Stadswandeling in Maastricht, oeroude Nederlandse stad

Maastricht behoort tot de oudste steden van Nederland, met ‘roots’ die teruggaan tot de Romeinse tijd. In de middeleeuwen was Maastricht, dankzij het graf en de relieken van de Heilige Servaas in de Sint-Servaasbasiliek, een bekend bedevaartsoord. Later vestigden zich militaire garnizoenen in de stad en werd Maastricht een vestingstad van groot strategisch belang. Vanaf de 19de eeuw groeide Maastricht uit tot een belangrijke industriestad, met aardewerk- en glasfabrieken. Tegenwoordig kent Maastricht een universiteit, is het een aangename winkelstad en een voornaam handelscentrum. In 1992 werd hier het Verdag van Maastricht ondertekend, wat leidde tot de oprichting van de Europese Unie. Op deze 7,4 kilometer lange stadswandeling in Maastricht maak je kennis met de lange geschiedenis en de rijke cultuur van deze boeiende, oeroude Nederlandse stad.  

Vrijthof Maastricht stadswandeling
Het Vrijthof met de opvallende kiosk is het oudste en grootste plein in het historische centrum

Stadswandeling in de hoofdstad van Nederlands Limburg: Maastricht 

Historici zijn het er niet over eens welke stad als oudste Nederlandse stad kan worden beschouwd. Waarschijnlijk is dit Nijmegen, maar ook Maastricht behoort ongetwijfeld tot de oudste steden in Nederland. Vermoedelijk is Maastricht, hoofdstad van Nederlands Limburg, de oudste Nederlandse stad die sinds haar ontstaan permanent bewoond is geweest. De zeer lange geschiedenis van meer dan 2000 jaar heeft haar sporen nagelaten in de stad, in de vorm van kerken, basilieken, stadsmuren, bruggen, poorten, gerenoveerde fabrieksterreinen enzovoorts. Deze stadswandeling in Maastricht is 7,4 kilometer lang en laat je kennismaken met het historische centrum, maar ook met ultramoderne woonwijken en shoppingcentra. 

Kaart Maastricht stadswandeling
(Kaartgegevens: OpenStreetMap)

Vertrek- en eindpunt

Station van Maastricht

Coördinaten vertrek- en eindpunt

N: 50.84975° O: 5.70477°

Afstand

7,4 kilometer

Parkeren

Op parkings in de buurt van het station, bijvoorbeeld Q-Park P+R Station Maastricht

Openbaar vervoer

Met de trein tot station Maastricht CS

Toegankelijkheid voor rolstoelen

De route is grotendeels toegankelijk voor rolstoelen, maar op sommige plaatsen komen er trappen voor

Bezienswaardigheden

Station, Mariamonument, Sint Servaasbrug, Dinghuis, Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, Markt, Stadhuis, Mosae Forum, Boekhandel Dominicanen, Sint-Servaasbasiliek, Sint-Janskerk, Vrijthof, Hoofdwacht, Spaans Gouvernement, Oud Gouvernement, Natuurhistorisch Museum, stadsomwalling, stadspark, Helpoort, Jekertoren, Hoge Brug, Maaspunttoren, Charles Eyckpark, Bonnefantenmuseum, Europamonument, Centre Céramique, Plein 1992, Wycker Waterpoort

Eten en drinken

Op diverse plaatsen in het stadscentrum, vooral op het Vrijthof en het Onze-Lieve-Vrouweplein

Stadswandeling in Maastricht: vertrekkken aan het station

We starten deze uitgebreide stadswandeling in Maastricht aan het treinstation. Het huidige stationsgebouw dateert uit 1913. Het verving een ouder station dat in gebruik was sinds 1853. Het station werd gebouwd met rode bakstenen gevels op een plint van graniet, naar een ontwerp van architect George Van Heukelom. In de periode 2018 tot 2021 vond een belangrijke renovatie plaats. Bewonder in de stationshal de kleurrijke glas-in-loodramen uit 1949 van kunstenaar Charles Eyck. Zij beelden onder meer de wapens van de toenmalige elf Nederlandse provincies uit, evenals de wapens van 24 gemeenten die aan geëlektrificeerde spoorlijnen liggen. 

Station Maastricht stadswandeling
Station van Maastricht
De grote stationshal met glas-in-loodramen

Wandel via de Stationsstraat rechtdoor naar de Wycker Brugstraat richting centrum. Bemerk het Mariamonument (of ‘Mariazuil’) op het kruispunt van de Stationsstraat met de Wilhelminasingel. Op het einde van de Wycker Brugstraat kom je aan de rechteroever van de Maas. De iconische Sint Servaasbrug verbindt de rechteroever met de linkeroever. Je staat hier bij de oudste brug van Nederland, gebouwd op het einde van de dertiende eeuw. In de loop der eeuwen werd de Sint Servaasbrug verschillende malen gedeeltelijk vernield, heropgebouwd, verbouwd en gerenoveerd. De brug is bestemd voor voetgangers en fietsers. Het metalen gedeelte aan de zijde van de rechteroever kan omhoog gaan, zodat grote schepen kunnen passeren.  

