril bestaat immers uit afvalgesteente afkomstig uit de mijn, losgehakt uit aardlagen die 300 tot 350 miljoen jaar oud zijn, uit de geologische periode van het Carboon. Als je goed kijkt, zie je op sommige stenen de fossiele afdrukken van blaadjes, takken en boomstammen. Deze fossielen zijn de resten van plantengroei tijdens het Carboon. Uit de vergane planten van honderden miljoenen jaren geleden zijn de steenkoollagen ontstaan. Voor fossielenverzamelaars zijn de terrils van steenkoolmijnen begeerde vindplaatsen.

Lange Terril Terhills
Helling van de Lange Terril, bestaande uit afvalgesteente van de mijn

Schitterend panorama vanaf de top van de Lange Terril

Neem je tijd om te genieten van het uitzicht op de top van de Lange Terril. In zuidelijke richting kijk je naar het dorp Eisden, met zijn beroemde tuinwijk, kerk van Sint-Barbara en moskee. De tuinwijk werd aangelegd om de arbeiders van de mijn te huisvesten. In 1936 was de grote kerk gereed, gewijd aan Sint-Barbara, patrones van de mijnwerkers. Deze uit de kluiten gewassen kerk kreeg de bijnaam ‘Mijnkathedraal‘. Vanaf de top is ook de Tevhid-moskee met de ranke minaret duidelijk zichtbaar.  

Uitzichtpunt Lange Terril
De 'Mijnkathedraal' en Tevhid-moskee van Eisden, gezien vanaf de top van de Lange Terril

Tijdens het wandelen in Terhills mag je je verwachten aan panorama’s die tot de mooiste van Vlaanderen behoren. De paarse route over de Lange Terril loopt verder in westelijke richting. Laat je verrassen door een adembenemend uitzicht over de Grote Plas en de Tweelingterril. De Tweelingterril bestaat in feite uit twee terrils waarvan de hellingen in elkaar overlopen. 

Uitzicht over de Grote Plas en de Tweelingterril: een van de mooiste panorama's in Vlaanderen

Terhills Resort van Center Parcs: nieuw vakantiepark in een fraai landschap

De paarse wandelroute daalt de Lange Terril terug af en loopt verder over het terrein van het nieuwe vakantiepark Terhills Resort van Center Parcs. Volgens de publicaties van Center Parcs is dit vakantiepark ‘een resort waar luxe en natuur hand in hand gaan’. Terhills Resort omvat zo’n 250 vrijstaande cottages aan het water. 

Cottages Terhills Resort
Het Terhills Resort met vrijstaande cottages en aanlegsteigers voor bootjes

Het centrum van het vakantiepark is de Country Club, waar je een indoor speeltuin, een restaurant, een bar en een supermarkt vindt. Ook het zwembad Aqua Garden ligt hier vlakbij. De Aqua Garden is aangelegd als een tropische rivier, die uitmondt in een infinity pool met uitzicht op de Grote Plas.   

Country Club Terhills Resort
De Country Club, hart van het Terhills Resort

Wandelen in Terhills: op weg naar de Tweelingterril

De paarse wandelroute passeert door het Terhills Resort en loopt verder naar de Tweelingterril. In feite zijn dit twee terrils die in elkaar overlopen. Opnieuw moet je steil bergop om de twee toppen te bereiken – een flinke inspanning! Je moeite wordt echter beloond door het fantastische uitzicht vanaf de twee toppen. Je kijkt uit over de Lange Terril, de Grote Plas en de Rode Terril.   

Pad Tweelingterril Terhills
Steil bergop naar de toppen van de Tweelingterril

De Rode Terril, die je duidelijk ziet liggen vanaf de toppen van de Tweelingterril, is niet toegankelijk voor het publiek. Deze terril wordt terug afgegraven. De rode schist die men uit deze oude terril haalt, wordt onder meer toegepast als gravel voor tennisvelden. Ook duidelijk zichtbaar vanaf de Tweelingterril is het wellnesscentrum Elaisa Wellness, dat aan de voet van de Lange Terril ligt.    

