Winterpret Brussel 2021: unieke kerstmarkt in België

GEDEELTELIJKE SLUITING VAN WINTERPRET BRUSSEL VANAF 26 DECEMBER 

Wegens de verstrenging van de coronamaatregelen in België heeft het Brusselse stadsbestuur beslist om Winterpret gedeeltelijk te sluiten vanaf zondag 26 december. De kerstmarkten op het Sint-Katelijneplein, Vismet, Beursplein en Muntplein gaan dicht. De kerstkraampjes en de schaatsbaan op het De Brouckèreplein blijven open. Ook de activiteiten in het Ter Kamerenbos blijven doorgaan.   

Winterpret Brussel 2021 wedijvert met Luik voor de titel van grootste kerstmarkt in België. Je vindt er meer dan 200 kerstkraampjes en tal van attracties, vooral geconcentreerd op de Vismet, het De Brouckèreplein, het Beursplein, het Muntplein en de Grote Markt. Maar ook op andere locaties gaan er activiteiten door van de kerstmarkt in Brussel. Winterpret Brussel 2021 is gestart op 26 november en loopt nog tot en met 2 januari 2022.  

Grote Markt Brussel winter 2021
Drukte op de Grote Markt tijdens Winterpret Brussel 2021

Winterpret Brussel 2021 op verschillende plaatsen in het hartje van de stad

Net als bij de vorige edities van Winterpret Brussel vindt het winterevenement plaats op diverse locaties in het stadscentrum. Uitzonderlijk gaan er dit jaar ook activiteiten door in het Ter Kamerenbos, in de Marollenwijk, in Neder-Over-Heembeek en in Laken. Het zwaartepunt van Winterpret Brussel 2021 ligt echter in het historische hart van de stad: op de Grote Markt, de Vismet, het Beursplein, het Muntplein en het De Brouckèreplein.  

Kerstballen vissen
Geen eendjes, maar kerstballen vissen op de kerstmarkt in Brussel

De Grote Markt met reusachtige kerstboom en klank- en lichtshow

De reusachtige kerstboom op de Grote Markt te Brussel mag je uiteraard niet missen. De spar is maar liefst 18 meter hoog. Hij werd geschonken door een inwoner van de gemeente Dilbeek, bij wie de flink uit de kluiten gewassen boom  in de tuin stond. Aan één zijde van de Markt staat ook de grote kerststal opgesteld. Een absolute aanrader is de indrukwekkende klank- en lichtshow, die vanaf 17 u om het half uur (op weekdagen om het uur) doorgaat. Het klank- en lichtspel heeft dit jaar als thema reizen en de trein.    

De kerstboom op de Grote Markt: 18 meter hoog
Grote Markt Brussel winter 2021
In de avonduren zijn de Grote Markt én de kerstboom fraai verlicht

Bekijk hieronder een impressie van de klank- en lichtshow op de Grote Markt te Brussel. De show heeft als titel ‘Hello : ) Where are you from?’ en staat in het teken van reizen, de trein en de rijkdom van ontmoetingen.  

Kerstmarkt Brussel op het Beursplein en het Muntplein

Vanaf de Grote Markt is het slechts een klein stukje lopen tot aan het Beursgebouw, dat momenteel wordt gerenoveerd. Rond het Beursgebouw en op het Beursplein staan er diverse kerstkramen opgesteld. Als je komende van de Grote Markt aan de Sint-Niklaaskerk rechtsaf slaat in de Taborastraat, kom je na 250 meter aan de Muntschouwburg. Op het Muntplein, aan de voorzijde van de schouwburg, vind je een heus après-skidorp.    

Muntplein après-skidorp
Het après-skidorp op het Muntplein

Het après-skidorp omvat een aantal kunstmatige rodelbanen en natuurlijk een bar-restaurant, waar je mag genieten van onder meer glühwein, warme chocolade en kaasfondue. Het après-skidorp blijft op het Muntplein staan tot 9 januari. 

Proef ook de sfeer van Winter in Antwerpen 2021!

Lees er alles over in ons blogbericht

Winter in Antwerpen 2021  

Attracties op het De Brouckèreplein

Aan de rand van het Muntplein sla je linksaf in de straat Wolvengracht, waarna je op het De Brouckèreplein terechtkomt. Op dit plein staat een van de bekendste attracties van de kerstmarkt in Brussel: de overdekte schaatsbaan met een oppervakte van 800 vierkante meter.  

Schaatsbaan De Brouckèreplein
Schaatsbaan op het De Brouckèreplein

Verder vind je op het De Brouckèreplein nog tientallen kerstkraampjes en overdekte terrassen waar je mag genieten van een drankje en een hapje.   

De Brouckèreplein kerstmarkt 2021
Kerstchalets en overdekte terrassen op het De Brouckèreplein

Bij Vakantieveilingen.be worden tickets geveild voor de leukste pretparken en dierentuinen. Bied mee en plan meteen jouw dagje weg! 

Winterpret Brussel 2021 op het Sint-Katelijneplein en de Vismet

Vanaf het De Brouckèreplein volg je een eindje de Anspachlaan, die voor  de gelegenheid schitterend is versierd met kerstverlichting. Let vooral op de ‘Nachtlampjes‘ die in deze straat een zeer kleurrijke sfeer creëren. Sla rechtsaf de Bisschopsstraat in en loop verder naar het Sint-Katelijneplein. 