Mariazuil Maastricht stadswandeling
Het Mariamonument op het kruispunt met de Wilhelminasingel
De Sint Servaasbrug: oudste brug in Nederland

Naar de historische binnenstad op de linkeroever van de Maas

Wandel over de Sint Servaasbrug en zet de stadswandeling in Maastricht voort in de historische binnenstad, aan de linkeroever van de Maas. Voorbij de Sint Servaasbrug sla je af naar rechts en volg je de Kesselskade. Rechts van jou ligt de Maaspromenade, waar je aan boord kunt gaan van een passagiersschip voor een toeristische rondvaart op de Maas. Wandel voort in het eerste straatje aan je linkerzijde, de Jodenstraat. Dit korte en smalle straatje is genoemd naar de Joodse gemeenschap die hier vermoedelijk in de middeleeuwen woonde. Er zijn tal van historische panden in het straatje, waarvan het Dinghuis, op de hoek van Jodenstraat met Kleine Staat, het bekendste is. 

Dinghuis Maastricht stadswandeling
Het Dinghuis: tegenwoordig kantoor toeristische dienst

Het Dinghuis is een opvallend smal en hoog gebouw uit de late middeleeuwen. Het is gebouwd rond 1470 in de stijl van de Maaslandse gotiek. Oorspronkelijk diende het Dinghuis als gerechtsgebouw, maar in de loop der tijden heeft het verschillende functies gekend. Tegenwoordig is de toeristische dienst van Maastricht er gevestigd. Vervolg de stadswandeling in Maastricht in de winkelstraten Kleine Staat en Kersenmarkt en sla daarna links af in de Maastrichter Smedenstraat. In deze historische winkelstraten kunnen shoppingliefhebbers hun hart ophalen. 

De Bijenkorf Maastricht
Filiaal van De Bijenkorf in de straat Kersenmarkt

Stadswandeling in de drukke winkelstraten van shoppingstad Maastricht

Maastricht is een van de populairste winkelsteden in Nederland. In dit deel van onze stadswandeling in Maastricht wandel je door eeuwenoude historische straten en steegjes, waarin tegenwoordig zowel grote shoppingcentra als kleine boetiekjes zijn gevestigd. In Kleine Staat vind je een mix van modewinkels en boetieks. Bemerk het grote filiaal van De Bijenkorf in de straat Kersenmarkt. Ook in de Maastrichter Smedenstraat vind je de ene modewinkel naast de andere.

Shops in de Maastrichter Smedenstraat

Sla rechts af in de Havenstraat en vervolgens naar links in de Plankstraat, twee straten met vooral kledingwinkels en eetgelegenheden. Vanuit de Plankstraat ga je rechtsaf in de Stokstraat, alweer een iconische winkelstraat in Maastricht. Bemerk op de hoek van de Plankstraat met de Stokstraat het kunstwerk ‘Boegbeeld‘, een herinnering aan de Maasschippers die vroeger in deze buurt woonden. Op het einde van de Stokstraat kom je aan de achterzijde van een topbezienswaardigheid in Maastricht: de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek.  

Het beeldhouwwerk 'Boegbeeld' op de hoek van de Stokstraat met de Plankstraat

Niet te missen op een stadswandeling in Maastricht: de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek

Sla op het einde van de Stokstraat rechts af naar Onze-Lieve-Vrouweplein. Dit plein bevindt zich aan de voorzijde van de iconische Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, een van de highlights op deze stadswandeling in Maastricht. De huidige basiliek, opgetrokken in romaanse bouwstijl, stamt uit de 11de en 12de eeuw. Het gebouw valt onmiddellijk op door de hoge, robuuste voorgevel met twee torens, het zogenaamde ‘westwerk‘. 

Westwerk Onze-Lieve-Vrouwebasiliek Maastricht stadswandeling
Het westwerk van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek

Ga de basiliek binnen via het portaal links, waar zich een kapel bevindt met een 15de-eeuws Mariabeeld dat door veel gelovigen aanbeden wordt: de ‘Sterre der Zee‘. Het interieur van de basiliek is sober en ademt een romaanse sfeer. De kleine vensters laten weinig licht door. De rondbogen, massieve muren en zware pijlers zijn typisch voor de romaanse bouwstijl. Let ook eens op de kleurrijke glas-in-loodramen (die bij verschillende restauraties werden toegevoegd), het 17de-eeuwse orgel en de koorbanken. Vergeet niet om ook de twee crypten onder de basiliek te bezoeken.  

