Wandelen in Connecterra Maasmechelen

Wandelen in Connecterra is als het ware een reis in het steenkoolverleden van België. Connecterra is een gebied dat vroeger behoorde tot de steenkoolmijn van Eisden. Van dat industriële verleden getuigen nog steeds de drie terrils en de schachtbokken op het terrein. De terrils zijn steenbergen die bestaan uit het steenafval afkomstig van de steenkoolmijn. Het landschap is hier duidelijk door de mens geschapen, niet door de natuur. 

Wandelen in Connecterra Schachtbok
Een van de twee schachtbokken van de vroegere steenkoolmijn van Eisden

De steenkoolmijn van Eisden ging dicht in 1987. Na de sluiting van de mijn saneerde men het gebied en kreeg het vroegere mijnterrein een recreatieve functie. De natuur kon haar vrije gang gaan op de mijnterrils en zo ontstond een prachtig landschap met een unieke fauna en flora. De grote waterplassen in het gebied zijn er gekomen door het uitgraven van grind uit de bodem.  

Wandelen in Connecterra uitzicht vanaf terril
Het uitzicht op de voormalige mijngebouwen van Eisden vanop de Lange Terril
Coronaproof speurtocht

Zin in een coronaproof speurtocht in een Belgische stad? 

Nu met 63% korting via Actievandedag.be – de meest betrouwbare dealsite! Ontdek unieke plekjes, los raadsels op en beantwoord vragen tijdens een interactieve speurtocht uitgevoerd met smartphone of tablet. Beschikbaar voor Brugge, Brussel, Antwerpen, Gent, Luik, Mechelen en Hasselt. Volledig coronaproof, een aanbevolen activiteit in coronatijden!

Mini-Europe

Het mooiste miniatuurpark van Europa bezoeken, met meer dan 350 monumenten?  Geopend vanaf 29 maart!

Wandel langs Europa’s bekendste monumenten op slechts enkele uren tijd. Boek je tickets tot 28% korting bij Actievandedag.be en bezoek Mini-Europe te Brussel! Boek je dagje uit goedkoper op Actievandedag.be

De pretparken gaan terug open in april!

Wandelen in Connecterra: wandelwegen in overvloed

Wie wil wandelen in Connecterra heeft de keuze uit acht wandelroutes, in lengte variërend van 1,4 kilometer tot 13 kilometer. De wandelroutes zijn aangegeven met kleuren en symbolen. Een combinatie van wandelroutes is natuurlijk ook mogelijk. De hier beschreven wandeling in Connecterra is een combinatie van de rode, gele, blauwe en paarse wandelroutes. De wandeling heeft een lengte van 5,7 kilometer. 

Vertrekpunt

Gebouw van de toeristische dienst, Zetellaan 35,  3630 Maasmechelen 

Coördinaten

N: 51° 0' 0.29" O: 5° 42' 25.06"

Afstand

5,7 kilometer

Parkeren

Op de gratis parking bij het gebouw van de toeristische dienst

Toegankelijkheid voor rolstoelen

Het terrein is NIET geschikt voor rolstoelen

Bezienswaardigheden

Mijngebouwen, terrils, schachtbokken, mijnkathedraal, moskee Eisden, grote vijvers ontstaan door grindwinning

Eten en drinken

Toegangsgebouw Connecterra, Brasserie De Karbonkel, Terhills Hotel

— Advertentie —

Wil je op vakantie in het buitenland deze zomer? 

Langs de gebouwen van de voormalige steenkoolmijn

Begin deze wandeling in Connecterra aan het gebouw van de toeristische dienst langs de Zetellaan in Maasmechelen. Als je van het parkeerterrein komt, steek je de Zetellaan over en volg je deze naar links. Aan je rechterzijde passeer je gerenoveerde mijngebouwen, waaronder de bioscoop ‘Euroscoop Maasmechelen’ en het luxueuze Terhills Hotel. Het gebouw van het Terhills Hotel was vroeger het hoofdgebouw van de mijn. 