Rode Terril
Uitzicht op de Rode Terril, die terug wordt afgegraven
Elaisa Wellness
Het wellnesscentrum Elaisa Wellness aan de voet van de Lange Terril

Langs de oever van de Grote Plas en de flank van de Lange Terril 

Via de paarse route daal je de Tweelingterril terug af en wandel je verder langs de oever van de Grote Plas. Hier en daar bevinden zich mooie strandjes met zitbanken waar je even kunt uitrusten en genieten van het panorama. Op verschillende plaatsen langs de oever krijg je een mooi beeld van de Tweelingterril en de Lange Terril. 

Panorama van de Tweelingterril vanaf de oever van de Grote Plas

Bij het oostelijke uiteinde van de Grote Plas buigt de paarse wandelroute naar rechts. Met de steile hellingen van de Lange Terril aan je linkerzijde wandel je over vlak terrein terug naar de ingang. Wanneer je de twee schachtbokken terug ontwaart, zie je aan je rechterzijde een merkwaardig futuristisch gebouw: Ecotron. Ecotron is een hoogtechnologish onderzoekscentrum waar de Universiteit Hasselt de effecten bestudeert van de klimaatverandering op de natuur. 

Terug naar de ingang van Terhills: project Ecotron van de Universiteit Hasselt

Onder elke koepel van het futuristische gebouw bevindt zich een gesofistikeerde plantenpot met een stukje bodem en vegetatie uit het Nationaal Park. In de afgesloten koepels worden verschillende weersomstandigheden nagebootst en allerlei metingen uitgevoerd.   

Het hoogtechnologisch onderzoekscentrum Ecotron

Nadat je via de toegangspoort van Terhills het terrein hebt verlaten, wandel je door het parkje aan het Terhills Hotel en sla je linksaf de Zetellaan in, terug naar de grote parking waar je je wagen hebt staan. Wie na deze wandeling nog zin heeft om uitgebreid te gaan shoppen, kan terecht in het zeer uitgestrekte outlet-winkelcomplex Maasmechelen Village. Je vindt hier meer dan 100 winkels op een oppervlakte van 19700 vierkante meter, vlak naast het domein van Terhills. 

Info

Wandelen in Terhills: locatie, openingstijden en extra info

Meer ideeën voor interessante daguitstapjes en onvergetelijke wandelingen? Klik hier!

Graag uw reactie over deze pagina!

Beste bezoeker van deze webpagina, 

De redactie van Even Op Stap heeft deze pagina met zorg samengesteld. Maar… wij blijven ook maar mensen. Hebt u een fout ontdekt in de tekst? Is de beschrijving niet duidelijk? Zijn sommige attracties / gebouwen / wandelpaden niet meer toegankelijk? Laat het ons weten!

Uiteraard zijn alle suggesties voor nieuwe onderwerpen, daguitstapjes en wandelingen van harte welkom!

Over Even Op Stap

Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Follow by Email

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Wens je het volledige artikel op deze webpagina (inclusief kaart en afbeeldingen) afgedrukt op papier te ontvangen?  Dat kan! Schrijf VOORAF het bedrag van 6 euro over op bankrekening BE58 7360 2679 2979 van Xianti Freelance, en vul onderstaand formulier in. Wij sturen het afgedrukte artikel via de post naar jou toe zodra we de betaling ontvangen hebben.   

Wegens vakantie van de redactieleden van Even Op Stap is deze service momenteel niet beschikbaar. Vanaf zondag 10 april kunt u opnieuw gebruikmaken van deze service.     

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, waarvan u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wegens vakantie van de redactieleden van Even Op Stap is deze service momenteel niet beschikbaar. Vanaf zondag 10 april kunt u opnieuw gebruikmaken van deze service.     

Wens je het volledige artikel op deze webpagina (inclusief kaart en afbeeldingen) als pdf-bestand, zodat je het nadien zelf kunt afprinten?  Dat kan! Schrijf VOORAF het bedrag van 2,5 euro over op bankrekening BE58 7360 2679 2979 van Xianti Freelance, en vul onderstaand formulier in. Wij mailen het artikel als pdf-bestand naar jou zodra we de betaling ontvangen hebben.