Sterre der Zee Onze-Lieve-Vrouwebasiliek Maastricht stadswandeling
De 'Sterre der Zee' in de zijkapel van de basiliek
Onze-Lieve-Vrouwebasiliek Maastricht stadswandeling
Interieur van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek

Vanuit de basiliek heb je toegang tot de kloostergang, die een vierkante tuin omringt. Die tuin wordt ook wel ‘pandhof‘ genoemd. De kloostergang stamt uit de 16de eeuw en is opgericht in gotische bouwstijl. Bemerk de grafzerken in de vloer, die de graven van de vroegere kanunniken aangeven. De pandhof is een rustige tuin met mooi gesnoeide groene heggen en een waterpartij in het midden. Vanuit de pandhof heb je een fraai uitzicht om de omringende kloostergang met de gotische spitsboogvensters, de torens en de westwerkgevel van de basiliek. 

Pandhof Onze-Lieve-Vrouwebasiliek Maastricht
Pandhof met omringende kloostergang

Vervolg stadswandeling: naar de markt en het stadhuis van Maastricht

Verlaat de basiliek en ga, met je rug naar het portaal gekeerd, naar rechts op het Onze-Lieve-Vrouweplein. Dit gezellige plein staat in de zomer boordevol terrastafeltjes en parasols. Een unieke kans om even uit te blazen en iets lekkers te eten en te drinken voordat je je citytrip in Maastricht voortzet! Sla op het einde af naar links en wandel rechtdoor naar de Bredestraat. Op de hoek van de Bredestraat met de Minckelersstraat sla je af naar rechts. Het gebouw op de hoek is een voormalige jezuïetenkerk, gebouwd in een sobere barokstijl tussen 1606 en 1614. De voormalige kerk werd in de 19de eeuw als schouwburg ingericht en biedt tegenwoordig plaats aan tal van evenementen, recepties en feesten.  

Gezellige terrasjes op het Onze-Lieve-Vrouweplein

Ga rechtdoor in de Minckelersstraat en wandel vervolgens schuin links naar de Vijfharingenstraat. Op het einde daarvan ga je weer schuin links naar de Nieuwstraat. De Minckelersstraat is genoemd naar de Maastrichtse wetenschapper Jan Pieter Minckelers (1748 – 1824), de uitvinder van de gasverlichting. De smalle Vijfharingenstraat en de drukke Nieuwstraat zijn beide bekende winkelstraten. Op het einde van de Nieuwstraat kom je op de Markt van Maastricht. Ga hier naar rechts en volg de zuidelijke rand van de Markt. 

Markt en stadhuis Maastricht
Marktkramen op het Marktplein met het Stadhuis

De Markt van Maastricht is een centraal plein in de binnenstad, waar niet alleen markten, maar ook allerlei evenementen en voorstellingen doorgaan. In het midden van de Markt staat het Stadhuis van Maastricht. Zowel de Markt als het Stadhuis dateren uit de 17de eeuw. Rond de Markt bevinden zich tal van historische panden met monumentale gevels, waarvan de meeste gebouwd werden in de 17de en 18de eeuw. Er staan ook twee opvallende standbeelden op de Markt. Aan de noordkant is de reeds genoemde Maastrichtse uitvinder Jan Pieter Minckelers vereeuwigd. Aan de zuidzijde vind je het beeld ‘het Mooswief‘: een eerbetoon aan de groentevrouwen die eeuwenlang hun waren op de Markt verkochten. 

Ingang Stadhuis Maastricht
Ingang van het Stadhuis aan de westelijke zijde

Het Maastrichtse Stadhuis werd in de periode 1659 – 1664 opgericht in het midden van de Markt. De toren was pas gereed in 1684. Het gebouw, ontworpen door architect Pieter Post, geldt als een schoolvoorbeeld voor de Hollandse classicistische bouwstijl. Al eeuwenlang wordt Maastricht bestuurd vanuit dit historische Stadhuis. Tot op de dag van vandaag zetelt het college van burgemeester en wethouders in dit gebouw. De zalen van het Stadhuis zijn rijkelijk voorzien van portretten, wandtapijten, stucwerk en kunstvoorwerpen. Groepen kunnen een privérondleiding met gids aanvragen.   

Stadhuis Maastricht stadswandeling
Maastrichtse Stadhuis: voorbeeld van Hollandse classicistische stijl

Langs Markt en Mosae Forum richting Boekhandel Dominicanen

Vanuit de Nieuwstraat ga je naar rechts op de Markt. Sla vervolgens rechts af naar de Hoenderstraat. In het pand aan je linkerzijde is een doorgang gemaakt naar een overdekt pleintje (atrium) met winkels. Ga rechtdoor; zo kom je in het nieuwe winkel- en kantoorcomplex Mosae Forum.  

Mosae Forum Atrium Maastricht stadswandeling
Via dit overdekt pleintje kom je op het Mosae Forum

Een stadswandeling in Maastricht is niet volledig zonder een bezoek aan het Mosae Forum, een nieuwbouwcomplex met winkels, horecazaken, kantoren, appartementen en een ondergrondse parkeergarage. Het Mosae Forum vormt ook een moderne verbinding tussen de Markt en de linkeroever van de Maas. Winkelliefhebbers kunnen alweer hun hart ophalen in de ruim twintig zaken van dit shoppingparadijs. Het Mosae Forum werd ontworpen door architecten Jo Coenen en Bruna Albert. Het complex is geopend op 26 september 2007.  