Wandeling in Connecterra Terhills Hotel
Het huidige Terhills Hotel was vroeger het hoofdgebouw van de steenkoolmijn

Loop voorbij het Terhills Hotel en draai vervolgens rechtsaf, door de mooi aangelegde tuin naast het hotel. Loop rechtdoor naar de toegangsgebouwen van Connecterra. Dit is eveneens de hoofdtoegang tot het Nationaal Park Hoge Kempen, waarvan Connecterra deel uitmaakt. Je betaalt een kleine toegangsprijs om te wandelen in Connecterra. De dichtstbijzijnde schachtbok is het beginpunt van alle wandelingen op het terrein. 

Schachtbokken Connecterra
De twee schachtbokken op het terrein van Connecterra. De voorste schachtbok is het vertrekpunt van alle wandelingen.

— Advertentie —

De schachtbokken van Connecterra

Vanaf de schachtbokken daalden de mijnwerkers in liftkooien zo’n 600 tot 800 meter diep de ondergrond in. Langs deze weg kwam ook de losgehakte steenkool naar boven. De schachtbokken werden in 1921 en 1926 gebouwd met een opvallend betonnen skelet. De voorste schachtbok werd in 2013 gerestaureerd en is het vertrekpunt van de uitgestippelde wandeltrajecten op het domein. Volg voorlopig de paarse route. De groene, blauwe, gele, rode en paarse wandelroutes lopen in het begin gemeenschappelijk. 

Wandelroutes in Connecterra

Terhills Cablepark

Aanvankelijk is het terrein redelijk vlak. Al snel zie aan je rechterzijde een waterplas opdoemen, een van de vroegere putten waaruit grind werd gewonnen. Tegenwoordig is deze waterplas het domein van Terhills Cablepark. Ervaren monitoren leren hier beginnende watersporters hoe ze moeten waterskiën of wakeboarden met behulp van een kabelsysteem boven het water. 

Terhills Cablepark

— Advertentie —

— Advertentie —

— Advertentie —

Wandelen in Connecterra naar de top van de lange terril

De groene, gele en blauwe wandeltrajecten splitsen zich onderweg af. Blijf de paarse route volgen voorbij het Terhills Cablepark. Op een bepaald punt loopt de paarse route scherp linksaf, steil de terril op. Hier en daar zijn er trappen gebouwd om het hoogteverschil te overwinnen. Uiteindelijk bereik je de top van de lange terril.

Trappen op de steile helling naar de top van de terril

De terrils van Connecterra

Wandelen in Connecterra is een unieke gelegenheid om de terrils van de vroegere steenkoolmijn te bekijken. Deze wandeling loopt over de lange terril. In het gebied bevinden zich echter drie terrils: de lange terril, de rode terril en de tweelingterril. De rode terril is niet toegankelijk omdat deze terug wordt afgegraven. De rode schist die men uit de oude terril haalt, wordt onder meer toegepast als gravel voor tennisvelden.  

Rode terril Connecterra
De rode terril, gezien vanaf de oever van de grote waterplas

Aan de westelijke oever van de grote waterplas bevindt zich de zogenaamde tweelingterril. Deze puinberg bestaat in feite uit twee terrils waarvan de hellingen in elkaar overlopen. Deze wandeling in Connecterra loopt over de derde en grootste terril, de zogeheten ‘lange terril’.  De lange terril bereikt een hoogte van zo’n 55 meter boven de waterspiegel. Hij werd opgebouwd vanaf 1964 en bleef in gebruik tot de sluiting van de mijn in 1987. 

Lange terril Connecterra
Helling van de lange terril

De terril is opgebouwd uit afvalgesteente afkomstig uit de mijn, losgehakt uit aardlagen die 300 tot 350 miljoen jaar oud zijn, stammend uit de geologische periode van het Carboon. Als je goed kijkt, zie je op sommige stenen de fossiele afdrukken van blaadjes, takken en boomstammen. Deze fossielen zijn de resten van plantengroei tijdens het Carboon. Uit de vergane planten van honderden miljoenen jaren geleden zijn de steenkoollagen ontstaan. Voor fossielenverzamelaars zijn de terrils van steenkoolmijnen begeerde vindplaatsen.

