Feast of fools in Gaasbeek: Bruegel herontdekt

Een bezoek aan het Kasteel van Gaasbeek is ongetwijfeld de moeite waard, om verschillende redenen. Ten eerste is het kasteel van Gaasbeek een indrukwekkend gebouw, dat een schat aan historische objecten en kunstwerken bevat. De kasteeltuin, die in het teken staat van de Belgische groeten- en fruitteelt, is een tweede hoogtepunt van een uitstapje naar Gaasbeek. Ten derde is het omvangrijke park rond het kasteel een ideale locatie voor een ontspannen wandeling in het groen. Tot en met 28 juli  2019 is de expositie Feast of Fools in Gaasbeek een vierde belangrijke reden om naar het kasteel van Gaasbeek te trekken.

Toegangspoort - Feast of Fools in Gaasbeek
De toegangspoort tot het indrukwekkende kasteel van Gaasbeek

Feast of Fools in Gaasbeek

De tentoonstelling heet officieel ‘Feast of Fools. Bruegel herontdekt’.  Samengevat toont de expositie werken van moderne kunstenaars, die geïnspireerd zijn op de kunst of de thema’s van Bruegel. De tentoonstelling gaat na hoe Belgische en buitenlandse kunstenaars in de periode na de Eerste Wereldoorlog omgingen met het werk van Bruegel. Vandaar dat de aandacht vooral gaat naar kunstwerken van bijvoorbeeld James Ensor, Gustave van de Woestyne, Constant Permeke en Stijn Streuvels. Ook hedendaagse kunstenaars ontbreken niet. De organisatoren van Feast of Fools in Gaasbeek vroegen hen om creaties te maken die inspelen op thema’s van Bruegel.

Binnenplein - Feast of Fools in Gaasbeek
Op het binnenplein van het kasteel

Virtual reality in het kasteel van Gaasbeek

Het blijft echter niet bij kunstwerken in de strikte zin van het woord. Rimini Protokoll, een creatief theatergezelschap uit Berlijn, ontwikkelde bijvoorbeeld een virtual reality-project rond de hedendaagse voedingsindustrie. Het VR-project geeft weer hoe de voedselproductie zich ontwikkelde door de jaren heen.

Niet alleen binnen het kasteel

Feast of Fools in Gaasbeek speelt zich niet alleen af binnen de muren van het kasteel. Ook op het binnenplein, in het park en in de wijde omgeving ziet u kunstwerken. Dat is bijvoorbeeld het geval met de ‘Struikelsteen’ van Jimmie Durham en de ‘Tafel’ van Mario Merz. Beide kunstwerken treft u aan in de binnentuin van het kasteel. Het werk van Bart Lodewijks vindt u overigens op een Lennikse weide in de omgeving van het kasteel. Kortom, een heel interessante daguitstap voor kunst- en cultuurliefhebbers in het indrukwekkende decor van het kasteel van Gaasbeek.

Openingsdagen en -tijden: de expo is geopend tot 28 juli 2019, van dinsdag tot zondag tussen 10 uur en 18 uur

Adres: Kasteelstraat 40, 1750 Gaasbeek

Parkeren: er is een ruime en gratis parking voorzien.

Prijs: het standaardtarief voor de expo en een bezoek aan het kasteel bedraagt 15 euro

Toegankelijkheid voor personen met beperkte mobiliteit: er zijn geen speciale voorzieningen voor personen met beperkte mobiliteit.

Meer info over de expositie: https://www.feastoffools.be/nl

Een reactie plaatsen

Follow by Email

Wens je het volledige artikel op deze webpagina (inclusief kaart en afbeeldingen) afgedrukt op papier te ontvangen?  Dat kan! Schrijf VOORAF het bedrag van 6 euro over op bankrekening BE58 7360 2679 2979 van Xianti Freelance, en vul onderstaand formulier in. Wij sturen het afgedrukte artikel via de post naar jou toe zodra we de betaling ontvangen hebben.   

Wegens vakantie van de redactieleden van Even Op Stap is deze service momenteel niet beschikbaar. Vanaf zondag 10 april kunt u opnieuw gebruikmaken van deze service.     

Wegens vakantie van de redactieleden van Even Op Stap is deze service momenteel niet beschikbaar. Vanaf zondag 10 april kunt u opnieuw gebruikmaken van deze service.     

Wens je het volledige artikel op deze webpagina (inclusief kaart en afbeeldingen) als pdf-bestand, zodat je het nadien zelf kunt afprinten?  Dat kan! Schrijf VOORAF het bedrag van 2,5 euro over op bankrekening BE58 7360 2679 2979 van Xianti Freelance, en vul onderstaand formulier in. Wij mailen het artikel als pdf-bestand naar jou zodra we de betaling ontvangen hebben.