Mosae Forum Maastricht

Ga na je bezoek aan het Mosae Forum terug richting Markt en wandel rechtdoor langs de noordzijde ervan. Op de hoek van de noordzijde met de westzijde staat het standbeeld van J.P. Minckelers. Sla af naar links en volg de westzijde van de Markt. Op het volgende hoekpunt passeer je aan je linkerzijde het beeld en de fontein van het Mooswief. Wandel rechtdoor naar de Spilstraat. Op het kruispunt van de Spilstraat met Grote Staat ga je naar rechts. Neem vervolgens de eerste straat rechts, de Dominicanerkerkstraat

De voormalige kerk van de Dominicanen, nu een boekhandel

Op het einde van de straat bereik je de voormalige kerk van de Dominicanen, een gotisch kerkgebouw gewijd in 1294. De muren zijn gebouwd met mergelsteen. Begin 19de eeuw verloor de kerk haar religieuze functie en werd het gebouw voor verschillende doeleinden gebruikt. In 2006 vestigde zich een boekhandel in de kerk, de huidige Boekhandel Dominicanen. Om de boeken te kunnen etaleren, werd er in het middenschip van de kerk een vrijstaande stalen ‘boekenflat‘ geïnstalleerd met twee verdiepingen. De Boekhandel Dominicanen is een populaire toeristische bezienswaardigheid en een bezoek meer dan waard tijdens een stadswandeling in Maastricht.  

Boekhandel Dominicanen Maastricht stadswandeling
De Boekhandel Dominicanen in de vroegere kerk

Het Vrijthof, de Sint-Servaasbasiliek en de Sint-Janskerk: highlights op een stadswandeling in Maastricht

Met je rug naar de Boekhandel Dominicanen steek je het Dominicanerplein over naar de Helmstraat, waar je naar links gaat. Je komt bij het befaamde plein Vrijthof, een van de bekendste pleinen in het centrum, niet te missen tijdens een wandeling in Maastricht. Sla af naar rechts en ga vervolgens rechtdoor, met het Vrijthofplein aan je linkerzijde.  Aan je rechterzijde passeer je het Theater aan het Vrijthof, sinds 1992 stadsschouwburg en concertzaal van Maastricht. 

Theater aan het Vrijthof Maastricht stadswandeling
Het Theater aan het Vrijthof

Wandel nog ruim honderd meter rechtdoor tot je links het Keizer Karelplein ziet, met op de hoek het standbeeld en de fontein van Sint-Servaas. Ga over dit pleintje naar de noordelijke ingang van de Sint-Servaasbasiliek, het zogenaamde Noordportaal. 

De Sint-Servaasbasiliek: topattractie op een Maastrichtse stadswandeling

Elke stadswandeling in Maastricht passeert langs de Sint-Servaasbasiliek, waarschijnlijk de oudste nog in gebruik zijnde kerk in Nederland. Het huidige gebouw werd opgericht in de 11de eeuw, maar de eerste kerk op deze plaats stamde uit de 6de eeuw. De kerk is volgens de overlevering opgericht op het graf van de Heilige Servaas, de eerste bisschop van Maastricht, die leefde in de vierde eeuw. 

Toegang tot de Sint-Servaasbasiliek aan het Keizer Karelplein

Je komt het complex binnen via het Noordportaal aan het Keizer Karelplein. De basiliek telt zo’n twintig zijkapellen, waarvan je er aan je rechterzijde al direct eentje kunt bezichtigen: de Sint-Servaaskapel. Deze kapel doet dienst als dagkapel voor katholieke kerkdiensten op weekdagen. Bemerk aan de achterzijde van het koor het 16de eeuwse retabel, dat het passieverhaal van Jezus uitbeeldt. Verlaat de kapel en ga naar de noordelijke kloostergang, waar je aan het loket een toegangsticket moet kopen om de rest van de basiliek, de schatkamer en de pandhof te bezoeken.  

Sint-Servaaskapel met 16de-eeuws retabel

Op het einde van de noordelijke kloostergang zie je een maquette van de basiliek. Ga naar rechts (oostelijke kloostergang), waar je via een buitendeur rechts de pandhof (kloostertuin) kunt bezoeken. In het midden ervan staat een fontein. Bemerk ook de oude 16de-eeuwse luidklok ‘Grameer’ in een van de hoeken, die tot 1983 in een toren van de basiliek hing. Keer terug naar de kloostergang voor een bezoek aan de schatkamer. De schatkamer bevindt zich tegenwoordig in de Dubbelkapel, toegankelijk via de oostelijke kloostergang.   

Pandhof met de klok Grameer

Een van de topstukken van de schatkamer is het ‘Borstbeeld van Sint-Servaas‘: een reliekhouder waarin zich een groot gedeelte van de schedel van de heilige bevindt. Verder vind je er voorwerpen die tot Sint-Servaas behoord zouden hebben, bijvoorbeeld zijn borstkruis en pelgrimsstaf. De schatkamer staat bovendien vol met religieuze kunstvoorwerpen, relikwieën, liturgische gewaden, reliekbustes en middeleeuwse manuscripten. 