Anspachlaan winter 2021
De Anspachlaan met de kleurrijke 'Nachtlampjes'

Op het Sint-Katelijneplein aan de oostelijke zijde van de Sint-Katelijnekerk werd een klein kerstdorp opgericht. Hier staat ook de Zwarte Toren, een bewaard gebleven deel van de eerste stadsmuur rond Brussel uit de 13de eeuw. Bij de kerstkraampjes verkoopt men typische gerechten uit de Canadese provincie Quebec. Voor de ‘iglo’ op het plein treden regelmatig zangkoren op.   

Sint-Katelijneplein winter 2021
Kerstdorp op het Sint-Katelijneplein bij de Zwarte Toren

Aan de voorzijde van de Sint-Katelijnekerk bevindt zich een andere klassieke attractie van de Brusselse kerstmarkt: de draaimolen van Andrea. Kinderen mogen hier een ritje maken op allerlei tuigen en personages uit de verhalen van Jules Verne. Op de aangrenzende Vismet (Vismarkt) staat de grootste concentratie aan kerstkramen van Winterpret Brussel 2021. Het 55 meter hoge Lotto-reuzenrad springt onmiddellijk in het oog.  

Reuzenrad Vismet Brussel Winterpret 2021
Reuzenrad op de Vismet: 55 meter hoog, 42 gondels

Vlak naast het reuzenrad vind je nog een andere leuke attractie voor gezinnen met kinderen: het Ice Monster. Het Ice Monster is een 45 meter lange dinosaurus waarin je een huiveringwekkende wandeling met speciale effecten kunt maken. 

Ice Monster Vismet Brussel Winterpret
Het Ice Monster op de Vismet: 45 meter lange dino

Ook op de Vismet: een ‘iglo’ met een champagnebar en een tweede ‘iglo’ met ‘Dream Space’, een attractie waar alles in het teken staat van virtual reality. Wie een typisch Belgisch pilsbier wil proeven, kan terecht in het grote Stellapaviljoen voor een lekker pintje Stella Artois. 

Voor een fris pintje kun je in het Stellapaviljoen terecht

Ook Winterland Hasselt is volop bezig!

Lees er alles over in ons blogbericht

Winterland in Hasselt 2021  

Festiviteiten elders in de stad  

Het evenement Winter Pop met tal van optredens,  concerten, filmvertoningen enz. gaat op bepaalde weekends door in de Marollen, in Neder-Over-Heembeek, op de Ambiorixsquare en in Laken. Nieuw dit jaar is de uitbreiding van Winterpret Brussel naar het Ter Kamerenbos, waar er ook een schaatsbaan, draaimolens, curling- en rodelbanen werden opgericht. De videomapping op de gevels van het Museumplein is eveneens zeer de moeite waard. Het volledige programma van het winterevenement is te vinden op de website van Winterpret Brussel 2021

Kerstversiering winter 2021
Kerstverlichting in de Brusselse winkelstraten

Coronamaatregelen tijdens Winterpret Brussel 2021

Winterpret Brussel 2021 ontsnapt uiteraard niet aan de geldende coronamaatregelen: 

  • Het dragen van een mondmasker is verplicht op alle evenementenlocaties voor bezoekers vanaf 6 jaar
  • Bezoekers vanaf 16 jaar die iets willen consumeren, aankopen willen doen of willen genieten van een attractie op Winterpret, moeten een polsbandje dragen. Dit polsbandje is één dag geldig en gratis verkrijgbaar na controle van je Covid Safe Ticket bij een tiental punten op de locaties van Winterpret
  • Verstrengde maatregelen vanaf 26 december: in het gedeelte van Winterpret dat open blijft, geldt een circulatieplan en wordt slechts één bezoeker per vier vierkante meter toegelaten       
Info

Winterpret Brussel 2021: periode, openingsuren, locatie

  • Periode: vanaf 26 november 2021 tot en met 2 januari 2022. Sommige attracties blijven staan tot 9 januari 2022
  • Openingstijden: de kerstmarkt is dagelijks geopend vanaf 12 u tot 22 u (behalve op 24/12 en 31/12 : vanaf 12 u tot 18 u) 
  • Locatie: diverse locaties in Brussel, vooral op de Grote Markt, het Beursplein, het Muntplein, het De Brouckèreplein, het Sint-Katelijneplein en de Vismet 
  • Extra info met programma en interactieve kaart: website van Winterpret Brussel 2021

Over Even Op Stap

Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Volg ons op Twitter

Een reactie plaatsen

Follow by Email

Wens je het volledige artikel op deze webpagina (inclusief kaart en afbeeldingen) afgedrukt op papier te ontvangen?  Dat kan! Schrijf VOORAF het bedrag van 6 euro over op bankrekening BE58 7360 2679 2979 van Xianti Freelance, en vul onderstaand formulier in. Wij sturen het afgedrukte artikel via de post naar jou toe zodra we de betaling ontvangen hebben.   

Wegens vakantie van de redactieleden van Even Op Stap is deze service momenteel niet beschikbaar. Vanaf zondag 10 april kunt u opnieuw gebruikmaken van deze service.     

Wegens vakantie van de redactieleden van Even Op Stap is deze service momenteel niet beschikbaar. Vanaf zondag 10 april kunt u opnieuw gebruikmaken van deze service.     

Wens je het volledige artikel op deze webpagina (inclusief kaart en afbeeldingen) als pdf-bestand, zodat je het nadien zelf kunt afprinten?  Dat kan! Schrijf VOORAF het bedrag van 2,5 euro over op bankrekening BE58 7360 2679 2979 van Xianti Freelance, en vul onderstaand formulier in. Wij mailen het artikel als pdf-bestand naar jou zodra we de betaling ontvangen hebben.