De 'Mijnkathedraal' en moskee van Eisden, gezien vanaf de top van de lange terril

— Advertentie —

— Advertentie —

— Advertentie —

— Advertentie —

Uitzicht vanaf de top van de lange terril

Neem je tijd om te genieten van het uitzicht op de top van de lange terril. In zuidelijke richting kijk je naar het dorp Eisden, met zijn beroemde tuinwijk, kerk van Sint-Barbara en moskee. De tuinwijk werd aangelegd om de arbeiders van de mijn te huisvesten. In 1936 was de grote kerk gereed, gewijd aan Sint-Barbara, patrones van de mijnwerkers. Deze uit de kluiten gewassen kerk kreeg de bijnaam ‘Mijnkathedraal’. Vanaf de top is ook de Tevhid-moskee met de ranke minaret duidelijk zichtbaar.  

Terhills Resort Connecterra
Bouwwerkzaamheden aan het vakantiepark Terhills Resort

In noordwestelijke richting zie je tussen de boomtoppen door een grote bouwwerf. Hier verrijst het vakantiepark Terhills Resort van CenterParcs, dat zal bestaan uit 250 luxe vakantiebungalows aan de noordelijke oever van de grote waterplas. De opening van het park is voorzien voor de zomer van 2021. 

Grote Plas Connecterra
Aan de oever van de 'Grote Plas'

Afdalen naar de Grote Plas

Vanaf de top van de lange terril daal je terug af langs de paarse wandelroute, die hier een eindje samenloopt met de gele en blauwe route. Volg de paarse route tot aan de oever van de ‘Grote Plas’, de grootste vijver in het gebied ontstaan door grindontginning. Aan de overzijde van de Grote Plas zie je de rode terril. Keer hier om en volg het gele, rode en paarse wandelpad terug naar de ingang van Connecterra. 

— Advertentie —

— Advertentie —

Terug naar de ingang van Connecterra: project Ecotron van de Universiteit Hasselt

Terug naar de ingang van Connecterra

Met aan je linkerzijde de steile hellingen van de lange terril wandel je over een vlak gedeelte terug richting ingang van Connecterra. Wanner je de twee schachtbokken terug ontwaart, zie je aan je rechterijde een merkwaardig futuristisch gebouw: Ecotron. Ecotron is een hoogtechnologish onderzoekscentrum waar de Universiteit Hasselt de effecten bestudeert van de klimaatverandering op de natuur. 

Het hoogtechnologisch onderzoekscentrum Ecotron

Nadat je langs de toegangspoort van Connecterra het terrein hebt verlaten, wandel je door het parkje aan het Terhills Hotel en sla je linksaf de Zetellaan in, terug naar het vertrekpunt van deze wandeling.

Tips van Even Op Stap

Overnachten in een luxueus hotel of een vakantiepark, vlak bij Connecterra? Boek een verblijf bij: 

De Belgische vakantieparken zijn terug open!

CenterParcs vakantieparken

Sunparks vakantieparken

Roompot vakantieparken in Bredene, Eksel en Tellin

Vakantiepark Molenheide in Helchteren

Wandelen in Connecterra – meer informatie

Openingsuren: april tot en met september vanaf 10 uur tot 18 uur. In oktober tot en met maart vanaf 10 uur tot 17 uur

Website Connecterra: www.connecterra.be

Graag uw reactie over deze pagina!

Beste bezoeker van deze webpagina, 

De redactie van Even Op Stap heeft deze pagina met zorg samengesteld. Maar… wij blijven ook maar mensen. Hebt u een fout ontdekt in de tekst? Is de beschrijving niet duidelijk? Zijn sommige attracties / gebouwen / wandelpaden niet meer toegankelijk? Laat het ons weten!

Uiteraard zijn alle suggesties voor nieuwe onderwerpen, daguitstapjes en wandelingen van harte welkom!

Follow by Email
Pakawi park

Tip van de dag

Bezoek dierentuin Pakawi Park te Olmen! Nu met 35% korting via Actievandedag.be. Je betaalt slechts 14,99 € in plaats van 23 € voor een ticket!