Schatkamer Sint-Servaasbasiliek Maastricht stadswandeling
Een blik in de schatkamer van de Sint-Servaasbasiliek

Na de schatkamer ga je verder naar de basiliek langs de toegangsdeur op het einde van de oostelijke kloostergang. Sla na het binnenkomen van de basiliek direct af naar links, om daar een van de belangrijkste bezienswaardigheden te zien: het Servatiusschrijn, ook wel ‘Noodkist‘ genoemd. Het schrijn bevat de relieken van Heilige Servaas, maar ook van de heilige bisschoppen Monulfus, Gondulfus en Martinus van Tongeren. De Noodkist, een knap staaltje van edelsmeedkunst, is vervaardigd in de 12de eeuw en werd in tijden van nood in processie door de stad gedragen.   

Noodkist Sint-Servaasbasiliek Maastricht
De 'Noodkist' met de relieken van Sint-Servaas en andere heiligen

Er zijn nog tal van andere bezienswaardigheden in de Sint-Servaasbasiliek. Bewonder het koor, het gotische kruisribgewelf en de talrijke zijkapellen. Aan de zuidzijde vind je het zogenaamde Bergportaal, met kleurrijke schilderingen en labyrintvloer. Er bevinden zich vier crypten onder de basiliek, waarvan de Sint-Servaascrypte het dichtst bij het oorspronkelijke graf van de Heilige Servaas zou liggen.   

Interieur Sint-Servaasbasiliek Maastricht
Het interieur van de Sint-Servaasbasiliek
Sint-Servaasbasiliek Bergportaal stadswandeling Maastricht
Het Bergportaal aan de zuidzijde
De Sint-Servaascrypte zou dicht bij het oorspronkelijke graf van Sint-Servaas liggen

De Sint-Janskerk naast de basiliek: de Maastrichtse kerkentweeling 

Verlaat de Sint-Servaasbasiliek via het noordportaal aan het Keizer Karelplein en sla links af naar de straat Sint-Servaasklooster. Je wandelt langs het indrukwekkende westelijke gedeelte van de basiliek, het zogenaamde ‘Westwerk‘, gebouwd in romaanse stijl tijdens de elfde en twaalfde eeuw. Voorbij het Westwerk ga je naar links, waar je de protestantse Sint-Janskerk voor jou ziet. Deze protestantse kerk ligt vlak naast de katholiek Sint-Servaasbasiliek en vormt met de basiliek een unieke ‘kerkentweeling‘. 

Sint-Servaasbasiliek Westwerk Maastricht stadswandeling
Het romaanse Westwerk van de Sint-Servaasbasiliek

De Sint-Janskerk, in gotische stijl gebouwd in de 14de en 15de eeuw, wordt gebruikt voor de erediensten van de Protestantse Gemeente Maastricht-Heuvelland. De opvallende, rood geverfde toren is met bijna 80 meter de hoogste in Maastricht. De toren kan in het zomerseizoen beklommen worden. Ga na je bezoek aan de Sint-Janskerk door het smalle straatje Het Vagevuur (tussen de twee kerken) naar het grote plein Vrijthof

Sint-Janskerk Maastricht stadswandeling
De protestantse Sint-Janskerk naast de Sint-Servaasbasiliek

Het Vrijthof: grootste plein in Maastricht

Op vrijwel elke stadswandeling in Maastricht kom je langs het Vrijthof, het grootste plein in het centrum van de stad. De geschiedenis van het plein gaat terug tot de Romeinse tijd. Naast de ‘kerkentweeling’ Sint-Servaasbasiliek en Sint-Janskerk zijn er nog andere blikvangers op het Vrijthof. Daarstraks wandelde je al langs het Theater aan het Vrijthof, aan de noordzijde van het plein. Aan de westzijde, naast de Sint-Servaasbasiliek, staat het gebouw ‘Hoofdwacht‘. Dit was vroeger het militaire hoofdkwartier van de garnizoenscommandant van Maastricht. Tegenwoordig behoort het tot de gemeente Maastricht en wordt het vooral gebruikt voor tenstoonstellingen.  

Het Vrijthof met kiosk (rechts) en Hoofdwacht (links)

De oostelijke zijde van het Vrijthof wordt vooral ingenomen door horecazaken met aanlokkelijke terrasjes. Bemerk ook de kiosk die centraal op het plein staat. Zet de stadswandeling in Maastricht voort langs de zuidelijke zijde van het Vrijthof, recht tegenover de Sint-Janskerk. Je passeert aan je rechterzijde het Fotomuseum aan het Vrijthof. Het museum is gedeeltelijk gevestigd in een van de oudste bewaard gebleven woonhuizen in Maastricht: het ‘Spaans Gouvernement’ uit de 14de eeuw. 

