Indrukwekkend kasteel in het dal van de Warche
Naar verluidt is het het hoogst gelegen kasteel in België: de burcht Reinhardstein, ook wel ‘Burg Metternich’ genoemd. Burcht Reinhardstein ligt op een rotspunt in het schitterende dal van de rivier de Warche, nabij het dorpje Ovifat. Vlak in de buurt werd een stuwdam in de Warche gebouwd, waardoor het stuwmeer van Robertville ontstond.
Het dal van de Warche, het kasteel Reinhardstein en de stuwdam met het stuwmeer van Robertville zijn toeristische trekpleisters. Een wandeling in het dal van de Warche met een bezoek aan het kasteel en de stuwdam is een schitterend idee voor een daguitstap.
De roemruchte geschiedenis van burcht Reinhardstein
De geschiedenis van het kasteel van Reinhardstein gaat terug tot het jaar 1354, toen hertog Wenceslas van Luxemburg toelating gaf aan Renaud van Waimes om op dit strategische punt in de vallei van de Warche een burcht te bouwen. Door de vallei liep immers een belangrijke handelsroute, die verdedigd moest worden. Het werd een indrukwekkende burcht, die ervoor zorgde dat de vallei van de Warche eeuwenlang zo goed als niet in te nemen was. In de loop der eeuwen kwam de burcht, door erfenissen en huwelijken, in handen van diverse machtige families, waaronder de families Nassau en Metternich. De burcht wordt daarom ook wel ‘Burg Metternich’ genoemd.
Het grote verval van de burcht Reinhardstein begon in 1812, toen Georges de Metternich de burcht verkocht aan een… sloper. De burcht werd voortaan gebruikt als een soort groeve waarvan men de stenen gebruikte om in de omgeving huizen te bouwen. Dit sloopwerk werd stopgezet in 1815, maar het kwaad was toen al geschied. De trotse burcht was vervallen tot een ruïne.
De heropbouw door Jean Overloop
Het is te danken aan de visie en de krachtige persoonlijkheid van professor Jean Overloop dat de burcht van Reinhardstein uit haar as verrees. De Brusselse professor Jean Overloop was een groot liefhebber van kunst en archeologie. Door zijn toedoen werden verschillende historische gebouwen in de omgeving van Brussel gered van de sloop. In 1965 kwam hij toevallig terecht in de buurt van Reinhardstein en zag de ruïne van Reinhardstein. Hij stopte een groot deel van zijn privévermogen in de wederopbouw van de burcht.
Jean Overloop zocht naar originele plannen van de burcht, ging te rade bij deskundigen en keek naar voorbeelden van andere historische burchten in de Eifel. Hij bouwde tenslotte een deel van de burcht terug op in de stijl van Eifelburchten. Het kasteel dat we vandaag zien is dus geen exacte restauratie van het oorspronkelijk gebouw, maar een doordachte en aangepaste heropbouw. Het puin werd opgeruimd en meer dan 60 ton stenen werden met de hand vanuit de diepte van de vallei naar boven gebracht. Pas dan konden de metselaars beginnen met de werderopbouw.
De heropbouw vond in verschillende fasen plaats in de periode 1969 tot 1985. Jean Overloop woonde zelf in het kasteel van Reinhardstein tot aan zijn dood in 1994. Zijn stoffelijk overschot werd in 1997 herbegraven in een kerker onder de noordelijke toren. De echtgenote en de dochter van professor Overloop richtten een vzw op, die tegenwoordig het kasteel beheert en instaat voor het onderhoud.
Een bezoek aan de burcht Reinhardstein
Om Reinhardstein te bezoeken moet je een rondleiding volgen met een gids, die zich voor de gelegenheid kleedt in het gewaad van een middeleeuwse kasteelheer of kasteeldame. De gids neemt je eerst mee naar een uitzichtpunt op de rots tegenover het kasteel. Van daaruit kun je Reinhardstein in al zijn glorie bewonderen. De rondleiding start op de binnenkoer. Vanaf de binnenkoer heb je uitzicht op een tuintje met daarachter een kleinere wachttoren, de zogenaamde ‘Salamandertoren’.
Van daaruit kom je in de noordelijke toren, de eerste toren die werd heropgebouwd in de jaren 60 van de vorige eeuw. De eerste ruimte waarin je binnenkomt is de zogenaamde wachterszaal. Er staat een collectie harnasssen en maliënkolders, alle verzameld door professor Overloop.
De gids neemt je verder mee naar de ridderzaal, een fraai uitgeruste ruimte met een open haard, wandtapijten en eeuwenoud meubilair. Een beeld van Karel de Grote in een hoek van de zaal trekt onmiddellijk de aandacht.
Van de Ridderzaal trek je naar de kapel, boven in de noordelijke toren. Ook buiten de kersttijd tref je hier een ‘permanent’ kersttafereel aan, met natuurgetrouwe houten beelden in schitterende gewaden. De kapel wordt nog regelmatig gebruikt voor eucharistievieringen.
Op de eerste verdieping van het woongedeelte loop je door een aantal fraai gemeubileerde woonvertrekken. De tussenschotten tussen de ruimten bestaan uit latten en leemlagen. De binnendeuren dateren uit de 17de eeuw. Tenslotte volg je de gids naar een souvenirshop in de vierkantige woontoren, die negen verdiepingen telt.
Overige bezienswaardigheden in de omgeving
De burcht Reinhardstein ligt in een erg fraaie omgeving. Daarom heeft men in de vallei van de Warche een groot aantal wandelroutes uitgezet, die duidelijk worden gemarkeerd met gekleurde symbolen. Lees ook ons artikel ‘Wandeling bij de waterval van Reinhardstein en de Bayehon‘.
Vergeet vooral niet om de waterval van Reinhardstein te bezichtigen. Als je het kasteeldomein terug verlaat, zie je onmiddellijk aan je linkerzijde een wegwijzer (‘Cascade’) naar de hoogste waterval van België (60 meter).
Geïnteresseerd in andere leuke daguitstapjes? Klik hier!
De burcht Reinhardstein praktisch
- Openingsdagen en -tijden: je kunt de burcht alleen bezoeken onder leiding van een gids. Surf voor de exacte openingstijden naar de website van Reinhardstein
- Adres: Chemin du Cheneux 50, 4950 Ovifat
- Parkeren: het is niet mogelijk om vlak bij de burcht te parkeren. Je moet je auto achterlaten op de daartoe voorziene parking, op ongeveer 550 meter van het kasteel.
- Prijs: een toegangsticket voor een volwassene kostte 8,5 euro in 2018. Bezoek de website voor up-to-date informatie.
- Toegankelijkheid voor personen met beperkte mobiliteit: er zijn geen speciale voorzieningen voor personen met beperkte mobiliteit
Graag uw reactie over deze pagina!
Beste bezoeker van deze webpagina,
De redactie van Even Op Stap heeft deze pagina met zorg samengesteld. Maar… wij blijven ook maar mensen. Hebt u een fout ontdekt in de tekst? Is de beschrijving niet duidelijk? Zijn sommige attracties / gebouwen / wandelpaden niet meer toegankelijk? Laat het ons weten!
Uiteraard zijn alle suggesties voor nieuwe onderwerpen, daguitstapjes en wandelingen van harte welkom!
Over Even Op Stap
Even Op Stap: dé site waar je leuke ideetjes opdoet voor uitstapjes in gans België!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Laatste berichten