Winter in Antwerpen 2021: geen kerstmarkt, wel veel sfeer

VERSTRENGDE CORONAMAATREGELEN IN BELGIË VANAF ZONDAG 26 DECEMBER

Vanaf zondag 26 december gelden er verstrengde coronamaatregelen voor buitenevenementen in België:

  • Maximaal één bezoeker per vier vierkante meter 
  • Verbod op gebruik tenten en andere overdekte ruimtes voor bezoekers
  • Circulatieplan en éénrichtingsverkeer met gescheiden in- en uitgangen vanaf 100 bezoekers

Dit kan gevolgen hebben voor bepaalde attracties en activiteiten van Winter in Antwerpen.   

Er gelden ook verstrengde regels voor het winkelen:

  • Maximum met 2 winkelen, kinderen onder de 12 jaar en gezinsleden van hetzelfde huishouden niet meegerekend
  • Maximum één klant per 10 m² of 2 klanten voor een kleine winkel

Winter in Antwerpen 2021 ging van start op 4 december en duurt nog tot 9 januari 2022. Wegens verontrustende coronacijfers mocht de kerstmarkt met kerstkramen helaas niet doorgaan. Toch kun je op de Groenplaats, de Handschoenmarkt, de Grote Markt, de Suikerrui en het Steenplein nog volop van een gezellige kerstsfeer genieten! Blikvangers van Winter in Antwerpen zijn onder meer de ijspiste, het reuzenrad, twee winterbars en het Joe Christmas House. De indrukwekkende kerstverlichting maakt dit evenement helemaal af. 

Kerstsfeer Grote Markt Antwerpen
Kerstsfeer op de Grote Markt in Antwerpen

Bekijk hieronder het YouTube-filmpje van Even Op Stap over de kerstsfeer in Antwerpen tijdens de eindejaarsperiode 2021. 

Winter in Antwerpen 2021: kerst in de historische binnenstad

Winter in Antwerpen 2021 gaat door in het historische centrum van Antwerpen, op de Groenplaats, de Handschoenmarkt, de Grote Markt, de Suikerrui en het Steenplein. Kraampjes met allerlei kerstspullen mogen er dit jaar wegens corona niet staan, maar er zijn nog tal van andere attracties die de aandacht trekken. Op de Groenplaats, vlak naast de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal,  kun je bijvoorbeeld schaatsen op de grote overdekte ijspiste. 

Groenplaats ijspiste
De overdekte ijspiste op de Groenplaats in Antwerpen
IJspiste Groenplaats Antwerpen
Schaatsen op de mooi versierde ijspiste rond het standbeeld van Rubens

Naast de ijspiste vind je winterbar ‘Den Après‘, een van de twee winterbars van Winter in Antwerpen.  Bij een hapje en een drankje kun je je hier even opwarmen alvorens de rest van het Antwerpse winterevenement te verkennen. 

Den Après
Winterbar Den Après vlak naast de ijspiste

Één of meer dagen naar Antwerpen? Neem een Antwerpen City Card voor 24, 48 of 72 uur!

Met de City Card geniet je van gratis openbaar vervoer in de stad en gratis toegang tot de meeste Antwerpse musea en kerken (Rubenshuis, het MAS, het Red Star Line Museum, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, stadsbrouwerij De Coninck enz. enz.)

Naar de Handschoenmarkt en de Grote Markt

Via de Jan Blomstraat, waar je het ene restaurantje naast het andere vindt, kom je op de Handschoenmarkt, aan de voorzijde van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Op de Handschoenmarkt werd een reusachtige kerstboom  geplaatst met een klein podium ervoor, een schitterende locatie voor een selfie!  

Handschoenmarkt Winter in Antwerpen 2021
De Handschoenmarkt met grote kerstboom en podium, aan de voorzijde van de kathedraal

Loop verder langs de Quinten Matsijsdoorgang, waarna je rechts naar de Grote Markt gaat.  Dit is een van de mooiste plekken tijdens Winter in Antwerpen. In de avonduren zijn het Stadhuis en de historische huisgevels rond de Grote Markt schitterend verlicht. Ook hier staat er een prachtig versierde kerstboom. Aan de noordzijde van de Grote Markt vind je het Joe Christmas House,  vanwaar  er in de kerstperiode live radiouitzendigen van radiozender Joe plaatsvinden. Er komen ook regelmatig artiesten langs voor liveoptredens.  

Joe Christmas House
Het Joe Christmas House aan de noordzijde van de Grote Markt

Een andere publiekstrekker op de Grote Markt is de ‘Perfect Sky‘: een overkapping met een reusachtige maretak-constructie, vlak naast het standbeeld van Brabo. Alweer een ideale plek voor het nemen van selfies, en een plaats waar je je even kunt verwarmen bij de vuurtjes.  

Maretak Grote Markt Antwerpen
De grote maretak-constructie op de Grote Markt
Grote Markt winter 2021
Sfeerbeeld van de Grote Markt in de avonduren

Winter in Antwerpen 2021 op de Suikerrui en het Steenplein

Vanaf de Grote Markt loop je via de Suikerrui naar het Steenplein. Op de Suikerrui, eveneens overvloedig voorzien van kerstverlichting, zie je al in de verte het reuzenrad The View opdoemen. Steek de Ernest Van Dijckkaai over om op het Steenplein te komen.      