Spaans Gouvernement met Fotomuseum aan het Vrijthof

Stadswandeling langs de Universiteit Maastricht naar het Natuurhistorisch Museum en de stadsomwalling

Voorbij het Fotomuseum sla je op de hoek van het Vrijthof rechts af naar de Sint-Jacobsstraat, en daarna neem je de eerste straat rechts, de Papenstraat. Ga van de Papenstraat rechtdoor naar de Bouillonstraat. Het gebouw met de hoge toren aan Bouillonstraat 3 is het ‘Oud Gouvernement‘, het voormalige provinciehuis van Nederlands Limburg. Tegenwoordig is dit een vestiging van de Universiteit Maastricht of ‘Maastricht University‘. De Universiteit Maastricht werd opgericht in 1976 en is daarmee een van de jongste universiteiten in Nederland. Het gebouw aan de Bouillonstraat huisvest de Faculteit der Rechtsgeleerdheid of ‘Faculty of Law‘. De universiteit telt in totaal zes faculteiten, verspreid over verschillende vestigingen in Maastricht. 

Het 'Oud Gouvernement', tegenwoordig Universiteit van Maastricht

Sla op het einde van de Bouillonstraat links af naar de Tongersestraat en vervolgens opnieuw links af naar de straat Ezelmarkt. Ga rechtdoor naar de straat Looiersgracht, waar je de noordelijke tak van de rivier Jeker oversteekt. Op deze plaats bevindt zich aan je linkerzijde nog een restant van de eerste middeleeuwse stadsomwalling rond Maastricht, opgericht in de 13de eeuw. Ga rechtdoor door de Looiersgracht en ga op het einde ervan naar rechts, naar het De Bosquetplein. Aan dit plein ligt het Natuurhistorisch Museum van Maastricht, gevestigd in een voormalig klooster van de Grauwzusters. 

Toegang tot het Natuurhistorisch Museum

Het is geen toeval dat er zich een natuurhistorisch museum in Maastricht bevindt. De ondergrond van Maastricht bestaat immers uit mergel, die tal van fossielen bevat uit het geologische tijdperk Maastrichtien (of Maastrichtiaan). Dit geologische tijdperk beslaat de periode van 72 miljoen jaar geleden tot 66 miljoen jaar geleden en is genoemd naar de stad Maastricht. In het Natuurhistorisch Museum van Maastricht vind je onder meer fossielen van de Mosasaurus (uitgestorven reuzenhagedis) en Allopleuron (uitgestorven zeeschildpad). Beide diersoorten leefden in het Maastrichtien, een tijdperk waarin er nog dinosaurussen op aarde rondliepen. Een tip: bezichtig tijdens je citytrip in Maastricht ook de talrijke grotten en kazematten van Maastricht Underground!  

Toegangspoort stadsomwalling Maastricht stadswandeling
Toegangspoort tot de historische stadsomwalling

Steek na je bezoek aan het Natuurhistorisch Museum het De Bosquetplein over en ga naar rechts in de Heksenstraat. Op het einde van de Heksenstraat bereik je Waterpoort De Reek en de tweede middeleeuwse stadsomwalling, die voornamelijk stamt uit het begin van de 14de eeuw.  Je moet een toegangshek passeren om op de stadsomwalling te raken. Let op: dit toegangshek wordt ’s avonds gesloten (periode van 01/05 t/m 30/09: open van 7u30 tot 22u; van 01/10 tot 30/04: open van 7u30 tot 18u). Waterpoort De Reek is een deel van de stadsomwalling, waar een tak van de Jeker de stad binnenstroomt. Met een sluis kon men het niveau van deze tak van de Jeker binnen de stadsmuren regelen. De zuidelijke tak van de rivier stroomt buiten de stadsomwalling richting Maas.   

Zicht op de middeleeuwse stadsomwalling (links) en de zuidelijke tak van de Jeker (rechts)

De stadsomwalling en de parken van Maastricht

Ga bij Waterpoort De Reek naar links en zet de stadswandeling in Maastricht verder over de historische tweede stadsomwalling, waarvan de bouw begon in 1297. De allereerste stadsmuur rond Maastricht werd al gebouwd vanaf 1229, maar deze bleek al snel te ‘klein’ voor de snel uitbreidende stad. Vandaar dat er nog in dezelfde eeuw beslist werd om een tweede, langere stadsomwalling op te richten. Een groot stuk van deze tweede middeleeuwse stadsmuur is goed bewaard gebleven. 

Voetgangersbrug over de Jeker bij het Nieuwenhofpoortje

Aan je rechterzijde zie je een deel van het stadspark, het Henri Hermanspark. De zuidelijke tak van de Jeker stroomt hier evenwijdig met de stadswal. Je passeert een aantal halfronde torens van de stadsmuur en komt vervolgens bij het zogenaamde Nieuwenhofpoortje, een klein 14de-eeuws poortje in de stadsmuur.. Rechts daarvan ligt een voetgangersbrug over de Jeker. Daal het trapje af en ga door het Nieuwenhofpoortje. Steek via de voetgangersbrug de Jeker over naar het Henri Hermanspark. Op de T-kruising van paden neem je het pad naar links, dat evenwijdig loopt met de Jeker aan je linkerzijde. 

Volière stadspark Maastricht stadswandeling
De grote volière in het Henri Hermanspark

Een bekende attractie in het Henri Hermanspark is de grote volière, die het park aantrekkelijk maakt voor gezinnen met jonge kinderen. Volg het pad langs de volière, dat eindigt op de straat ‘Henri Hermanspark’. Volg deze straat een eindje naar links tot net voor de brug over de Jeker. Sla dan rechts af naar een pad dat door het volgende deel van het stadspark loopt, het Monseigneur Nolenspark. De Jeker bevindt zich aan je linkerzijde, terwijl je rechts een mooie parkvijver passeert. Volg de wegwijzers ‘Stadsomwalling Helpoort‘. Het pad eindigt op een T-kruising, waar je linksaf gaat naar de Begijnenstraat. 

De Helpoort: middeleeuwse stadspoort

Steek via de Begijnenstraat terug de Jeker over en ga de trapjes op bij het eerste paadje aan je rechterzijde. Zo kom je in het Faliezusterpark, genoemd naar de ‘Faliezusters’, waarvan het klooster zich vroeger in dit park bevond. Volg het paadje rechtdoor en steek via een bruggetje de noordelijke zijtak van de Jeker over, waarna je naar rechts gaat. Aan je linkerzijde passeer je de Helpoort. Dit is de enige bewaard gebleven middeleeuwse stadspoort in Maastricht, die vroeger deel uitmaakte van de eerste stadsomwalling. Zo’n twintig meter verder wandel je links voorbij de Jekertoren, de heropgebouwde zuidoostelijke hoektoren van de eerste stadsmuur. Volg het verharde pad ‘De Boompjes’ en sla rechts af naar de Hoge Brug over de Maas. 

Jekertoren en Helpoort Maastricht stadswandeling
De heropgebouwde Jekertoren (rechts) naast de Helpoort (links)

Stadswandeling in Maastricht: terug naar de rechteroever 

Langs de Hoge Brug steek je terug de Maas over om op de rechteroever de stadswandeling in Maastricht voort te zetten. De stalen boogbrug Hoge Brug, enkel toegankelijk voor voetgangers en fietsers, staat er sinds 2003 en is 261 meter lang. Vanaf deze moderne brug heb je aan je linkerzijde een mooi uitzicht op de historische Sint-Servaasbrug, de oudste stenen brug in Nederland. Op de rechteroever van de Maas eindigt de Hoge Brug in de moderne woonwijk Céramique. Keer na het afdalen van de brug rechtsom naar de Maas en ga aan de oever naar links, waar je de Maaspunttoren passeert.  

Hoge Brug en Maaspunttoren Maastricht stadswandeling
Voetgangersbrug Hoge Brug en Maaspunttoren bekeken vanaf de rechteroever

De Maaspunttoren is een overblijfsel van de 14de-eeuwse stadsmuur rond de woonkern Wyck op de rechteroever van de Maas. De toren werd verbouwd in 1911. Wandel verder langs de oever, waar zich aan je linkerzijde het Charles Eyckpark uitstrekt. Dit moderne park is aangelegd op een deel van het terrein van de voormalige aardewerkfabriek Société Céramique. De productie van aardewerk eindigde in de loop van de jaren tachtig van de vorige eeuw. De fabrieksgebouwen verdwenen en de nieuwe stadswijk Céramique met appartementen, kantoorgebouwen en het Charles Eyckpark kwam vanaf 1993 in de plaats. 

Charles Eyckpark en Stoa Maastricht stadswandeling
Het Charles Eyckpark met woongebouw Stoa op de achtergrond

Bemerk aan de overzijde van het Charles Eyckpark het 300 meter lange woongebouw Stoa, met 131 appartementen verdeeld over twaalf blokken. Het complex, ontworpen door de Zwitserse architect Luigi Snozzi, werd voltooid in 2002. Net voorbij het Stoa zie je de befaamde ‘Rakettoren‘ van het Bonnefantenmuseum. Dit laatste is een kunstmuseum, met een collectie die vooral bestaat uit Zuid-Nederlandse schilderkunt, middeleeuwse beeldhouwkunst en hedendaagse kunst. De Italiaanse architect Aldo Rossi tekende voor het ontwerp van het nieuwe gebouw met ‘Rakettoren’. Loop om het gebouw heen via de straat Serpentilunet naar de voorzijde van het museum, aan de brede Avenue Céramique. 

Bonnefantenmuseum Rakettoren Maastricht stadswandeling
De opvallende 'Rakettoren' van het Bonnefantenmuseum

Van het Europamonument naar het Centre Céramique

Zet stadswandeling in Maastricht verder langs de nieuwe, brede laan Avenue Céramique. Als je aan de voorzijde van het Bonnefantenmuseum even naar rechts kijkt, zie je het Europamonument ‘Stars of Europe’. Het monument herinnert aan het Verdrag van Maastricht, dat aan de basis lag van de huidige Europese Unie en in deze stad werd ondertekend door de Europese lidstaten in 1992.   