Suikerrui kersttijd 2021
Kerstsfeer op de Suikerrui met reuzenrad op de achtergrond

Het 50 meter hoge reuzenrad The View staat permanent op het Steenplein, maar krijgt in de kersttijd een extra feestelijk tintje. In elke gondel kunnen vier personen plaatsnemen, waar je getrakteerd wordt op een adembenemend uitzicht over de Schelde en het centrum van Antwerpen. Het is zelfs mogelijk om te ontbijten of van een aperitief te genieten in het reuzenrad, mits vooraf te reserveren via Bubbles in the Sky.     

The View Steenplein Antwerpen
Reuzenrad The View 'by night'

Winterpret Brussel 2021 is ook volop bezig!

Lees er meer over in ons blogbericht

 

 

Winterpret Brussel 2021  

Bezoek het Steenplein bij voorkeur ’s avonds, wanneer de kerstverlichting volledig  tot zijn recht komt. In de bomen van het plein zijn er duizenden fonkelende lichtjes aangebracht, wat een sprookjesachtig tafereel vormt. Op het Steenplein vind je ook winterbar Bar Den, waar je onder meer van lokale bieren en wintercocktails mag genieten. Op bepaalde dagen gaan hier ook live optredens en kinderanimatie door.  

Steenplein Bar Den winter 2021
Het sprookjesachtig verlichte Steenplein met Bar Den op de achtergrond

En dan is er natuurlijk nog Het Steen zelf, de imposante middeleeuwse burcht aan de oever van de Schelde en tevens het oudste bewaarde gebouw in Antwerpen. Tijdens Winter in Antwerpen 2021 baadt Het Steen in een mooie paarse gloed. Elke woensdagavond, bij een heldere hemel, kun je er op het dakterras sterren gaan kijken in samenwerking met volkssterrenwacht Urania.    

Het Steen winter 2021
Het Steen in een paarse gloed tijdens Winter in Antwerpen

Bezoek spotgoedkoop Plopsa Station Antwerp!

Tickets verkrijgbaar bij Tripper.be voor slechts 17,63 euro in plaats van 23,50 euro

Bezoek  in de Antwerpse Zoo het lichtfestival Alice in Wonderland

Lees er alles over in ons blogbericht

Lichtfestival Alice in Wonderland  

Winkelen op zondag tijdens Winter in Antwerpen 2021 – de koopzondagen

Antwerpen is natuurlijk ook dé stad bij uitstek om kerstinkopen te doen! De meest bekende Antwerpse winkelstraat is ongetwijfeld de Meir, waar je filialen van zowat alle bekende winkelketens vindt.  De Nationalestraat staat bekend als de modestraat van Antwerpen, terwijl je in de Kloosterstraat moet zijn voor antiek, brocante en vintage-spullen. Voor wie naar trendy kleding op zoek is, raden we de Kammenstraat aan. 

Goed nieuws voor wie op zondag wil winkelen: op zondag 19/12, zondag 26/12 en zondag 2/1 zijn de meeste winkels open!

Overnachten in de stad in de periode van Winter in Antwerpen

Plan je een citytrip naar Antwerpen in de eindejaarsperiode om te genieten van de kerstsfeer, heerlijk te shoppen en de stad te verkennen? Bekijk hieronder onze suggesties voor comfortabele hotels!

Lindner WTC Hotel

Lindner WTC Hotel & City Lounge****

Modern ingericht viersterrenhotel in de Antwerpse Diamantwijk, vlak bij het Centraal Station. Op wandelafstand van het historische centrum van Antwerpen.

Radisson Blu Astrid Hotel****

Viersterrenhotel tegenover het Centraal Station en het Astridplein. Met 253 luxueuze kamers en suites met uitzicht op de stad. Op ongeveer 1500 meter van het historische centrum.

Leonardo Hotel Antwerpen***

Gerenoveerd driesterrenhotel op de Keyserlei, op ongeveer 1000 meter van het oude stadsgedeelte. Met 108 moderne kamers en suites, voorzien van airco en gratis wifi. Met lounge, bar en buitenterras.

Berchem Park Inn

Park Inn by Radisson Antwerp Berchem***

Dit driesterrenhotel met bar, restaurant, fitnesscentrum en gratis wifi ligt op zo'n 300 meter van station Antwerpen - Berchem en op ca. 4 kilometer van de oude stadskern. 142 kamers met eigentijdse inrichting.

Info

Winter in Antwerpen 2021: praktische info

Ook Winterland Hasselt is volop bezig!

Lees er alles over in ons blogbericht

Winterland in Hasselt 2021  

Over Even Op Stap

Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Volg ons op Twitter

Een reactie plaatsen

Follow by Email

Wens je het volledige artikel op deze webpagina (inclusief kaart en afbeeldingen) afgedrukt op papier te ontvangen?  Dat kan! Schrijf VOORAF het bedrag van 6 euro over op bankrekening BE58 7360 2679 2979 van Xianti Freelance, en vul onderstaand formulier in. Wij sturen het afgedrukte artikel via de post naar jou toe zodra we de betaling ontvangen hebben.   

Wegens vakantie van de redactieleden van Even Op Stap is deze service momenteel niet beschikbaar. Vanaf zondag 10 april kunt u opnieuw gebruikmaken van deze service.     

Wegens vakantie van de redactieleden van Even Op Stap is deze service momenteel niet beschikbaar. Vanaf zondag 10 april kunt u opnieuw gebruikmaken van deze service.     

Wens je het volledige artikel op deze webpagina (inclusief kaart en afbeeldingen) als pdf-bestand, zodat je het nadien zelf kunt afprinten?  Dat kan! Schrijf VOORAF het bedrag van 2,5 euro over op bankrekening BE58 7360 2679 2979 van Xianti Freelance, en vul onderstaand formulier in. Wij mailen het artikel als pdf-bestand naar jou zodra we de betaling ontvangen hebben.