Europamonument Stars of Europe Maastricht stadswandeling
Het Europamonument 'Stars of Europe' herinnert aan het Verdrag van Maastricht
De brede, groene laan Avenue Céramique

Met je rug naar het Bonnefantenmuseum gekeerd, ga je naar links op de Avenue Céramique. Deze moderne laan is maar liefst 42 meter breed, met lange rijen bomen aan de zijkanten en op de middenberm. Langs de Avenue staan indrukwekkende appartementsgebouwen, winkel- en kantoorpanden. In de brede bocht naar rechts staat bijvoorbeeld ‘La Fortezza‘, een woon- en werkcomplex bestaande uit een centraal rond gebouw met twee haakse rechthoekige gebouwen.  Net voordat de Avenue Céramique een brede bocht naar rechts maakt, zie je aan je linkerzijde het Centre Céramique. Dit complex ligt aan het ‘Plein 1992‘ en heeft verschillende functies. Het gebouw herbergt onder meer de Stadsbibliotheek van Maastricht en het Maastricht Museum.      

Centre Céramique Maastricht stadswandeling
Het Centre Céramique aan het Plein 1992

Laatste deel stadswandeling in Maastricht: van het Plein 1992 naar het station

Vanop de Avenue ga je bij het Centre Céramique naar links op het Plein 1992. Het jaartal 1992 verwijst naar het jaar waarin het Verdrag van Maastricht werd gesloten. Je komt weer aan het uiteinde van de Hoge Brug, waar je daarstraks over hebt gewandeld. Net voor de Hoge Brug ga je nu naar rechts in de straat Ruiterij. Volg de haakse bocht naar links, langs het Crowne Plaza Hotel. De straat eindigt op het weggetje ‘Waterpoort’, waar je links op de Maasoever de 14de-eeuwse ‘Wycker Waterpoort‘ of ‘Waterpoortje‘ ziet.   

Waterpoortje Maastricht stadswandeling
De Wycker Waterpoort aan de Maasoever

De Wycker Waterpoort was een poort in de 14de-eeuwse stadsmuur rond het stadsdeel Wyck. Via het Waterpoortje kon men op een loskade aan de oever van de Maas geraken. De oorspronkelijke poort werd in de loop der eeuwen een aantal keer afgebroken en later terug opgebouwd. Zet de stadswandeling in Maastricht voort via de Rechtstraat. Met je rug naar het Waterpoortje gekeerd wandel je tot aan het kruispunt met de Rechtstraat en de Hoogbrugstraat, waar je links de Rechtstraat inslaat. Dit is een bekende winkelstraat in het Maastrichtse stadsdeel Wyck, waar je tal van hippe winkels en speciaalzaken in authentieke panden aantreft. Je vindt er vooral modewinkels, kunstzaken en eetgelegenheden. 

De Rechtstraat in Wyck met tal van winkeltjes

Op het kruispunt van de Rechtstraat met de Wycker Brugstraat sla je af naar rechts, richting station. Door deze straat heb je daarstraks al gewandeld, weliswaar in tegenovergestelde richting. Ga rechtdoor naar de Stationsstraat, waar je op het kruispunt met de Wilhelminasingel opnieuw het Mariamonument passeert. Op het einde van de Stationsstraat kom je terug aan stationsgebouw, het begin-en eindpunt van deze uitgebreide stadswandeling in Maastricht. 

Graag uw reactie over deze pagina!

Beste bezoeker van deze webpagina, 

De redactie van Even Op Stap heeft deze pagina met zorg samengesteld. Maar… wij blijven ook maar mensen. Hebt u een fout ontdekt in de tekst? Is de beschrijving niet duidelijk? Zijn sommige attracties / gebouwen / wandelpaden niet meer toegankelijk? Laat het ons weten!

Uiteraard zijn alle suggesties voor nieuwe onderwerpen, daguitstapjes en wandelingen van harte welkom!

Over Even Op Stap

Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Follow by Email

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden. 

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, waarvan u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Klik op onderstaande knop om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: verlaat de bevestigingspagina niet zonder op de link te klikken!!! Anders kunt u de gevraagde bestanden niet meer downloaden.

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Vul eerst uw e-mailadres in en klik of tik op de knop onderaan om naar de betaalpagina te gaan. Na online betaling ziet u een bevestigingspagina met een link waarop u moet klikken of tikken. Zo krijgt u toegang tot een gedeelde map op Google Drive, vanwaar u de gevraagde bestanden kunt downloaden. De (gezipte) bestanden komen terecht in de downloadmap (‘Downloads’) van uw toestel. 

LET OP: vergeet niet om na de betaling op de link onderaan de bevestigingspagina te klikken of te tikken!!!

Wij vragen u eerst om hieronder uw e-mailadres in te vullen. Daarna wordt u doorverbonden met de betalingspagina voor de online betaling van de gevraagde bestanden.